המוזיאון הבריטי: היהלום שבכתר האנגלי

המוזיאון הבריטי הוא כנראה המוזיאון המפורסם ביותר בעולם, וגם אחד הוותיקים שביניהם. הוא הוקם בשנת 1753 בשכונת בלומסברי במרכז לונדון, ומציג מעל 6 מיליון (!) פריטים מההיסטוריה והתרבות העולמית. אין ספק שמדובר בביקור חובה לכל מטייל מתחיל בלונדון, וגם תיירים מתקדמים שראו כבר הכול יוכלו למצוא בו דברים מיוחדים ומרתקים, לכן תמיד שווה לעשות בו עצירה כשאתם בביקור בעיר. הכניסה למוזיאון היא ללא תשלום (שעות פתיחה תוכלו לראות באתר הרשמי), ויש גם תערוכות משתנות בתשלום, וסיורים מודרכים באנגלית בתשלום.

הכניסה למוזיאון הבריטי
הכניסה למוזיאון הבריטי

השנים הראשונות של המוזיאון הבריטי

במאה ה-18, אנגליה נכנסה לתקופה של חקר, מסחר וקולוניאליזם, שהרחיבה את האופקים של הבריטים והפגישו אותם עם תרבויות רחוקות, אמנות מיוחדת ונופים זרים. על רקע זה התחיל להתגבש הרעיון של הקמת מוסד ציבורי מפואר שיאכלס את פלאי תבל אותם הבריטים רכשו במסעות שלהם.

מה שהתניע סופית את הקמת המוזיאון הוא האוסף המרשים שהוריש סר הנס סלואן, מדען שהיו לו 40,000 ספרים, פוחלצים, עתיקות ושאר חפצים יקרי ערך, ונחשב למייסד המוזיאון.

חוקרים, בני אצולה ואנשי ממון מרחבי בריטניה תרמו גם הם מהעזבונות הפרטיים שלהם למוזיאון, מתוך רצון להפוך את הידע שלהם לנגיש עבור הציבור הרחב ולשים את אנגליה על המפה העולמית כמרכז של תרבות ואינטלקט.

בשנים הראשונות, המוזיאון צמח במהירות, גם מבחינת האוסף הגדל שלו, וגם מבחינת היוקרה שלו כסמל לגאווה לאומית, ומהר מאוד הפך לאחד המוזיאונים החשובים בעולם. דרך המגוון הבאמת מדהים של חפצים שונים שהגיעו אליו, המוזיאון מספר את ההיסטוריה האנושית כולה, החל מהציוויליזציות העתיקות ביותר ועד ימינו. יש בו אגפים שונים שכל אחד מהם מוקדש לתרבות אחרת, ואפשר לבלות ימים שלמים בו.

airalo ad

מבנה המוזיאון והתערוכות השונות

מנקודת מבט אדריכלית, המוזיאון הבריטי הוא יצירת מופת של ממש. הוא נבנה לאורך שלושה עשורים בסגנון שמושפע מהאדריכלות של יוון הקלאסית, ומשלב בין אלגנטיות מאופקת לגרנדיוזיות ותחושה של מקום שהוא גדול מהחיים. גולת הכותרת היא כמובן כיפת הזכוכית הגדולה, שנמצאת מעל הרחבה המרכזית שמגיעים אליה ממש עם הכניסה למוזיאון. כשאתם נשאבים לתוך אחד המסדרונות הרבים, קל (וכמעט תמיד מומלץ) ללכת לאיבוד.

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון

האגפים המרכזיים והמעניינים ביותר במוזיאון

הרחבה המרכזית במוזיאון עם כיפת הזכוכית האיקונית
הרחבה המרכזית במוזיאון עם כיפת הזכוכית האיקונית

אגף מצרים העתיקה

כאמור, יש לא מעט אגפים במוזיאון, כל אחד מתמקד בתרבות, תקופה או מדינה אחרת. האגף המפורסם והפופולארי ביותר הוא הגלריות המצריות, שיש בו כמה מהמייצגים החשובים והאייקונים ביותר במוזיאון, ושווה להתחיל איתו בביקור ראשון במוזיאון.

