ברודווי מרקט: גן עדן לפודיז במזרח לונדון – Broadway Market

כמו שאתם כבר יודעים, שווקים בלונדון זה עסק רציני, ואחרי שסקרתי כבר כמה מהם כאן, הגיע הזמן להתקדם ל׳קרם דה לה קרם׳ של שווקי האוכל בלונדון, רחוב ברובע האקני שהופך בשבתות לשוק ויקטוריאני ארוך ועמוס בכל טוב, שמספיק רק לגלגל את השם שלו על הלשון – והפודיז הלונדונים מיד נדלקים.

הפייבוריט של הפודיז הלונדונים. ברודווי מרקט
הפייבוריט של הפודיז הלונדונים. ברודווי מרקט

אני מודה שגם אני נדלק כשמזכירים לי את השוק הזה. כריך ברווז הקונפי עם גבינת העיזים או הגבינה הכחולה, תבשיל העוף בזעפרן הפרסי, הקפה הוייטנאמי העשיר, הגריל האינדונזי הארומטי… יש בשוק הזה כל כך הרבה דברים טעימים, והאווירה…

לפני שנתחיל, אל תשכחו לבדוק גם את רשימת המסעדות המומלצות שלנו, לשריין מקומות בסיורי האוכל (או המוזיקה) המושקעים שלנו, וגם לעקוב אחרינו באינסטגרם להמלצות הכי שוות בלונדון מהזווית המקומית 🙂

מדובר בשוק מגוון, ארוך, איכותי וצבעוני, שלצידו גם לא מעט מעדניות ומסעדות, וסביבה מעניינת לאכול בה: מצידו האחד אזור של תעלות ובתי סירה (חלק מתעלת ריג׳נטס), ומצידו השני הפארק London Fields, ככה שתמיד יש לאן לקחת את האוכל אם לא רוצים לזלול באמצע השוק עצמו. השוק אגב פעיל במלואו בימי שבת בלבד, מ-9 בבוקר ועד 17:00 אחה״צ, אבל כבר בארבע מתחילים לסגור חלק מהדוכנים.

ההיסטוריה של שוק ברודווי מרקט

לשוק ברודווי (Broadway Market) יש חתיכת היסטוריה ארוכה. אמנם השם ״ברודווי מרקט״ ניתן לרחוב רק במאה ה-19, אבל כבר לפני 3,000 שנה (!), הרבה לפני שהרומאים הגיעו והקימו את ״לונדיניום״, האזור שבו נמצא השוק כיום שימש כמסלול אספקה חשוב ועמוס בעגלות ורוכלים בתקופת הכיבוש הפיניקי של אנגליה, במה שנחשב ל״דרך הפורטר״ העתיקה, מסלול של סוחרים ורוכלים שעבר בין כמה אזורי מסחר ושווקים במזרח לונדון של היום, ועשה שימוש בנהר לי הזורם לתוך מזרח לונדון (ולבסוף לתמזה) מהאזורים הכפריים מצפון. גם הרומאים, ומאחור יותר הויקינגים והסקסונים, עשו שימוש באותה דרך מסחר, בעיקר כדי להביא חיטה ותוצרת חקלאית מאזורי הכפר לעיר המתפתחת.

אוכל טוב מאז ועד היום. Broadway Market
אוכל טוב מאז ועד היום. Broadway Market

בתחילת המאה ה-19 המקום נקרא Margaret Place, ומאוחר יותר שונה שמו ל-Duncan Place ולבסוף ל-Broadway Market. מסוף המאה ה-19 ועד לשנות השבעים של המאה ה-20, השוק שגשג והיה נחשב לאחד מהמוצלחים במזרח לונדון, אבל עידן הסופרמרקטים הגדולים ושינויים בהרגלי הצריכה של הלונדונים גרמו לו לדעיכה, עד כדי כך שבשנות ה-80 וה-90 כבר כמעט ולא נשארו בו סוחרים או מוכרי מזון, פרט למספר מצומצם של אמנים וציירים שהיו מוכרים יצירות בסופי השבוע. ברודווי מרקט נשכח. בשנות השמונים אפילו עלתה הצעה לסלול במקום כביש מהיר, הצעה שלו היתה מתקבלת, היתה מחסלת כל סיכוי להקים במקום שוק כזה בעתיד.

