מצודת לונדון – הארמון המלכותי והמצודה של מלכת אנגליה

מצודת לונדון (או בשמה המלא הארמון המלכותי והמצודה של הוד מלכותה) היא טירה מ-1066 בגדה הצפונית של התמזה בלב לונדון. החל משנת 1988 המצודה הוכרה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו והיא נחשבת לאחד המבנים המפורסמים בעולם. היא נקראת בשם מגדל לונדון גם כן.

מצודת לונדון – מבט מנהר התמזה

המשמעות היא שמצודת לונדון היא אחת האטרקציות הפופולריות מבחינה תיירותיות בלונדון ובמילים אחרות – אתר חובה לכל מי שמגיע ללונדון לפחות בפעם הראשונה (אם אתם מטיילים בלונדון עם ילדים אתם יכולים לוותר על המצודה). ורק כדי לסבר את האוזן – בכל שנה מבקרים במקום מעל 2 מיליון איש והתורים בהתאם. לכן מומלץ כמובן לתכנן את הביקור במקום בקפידה.

אגב, למרות שהוא נחשב לאתר "חובה", לדעתי האישית הוא מעט משעמם. הוא יכול לעניין מאוד חובבי היסטוריה (כן, גם ילדים), תרבות אנגלית וכל מי שענייני משפחת המלוכה מדברים אליו.

  • כדאי מאוד להזמין כרטיסים מראש באינטרנט למרות שניתן לרכוש אותם בדוכנים הסמוכים למצודה.
  • להצטרף לסיור מאורגן של שעה שיוצא כל חצי שעה (מחיר הסיור כלול לרוב במחיר הכניסה). לעיתים המדריכים מחופשים לשומרי המצודה, מה שהופך אותם לאטרקציה בפני עצמה בעיקר בקרב הילדים. אפשרות נוספת היא לשכור הדרכה קולית בתשלום.
  • לרכוש לונדון פס או את כרטיס האטרקציות של לונדון. שניהם מעניקים גישה חופשית למצודה ולגשר המצודה.
  • לרכוש טרוול קארד של ה-DLR שמאפשר לרכוש כרטיסי כניסה למצודה במבצע 1+1.

ההיסטוריה של מצודת לונדון

מצודת לונדון הוקמה לצרכי הגנה ע"י ויליאם הראשון ובזמנו לא רק השקיפה על לונדון, אלא הייתה המבנה הדומיננטי והגבוה בסביבה והנקודה הבולטת ביותר לשטים בנהר התמזה ששימש אז נתיב תחבורה מרכזי. אגב, יש טענה רווחת שיוליוס קיסר בנה את מצודת לונדון אבל זה ממש לא נכון. אמנם מסופר כך במחזות ריצ'ארד השני והשלישי, אך כנראה זהו פרי דמיונו של שייקספיר.

במהלך השנים מגדל לונדון שינה את ייעודו ואת פניו. למשל, בתחילת המאה ה-12 הוא שימש כבית כלא, כמקום המגורים של מלכי בריטניה, הוא היה מחסן נשק, גן חיות, מטבעה, נשקייה, ומוזיאון צבאי שחלקו קיים במקום עד היום.

airalo ad

מצודת לונדון כסמל שלטון

עורבים במצודת לונדון
עורבים במצודת לונדון

לאורך השנים החזקת המצודה סימלה את השלטון בממלכה כולה, בעיקר בשל היותה מבצר בלתי חדיר ואחד החזקים באירופה שנמצא במיקום אסטרטגי – מה שהפך אותה לסמל יותר מאשר למקום פיזי.

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון

אמנם האגדה האורבנית טוענת שכל עוד מקננים 7 עורבים במצודה לונדון לא תיכבש (זאת בדיוק הסיבה שמטפלים בהם בקפידה), אבל ההוכחה הטובה ביותר לכך היא כמה עובדות היסטוריות.

בימי הביניים בהיעדרו של המלך נציב המצודה שימש כשליט הממלכה בפועל, כך שאפשר להבין למה תפקיד זה ניתן רק למקורבים ולאנשים שהמלך חפץ ביקרם.

נהגוס - פרסום לרוחב

החל במאה ה-14 ועד סוף המאה ה-17 במצודה התחילה התהלוכה שבסופה (במנזר וסטמיניסטר) הוכתר מלך בריטניה.

בקפלת פטרוס הקדוש בשלשלאות שנמצאות בתחומי המצודה קבורים נכבדים רבים. למשל, אנשים שהוצאו להורג במצודה, 2 מנשותיו של הנרי השמיני, מלכת אנגליה ג'יין גריי (היא שימשה כמלכה רק כשבוע אבל מי סופר?) ומספר אנשים שהוכרו כקדושים ע"י הכנסייה הקתולית.

ב-1974 התפוצצה פצצה במגדל הלבן שנמצא בתחום המצודה והרגה אדם אחד. למרות שעד היום אף ארגון לא לקח על עצמו אחריות למעשה, מאמינים שה-IRA (הארגון לשחרור צפון אירלנד מהשלטון הבריטי) עמד מאחורי המעשה במטרה לפגוע בסמל שלטוני בריטי.

מה רואים בטירה היום?

הטירה כיום כוללת כמה מוזיאונים היסטוריים (למשל מוזיאון הצלפים עם התייחסות לגדוד נהגי הפרדות – אחד הגדודים העבריים שלחמו בצבא הבריטי במלחמת העולם הראשונה), מוזיאון שמציג מטבעות בריטיים לאורך השנים, את ההמגדל הלבן, שער הבוגדים ועוד, אבל גולת הכותרת היא מתחם תכשיטי הכתר שכולל תערוכה אינטראקטיבית, הסברים וסיפורים מאחורי כל תכשיט שמוצג במקום.