ראש וראשון הוא אבן הרוזטה, שהוא ללא ספק החפץ המפורסם ביותר במוזיאון ואחד מהגילויים הארכיאולוגיים החשובים ביותר אי פעם. מדובר בסלע משנת 196 לפני הספירה, שהתגלה במאה ה-19, ועליו חרוט מעין מילון שהפך למפתח שפיענח את הכתב ההירוגליפי המסתורי של מצרים העתיקה. כדאי מאוד לעצור ולהתרשם מפיסת ההיסטוריה המרתקת הזו.

נהגוס - פרסום לרוחב
אבן הרוזטה
טקסט חרוט על אבן הרוזטה

מיצגים מרכזיים נוספים באגף המצרי הם פסל הגיר העצום של רעמסס השני, אוסף המומיות המרשים שכולל גם את "ספר המתים" (מדריך מצרי עתיק להבטחת מעבר בטוח לחיים שאחרי המוות), שברים ממקדשים עתיקים, פסלים של פרעונים, הירוגליפים מגולפים באבן ומגילות פפירוס.

פריט מתוך האוסף המצרי העצום במוזיאון הבריטי
פריט מתוך האוסף המצרי העצום במוזיאון הבריטי

טיפ: אפשר לבלות במוזיאון הבריטי שעות וחובבי היסטוריה יכולים להיות כאן ימים על גבי ימים. כך או כך, כשהרעב מציק לכם, אין שום סיבה לצאת מהמוזיאון. הצטרפו לחוויית אפטרנון טי קלאסית במסעדת Great Court במוזיאון הבריטי עם תה אורגני, כריכונים, מאפים וסקונס כדי לאגור כוחות להמשך היום. הזמינו מקום כאן.

אגף יוון ורומא העתיקה

האגף המצרי הוא אולי המפורסם ביותר, אבל באזור של יוון ורומא תמצאו את אחד האוספים הגדולים והמרשימים בעולם של עתיקות מהעידן הקלאסי, החל מתקופת הברונזה ועד שקיעתה של האימפריה הרומית.

גולות אלגין (Elgin Marbles) הם החפצים המפורסמים ביותר כי הם מגיעים ישירות ממקדש הפרתנון באקרופוליס של אתונה העתיקה, ומייצגים את ההישגים המרשימים ביותר של האמנות היוונית מאותה התקופה, ששימשה השראה לאדריכלות, לאמנות ולתרבות המערבית במשך אלפי שנים, ובעצם עד היום.

מעבר לכך תוכלו למצוא פסלים של אלים, גיבורים וקיסרים יוונים ורומיים, כלי חרס עם ציורים שמתארים סצנות מהמיתולוגיה היוונית, שברים ממקדשים, מטבעות, תכשיטים, וכלי נשק.

אין ספק שמדובר במסע בזמן של ממש לתוך העולם העתיק של שתיים מהציוויליזציות העתיקות החשובות ביותר.

פסל רומאי במוזיאון הבריטי
פסל רומאי במוזיאון הבריטי

אגף אפריקה, אוקיאניה ואמריקה

זהו כנראה האגף השנוי במחלוקת ביותר, שהקנה למוזיאון הבריטי את המעמד הבעייתי שלו כמוסד של אוצרות שנגנבו מרחבי העולם (יש אפילו בדיחה שטוענת שהסיבה שהפירמידות עדיין במצרים היא כי היה כבד מדי לשאת אותן למוזיאון הבריטי). יש מספר לא מבוטל של חפצים מאפריקה למשל, שממשלות ברחבי אפריקה דורשות להשיב אליהן, ונמצאים כבר שנים במחלוקת בבתי משפט בינלאומיים, כי המוזיאון הבריטי "מתעכב" להשיב אותם.

בגלריות מאפריקה תמצאו פסלים, כלי נגינה ומסכות טקסיים, בגדים מסורתיים מגאנה, ולוחות ברונזה מניגריה, כולם מתקופות עתיקות ומודרניות. באזור מאוקיאניה יש גילופי עץ מניו זילנד, אריגים מסורתיים מפיג'י וסמואה ופסלי עץ ועמודי טוטם פולחניים של תרבויות אוסטרליות.