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון

כמה מבעלי החנויות המקומיים ניסוי במהלך השנים ׳להחיות׳ את השוק עם יוזמות שונות, אבל עד לשנת 2004 הוא נותר בעיקר שוק קטן של תוצרת חקלאית. ב-8 במאי 2004 הושק שוק השבת, שהפך להצלחה גדולה, ותוך שלושה שבועות לא פחות מ-49 סוחרים משווקים שונים ברחבי לונדון החליטו לנסות את מזלם ולהגיע למכור בו בשבתות. תוך שנה נפתחו מסביב לשוק גם לא מעט חנויות בוטיק ומסעדות, ויחד עם תהליך ג'נטריפיקציה שעבר (ועדיין עובר) על מזרח לונדון, פתאום נהיה מגניב להסתובב ולאכול בשוק ברודווי בשבתות.

דוכן גבינות בשוק ברודווי
דוכן גבינות בשוק ברודווי

שוק ברודווי מרקט היום

כיום פועלים בשוק ברודווי למעלה מ-150 סוחרים, שמוכרים מגוון של סחורות – מפיצ׳יפקעס ובגדים ועד לפירות וירקות, בשר טרי, אוכל רחוב מגוון שתיכף אפרט לגביו, משקאות, מאפים ועוד.

השוק הנפלא הזה, שלצידו עוד שני שווקים קטנים ששווים גם הם ביקור (Netil Market ו-Schoolyard Market) הוא בילוי חובה לימי שבת בלונדון, במיוחד אם אתם פודיז ואוהבים אוכל מעניין לצד אווירה מיוחדת, שהמזרח המתחדש של לונדון יודע לתת לא מעט ממנה. אני ממליץ לכם לשלב את הביקור בו גם עם שיטוט על התעלות בסביבה (במיוחד ביום שמשי), לצד ביקור במוזיאון הזייתי ביותר העונה לשם ״מוזיאון המוזרויות של ויקטור ווינד״, ואפשר גם לשלב עם פארק ויקטוריה הסמוך, מהפארקים השווים והכיפיים ביותר במזרח לונדון.

אגב, אם אתם מטיבי לסת אמיתיים, תדעו שגם בשוק הזה אני מקיים סיורי אוכל מושקעים, ואשמח לקחת אתכם לחוות את המנות והפינות הנסתרות בשוק הנפלא הזה ובסביבתו. אבל די לדבר עלי, בואו נמשיך 🙂

מלונות מעולים מסביב לשוק ברודוויי

Booking.com

אז מה יש לאכול בשוק ברודווי?

יש כל כך הרבה דברים טעימים ששווה לאכול כאן, אז קודם כל ההמלצה היא לבוא רעבים, ולבוא בהרכב שמוכן להתחלק במנות, כדי שתוכלו לטעום כמה שיותר מנות מעניינות בכמה שעות שלכם כאן. מוכנים? בואו נתחיל לזלול:

כריך ברווז קונפי, גבינת עיזים ודבש כמהין ב-Frenchie

הדוכן הזה, שמבקר קבוע גם בשווקים אחרים בלונדון (סאות׳ בנק ובריק ליין למשל), מגניב את סצנת הסטריט פוד המקומית כבר כמה שנים. לחמניית בריוש ובתוכה רצועות ברווז קונפי בבישול איטי, עם גבינת עיזים/גבינה כחולה נמסה, ומעל לכל דבש כמהין. זה נלוז, זה מושחת, זה זדוני וזה עדיין חוקי, אז כדאי למהר.

אגב, בדוכן הזה ביקרתי וזללתי גם בסקירת הוידאו שלי לשוק סאות׳ בנק – צפו בה כאן.

