שירותים ציבוריים בתחנות הרכבת התחתית של לונדון (הטיוב)

לאחרונה נשאלתי שאלה די מעניינת – "תגיד, בכל התחנות של הרכבת התחתית יש שירותים ציבוריים?". כמעט צחקתי בקול רם, עד שנזכרתי שבעצם הסיפור הזה די עצוב. למעשה, ברוב התחנות, שלא נדבר על התחנות המרכזיות ביותר של הטיוב – אין שום שירותים ציבוריים. למה? אין לי מושג, אולי בגלל ששירותים צריך לנקות, ואף אחד לא באמת מעוניין לנקות אחרינו, או מסיבה אחרת כלשהי. אבל בשורה התחתונה, לבעלי שלפוחית רגיזה או סתם מי שיצא/ה עכשיו מפאב / בית-תה / סשן כלשהו של בירה או שתייה מרובה מכל סיבה שהיא, נסיעה ארוכה במערך התחבורה הציבורית הלונדוני עשויה להיות קצת מלחיצה. את השלפוחית כמובן.

שירותים ציבוריים - סמלים

לכן החלטתי לעשות מעשה, ולרכז כאן מידע שיעזור לכל הנוסעים והנוסעות שרוצים לדעת איפה בכל זאת יש שירותים ציבוריים לאורך קווי הרכבת התחתית של לונדון.

נתחיל בעיקר: הנה מפה של מנהל התחבורה הציבורית בלונדון שבו מסומנים השירותים הציבוריים שבכל זאת יש במערכת הרכבת התחתית של לונדון. באופן מפתיע (או שלא?) מרכז לונדון יחסית ׳מקופחת׳ כשזה נוגע לשירותים ציבוריים, שהרבה יותר נפוץ למצוא דווקא מחוץ למעגל הפנימי של מרכז העיר.

שימו לב שבמפה מסומנים שירותי גברים, נשים, שירותי החלפה לתינוקות ושירותי נכים, בשני צבעים – אדום ושחור. בשחור הכוונה שהשירותים נמצאים מחוץ לאזור הכרטיסים, והאדום פירושו שהשירותים נמצאים בתוך אזור הכרטיסים, כלומר שאם אתם מגיעים מבחוץ, עליכם להעביר כרטיס (אוייסטר, טראוול כרד או קונטקלס) ורק אז תוכלו לגשת לשירותים. שימו לב שחלק מהשירותים אינם בחינם (לכן עדיף תמיד להסתובב עם מטבעות קטנים בכיס), ושחלק מהשירותים עשויים להיות סגורים בשעות הלילה/שעות הערב המאוחרות.

ומה קורה אם בכל זאת אנחנו צריכים לשירותים ואין בסביבה שום תחנה עם שירותים? כאן מגיע לעזרתנו חברו הטוב ביותר של הבריטי הממוצע – הפאב. תשכחו מחנויות ואפילו מבתי קפה – הפאב הוא חברו הטוב של האדם הלחוץ להשתין. חשוב עם זאת לזכור – השירותים בפאבים נועדו ללקוחות – לכן עליכם לעשות אחד מהשניים:

airalo ad
  • להיכנס לפאב תוך מניעה מקשר עין עם הברמנים ותקווה שהם לא ישימו לב אליכם. למזלכם ברוב הפעמים זה עובד, כי הברמנים בפאב הלונדוני הממוצע עסוקים במזיגה ו/או שירות ו/או שיח נוקב עם לקוחות על עניינים מהותיים וחשובים כמו הפרימייר ליג.
  • שמו אליכם לב ושאלו אתכם מה אתם צריכים? זה הזמן להזמין משהו לשתות, ולפחות להתנחם בעובדה שבמקום סתם לשלם על שימוש בשירותים, אתם לפחות משלמים על שתיה ועל הדרך משתמשים להם בשירותים. הזמינו לכם שוט של משהו, איזו בירה או כל משקה אחר, ובזמן שהברמן מוזג, סננו משהו כמו ׳I’ll be right back׳, גשו לשירותים וחזרו חזרה. שלמו, שתו (או שלא) והמשיכו בדרככם. ברכותי, השתמשתם בשירותי פאב ציבוריים – Pub(lic) toilets 😉

בנוסף, קבלו אותה במפת שירותים נהדרת שמתיימרת להציג את כל השירותים הציבוריים ברחבי לונדון (!) ואפילו כוללת מידע כמו שעות פתיחה, רמת ניקיון וכו׳.

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון

טיפ נוסף – לעתים ישנם שירותים ציבוריים במעין ׳תא׳ או ׳מתקן׳ שכזה מחוץ לתחנות. אני מכיר כזה מחוץ לתחנת Sloane Square בשכונת צ׳לסי, אבל בטוח שיש עוד כמה כאלה ברחבי העיר. בנוסף, בסניפים של סופרמרקטים גדולים (סיינסברי או וויטרוז למשל) יהיו לרוב שירותים ציבוריים, ואם כבר הגעתם לסניף גדול של סופרמרקט לונדוני (לרוב מחוץ למרכז), בדקו את רשימת הקניות החשובה הזו.

חוץ מזה, יש שירותים ציבוריים כמעט בכל תחנת רכבת גדולה בלונדון (ויקטוריה, ליברפול סטריט, קינג׳ס קרוס וכו׳), ואם אתם ממשיכים את המסע שלכם עם רכבות רגילות (לא תחתיות ולא אוברגראונד) – תתנחמו לדעת שעל רובם יש שירותים.

נהגוס - פרסום לרוחב

נוסעים מחוץ ללונדון?

זה כבר סיפור יותר מתחשב – כמעט בכל הרכבות הפרבריות / הבין-עירוניות יש תאי שירותים, אך היו ערניים להכרזה (שמופיע לעתים על הלוחות האלקטרוניים) – No working toilet on board, שפירושה – אין שירותים עובדים על הרכבת. אם יש לכם נסיעה ארוכה, הדבר עשוי להיות בעייתי, לכן היערכו מראש.

ולנו הלונדוניסטים (והלונדוניסטיות) נותר רק לקוות שככל שיעברו השנים, מישהו שם יתעורר ויבין ששירותים זה לא מותרות, ושלא כולם יכולים להתאפק עד שמגיעים הביתה/למלון/לעבודה/לפאב, ונראה יותר ויותר תחנות מאובזרות בתא שירותים (ומי יודע, אולי בקרוב ימציאו כבר טכנולוגיה שמאפשרת ניקיון אוטומטי של תא שירותים ללא מגע יד אדם…)