כדורגל בלונדון

"יש אנשים שטוענים שכדורגל זה עניין של חיים ומוות. אני מאוד מאוכזב מהגישה הזאת. אני יכול להבטיח לך שזה הרבה, הרבה יותר מכך."

הציטוט הזה שייך לביל שאנקלי, אחד מגדולי מאמני הכדורגל בתולדות הכדורגל האנגלי, שהצליח לתמצת במשפט אחד את מהות הכדורגל באנגליה.

הכדורגל נחשב לא רק לספורט הפופולרי ביותר בלונדון, ובאנגליה כולה, אלא ממש ל"דת". קשה עד בלתי אפשרי להכיר לונדוני שלא אוהד את אחת מקבוצות הכדורגל בבירה האנגלית (ויש מעל 100 כאלה) ואם ביקרתם בלונדון בלי לראות לפחות משחק כדורגל אחד, כאילו לא יצאתם לידי חובתכם.

כדורגל בלונדון הוא מעבר לספורט – הוא תרבות. המשחק עצמו הוא רק חלק מפאזל גדול הרבה יותר, המורכב מקהילה עצומה שנשבעת אמונים לקבוצה שלה בכל שבוע מחדש. אתם אפילו לא צריכים להיות ממש אוהדי כדורגל כדי ליהנות ממשחק כדורגל בלונדון, כי החוויה הזו לא קרובה לשום דבר אחר שתראו בעולם.

משום הפופולריות של הכדורגל בלונדון, קשה מאוד להשיג כרטיסים למשחקים, בטח של הקבוצות הפופולריות – ארסנל, צ'לסי וטוטנהאם – אולם זה אפשרי אם מתארגנים מספיק זמן מראש. אחרי שהשגתם כרטיסים, שימו לב רק להבדלים ולניואנסים הקטנים של הקבוצות, כדי שלא תגיעו למגרש חלילה עם הצבע הלא נכון למשל…

airalo ad

הליגה האנגלית – הפרימייר ליג

כדורגל ממותג הפרימייר ליג

הליגה האנגלית הראשונה, המוכרת יותר בשם "פרמייר ליג" היא הליגה הבכירה באנגליה והיא תחרות הכדורגל המרכזית במדינה כולה. 20 קבוצות משחקות במסגרת הליגה, במבנה קבוע שלא השתנה כבר שנים (האנגלים אוהבים מסורת), ובו 38 מחזורים המשוחקים בין אוגוסט למאי בכל שנה, ובסיומם מוכתרת אלופת אנגליה.

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון

הליגה נוסדה במקור בשנת 1888 ועד 1992 שוחקה ברציפות תחת השם "הליגה הראשונה של הפוטבול ליג". לפני עונת 1992/93 נוסדה הליגה במתכונתה החדשה – ה"פרמייר ליג" – שמנוהלת על ידי הקבוצות עצמן ולא על ידי התאחדות הכדורגל האנגלית. מאז ועד היום כסף רב זרם ל"פרמייר ליג" מה שהעלה את רמת המשחק, שיפר את חוויית הצפייה והפך את הכדורגל מענף ספורט עממי שהשתייך למעמד הפועלים לבילוי משפחתי לגיטימי ומהנה.

הגביע האנגלי – גביע ההתאחדות (FA Cup)

אצטדיון וומבלי
אצטדיון וומבלי בלונדון

הגביע האנגלי הוא תחרות הכדורגל הוותיקה בעולם. הוא נוסד עוד לפני הליגה האנגלית, בשנת 1872, ומשוחק ברציפות מאז ועד היום. בשיטת הגביע, בשונה משיטת הליגה, מוגרלות קבוצות מכל הליגות במדינה לשחק זו מול זו בעשרה סיבובי משחקים, כאשר המפסידה יוצאת מהתחרות ("נוק-אאוט") עד שהאחרונה זוכה בגביע.

נהגוס - פרסום לרוחב

שיטת המשחקים הזו מבטיחה את הקסם של מפעל הגביע שמפגיש לעתים אימפריות כדורגל עם קבוצות קטנות מפרברי הערים או מעיירות פחות מוכרות, ויום המשחק הופך ליום חג לכל תושבי האזור. גמר הגביע האנגלי נחשב גם הוא ליום חג במדינה, והוא משוחק בהיכל הכדורגל האנגלי – אצטדיון וומבלי בלונדון, שלצפות בו במשחק זו חוויה מרגשת ועוצרת נשימה.

