העיר יורק: רומאים, ויקינגים, ימי הביניים ושוקולד

יורק, הנמצאת כמעט שלוש מאות קילומטרים מצפון ללונדון, אינה העיר הגדולה ביורקשייר, אבל בהחלט אחת מהבולטות מבחינה היסטורית וארכיטקטונית, ומהווה יעד מומלץ לטיול יום מחוץ ללונדון (כלומר רכבת הלוך וחזור באותו יום), או שהות עם לינה וחזור לעיר, או כיציאה להמשך הטיול בצפון בריטניה וסקוטלנד. כל האפשרויות פתוחות ומהנות. יש בה כישוף, ורוחות רפאים – רומאיות וגם ויקינגיות, ויש בה שוקולד, ויש בה הארי פוטר. ועוד.

אני ביקרתי בה בפברואר 2025, ובחרתי לנסוע ולחזור באותו יום ללונדון.

בשבח היציאה מהעיר

בסוף הכתבה אפרט כיצד מגיעים ליורק (זה קל – נסיעת רכבת ישירה אורכת כשעתיים, כך שניתן לצאת בבוקר, ולחזור בערב), אבל חשוב גם להזכיר את יתרונות עצם עיקרון היציאה מעיר כמו לונדון – למרות יכולתה המוכחת של הבירה להעסיק גם את התיירים המנוסים ביותר במשך חודשים.

מערכת התחבורה המושלמת בממלכה, מאפשרת הגעה קלה ליעדים שנראים על נייר המפה רחוקים, גם ללא השכרת רכב ונהיגה בצד ההפוך. ועצם היציאה מהעיר, מעניקה התרעננות מהאורבניות הטוטלית של לונדון, והתנסות בנוף אחר, אנגליה אחרת, וקצב חיים אחר. עבורי, הנסיעות האלה מאריכות את השהות, ומקפלות בה הנאות נוספות.

כמובן, שגם הדרך עצמה נחשבת לחלק מהטיול – ואם עושים זאת בשלווה – ההנאה מובטחת. את כרטיס הרכבת כדאי לרכוש אונליין – יש אתרים רבים וחברות רבות (למשל: Trainline, Nationalrail, Lner ועוד). דגשים:

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון
  • כרטיס הלוך-חזור יוזיל את המחיר לעומת שניים נפרדים.
  • כדאי לוודא שהרכבת ישירה ולא דורשת החלפה.
  • כדאי להשוות מחירים בין ימים שונים (סופ"ש/אמצע השבוע), ובין שעות שונות (עמוסות יותר ופחות).
  • להימנע (אם רוצים) מכרטיס במחלקה הראשונה והיקרה.
  • במקרים רבים אפשר לבחור מקום ישיבה – חלון/מעבר, עם/נגד כיוון הנסיעה, עם שולחן מפריד או מושב דמוי מושבי מטוס, וכו'.
  • את הכרטיס יש להציג/להעביר בכניסה וביציאה מתחנת הרכבת, ובמהלך הנסיעה ברוב המקרים תהיה בדיקת כרטיס.

במקרה שלנו, הרכבת ליורק יוצאת וחוזרת מ/אל תחנת קינג'ס קרוס (King’s Cross).

תחנת הרכבת בקינג'ס קרוס. תמונה: יואב אבני
תחנת הרכבת בקינג'ס קרוס. תמונה: יואב אבני

אני ממליץ להגיע מוקדם לתחנה, ולעבור ברציף ¾9 ובחנות המוקדשת לאחד – הארי פוטר שמו – שיופיע ויוזכר שוב ביורק עצמה.

הארי פוטר בקינגס' קרוס. תמונה: יואב אבני
הארי פוטר בקינג'ס קרוס. תמונה: יואב אבני

גם אם הרכבת מוקדמת והחנות עדיין סגורה, משעשע לראות כיצד מכינים את עגלתו של הארי לקראת הלקוחות שבדרך, במסעה דרך הקיר.

העגלה והקיר. תמונה: יואב אבני
העגלה והקיר, שלב ההכנות. תמונה: יואב אבני

היכרות ראשונית עם יורק ויורקשייר

יורק היא עיר עתיקה – שורשיה נעוצים גם הם בכיבוש הרומי של האי הבריטי, אי שם במאה הראשונה לספירה. החומה נותרה בה עד היום, ויש גם קתדרלה מרשימה ומפורסמת מתקופה מאוחרת יותר. העיר נמצאת במפגש הנהרות אוז (Ouse) ופוס (Foss), בצפון יורקשייר, כאמור, כשלוש מאות קילומטרים מצפון לבירה.