באגף תוכלו למצוא גם אוספים אינדיאניים, כמו כלי חרס, טקסטיל ופסלים שמספרים על האמונות הרוחניות המיוחדות של השבטים האינדיאנים. אזור מרתק במיוחד מציג שרידים משבט המאה והאצטקים, שכולל עבודות זהב מורכבות שמעידות על הכישורים המתקדמים של השבטים האלה.

פסל מואי מאיי הפסחא, שנחשב לאחד הפריטים מהמוזיאון הבריטי שנמצאים במחלוקת
פסל מואי מאיי הפסחא, שנחשב לאחד הפריטים מהמוזיאון הבריטי שנמצאים במחלוקת

אגף אירופה

האגף האירופאי חוזר אחורה עד לתקופת האבן הפרה-היסטורית ומספר את הסיפור של אירופה מאותם ימים עתיקים ועד העידן המודרני. תוכלו למצוא כלי אבן פרימיטיביים וציורי מערות, כלי חרס וכלי נשק מתקופת הברונזה ותקופת הברזל, ומשם להמשיך לעת העתיקה הקלאסית שכבר מתחילה להזכיר את אירופה שכולנו מכירים.

אחרי שעברתם על האוסף של תרבות יוון ורומא, החלק המעניין באמת הוא אירופה של ימי הביניים, וספציפית ספינת סאטון הו (Sutton Hoo), שהיא אחד הממצאים הארכיאולוגים החשובים ביותר בהסיטטוריה הבריטית. מדובר בספינת קבורה מהתקופה האנגלו-סכסית (המאה ה-6 וה-7 לספירה), עם מאות פריטים שהשתמרו מצוין לאורך השנים, כמו כלי נשק ותכשיטים, כשהפריט המפורסם ביותר הוא מסיכה טקסית נדירה ביותר.

המסכה המפורסמת מסאטון הו
המסכה המפורסמת מסאטון הו

תוכלו למצוא באגף האירופי גם ציורים, פסלים, כלים מדעיים וטקסטים מתקופת הרנסנס, שמסמלים את המעבר של אירופה מחשכת ימי הביניים לעידן המודרני. יש לא מעט פסלים מרשימים באזור הזה ושווה להתעכב עליהם.

אגף אסיה

אחד האגפים המרשימים והמיוחדים במוזיאון, שמכסים כמעט את כל מדינות יבשת אסיה, כמו סין, יפן, קוריאה, הודו, פקיסטן, ועוד. האוסף של המוזיאון מתפרש על פני אזורים עצומים ומגוונים, וקצת שובר את המיתוס שמדינות אסיה דומות אחת לשנייה.

בחלק הסיני תוכלו למצוא פריטי אמנות מאלפי שנות תרבות סינית, ובאזור הקוריאני יש כלי חרס שהתרבות הקוריאנית ידועה בה, וגם פריטים מהממלכות הקוריאניות העתיקות. האזור היפני הוא שוס אמיתי, ויש בו שריון סמוראים, כלים מטקס התה המסורתי והדפסים על עץ שהם חלק בלתי נפרד מהתרבות היפנית.

האזור ההודי כולל כלים ותכשיטים שקשורים למסורת הבודהיסטית וההינדואית בהודו, ובאזור דרום מזרח אסיה, יש פסלי חימר מקמבודיה, בובות טקסיות מג'אווה וכלים מהממלכות של הפיליפינים.

אין ספק שהאגף האסייתי לא רק מציג חפצים מרשימים אלא ממש מספר את הסיפורים של האימפריות הגדולות מהמזרח, שלא כולנו תמיד מכירים.

אגף המזרח התיכון

מי שחושב שהוא יודע הכל על ההיסטוריה של המזרח התיכון, יגלה לא מעט הפתעות באגף הזה.

