יִידִישְׁקַיְיט בלונדון: סיור בעקבות המורשת היהודית של רובע האיסט-אנד

אם אתם מחפשים אטרקציה שונה בלונדון עם יידישקייט אמיתי כדאי שתכירו את הלונדונים ואת הסיור שלהם בעקבות המורשת היהודית של רובע האיסט-אנד. לפני שניכנס לפרטים הנה איך זה התחיל.

יוני הגיע ללונדון לפני כעשור עם יעל אשתו (שניהם עובדים במקצועות חופשיים) בעקבות הצעת עבודה בסיטי. עם הזמן הם הפכו מזוג צעיר לזוג+3 ורצו לשמר ולשמור על התרבות היהודית והישראלית. הילדים עדיין לא משוכנעים שחומוס יותר טעים מפיש אנד צ'יפס, אבל הם לומדים בבית ספר יהודי ומצטרפים ליוני לבית הכנסת השכונתי לפחות פעמיים-שלוש בחודש. באחת התפילות יוני פגש שם את אוברי, בחור צעיר בן 97 שחי בעבר באיסט אנד. הם התחברו והפכו לידידים ויוני הרגיש שהוא מצא חבר נפש לתאוות ההיסטוריה שלו. אוברי גם גדל באזור האיסט-אנד של לונדון בזמן פריחתה היהודית כש-200 בתי כנסת פעלו שם!

בית הכנסת האשכנזי סנדיס רואו בלונדון
בית הכנסת האשכנזי סנדיס רואו בלונדון

עם השנים האזור הפך מאזור של מהגרים יהודים לאזור של מהגרים מוסלמים והיום אפשר לומר שאף יהודי לא נמצא שם. יוני החליט לא רק להקליט את אותו קשיש אלא גם לצאת במסע בעקבות סיפוריו לחקר השכונה וההיסטוריה שלה.

עם הזמן אנשים גילו שהוא מתעניין בנושא וסיפקו לו מידע נוסף. הוא אפילו ערך את דפי הויקיפדיה של בית הכנסת סנדיס רואו, בית הכנסת פילדגייט סטריט והתוודע גם לבית הכנסת הספרדי בוויס מרקס – בית כנסת שפעיל מאז המאה ה-17.

חזית בית הכנסת בוויס מרקס בלונדון
חזית בית הכנסת בוויס מרקס בלונדון

הסיור בעקבות היהדות הלונדונית נולד

יוני כמובן הרגיש שהוא חייב לשתף את העולם בממצאיו ולספר עליהם לכמה שיותר אנשים. ככה נולד הסיור בעקבות תרבות היהודית שהייתה ואיננה עוד באיסט-אנד. הסיור כולל ביקור במקומות בהם עמדו בעבר בתי כנסת וגם בתי כנסת שקיימים באזור היום. בין היתר אלה שבשוק של פטיקוט ליין, בית הכנסת הגדול של פילדגייט סטריט ועוד.

לא רק בתי כנסת לונדוניים

אבל הסיור הוא לא רק בתי כנסת אלא גם סיפורים של אנשים שחיו במקום (למשל חזן שסיפק ליוני מידע יקר ערך), מקורות היסטוריים ועוד. בקיצור, מדובר בשעתיים של הנאה צרופה במקומות שלא תוכלו לבקר בדרך אחרת, הכרות עם החיים באיסט-אנד ובעיקר-נקודות עניין שרק יודעי ח"ן מכירים כמו בית הכנסת האשכנזי שנבנה על כנסייה ופועל במתכונת מצומצמת רק במידה ויש מניין לתפילה.

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון
יוני בפעולה
יוני בפעולה

איך מצטרפים לסיור?

הסיור נערך בימי ראשון בלבד והוא נערך רק אם מצליחים להרכיב קבוצה של 10 אנשים לפחות. נפגשים מחוץ למקדונלד'ס של ליברפול סטריט, ליד הפסל הכל-כך סמלי של האמן היהודי פרנק מייזל – הקינדר-טרנספורט ויוצאים לדרך ברגל.

לפרטים נוספים ולהזמנות צרו קשר עם יוני כאן. חלק ממחיר הסיור הוא תרומה לבתי הכנסת שבהם מבקרים. לא תלכו?

מחפשים עוד מה לעשות בלונדון?

airalo ad