"צלצולי פעמונים" – מוזיקת כריסמס בריטית מומלצת

בכל שנה, לקראת חודש דצמבר, כשהטמפרטורות יורדות, לונדון מתחילה אט אט להתעטף בשמיכת הכריסמס המוארת והצבעונית שלה. המנורות והקישוטים נתלים ברחובות הראשיים, שווקי החג מוקמים, וטירוף השופינג מתחיל בחנויות ובקניונים. לצד כל אלה ואחרים, יש דבר אחד שבשבילי הופך את החג למשהו מיוחד והוא המוזיקה של חג המולד.

מוזיקה בריטית מומלצת לכריסמס - באנר

כריסמס הוא החג הפופולרי, הצבעוני והמשמעותי ביותר בעולם המערבי. אם אנסה להשוות את חגי ישראל לכריסמס, הרי שאין אף לא חג אחד שמתקרב לרמת עצימות חגיגית, צבעונית ומסחרית (שנמתחת לאורך כמעט חודש וחצי או חודשיים) כמותו. כמובן שרמת הפופולריות והחשיבות של החג באירופה ובריטניה היא לא רמת הפופולריות והמסחור שקיימת בארצות הברית, שם "קדושת החג" היא שכלול הקיים כמו שרק האמריקאים יודעים לעשות, הפיכת החג לספינת הדגל של הקפיטליזם והמטריאליזם, דבר אשר משפיע על כל תחומי החיים כמובן.

המוזיקה של חג המולד היא נדבך מאוד מרכזי ברוח ותרבות החג. את ההיסטוריה של תחום זה ניתן למתוח מאיזור המאה ה-4 לספירה עם שירי תפילה וחידושי שירים פגאניים, דרך "מפצח האגוזים" של צ'ייקובסקי מסוף המאה ה-19 ועד גדול להיטי החג המודרניים "All I Want For Christmas Is You" של מריה קארי. לצד כל הפרסומות, הסרטים וטירוף הקניות, גם תחום המוזיקה הוא חלק בלתי נפרד מהאופי המסחרי של החג, שכן כל להיט כריסמס שווה המון כסף ותמלוגים לשנים קדימה (במידה ואכן מדובר בלהיט על-דורי). בארצות הברית אין אמן שמכבד את עצמו שלא הקליט שיר כריסמס במהלך הקריירה שלו (או שלה), אם לא אלבום כריסמס שלם ובכל פלייליסט נושאי נוכל למצוא שירים מקוריים או ביצועי סטנדרטים של אמנים גדולים כמו אלביס פרסלי, ריי צ'ארלס, פרנק סינטרה, הקרפנטרס, אלה פיצג'רלד ועוד רבים וטובים.

בעוד ארצות הברית היא יצואנית מספר אחת בעולם של להיטי כריסמס, בריטניה, על אף השפעתה הענקית ומקומה החשוב על מפת המוזיקה העולמית ב-60 שנה האחרונות, לא הצליחה לייצר יותר מדי שירי חג מולד שנדדו מעבר לים שמקיף אותה. כשאנחנו מבקרים בחנויות, סופר-מרקטים, בתי כל-בו ואפילו בשדה התעופה בלונדון, אנחנו יכולים להבחין בשירי הכריסמס שמושמעים בלופים החל מתחילת נובמבר ולא עוזבים את האטמוספרה העירונית עד ערב השנה החדשה. לי, באופן אישי, הדבר מסב הנאה רבה ומהווה חלק בלתי נפרד מהקסם של החג. על אף שהבריטים לא מצטיינים בייצור שירי כריסמס קליטים ונצחיים, לא אזנח אותם ואסקור בפניכם את השירים הגדולים ביותר בעיניי. תהנו!

Wham! – Last Christmas (1984)

אולי זה יפתיע אתכם אבל השיר הזה, שהוא אחד מהלהיטים הגדולים של הצמד הבריטי "ווהאם!" ולהיט כריסמס בינלאומי, זכה לטפס ולהגיע למקום הראשון במצעדים הבריטים רק בכריסמס 2020, זה לקח לו רק 36 שנה… את השיר כתב ג'ורג' מייקל בעת ביקור בבית הוריו בשנת 1983.

airalo ad

Band Aid – Do They Know It's Christmas? (1984)

באותה השנה ש"ווהאם!" הוציאה את Last Christmas, חבורת כוכבי הפופ של הממלכה המאוחדת התכנסה בפעם הראשונה לרגל הקלטת השיר הזה שהכנסותיו תרומה למאבק ברעב באתיופיה. בין חברי הסופר-גרופ נכחו סטינג, בוי-ג'ורג', בונו, חברי דוראן-דוראן, פיל קולינס, ג'ורג' מייקל ("ווהאם!" כמובן) ועוד… השיר הפך ללהיט מספר אחד והחזיק בפסגת המצעדים במשך חמישה שבועות.

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון

John Lennon and Yoko Plastic Ono Band – Happy Xmas (War Is Over) 1971

הזוג ג'ון לנון ויוקו אונו בשיר כריסמס שהוא בכלל שיר מחאה כנגד מלחמת ויאטנם. הסינגל הזה הוקלט בשיתוף עם The Harlem Community Choir את שירתם אפשר לשמוע בשיר. במהלך השנים השיר זכה לגרסאות כיסוי מהרבה אמנים כמו ניל דיאמונד, מארק רונסון ומיילי סיירוס, דיאנה רוס, ג'ון לג'נד ועוד…

Wizzard – I Wish It Could Be Christmas Everyday (1973)

להקת הגלאם-רוק הבריטית Wizzard הוציאה ב-1973 את אחד השירים שיהפוך להיות לשיר חובה בכל פלייליסט של תקופת הכריסמס. כבר מצליל הפתיחה של השיר (צליל של קופה נפתחת\נסגרת) ניתן לזהות שמדובר בשיר כריסמס שממשיך עם צלילים אופיינים נוספים ששייכים לז'אנר קרי הפעמונים המפורסמים.

נהגוס - פרסום לרוחב

Slade – Merry Xmass Everybody (1973)

סלייד הם עוד להקה שהוציאה ב-73' שיר כריסמס, ולא רק שגם הם להקת גלאם-רוק כמו Wizzard, גם הם מבירמינגהם, אותה העיר! השיר הזה שקצת יותר חינני ומקפיץ הגיע למקום הראשון במצעד הבריטי ודחק מטה את שירתו של ה-"קוסם".

Elton John – Step Into Christmas (1973)

השיר האחרון שלנו מ-1973 נשבע! אלטון ג'ון גם הוא מצטרף לחגיגת הכריסמס עם השיר האנרגטי הזה ולמרות שאנחנו כמעט ולא שומעים אותו היום, דווקא באותה השנה הוא הגיע למקום הראשון במצעד הבילבורד האמריקאי.

The Pogues with Kristy MacColl – Fairytale of New-York (1987)

השיר הזה מבדיל את עצמו מהאחרים בזכות הפתיחה השקטה והפסימית בה אתה כמעט נאבד או נרדם ומתעורר לפתע עם האנרגיה והגרוב הפ'ולקי האירי המדליק שגורם לך לקפוץ מהכיסא ולהתחיל לרקוד. להפתעתי הרבה, השיר הזה הוא שיר הכריסמס הכי מושמע ב-UK במאה ה-21.