קבוצות הכדורגל הפופולריות בלונדון

1. קבוצת ארסנל

סמל קבוצת ארסנל
סמל קבוצת ארסנל

ארסנל הוא אחד ממועדוני הכדורגל המפורסמים בעולם והמצליחים ביותר בתולדות הכדורגל האנגלי. המועדון מחזיק במספר שיא של עונות רצופות בליגה הבכירה באנגליה, ולזכותו 13 תוארי אליפות ו-14 זכיות בגביע האנגלי. הוא משתייך מסורתית לצפון לונדון ולאורך ההיסטוריה שיחקו בשורותיו שחקנים הנחשבים לגדולים ביותר ששיחקו באנגליה ובאירופה בכלל: אלן סמית, ליאם בריידי, צ'רלי ג'ורג', דניס ברגקאמפ, תיירי הנרי ועוד.

האצטדיון הענק שלה מלא כמעט בכל משחק בית, ורבים מהצופים הם תיירים שבאים ליהנות מחוויית כדורגל מהנה, שכמעט תמיד מובטחת במשחקיה של ארסנל.

2. קבוצת טוטנהאם

  • כינוי: התרנגולים ("ספרס")
  • אצטדיון: אצטדיון טוטנהאם הוטספר (62,062 מקומות)
  • צבע תלבושת: לבן-כחול
  • שם באנגלית: Tottenham
דגלה של קבוצת טוטנהאם
דגלה של קבוצת טוטנהאם

טוטנהאם היא היריבה המושבעת של ארסנל, והמשחק ביניהן נחשב ל"דרבי של צפון לונדון" משום הסמיכות היחסית של השכונות שהן מקורות המועדונים, ובהן גם שוכנים האצטדיונים הביתיים שלהן. מבין קבוצות הליגה אנגלית נחשבת טוטנהאם ל"קבוצה היהודית" של אנגליה משום שאוהדים רבים של הקבוצה באופן מסורתי הם יהודים. בשורות הקבוצה שיחק גם השחקן הישראלי רוני רוזנטל בין השנים 1994–1997.

צפייה במשחקי טוטנהאם היא חוויה של ממש משום שממוצע מספר האוהדים שלה הוא השלישי בגודלו בכל הזמנים בתולדות הכדורגל האנגלי, והאצטדיון מלא כמעט בכל משחק. 

3. קבוצת צ'לסי

  • כינוי: הכחולים ("הבלוז")
  • אצטדיון: סטמפורד ברידג' (42,055 מקומות)
  • צבע תלבושת: כחול
  • שם באנגלית: Chelsea
אצטדיון צ'לסי

צ'לסי היא אחת הקבוצות הוותיקות ביותר באנגליה (הוקמה בשנת 1905) ונחשבת לאחת הבכירות באירופה. לזכותה לא רק זכיות באליפות אנגליה (6) והגביע האנגלי (8) אלא גם שתי זכיות בליגת האלופות של אירופה וזכייה אחת (ויחידה של קבוצה לונדונית) בליגה האירופית. למעשה, היא אחת מחמש הקבוצות היחידות באירופה שזכו בכל תואר אפשרי לקבוצת כדורגל, לרבות גביע העולם לקבוצות.

בשורות צ'לסי שיחקו לאורך השנים כוכבי על בכדורגל האירופי דוגמת ג'יאפרנקו זולה, מיכאל באלאק, רוד חוליט, ניקולא אנלקה, דידייה דרוגבה ועוד. צ'לסי משתייכת למערב לונדון והיא נחשבת גאוותם של תושבי האזור, שנמצאים ביריבות מרה עם השכנות מצפון. משחק בין צ'לסי לבין אחת הקבוצות של צפון לונדון הוא תמיד מותח ובדך כלל מספק דרמות ספורטיביות על המגרש.

