Mulled Wine: המשקה החם של תקופת החורף בלונדון

כל עונה והמשקה שלה. כבר סיפרתי כאן על משקה הקיץ האהוב עלי בבריטניה, הפימ’ז, ואפילו הבאתי את המתכון המנצח שלי. אבל כשהחורף מגיע וקר בחוץ, הגיע הזמן לתת את הבמה למשקה החורף האהוב עלי – Mulled Wine (מולד וויין), שהוא למעשה יין חם מתובל וממותק, שנהוג לשתות כאן בחורף בעיקר בשווקי חג המולד, בירידים, בפסטיבל החורף הענק Winter Wonderland, בפאבים ואפילו בבית (אל דאגה, גם הפעם אתן לכם מתכון מנצח – שמתאים למבקרים בלונדון וגם למי שנשאר בארץ).

מחמם את הלב והנפש. Mulled Wine
מחמם את הלב והנפש. Mulled Wine

יין חם של כריסמס

הגרמנים וההולנדים קוראים לו ׳גליויין׳ (Glühwein), הסקנדינבים קוראים לו גלג (Gløgg), ואפילו לספרדים יש סנגרייה חמה משלהם (שאני אוהב במיוחד), אבל באנגליה, כמה שבועות לפני הכריסטמס, איך שמתחיל קצת להתקרר, מבצבצים בסופרמרקטים בקבוקי ה-Mulled Wine להכנה ביתית, וכשנפתחים שווקי חג המולד אין יריד או שוק שלא תמצאו בהם לפחות דוכן אחד שמוכר Mulled Wine לצד סיידרים חמים ושוקו עם חיזוק של בייליס.

לא פלא שיין חם מתובל נפוץ כל כך כמעט בכל מדינות אירופה. עוד בימי האימפריה הרומית, במאה השניה לספירה, נהגו לחמם יין בתקופת החורף ולהוסיף לו תבלינים. הרומאים, ששלטו בחלקים נרחבים מאירופה, דאגו להפיץ את בשורת היין החם כמעט לכל מקום אותו כבשו. בימי הביניים נפוץ באירופה גם יין קר מתובל, אך לרוב באיכות נמוכה יותר מיינות לא מתובלים. בסופו של דבר התקבע היין החם כמסורת כלל-אירופאית בתקופת הציפיה לחג המולד, וכיום וריאציות שונות של יין חם נפוצות בתקופה זו כמעט בכל ארצות אירופה.

יש לחמם באיטיות ובלי להביא לרתיחה, שהאלכוהול לא יברח. Mulled Wine
יש לחמם באיטיות ובלי להביא לרתיחה, שהאלכוהול לא יברח. Mulled Wine

בשנת 1390, שלהי ימי הביניים, הוזכר ה-Mulled Wine בספר מתכונים אנגלי אותו כתבו הטבחים הראשיים של המלך ריצ׳רד השני. במתכון ההוא טחנו קינמון, ג׳ינג׳ר, ציפורן, אגוז מוסקט, הל, רוזמרין ותבלינים נוספים, וערבבו עם יין אדום וסוכר. עם השנים המשקה הפך לפופולרי מאוד בבריטניה, בעיקר בתקופה שלפני חג המולד, לצד משקאות חמים אחרים (כגון סיידר חם), וכאמור כיום ניתן למצוא אותו כמעט בכל פינה בתקופה הזו – מפאבים ועד לסופרמרקט השכונתי, כשלפעמים הבריטים אוהבים ׳לחזק׳ אותו עם שוטים של רום או ברנדי.

בדומה לפימ׳ז, גם במקרה של ה-Mulled Wine אני חושב שעדיף להכין לבד בבית – לא רק בגלל שזה יותר משתלם, אלא בגלל שלפעמים הגרסאות שמוכרים ברחוב, בפאב או בשווקי חג המולד פשוט לא מספיק מעניינות, מושקעות או מתובלות. כדי לעשות לכם את החיים קלים (ומעניינים), להלן שני מתכונים ל-Mulled Wine – גרסה קלאסית/מסורתית והגרסה שלי, שבה אני מחליף את התפוז בקוביות תפוחי עץ ו/או אגסים (שכיף מאוד לאכול תוך כדי השתייה).

airalo ad

מתכון קלאסי/מסורתי של מולד וויין Mulled Wine

  • בקבוק יין יבש
  • דבש או סוכר
  • תפוזים
  • לימון או ליים (לא חובה)
  • קינמון (מקלות או אבקה)
  • ציפורן
  • כוכב אניס
  • כמה גרגירי הל
  • חיזוק אלכוהולי (למי שרוצה)

לוקחים את התבלינים, מניחים על מגבת קטנה או בד, מקפלים וקושרים. מניחים בסיר. מוסיפים את היין וממתיקים במידה הרצויה בעזרת סוכר, דבש או ממתיק (עדיף דבש). חותכים את התפוז לפרוסות ומניחים בסיר. חובבי הדרים ואקסטרה חמיצות יכולים להוסיף מעט לימון, אבל ממש לא חייבים. מחממים על אש קטנה ומכסים, ומערבבים מדי פעם. לדאוג שהמשקה לא ירתח כי אז כל האלכוהול יברח. אחרי בערך רבע שעה ניתן להגיש. למעוניינים בחיזוק אלכוהולי ניתן להוסיף רום, ברנדי או קוניאק.