היא אינה הראשית או הגדולה ביותר ביורקשייר – איזור הנמצא בצדו המזרחי והצפוני של האי הבריטי – זוהי העיר לידס, אבל למרות זאת, יורק היא אחת מהערים הבולטות בסביבתה ובכלל. בין השאר, היא גם מקורו של אחד מתוארי האצולה הבולטים בממלכה – הדוכס מיורק (Duke of York), ואף העניקה לניו יורק בארה"ב את שמה.

יורקשייר הוא אחד האיזורים היפים בממלכה, המכונה גם "ארצו של האל" (Gods own country) – משובץ עמקים ירוקים וכפרי אבן קטנים, ונבדל ומיוחד תרבותית מאחרים – כסטריאוטיפ, אדם מיורקשייר נחשב למחוספס, כפרי, חבוש ב-Flat cap, בעל מבטא ספציפי, ובעיקר – חסכן, ובמילה אחרת: קמצן, כפי שתעיד האימרה: "אדם מיורקשייר דומה לסקוטי שאיבד את כל הנדיבות שלו" (גם הסקוטים ידועים כזהירים עם כספם).

ולא ניתן להזכיר את יורקשייר, בלי לציין את הפודינג המפורסם, שכשמו – לא כן הוא.

ההיסטוריה של יורק

הכיבוש הרומאי, שאחראי גם להקמתה של לונדון עצמה, הגיע בשנת 71 לספירה למפגש הנהרות אוז ופוס, ושם ייסד עיר בשם אבורקום (Eboracum), לימים יורק. זו הייתה עיר חשובה עבור הרומאים, ובה, אף הכריז הקיסר קונסטנטינוס על עצמו כשליט האימפריה כולה. חומות העיר, שחוזקו והורחבו גם במהלך ימי הביניים והכובשים הבאים בתור, נשתמרו עד היום.

על חומתייך, יורק. תמונה: יואב אבני
על חומתייך, יורק. תמונה: יואב אבני

בשנת 866, נכבשה העיר על ידי הוויקינגים והפכה לבירתם בצפון אנגליה. הם שינו את שמה ליורוויק (Jorvik), שהתגלגל לימים לשמה הנוכחי של העיר.

במאה ה-11 לספירה, במהלך הכיבוש הנורמני, חיזק המלך ויליאם הראשון, הידוע גם כויליאם הכובש, את העיר ובנה בה מבחר טירות ומבצרים. יורק התפתחה לעיר מסחרית וגם דתית – במיוחד לאחר בניית הקתדרלה העצומה (York Minster), במאה ה-13. הקתדרלה, על מימדיה וסגנונה הגותי, היא אחת מהמרשימות בבריטניה ובאירופה כולה.

הקתדרלה של יורק. תמונה: יואב אבני
הקתדרלה של יורק. תמונה: יואב אבני

העיר מפורסמת גם באופן בו השתמרו בה חלקים מימי הביניים. השאמבלז (The Shambles) הוא אחד מהרחובות הבולטים ביותר באנגליה מתקופה זה – במאה ה-14, איכלס קצביות רבות, והבתים בו – העשויים עץ כנהוג באותה תקופה – נוטים קדימה באופן יוצא דופן כדי להגן על הבשר התלוי בחוץ מהשמש והדבר מקנה להולכים ברחוב תחושה שונה, מסתורית ואכן – עתיקה. כיום האיזור התרחב, וכולל מבוך של סמטאות וחנויות רבות.

הדרך אל השאמבלז. תמונה: יואב אבני
הדרך אל השאמבלז. תמונה: יואב אבני

למרות שג'יי. קיי רולינג לא הודתה בכך במפורש, ואף אמרה שלא ביקרה בעיר, השאמבלז מזכירים מאוד את סמטת דיאגון (Diagon Alley), לא רק מבחינת הארכיטקטורה, אלא גם באווירה המסתורית והקסומה. כיום, יש בין הסמטאות חנויות פוטר רבות, שדווקא תורמות לאוירה ולא הופכות אותה למסחרית מדי.