עיטורים מלכותיים על אחד השערים
עיטורים מלכותיים על אחד השערים

האטרקציה המרכזית במקום הוא הכתר של המלכה ויקטוריה שמשובץ ב-2927 יהלומים, מה שהופך אותו לאחד האלמנטים המאובטחים ביותר בעולם ולאחד הפופולריים במקום (התורים גם כאן בהתאם).  בקיצור – לא כדאי לכם לנסות להתחכם ואפילו לא לנסות לצלם.

טקס המפתחות – טקס נעילת מצודת לונדון

טקס המפתחות שמתקיים כאן כבר מעל 700 שנים הוא אחד הטקסים העתיקים ביותר שנעשים כאן בצורה מדוייקת למה שהיה נהוג בעבר. למרות שהמלך אולי כבר לא מתגורר במגדל, תכשיטי הכתר וחפצים רבים אחרים שלא יסולא בפז עדיין נמצאים פה, ולכן חשיבותו עדיין רלוונטית היום.

מדי כמה שבועות ולא לפי סדר זמנים קבוע יש אפשרות להזמין כרטיסים לטקס נעילת מצודת לונדון. הטקס הזה ממש מיוחד והוא נערך לקבוצה קטנה אל מבקרים בכל פעם. אורכו כחצי שעה ומחירו כ-5 פאונד בלבד.

כלא וחדר עינויים במתחם הארמון

למרות הסטיגמה שמקשרת את מצודת לונדון למוות ולעינויים והשמועות על רוחות (למשל אן בויל, אחת מנשותיו של הנרי ה-8 שאוחזת בראשה הכרות) המציאות כמובן שונה. מעולם לא היה חדר עינויים במצודה (לפחות לא באופן קבוע). אמנם המצודה שימשה ככלא כמו טירות אחרות באותה תקופה, אבל רק של אנשים רמי-דרג (המלכים ריצ'ארד ה-2, הנרי ה-6, אדוארד ה-5, אליזבת ה-1 ועוד) ולא של פשוטי העם.

בנוסף, מאות אנשים הוצאו להורג בגבעת המצודה (החלק שמפריד בין מצודת לונדון לצד המזרחי של "הסיטי של לונדון" באמצעות "גשר המצודה"), אבל רק 7 חוו גורל זהה במצודה עצמה. המקור לכך הוא כנראה אזכורה של מצודת לונדון במחזה ריצ'ארד השלישי של שייקספיר, בעיקר העובדה שרצח הנסיכים התרחש בה.

כתר מלכותי בחדר תכשיטי הכתר

כמה זה עולה לנו?

הכניסה למצודת לונדון כרוכה כמובן בתשלום אבל הזמנה דרך האינטרנט לא רק מייתרת את העמידה בתור, אלא גם נחשבת זולה יותר הודות לחסכון של 1-2 פאונד בקניית כרטיס למבוגר. כמו כן, כדאי להקדיש לביקור במצודה כ-3 שעות, מהן כשעה לחדר תכשיטי הכתר (בעיקר בגלל התורים). מומלץ להתחיל את הביקור בחדר תכשיטי הכתר ולהמשיך לפי המפה (מקבלים בכניסה עם הכרטיסים) בהתאם למה שאתם מעדיפים.

שימו לב – גשר המצודה אינו גשר לונדון המפורסם וביקור בו אינו מומלץ לסובלים מפחד גבהים (חלק מהרצפה שלו עשויה מזכוכית). ביקור במוזיאון גשר המצודה מומלץ לחובבי היסטוריה והנדסה בלבד. המוזיאון מציג את בניית הגשר מבחינה הנדסית והכניסה אליו כרוכה בתשלום. הצפייה בגשר שמתרומם למעבר ספינות – חינם.

שאלות ותשובות

האם יש תורים ארוכים בכניסה למצודת לונדון?

מכיוון שמצודת לונדון נחשבת לאחת האטרקציות התיירותיות הפופולריות בלונדון התורים בכניסה ארוכים במיוחד. כדי להימנע מכך מומלץ לתכנן את הביקור במקום בקפידה. להזמין כרטיסים מראש באינטרנט ולהצטרף לסיור מאורגן שיוצא כל חצי שעה (מחיר הסיור כלול לרוב במחיר הכניסה).

כמה זמן כדאי להקדיש לביקור במצודת לונדון?

כ-3 שעות, מהן כשעה לחדר תכשיטי הכתר. מומלץ להתחיל את הביקור בחדר תכשיטי הכתר ולהמשיך לפי המפה (מקבלים אותה בכניסה עם הכרטיסים).

מה יש לראות בחדר תכשיטי הכתר?

כאן נשמרים כל תכשיטי הכתר של הממלכה המאוחדת. כתרים, שרביטים, מגינים מזהב ומכסף ומעוטרים ביהלומים.

האם יש רוחות רפאים של האנשים שהוצאו בטירה להורג?

למרות השמועות על רוחות שקיימות בטירה, המציאות היום שונה. רק 7 אנשים הוצאו בה להורג, כך שהסיכוי שלכם לפגוש דווקא ברוח הרפאים שלהם קלוש.

מה הסיפור של העורבים שבמצודה? ולמה שומרים עליהם?

כי אמונה לונדונית עתיקת יומין טוענת שכל עוד יש בטירה עורבים לונדון לא תיחרב.