הרשו לי להרגיע אתכם: כמעט כל עונה היא מומלצת לטיול בלונדון, שכן לונדון היא עיר שתמיד יש בה מה לעשות ולראות, בכל ימות השנה. אבל, חשוב בכל זאת שתכירו את ההבדלים בין העונות והתקופות השונות בשנה ושתתאימו את הביקור להעדפות שלכם.
לדוגמה: יש אנשים שישבעו שאין כמו לונדון בתקופת הכריסמס (ספויילר: הם צודקים!), ושהאווירה, הקישוטים, שווקי חג המולד, היין החם (Mulled Wine) שמוכרים בכל מקום ופסטיבל החורף המרנין Winter Wonderland שווים את הקור (דרך אגב, הם צודקים!). בשורה התחתונה: אל תתנו רק למזג האוויר להכתיב לכם מתי לטייל בלונדון.
אגב, כמו בחיים, יש גם שיקולים אחרים שמכתיבים את סדר העדיפויות, למשל: האווירה בעיר, המחירים, העומס והפסטיבלים/האירועים השונים הצפויים ברחבי העיר, ובינינו, הקור בלונדון גם ככה לא מקפיא כמו בערים צפוניות אחרות בעולם – בלונדון נדיר מאוד שהטמפרטורה יורדת מתחת לאפס!
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
גשם? לא מה שחשבתם
הנה עובדה מפתיעה: כמות המשקעים השנתית הממוצעת בלונדון נמוכה משל ירושלים, וכמעט זהה לזו של תל אביב! למעשה, למרות התדמית, כמות המשקעים בלונדון נמוכה מהרבה ערים אחרות בעולם, מניו-יורק ועד סידני.
איך זה הגיוני? פשוט מאוד: בלונדון הגשם מתפזר על פני למעלה מ-100 ימים בשנה, כשבישראל מספר הימים הגשומים נמוך בהרבה (בסביבות ה-40 יום בלבד) אך כמות המשקעים דומה, ככה כשבישראל יכולים לרדת בשבוע אחד משקעים בכמות של חצי שנה בלונדון! (זה קרה למשל בשנת 2017 בחיפה, כשבשלושה ימים ירדה כמות גשם של חצי שנה בלונדון).
כשיורד גשם בישראל, פעמים רבות "שערי השמיים נפתחים" והגשם חזק מאוד ושוטף את הכל בכמות עצומה של מים. בלונדון הגשם קליל יותר, לפעמים בסך הכל מדובר בטפטוף.
נכון שהשמיים נוטים להיות אפרוריים מספר רב יותר של ימים בשנה, אבל חשוב לזכור שמזג האוויר בלונדון (ובבריטניה בכלל) במשך היום נוטה להיות הרבה יותר הפכפך ודינמי מזה שבישראל – וככה למשל, יום שמתחיל בשמש יכול להפוך לגשום בהמשך, ויום גשום יכול פתאום להסתיים באחר צהריים שמשי.
אז מתי בעצם כדאי לטייל בלונדון?
לכל עונה היתרונות והחסרונות שלה. כאן אסכם עבורכם את התקופות השונות בשנה, וכיצד כדאי להיערך אליהן. לפני זה, קצת מידע מהיר, שיעזור לכם להחליט:
- החודש השמשי ביותר – יוני (7 שעות שמש ביום בממוצע)
- החודש הגשום ביותר – ינואר (לפי מס' ימים גשומים), אוקטובר (לפי כמות הגשם)
- החודש הכי פחות גשום – יוני (לפי מס' ימים גשומים), מרץ (לפי כמות הגשם)
- החודשים החמים ביותר – יולי/אוגוסט (19 מעלות בממוצע)
- החודש הקריר ביותר – ינואר (5 מעלות בממוצע)
החודשים שלדעתי הכי שווה לטייל בהם בלונדון הם מאי, יוני, ספטמבר והחצי השני של נובמבר (מיד אסביר למה…)
עונות מומלצות יותר ופחות לטיול בלונדון
תקופת החורף – אמצע נובמבר עד אמצע ינואר
מי שלא ראה את לונדון בתקופת קישוטי הכריסמס, מפסיד את אחת התקופות היפות ביותר בשנה. לונדון היא אחת הערים השוות בעולם בתקופת חג המולד, כשחלקים גדולים מהעיר מתקשטים באורות, צבעים, עצי חג מולד ושלל קישוטים יצירתיים, וברחבי העיר נפתחים עשרות שווקי חג מולד קטנים עד גדולים, כשגולת הכותרת הוא ה-Winter Wonderland, פסטיבל חג מולד ולונה פארק שפתוח לציבור מדי יום (כניסה חינם, משלמים רק על אוכל ומתקנים) מאמצע נובמבר ועד ליום שאחרי חג המולד.