תוכלו ללמוד כאן יותר על הציוויליזציות העתיקות שקראנו ושמענו עליהן בבית הספר, אבל לא כולנו יודעים מספיק עליהן, והמוזיאון מספק הזדמנות מצוינת להעמיק את הידע בהיסטוריה החשובה הזו.

יש שרידים משומר, אכד ובבל, תבליטי אבן מהארמונות בנינוה של ממלכת אשור, פריטים מהאימפריות הפרסיות הגדולות, כולל הכרזת כורש לאחר כיבוש בבל, וחפצים מקפריסין וטורקיה העתיקה, עם דגש על תרבות הסחר המפוארת באנטוליה הקדומה.

גם ישראל ואזור הלבנט נמצאים באגף, כולל כלי חרס ומטבעות מישראל העתיקה, תכשיטים מכנען וכתובות סלע מחצי האי הערב שלפני האסלאם, באזורים של נתיבי הסחר המרכזיים המוקדמים במזרח התיכון.

אגפים נוספים

אם אתם רוצים להעמיק את הביקור שלכם, יש במוזיאון אגפים רבים נוספים עם עוד המון היסטוריה עשירה, חפצים נדירים ותערוכות מיוחדות, כמו אגף המטבעות והמדליות, שמתעד את האבולוציה של כלכלות, אימפריות וחברות מרחבי העולם וההיסטוריה, מהמטבעות הראשונים שאי פעם הוטבעו, ועד למטבעות דיגיטליים עכשוויים.

מחלקת ההדפסים והציורים כוללת יצירות מקוריות של ליאונדו דה וינצ'י, וגלריית הנאורות חוזרת לתקופה של פריצת הגבולות במדע והאמנות במאה ה-18, ואפשר ללמוד שם איך נולד המדע המודרני.

ובאגף השימור והמחקר תוכלו ללמוד איך המוזיאון אוסף ומשמר את החפצים שלו, גם כאלה בני אלפי שנים, כדי שיישמרו לאורך עשרות ומאות שנים. שווה להציץ שם כדי ללמוד על טכניקות הניתוח, שיחזור, תיעוד ושימור המתקדמות של האוספים הרבים במוזיאון.

מפת מקומות לינה סמוך למוזיאון הבריטי

Booking.com

לסיכום

המוזיאון הבריטי הוא תיבת אוצר נדירה שמכילה את כל ההיסטוריה והתרבות האנושית, ומציגה חפצים מכל פינה בעולם ומכל תקופה מאז שחר האנושות. המוזיאון מעניק למבקר הממוצע יותר מסתם הצגת פריטים היסטוריים, הוא מספר את הסיפור של הציוויליזציה האנושית, מנקודת ההתחלה של בני האדם במערות ועד למאה ה-21. תוכלו למצוא במסדרונות שלו כל אספקט מההיסטוריה שלנו, אבל יש כמה אגפים שהם ממש בגדר חובה, כמו האזור המצרי, היווני והאסייתי.

יכול להיות שהאופן שבו המוזיאון השיג כמה מהפריטים שלו הוא מעט מפוקפק, אבל אי אפשר להכחיש את החשיבות שלו בשימור והצגת ההיסטוריה העולמית. כאשר אתם מנסים למצוא את עצמכם במרחב העצום של המוזיאון, לאט לאט תגלו שזה לא רק מוסד בריטי אלא ארכיון עולמי. כל ביקור מספק הזדמנות להעמיק בהיסטוריה המשותפת שלנו, וגם מבקרים מנוסים ומתקדמים יוכלו למצוא המון הפתעות וסיפורים מרתקים ומרגשים.

טיפ: אפשר לבלות במוזיאון הבריטי שעות וחובבי היסטוריה יכולים להיות כאן ימים על גבי ימים. כך או כך, כשהרעב מציק לכם, אין שום סיבה לצאת מהמוזיאון. הצטרפו לחוויית אפטרנון טי קלאסית במסעדת Great Court במוזיאון הבריטי עם תה אורגני, כריכונים, מאפים וסקונס כדי לאגור כוחות להמשך היום. הזמינו מקום כאן.