4. קבוצת ווסטהאם יונייטד

  • כינוי: הפטישים
  • אצטדיון: האצטדיון האולימפי בלונדון (60,000 מקומות)
  • צבע תלבושת: סגול-תכלת
  • שם באנגלית: West Ham United
דגלה של ווסטהאם יונייטד
דגלה של ווסטהאם יונייטד

ווסטהאם יונייטד נחשבת לאחת הקבוצות הצנועות יותר של לונדון, אולם קהל האוהדים שלה ידוע בנאמנותו הרבה והופך את משחקי הקבוצה לחגיגה של ממש. במיוחד ידועים האוהדים בהמנון המפורסם "I'm Forever Blowing Bubbles" אותו הם שרים לפני כל משחק בית, על רקע מכונות שמפיצות בועות בחלל האצטדיון.

ווסטהאם התחבבה במיוחד על הקהל הישראלי בשנות ה-2000 לאחר שבשורותיה כיכבו השחקנים הישראלים אייל ברקוביץ ויוסי בניון, ובנוסף אליהם שיחקו בה גם יניב קטן, וטל בן חיים. ווסטהאם שוכנת במזרח לונדון, ולמרות שבעבר התפרסמה בעיקר בגלל היריבות המרה והאלימה בין אוהדיה לבין אוהדי קבוצות אחרות באזור, כיום האווירה השתנתה לחלוטין וההליכה למשחקי ווסטהאם בלונדון היא לא רק בטוחה אלא גם מהנה מאוד.

5. קבוצות נוספות בלונדון

לונדון היא לא רק בירת אנגליה, אלא נחשבת בעיני רבים גם לבירת הכדורגל העולמית. בעיר ובפרבריה קיימים מעל 100 מועדוני כדורגל, אולם חלקם אינם מקצוענים.

בליגה הבכירה (הפרמייר ליג) משחקות 6 קבוצות מלונדון, כאשר לארבע שהוזכרו כאן מצטרפות קריסטל פאלאס וברנפורד. בליגה השניה בדירוג (הצ'מפיונשיפ) יש עוד שתיים – מילוול ופולהאם.

איצטדיון כדורגל בלונדון

הכדורגל בלונדון נמצא בכל פינה, ולכן זו לא בעיה כלל למצוא משחק שמשוחק בדיוק כשאתם נמצאים בעיר. למשחקי הקבוצות הבכירות בלונדון אמנם רצוי מאוד להיערך ולרכוש כרטיסים מראש עקב הביקוש הגבוה, ולתכנן את הטיול שלכם סביב המשחק ולא ההפך, אולם למשחקים של קבוצות אחרות ניתן להגיע באופן ספונטני יותר והחוויה שצפויה לכם שם היא לא פחות מהנה.

הכדורגל בלונדון הוא טקס של ממש בסופי השבוע, ולכן בכל מקום שתגיעו אליו בעיר תיהנו גם מכדורגל טוב וגם מאווירה נפלאה.

כדורגל בלונדון כחוויה

בירה בפאב לונדוני
בירה בפאב לונדוני

הכדורגל בלונדון כאמור הוא טקס של ממש. פולחן מסורתי שמתקיים כבר מעל 130 שנה ועובר מדור לדור, מאב לבנו וגם לחברים אחרים במשפחה. בעבר היה הכדורגל בלונדון נחשב לתת תרבות המזוהה בעיקר עם מעמד הפועלים. הוא היה רווי אלימות, וחוליגנים ואנרכיסטים רבים מצאו מקום לפורקן ביציעים ומחוצה להם, בקרבות בין אוהדים.

בסוף שנות ה-80 של המאה הקודמת, שנחשבו לאחת התקופות האפלות בתולדות הכדורגל האנגלי, החל שינוי תפיסתי – בעקבות אסון הילסבורו שבו נהרגו 96 אוהדי ליברפול בגלל מחדל משטרתי, הכדורגל כולו עבר שינוי וחידוש הדרגתי שהחל בבניית מתקנים מודרניים ושיפוץ הקיימים, שינוי היחס של הרשויות למשחק ולאוהדים בפרט והקמת ה"פרמייר ליג" בשנת 1993 שדרכה התחיל לזרום כסף גדול מהימורים וזכויות שידור ישירות למועדונים, שמצידם השקיעו בשדרוג החוויה.