וכשחוזרים לעיר, אל תשכחו להזמין מקום בסיור החדש של "לונדוניסט" בלונדון, שכולו הארי פוטר.

במהלך המאה ה-19, חוברה יורק ברכבת אל שאר חלקי הממלכה, ואף הפכה למרכז תחבורתי חשוב, ולמקום מושבה של החברה North Eastern Railway, שהעסיקה כמעט 6000 עובדים. הדבר אף תרם לתעשיית השוקולד בעיר להתחזק ולהתרחב – תחילה מפעל השוקולד של Rowntree's, שהוקם ב-1862 ואז גם יצרנית השוקולד Terry's of York.

במהלך מלחמת העולם השנייה, הופצצה יורק על ידי הגרמנים, וב-1968 הוכרזה כאזור שימור. פתיחת אוניברסיטת יורק ב-1963 תרמה גם היא לשגשוג העיר.

אטרקציות ביורק

Powered by GetYourGuide

החומות של יורק

החומות מקיפות את המרכז העתיק של העיר לאורך כשלושה וחצי קילומטרים, וניתן ללכת עליהן (זה לא גבוה, ולא מפחיד), ולהתחיל את המסלול במקומות רבים – ואף לעזוב ולרדת כשרוצים, כך שלא חייבים להקיף את העיר כולה. הכניסה חופשית, והחומות פתוחות למבקרים החל מ-08:00. מידע נוסף: כאן.

הקתדרלה

זו באמת קדתרלה מרשימה, מבחוץ ומבפנים. הכניסה בתשלום, כרטיסים ניתן לרכוש כאן. הם אינם זולים במיוחד – 20 פאונד למבוגר, אך כמו שמצויין באתר הקתדרלה, עולה כ-30 אלף פאונד ליום להחזיק ולשמר את המבנה הזה, וההכנסות מהכרטיסים מוקדשות אך ורק לכך. כרטיס כניסה תקף לשנה שלמה, ויש במקום גם סיורים, ואפשרות לטפס למגדל הקתדרלה. כל המידע כאן. כתובת: Deangate.

מבפנים. תמונה: יואב אבני
מבפנים. תמונה: יואב אבני
ומבחוץ. תמונה: יואב אבני
ומבחוץ. תמונה: יואב אבני

השאמבלז

מרכז העיר אינטימי והמרחקים קטנטנים. ההליכה מהשאמבלז אל הקתדרלה אורכת דקה או שתיים. כיף בשאמבלז. המון חנויות עצמאיות, בתי קפה ועוד. פשוט להגיע ולשוטט. מידע נוסף: כאן.

השאמבלז. לשוטט. תמונה: יואב אבני
השאמבלז. לשוטט. תמונה: יואב אבני
יש גם הארי פוטר. תמונה: יואב אבני
יש גם הארי פוטר. תמונה: יואב אבני

מרכז המבקרים הויקינגי

המרכז הוקם על אתר ארכיאולוגי שחשף את הישוב הויקינגי הקדום. כיום, בעזרת שחקנים, שחזור של רחובות ובתים, תערוכות וחפצים – ניתן לחוות את האופן בו חיו הכובשים הסקנדינביים. כרטיסים ומידע כאן. כתובת: 19 Coppergate Walk.

שוקולד

ההיסטוריה של יורק כוללת כאמור גם שוקולד, והרבה. באטרקציה הזו ניתן לסייר במפעל, לגלגל טראפלים, לשתות ג'ין ועוד. כרטיסים כאן. כתובת: King’s Square.

סיורי רוחות

בגלל אוירת ימי הביניים, יורק מתהדרת בכינוי "העיר הרדופה ביותר בבריטניה", ויש בה חברות ומפעילים רבים של סיורי רוחות רפאים מכל הסוגים והגוונים: סיור הרוחות המקורי של יורק, אוטובוס הרוחות של יורק, הסיור המדמם של יורק ועוד. הכל כאן.

הצינוק

וכראוי לעיר רדופה, יש גם צינוק הכולל את החוויות המבהילות הרגילות. מידע וכרטיסים: כאן. כתובת: 12 Clifford.

השוק

לצד השאמבלז מתקיים מדי יום שוק שמח, ובו דוכנים, הופעות רחוב, פירות, מאפים וירקות.

