פימ'ז – Pimm’s – המרענן הבריטי מס' 1

כמה ימים רצופים של שמש בלונדון גרמו לי (ולמיליוני בריטים אחרים ככל הנראה) לרוץ לפאב הקרוב, או לסופרמרקט, ולהתארגן על קנקן של פימ'ז, המרענן מס' 1 (תרתי משמע, ותיכף נסביר למה) של הקיץ, או ליתר דיוק של כל ימי השמש באשר הם בבריטניה.

תיירים רבים מגיעים לבריטניה ולא מכירים את המשקה הכי בריטי שיש, אפילו יותר מג'ין וטוניק ולטעמי אפילו טעים יותר, והקטע הוא שהמשקה הזה יכול להתאים בול לקיץ הישראלי – כי מה יותר מתאים לקיץ המיוזע הישראלי מקוקטייל קר ומרענן עם המון פירות טריים ונענע? בכל פעם שבאים לבקר אותי חברים או בני משפחה בלונדון, אני מפתיע אותם עם קנקן של פימ'ז, במיוחד ביום שמש, וכולם מופתעים איך הם לא הכירו עדיין את הפלא הזה, שהוא מעין גירסה בריטית לסנגריה או אפרול שפריץ אם תרצו.

‏‏המשקה הקיצי האולטימטיבי. פימ'ז

‏‏המשקה הקיצי האולטימטיבי. פימ'ז

אחד הדברים הנפלאים שלונדוניסטים, חדשים או ותיקים, צעירים או מבוגרים, אוהבים לעשות באותם ימי שמש מוערכים, זה לצאת לפארקים או לחצרות הבירה שמאחורי הפאבים, ולשבת בחברותא על קנקן פימ'ז קר ומרענן. ושלא תטעו, המשקה הכאילו תמים הזה, עם אחוז האלכוהול הנמוך, עלול להטעות, כי מרוב שהוא טעים ולא מרגישים בו את האלכוהול, אנשים עשויים לשתות ממנו בכמויות – ולהשתכר כהוגן.

אז מהו בעצם פימ'ז (או פימס, או פימ'ס, מה שבא לכם)? זהו ליקר פירות ועשבים מבוסס ג'ין, בעל טעם מתוק ופיניש טיפ-טיפה מריר, שלרוב מוגש בקנקן או כוס בליווי פירות טריים חתוכים כיד המלך כמו מלפפון (חובה!), פלחי תפוזים, לימונים, תות שדה (מוסיף המון!), נקטרינות, תפוחי עץ וכמובן נענע טריה. לזה מוסיפים קרח, וסוגרים עם "לימונדה" (לא להתבלבל, המושג Lemonade בבריטניה פירושו משקה מוגז בטעם לימון – נניח ספרייט או סבן-אפ), סודה או ג'ינג'ר אייל, ביחס של פי 3 משקה קל לעומת הפימ'ז (ראו מתכון מטה). את בקבוק הפימ'ז עצמו תוכלו לרוב להשיג בדיוטי-פרי (יותר ויותר נפוץ בשנים האחרונות), או בחנויות משקאות מתמחות, למשל כאן.

חשוב גם לציין שאין דרך אחת לעשות את זה – יש לקנקן או לכוס הפימ'ז מלא וריאציות: חלק יעדיפו ג'ינג'ר אייל במקום ספרייט (לא אני), חלק יעדיפו לשים אפרסקים במקום תפוחי עץ, חלק יעדיפו פירות יער במקום תותים, וכו'. מה שכן, אל תוותרו בשום אופן על פרוסות המלפפונים, שמוסיפים לפימ'ז המון טעם מרענן, והכי כיף לנשנש אותם בסוף (הם סופגים המון מהטעם של הפימ'ז).

קנקן פימ'ז בחצר בירה לצד דוכן פימ'ז ביום קיצי בבורו מרקט

קנקן פימ'ז בחצר בירה לצד דוכן פימ'ז ביום קיצי בבורו מרקט

הסיפור של המשקה הזה מתחיל אי שם בשנת 1823, כשחקלאי בשם ג'יימס פים עבר ללונדון והקים במרכז העיר בר שמגיש אוייסטרים טריים. לצד האוייסטרים ופירות הים, הוא החליט להגיש לאורחיו משקה מבוסס עשבים, ג'ין, קליפות תפוזים ועוד כמה רכיבים שרקח כיד הדמיון. המשקה הפך להצלחה, ומיד החלו כל המי ומי של לונדון לעלות לרגל לבר האוייסטרים, אבל לא בשביל האוייסטרים אלא בשביל המשקה המיוחד, שזכה לשם "כוס מס' 1" (No. 1 Cup), משום שמאוחר יותר הכין פים "כוסות" משקה בוריאציות נוספות, למשל No. 2 Cup שהיה מבוסס על וויסקי, או No 3. Cup שהיה מבוסס ברנדי. כל המשקאות נחלו הצלחה יחסית, בר האוייסטרים של פים נפתח במקומות נוספים ברחבי לונדון, ועם השנים (והדורות הבאים במשפחה) נוספו וריאציות נוספות למשקה (למשל על בסיס רום). כיום נשארו המשקה המקורי (מס' 1) והמשקה על בסיס וודקה (מס' 6 – Vodka Cup), לצד וריאציות של המשקה המקורי, למשל "פימ'ז חורף" עם נגיעות של קינמון ותפוחי עץ, שמיועד להיות מוגש חם, פימ'ז פירות יער או פימ'ז תות-נענע (האהוב עלי מכולם), שכבר כולל בתוכו תמציות של נענע ותותים טריים (יאמי!).

 

מוצרים נוספים של פימ'ז. מימין – פימ'ז תות-נענע, פחית מוכנה של קוקטייל פימ'ז וסיידרים

מוצרים נוספים של פימ'ז. מימין – פימ'ז תות-נענע, פחית מוכנה של קוקטייל פימ'ז וסיידרים

עם השנים הפך הפימ'ז לפופולרי גם מחוץ לבריטניה (למשל בעיר ניו-אורלינס שבארה"ב, שם תמצאו פימ'ז כמעט בכל פינה), והחלו לצאת מוצרים נוספים על בסיסו כמו למשל פחיות של משקה פימ'ז מוכן עם ספרייט. כיום יש בבריטניה אפילו סיידרים של פימ'ז, ובשנים האחרונות המשקה נעשה כל כך פופולרי שבפאבים מסויימים יש אפילו ברז (!) שלו. אז אל תגידו שלא אמרתי לכם, בפעם הבאה שאתם בבריטניה, בלונדון, בדיוטי פרי, או סתם ביום חם ובא לכם משקה מרענן יוצא דופן, פנקו את עצמכם ואת הסובבים אתכם בקנקן או בכוס מס' 1 של המשקה הכי מרענן בממלכה.

ונסיים במתכון להכנת קנקן Pimm’s מפנק

שימו בקנקן קוביות קרח (עד שליש מהקנקן) והוסיפו פימ'ז עד שכל שליש הקנקן יתמלא. הוסיפו את הפירות: פרוסות תפוז (אני מעדיף לקלף, כדי שיהיה כיף לאכול אח"כ), פרוסות מלפפון, פרוסות תות שדה, נקטרינה, ליים או לימון (אם רוצים) ועלי נענע (לא לוותר). מלאו את שאר הקנקן בספרייט, סודה או ג'ינג'ר אייל, ערבבו והגישו. אה, ואל תשכחו להודות לי פה.

שתפו את זה