כיום הכדורגל האנגלי נחשב לא רק לבטוח וכיפי לצפייה, אלא לבילוי משפחתי לגיטימי, וממש לא נדיר לראות ביציעים משפחות שלמות, כולל הסבא והסבתא לבושים בחולצות הקבוצה הנערצת עליהם.

מעבר לבילוי ביציע, גם צפייה במשחק כדורגל בפאב שכונתי נחשבת לחוויה מהנה לא פחות, הן מבחינה ספורטיבית והן מבחינה תרבותית. מחוץ לכל אצטדיון יש עשרות פאבים המזוהים עם הקבוצה הביתית המשחקת בו, וגם בשכונות של לונדון יש פאבים ותיקים ה"שייכים" לקבוצות מסוימות ומתמלאים בזמן משחקים באוהדים קולניים ובהמון בירה.

משחקי חג המולד בלונדון

בכל שנה, בזמן שרוב הליגות באירופה נמצאות בתרדמת חורף, בלונדון (ובאנגליה כולה) הכדורגל פורח. האינטנסיביות של המשחקים מתעצמת עוד יותר עם בוא חג המולד (25.12) וה"בוקסינג דיי" (היום שאחרי החג), והכדורגל שגם כך הוא חגיגה של ממש בלונדון, הופך לפסטיבל עם ארבעה מחזורי ליגה (40 משחקים) בפרק זמן של 11 יום.

הפאב היפהפה Churchill Arms בגבול בין השכונות קנזינגטון ונוטינג היל
הפאב היפהפה Churchill Arms בגבול בין השכונות קנזינגטון ונוטינג היל

תיירים רבים מגיעים ללונדון לקראת חג המולד גם כדי לחגוג את החג ואת השנה החדשה באחת הערים המהנות בעולם, אבל גם כדי לתפוס כמה שיותר משחקי כדורגל שמשוחקים באצטדיונים בעיר. אווירת החג בעיר מתחילה כבר באמצע נובמבר, ומגיעה לשיא כאמור בחג המולד עצמו ועד לשבוע הראשון של ינואר. אל תחמיצו טיול של פעם בחיים לחגיגת כדורגל אמיתית במובן הכי מילולי של הביטוי.

אצטדיוני כדורגל בלונדון

כשמדברים על כדורגל בלונדון מדברים גם המתקנים שבהם הוא משוחק. האמת ש"מתקנים" זו מילה קטנה מידי כדי לתאר את היכלי הכדורגל הללו – מדובר לרוב באצטדיונים גדולים, מודרניים ומרשימים, העונים על כל הצרכים של המשתמשים בהם, ולא רק בתחום הכדורגל, אלא גם כשמדובר בהופעות של אמנים והרכבים מוזיקליים. לא רק הצפייה במשחק או בהופעה באצטדיונים בלונדון היא חוויה, אלא גם סיור בהם שלא במסגרת משחק והצצה אל מאחורי הקלעים. כמעט כולם מציעים סיור כזה שכולל גם ביקור במוזיאון הקבוצה הביתית, ואיך לא – גם בחנות המזכרות שלה.

כדורגל בלונדון מתחיל בוומבלי – האצטדיון הלאומי המפואר שנבנה מחדש בתחילת שנות ה-2000 לאחר שהאצטדיון ההיסטורי אירח אולימפיאדות, טורנירי כדורגל, מופעים וגם את נאומו המפורסם של המלך ג'ורג השישי המונצח בסרט "נאום המלך". וובמלי המחודש שנפתח בשנת 2007 מכיל 90,000 מקומות ישיבה והוא האצטדיון הגדול ביותר באנגליה, והשני בגודלו באירופה. אצטדיונים נוספים ששווים ביקור בלונדון הם אצטדיון האמירויות, אצטדיונה הביתי של ארסנל שהחליף את "הייברי" הישן; אצטדיון טוטנהאם הוסטפר שנפתח בשנת 2019 והחליף את מגרשה הביתי הקודם של טוטנהאם – וויט הארט ליין; והאצטדיון האולימפי שנבנה לקראת האולימפיאדה בשנת 2012 וכיום משחקת בו ווסטהאם לאחר שעזבה את אצטדיונה המיתולוגי באפטון פארק.