כריך ברווז קונפי בלחמניית בריוש עם גבינת עיזים ודבש כמהין
כריך ברווז קונפי בלחמניית בריוש עם גבינת עיזים ודבש כמהין

תבשיל פרסי של עוף בזעפרן ותפוזים ועוד הרבה דברים טובים ב-Zardosht

קשה להתעלם מהארומה שיוצאת מהסיר של ״זרדושט״, ועם השנים למדתי לסמוך על האף. הדוכן הזה, שהוקם על ידי האחיות סולי וסאנז זרדושט, הפך לאהוב עלי בברודווי מרקט בעיקר בגלל העוף הפרסי המפורק בזעפרן, שהוא כל כך ארומטי וממכר שאני תמיד מקווה שהפעם הוא לא יגמר כל כך מהר. לצידו, תוכלו לאכול תבשיל של עדשים כתומות בקארי וורדים מיובשים, גרגירי חומוס, ירקות, יוגורט מתובל עם עשבי תיבול, קצח ועוד.

אוכל פרסי ממכר וארומטי. לא לוותר על העוף המפורק בזעפרן
אוכל פרסי ממכר וארומטי. לא לוותר על העוף המפורק בזעפרן

קפה וייטנאמי זוכה פרסים ב-Ca Phe VN

רוב אטהיל היה הראשון להביא קפה וייטנאמי מסייגון ללונדון, עוד בשנת 2006. מדובר בקפה חזק עם ארומות שוקולדיות-אגוזיות שמקורו בהיילנדס המרכזיים של וייטנאם. בדוכן הזה תוכלו להתנסות בכמה מסוגי הקפה הוייטנאמי המומלצים, קר, חם, עם חלב מרוכז או בלי.

אוכל גאנאי ב-Spinach & Agushi

מהוותיקים לפעול בשוק ברודווי, החבר׳ה ב-S&A רואים ממש “שליחות” בלייצג את טעמי ארץ מוצאם המערב-אפריקנית גאנה במזרח הלונדוני ההיפסטרי והרעב לחידושים. העוף ברוטב הבוטנים שלהם, לצד מנות כמו אורז ג׳ולוף חרפרף, תבשיל בקר גאנאי ועוד, שווים בדיקה, ורק אל תגידו להם שהאוכל מזכיר לכם אוכל ניגרי, כי הם ידאגו טוב-טוב לתקן אתכם ולהבהיר לכם מה ההבדלים בין שני המטבחים.

בלוגר האוכל מארק וויינס מבקר בגאנה

גריל אינדונזי ב-Makatcha

לונדון היא לא אמסטרדם ובטח לא באלי, אבל איזה כיף שיש איפה לאכול אוכל אינדונזי נפלא גם כאן. החבר׳ה האלה מביאים את הניחוחות של הסטריט פוד האינדונזי בדיוק כמו שאני אוהב אותם, עם הבוטנים, הקוקוס, הלמון גראס והצ׳ילי. דגש על בשרים וכנפיים ממכרות לאללה, אבל יש כאן גם כמה אופציות למי שלא בהכרח רוצים בשר.

אוכל אינדונזי בשוק ברודווי בלונדון

בראוניז מושחתים ב-Bad Brownies

יש בראוניז, ויש בראוניז. במקרה הזה מדובר בבראוניז סופר-פאדג׳י עם וריאציות כמו בייקון וסירופ מייפל, טריפל שוקולד, חמאת בוטנים, ארל גריי ולימון, קרמל מלוח, פטל ופיסטוק ועוד. אחלה אופציה לקינוח בסוף סבב הזלילות שלכם.

אוייסטרים וכריכי פירות ים ב-Fin and Flounder

חנות משפחתית שמתמחה בדגים, פירות ים, צדפות ואוייסטרים טריים מהאזורים שמקיפים את האי הבריטי, במיוחד מסקוטלנד וקורנוול. מחוץ לחנות תמצאו דוכן אוייסטרים, ובתחילת השוק דוכן שלוקח את מיטב תוצרת הים מהחנות – מצדפות ועד לובסטרים – ומכין איתם כריכים מושקעים במיוחד.

דוכן האוייסטרים של Fin and Flounder
דוכן האוייסטרים של Fin and Flounder

קאתי רולז ב-Kolkati

מדובר במנת רחוב פופולרית שעשתה עליה מכלכותה שבהודו היישר לכאן – רולים של פראת׳ה (המקבילה ההודית למלאווח) במילויים שונים כמו צ׳יקן מסאלה, גבינת פניר עם צ׳אטני וירקות שונים. זהירות – זה יותר מפוצץ ממה שנדמה לכם.