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון
בישול מולד וויין בגרסה הקלאסית
בישול מולד וויין בגרסה הקלאסית

מולד וויין – המתכון שלי

  • בקבוק יין אדום יבש
  • בקבוק יין אדום מתוק (מי שבלונדון – להשתמש בבקבוק אחד של Mulled Wine ובחצי בקבוק יין יבש לאיזון המתיקות)
  • תפוחי עץ
  • אגסים (מומלץ, לא חובה)
  • מקלות קינמון או אבקה
  • ציפורן (מומלץ מאוד)
  • מקל או תמצית וניל (מומלץ אבל לא חובה)
  • כוכב אניס אחד (מומלץ אבל לא חובה)
  • הל (לא חובה)
  • מגבת קטנה / חתיכת בד (מומלץ) וסרט/חוט לקשירה
  • חיזוק אלכוהולי (למי שרוצה)

לוקחים את התבלינים, מניחים על מגבת קטנה או בד, מקפלים, קושרים ומניחים בסיר. מקלפים וחותכים לקוביות קטנות תפוח/י עץ ואגס/ים בכמות הרצויה ומניחים גם בסיר. מוסיפים את היין/היינות. טועמים עוד לפני החימום ומוודאים שהמתיקות לטעמכם (אם מתוק מדי – להוסיף יין יבש, אם לא מתוק מספיק – להוסיף יין מתוק או Mulled Wine). מחממים על אש קטנה ומכסים. מערבבים מדי פעם. כשהמשקה חם אפשר להגיש. למעוניינים בחיזוק אלכוהולי ניתן להוסיף רום, ברנדי או קוניאק.

טיפים לעצלנים/ספונטניים

מי שרוצה לוותר על המגבת/קשירה – אפשרי לחלוטין, רק שאני ממליץ בסוף התהליך לסנן את התבלינים ובמיוחד את הציפורן, כי לא ממש כיף ללעוס או לבלוע ציפורן (הטעם נשאר המון זמן).

נהגוס - פרסום לרוחב

מי שהשיג בקבוק של Mulled Wine או יין מתובל אחר, לרוב היין כולל כבר את טעמי התבלינים.

למחפשים חיים קלים ממש – יש מתכון ממש קל ומהיר – פשוט חממו יין מתוק ויבש (או יין יבש עם דבש או מי סוכר) באיזון המתיקות הרצוי יחד עם קוביות תפוחי עץ, קינמון ותמצית וניל – והופ יש לכם עדיין יין חם מתובל בלי הרבה מאמץ 🙂

מולד וויין עם תפוחי עץ, מקלות קינמון ועוד מתבשל לו לאיטו על הכיריים אצלי בבית
מולד וויין עם תפוחי עץ, מקלות קינמון ועוד מתבשל לו לאיטו על הכיריים אצלי בבית

ומתכון פשוט יחסית ל-Mulled Wine עם חיזוק של ברנדי:

ועוד מתכון מעניין ל-Mulled Wine מחוזק ברום:

שאלות ותשובות

מהו Mulled Wine?

Mulled Wine הוא יין חם מתובל וממותק שהגיע ללונדון בתקופת הכיבוש הרומי.

למה כדאי ללמוד להכין Mulled Wine לבד?

Mulled Wine תוצרת בית הוא הרבה יותר טעים ממה שמתצאו ברחובות לונדון. רוב הגרסאות שמוכרים ברחוב, בפאבים או בשווקים של לונדון פשוט לא מספיק מעניינים, מושקעים ומתובלים.

יש לך מתכון ל-Mulled Wine?

כעיקרון כדי להכין אותו צריך להצטייד ביין אדום יבש, יין אדום מתוק, תפוחי עץ, אגסים, מקלות קינמון או אבקה, ציפורן, מקלות או תמצית וניל, כוכבי אניס , הל, מגבת קטנה / חתיכת בד וסרט/חוט לקשירה. המתכון המדויק פה באתר.

מתי נהוג לשתות Mulled Wine?

בחורף. בשווקי חג המולד, בירידים, בפסטיבל החורף הענק Winter Wonderland, בפאבים אבל גם בבית. מתכון מעולה יש כאן באתר.