Flat caps בשוק. תמונה: יואב אבני
Flat caps בשוק. תמונה: יואב אבני
Powered by GetYourGuide

Fun fact

ביורק ניתן למצוא את אחד מהרחובות הקצרים בבריטניה ואף בעולם, 35 מטרים בלבד ובעל השם הבלתי אפשרי: Whip-Ma-Whop-Ma-Gate. וכדי לאזן, בקתדרלה בעיר נמצא חלון הויטראז' הגדול ביותר באירופה – עשרים ושלושה מטרים רוחבו, וכמעט עשרה מטרים גובהו.

בקתדרלה. תמונה: יואב אבני
בקתדרלה. תמונה: יואב אבני

מסעדות מומלצות ביורק

  • Skosh היא מסעדת פיוז'ן מודרנית, המגישה מנות טעימה קטנות בדגש על יצירתיות וחדשנות. טווח מחירים: בינוני-יקר. כתובת: 98 Micklegate.
  • The Swan – פאב בריטי מסורתי מ-1861, מבחר בירות ומנות קלאסיות, וטווח מחירים בינוני. כתובת: 16 Bishopgate.
  • Roots היא מסעדת המישלן הראשונה בעיר, מתמקדת במרכיבים מקומיים ועונתיים ומציעה תפריט טעימות קבוע, יצירתי ויקר. כתובת: 68 Marygate.
  • La Vecchia Scuola, מסעדה איטלקית שפירוש שמה הוא "בית הספר הישן" – ממוקמת בבניין ששימש בעבר כבית ספר לבנות ומציעה מנות איטלקיות מסורתיות באווירה היסטורית וייחודית. טווח מחירים: בינוני. כתובת: 62 Low Petergate.
  • אפשרויות אחרות – פשוטות וזולות, כוללות למשל את M&S food hall. כתובת: 17 Pavement. ובנוסף, יש דוכני המזון בשוק השאמבלז.
אני דווקא ממליץ על התותים. תמונה: יואב אבני
אני דווקא ממליץ על תותים. תמונה: יואב אבני

וכשחוזרים לעיר, אל תשכחו לבדוק גם את רשימת המסעדות המומלצות של "לונדוניסט" בלונדון, לשריין מקומות בסיורי האוכל או המוזיקה המושקעים, וגם לעקוב באינסטגרם להמלצות הכי שוות בלונדון מהזווית המקומית.

מלונות מומלצים ביורק

המלונות ביורק מאופיינים באווירה אותנטית בריטית המשלבת בין בתים אנגליים מסורתיים ומבנים עתיקים לבין נוחות מודרנית. רבים מהמלונות בעיר ממוקמים בבניינים ששימשו בעבר כאחוזות או בתים ויקטוריאניים וג'ורג'יאניים, אשר שומרו ושופצו בקפידה.

אם בחרתם לישון לילה ביורק, נסו לקחת מלון אנגלי קלאסי, זה ישלים לכם את החוויה. הנה כמה דוגמאות מעניינות:

  • The Grand – מלון 5 כוכבים יוקרתי הממוקם בבניין היסטורי במרכז העיר, ובו חדרים מרווחים, ספא מפואר ושתי מסעדות.​
  • Grays Court Hotel – מלון בוטיק סמוך לחומות העיר, בבית היסטורי ומוקף גנים פרטיים. חדרים מעוצבים ומסעדה עטורת פרסים.​
  • Golden Fleece – מלון 3 כוכבים מומלץ, יפה, ובלתי שגרתי במרכז העיר.
  • Hampton by Hilton – מודרני ונוח, ממוקם ממש מול תחנת הרכבת.
  • Goodramgate – דירות מאובזרות בלב העיר העתיקה, בבית ויקטוריאני יפה. המקום פועל כבר שני עשורים ומומלץ.​
  • עוד מלונות במרכז העיר…

איך מגיעים ליורק

תחנה הרכבת ביורק. תמונה: יואב אבני
תחנה הרכבת ביורק. תמונה: יואב אבני

רכבת ישירה מתחנת קינג'ס קרוס אל תחנת הרכבת של יורק תארך כשעתיים וחצי. התחנה ביורק נמצאת במרחק הליכה קצר מאוד מהעיר העתיקה – הקתדרלה, החומות והשאמבלז.