אל תשכחו לשריין מקומות בסיורי האוכל (או המוזיקה) המושקעים שלנו, וגם לעקוב אחרינו באינסטגרם להמלצות הכי שוות בלונדון מהזווית המקומית 🙂

צלעות וכריך בשר מפורק ב-Street Pig

הקרניבורים שבינינו, ובמיוחד מי שאין להם/להן מגבלות כשרות, ודאי יהנו מהדוכן הזה, שמציע כריכי בשר חזיר מפורק או צלעות בגלייז ברביקיו מאז 2016. הדוכן הזה פועל כאן וגם בשוק סאות׳ בנק סנטר (שלו הקדשתי את הפרק השני בסדרת הרשת שלי ׳עומר זולל את לונדון׳) לצד תוספות מגוונות וכלל-עולמיות כמו צ׳ימיצ׳ורי, אריסה וקולסלואו. הבשר רך להפליא, ומדי פעם תמצאו בתפריט גם פריטים נלוזים אחרים כמו סטייק שייטל וגבינת חלומי מטוגנת.

צלעות וכריכי בשר מפורק נלוזים ב-Street Pig
צלעות וכריכי בשר מפורק נלוזים ב-Street Pig

אקלרים ב-End of The Éclair

אמנם לא בכל שבת תמצאו אותם בשוק ברודווי, אבל אם התמזל מזלכם וכן, מדובר באחד מה-אקלרים הכי טעימים בלונדון, כזה שמספיק ביס אחד כדי להבין כמה הוא מוצלח. אגב, אקלר המרנג לימון שלהם הופיע בטלויזיה הבריטית ונחשב לסיפור הצלחה מקומי. כולי תקווה שאחרי הקורונה הם יחזרו ולא ייעלמו לנצח מהשוק.

המעדנייה הצרפתית L’eau a La Bouch

דליקטסים? גם זה לא חסר כאן
דליקטסים? גם זה לא חסר כאן

בית קפה/מעדנייה צרפתית שתמצאו בה את כל מה שתוכלו לבקש ממעדניה אירופאית מתוקתקת: גבינות, נקניקים, זיתים, יינות, דליקטסים, מה לא.

סיימתם לאכול - תעשו סיבוב על התעלה
סיימתם לאכול – תעשו סיבוב על התעלה

לצד כל זה תמצאו גם אזור של מקומות ישיבה שבו תוכלו לפתוח שולחן, למרות שאם אתם שואלים אותי, הכי כיף זה לקחת משם כמה דברים ולעשות פיקניק על גדות התעלה או הפארק הסמוך.

זהו, טיסות ללונדון יש פה – מחכה לכם 🙂

מארק ווינס מגיע לשוק ברודווי בלי ההדרכה הנכונה ומנסה דברים לא-הכי-מעניינים

שאלות ותשובות על ברודווי מרקט

איך מגיעים לשוק ברודווי?

ישנם מספר דרכים להגיע לשוק הזה, אך זכרו שמדובר בשוק שלא נמצא במרכז לונדון אלא במזרחה, לכן לא תוכלו להגיע אליו ברכבת תחתית. ניתן להגיע אליו באמצעות הרכבת העילית (Overground) ואז לרדת בתחנת Haggerston וללכת לאורך התעלה היפה עד שמגיעים לשוק, או לחילופין לקחת רכבת (רגילה) לתחנת London Fields, שנמצאת כעשר דקות הליכה מחלקו הצפוני של השוק.

מה ממש שווה לאכול בשוק ברודווי?

יש בשוק הזה המון דברים טעימים ומעניינים. במאמר הזה אני מפרט את הדברים השווים והטעימים ביותר שתוכלו לאכול, אז מומלץ לקרוא ולסמן לכם מה הכי מעניין אתכם.

האם ישנם סיורים בשוק ברודווי בעברית?

כן. שוק ברודווי הוא אחד מהשווקים שבהם אני מקיים סיורי אוכל בשבתות.

מתי שוק ברודווי פתוח?

כמו שווקים שכונתיים רבים בלונדון, גם שוק ברודווי פתוח במלואו בימי שבת בלבד, בשעות 9 בבוקר עד חמש אחה״צ.

airalo ad