יש לזכור שביום חג המולד עצמו, ה-25 בדצמבר, לונדון משותקת כמעט לחלוטין, כולל תחבורה ציבורית וחנויות, ולמחרת, ה-26 בדצמבר, הוא אחד מימי הקניות העמוסים בעיר (Boxing Day). ביקור בלונדון בתקופה זו של השנה שווה בעיקר בשל האווירה הקסומה, אך חשוב לזכור כמה דברים, למשל העובדה שמחירי הטיסות והמלונות עולים במהלך דצמבר (לכן אני ממליץ דווקא על אמצע-סוף נובמבר, כשהעיר כבר מתקשטת אבל עדיין לא יקר), ושמזג האוויר מן הסתם פחות נוח מאשר חודשי האביב והקיץ. לעומת זאת, אם תתלבשו טוב (חולצה תרמית או שכבות יעשו את העבודה) לא צריכה להיות בעיה, ומזג האוויר אמנם קריר אבל לא מקפיא כמו במרבית ערי צפון אירופה וארה"ב.
ביקור בפברואר-מרץ לדעתי קצת פחות מומלץ, מהסיבה הפשוטה שאווירת הכריסמס כבר לא קיימת, והטמפרטורות עדיין קרות. ולמרות זאת, המחירים בתקופה הזו של השנה נמוכים יחסית, והעיר עמוסה פחות מחודשי הקיץ.
תקופת האביב – אפריל ומאי ויוני
אפריל לרוב מתחיל להתחמם ויותר ימי שמש מתחילים להופיע, אבל עדיין ישנם רצפים של ימים אפרוריים וגשומים. מאי ויוני הם חודשים מומלצים יותר לטיול, לטעמי אולי המומלצים ביותר בשנה – מספר ימי שמש גבוה יחסית (למרות שתמיד יכולות להיות הפתעות), המחירים עדיין לא בשמיים כמו יולי-אוגוסט, והעיר מלאה באווירה, במיוחד בימי השמש הרבים במאי ויוני, בהם חצרות הבירה שמאחורי הפאבים והפארקים מתמלאים באנשים, שסוף סוף זוכים לשבת בחברותא בחוץ ולשתות בירה של צהריים או קנקני פימ׳ז (Pimm’s, קוקטייל פירות מרענן ששותים כאן בימי שמש, מומלץ מאוד!).
בשנת 2017 למשל, חודש יוני היה שמשי וקיצי מאוד, לעומת חודש אוגוסט למשל שהיה גשום מאוד. יתרון נוסף של חודשי האביב, ביחוד מאי ויוני, היא הפריחה והעובדה שהעצים בלונדון נמצאים בשיאם, הכל ירוק ומאוד יפה, ובאיזורים של שדות פתוחים ישנה פריחה מרהיבה של פרחי פעמונית (Bluebells) סגולים ומרהיבים.
תקופת הקיץ – יולי אוגוסט
לדעתי כדאי לנסות להימנע מלונדון בחודשים הללו, מכיוון שמחירי הטיסות בשמיים, העיר עמוסה יותר, וכמות הגשמים מהניסיון שלי נוטה להיות גבוהה יותר מאשר בחודשים מאי ויוני. עם זאת, לפעמים אין ברירה, בעיקר בקרב משפחות כשהילדים בחופש הגדול, ועדיין תוכלו ליהנות מלונדון כשהיא חמימה מהרגיל בחודשים הללו. חשוב רק לזכור שכאן זה לא ישראל, וגשם ביולי-אוגוסט הוא מחזה נפוץ למדי.
מדריך מפורט: לונדון עם ילדים
הסתיו – ספטמבר, אוקטובר, נובמבר
ספטמבר הוא לרוב עדיין חודש מומלץ לטיול, כשהטמפרטורות אמנם יורדות אבל עדיין נשארות מתונות לעומת אוקטובר ונובמבר, בהם גם נושבות לעתים רוחות קרירות. בחודשים הללו כמות התיירים יורדת, המחירים במלונות לרוב נוחים יותר, מחירי הטיסות (אולי להוציא את תקופת החגים בארץ) נוחים יחסית. אוקטובר הוא החודש הגשום ביותר בלונדון. נובמבר אמנם קריר ויחסית גשום, אבל בחצי השני שלו מתחילה כל חגיגת הכריסמס, והמחירים עדיין נוחים, ככה שלדעתי מדובר בעסקה משתלמת.
לתחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב בלונדון
ולסיום קבלו תמונה נדירה של שלג בלונדון – אירוע נדיר שקורה רק פעם בכמה שנים.