חדרי המלחמה של צ'רצ'יל – לראות את ההיסטוריה מקרוב

מוזיאון חדרי המלחמה של צ'רצ'יל נמצא בלב ההיסטורי של ווסטמינסטר, מרחק קצר מדאונינג 10 ומבית הפרלמנט, היכן שכל ההחלטות המכריעות של מלחמת העולם השנייה התקבלו מתחת לאדמה.

מקומות מעטים בעולם מסוגלים להחזיר אותנו אחורה בזמן לאותה תקופה כמו חדרי המלחמה בלונדון, שבהם לכל פינה ומסדרון יש סיפור לספר. אתם מוזמנים ללכת בעקבותיו של סר ווינסטון צ'רצ'יל עצמו, לחוות את האווירה המתוחה ולקבל טעימה מהחיים במהלך שנות מלחמה קריטיות אלה.

הכניסה אל חדרי המלחמה של צ'רצ'יל
הכניסה אל חדרי המלחמה של צ'רצ'יל

המוזיאון משמש כמרכז המורשת ההיסטורית של הצבא הבריטי ורוח הלחימה של הציבור הבריטי הרחב, וניתן להזמין אליו כרטיסים באינטרנט.

ההיסטוריה של חדרי המלחמה

לפני שנרחיב על חווית המוזיאון, קצת היסטוריה על המקום: בעקבות החורבן הגדול של מלחמת העולם הראשונה, גורמים צבאיים בבריטניה חששו מהפוטנציאל לסכסוך קטסטרופלי נוסף, ומההרס הרב הצפוי של כל מלחמה גדולה עתידית.

בעקבות התחזית הפסימית, כבר גובשה תוכנית לפינוי ראש הממשלה, הקבינט והצוות החיוני מלונדון בשנות ה-20, אך החשש שתושבי הבירה ירגישו נטושים לגורלם אם ראש הממשלה וחברי הממשלה יוברחו החוצה למקום בטוח הובילו לחיפוש אחר מקלט חירום במרכז לונדון.

airalo ad

ביוני 1938 נבחר בניין ציבורי לשכן את המקלט החדש עם חדרי מלחמה מתקדמים, שהושלמו שבוע אחד בלבד לפני שאנגליה הכריזה מלחמה על גרמניה. הבונקר לא היה רק מקום שנועד להבטיח את הישרדות חברי הממשלה ובכירי הצבא והממשל, אלא מקום פונקציונלי לחלוטין שיוכל לאפשר את כל המהלכים והפעולות החיוניים להנהגה הבריטית בזמן מלחמה.

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון

התכנון והבנייה כללו התקנה של ציוד תקשורת ושידור מתוחכם, בידוד אקוסטי, מערכות אוורור וביצורים. בהתחשב במיקומו התת קרקעי מתחת לנהר התמזה, יושמו אמצעים מיוחדים, כולל התקנת דלתות מחוזקות ומשאבות מים, כדי למנוע הצפות.

במהלך שנות המלחמה, מ-1939 ועד אוגוסט 1945, כאשר יפן נכנעה ומלחמת העולם השנייה הסתיימה, חדרי המלחמה נותרו פעילים ברציפות. הם הפכו למעונות לצוות, חדרי שינה פרטיים לקציני צבא ושרים בכירים (צ'רצ'יל בחר לעתים קרובות לישון בדאונינג 10 לאחר יום עבודה ארוך), וחדרים לקלדניות או מרכזניות.

נהגוס - פרסום לרוחב

עם זאת, בין החללים הרבים הללו, לשני חדרים הייתה חשיבות משמעותית: חדר המפות, שאויש בקביעות מסביב לשעון על ידי קצינים מהצי המלכותי, הצבא הבריטי וחיל האוויר המלכותי, שהוטל עליהם ליצור סיכומי מודיעין יומיים עבור המלך, ראש הממשלה וראשי המטה הצבאיים וחדר הקבינט, ששימש כנקודת המפגש של ראש הממשלה ויועציו המרכזיים, לצד שלושת הרמטכ"לים המייצגים את הצבא, הצי וחיל האוויר.

פגישות אלו, שנערכו בסודיות מוחלטת ונשמרו על ידי שני זקיפים מחוץ לדלת, נמשכו לעתים קרובות עד השעות המוקדמות של הבוקר. חדרים אלה הפכו למוקד של אסטרטגיות והחלטות המלחמה של בריטניה.

עד לפתיחת הקרב על צרפת, שהחל ב-10 במאי 1940, נפגש קבינט המלחמה של ראש הממשלה הקודם נוויל צ'מברליין בחדרי המלחמה רק פעם אחת, באוקטובר 1939. לאחר מינויו של צ'רצ'יל לראש הממשלה,הוא ביקר בחדר הקבינט לראשונה במאי 1940 והכריז: "זהו החדר שממנו אנהל את המלחמה".

בסך הכל נערכו 115 ישיבות קבינט בחדרי המלחמה של הקבינט, האחרונה ב-28 במרץ 1945, כאשר מסע ההפצצות הגרמני הסתיים.

חדרי המלחמה אחרי מלחמת העולם השניה

כאשר אבק המלחמה שקע, ננטשו ונדמו חדרי המלחמה ההומים. חדרים רבים הושמשו לצרכים אחרים או יצאו משימוש, אם כי קומץ מהם השתמרו בשל משמעותם ההיסטורית העצומה. חדר הקבינט, חדר המפות, חדר הטלפונים הטרנס-אטלנטי וחדר השינה האישי של צ'רצ'יל נשמרו, כמחווה לפעילות המכרעת שהתרחשה בהם בעבר.

במשך עשרות שנים, למורת רוחם של עשרות אלפי אזרחים בריטים שביקשו לבקר במקום ושלחו מכתבים ועצומות לפרלמנט, נותרו חדרים אלה סגורים לקהל הרחב.

רק ב-1984, כשראש הממשלה דאז מרגרט תאצ'ר, מעריצה נלהבת של צ'רצ'יל, ביקשה לפתוח את שעריהם, נחשפו חדרי המלחמה לציבור בפעם הראשונה. מנקודה זו ואילך, הם החלו למשוך בממוצע כ-2 מיליון מבקרים בשנה, ובכך הפכו לאחד האתרים ההיסטוריים הפופולריים ביותר בבריטניה.

אם אתם חובבי היסטוריה ובכלל, מעוניינים להציץ אל העבר, אתם יכולים לרכוש כרטיסים לחדרי המלחמה של צ'רצ'יל בקישור הזה.

מוזיאון צ'רצ'יל

בתוך המתחם הרחב הזה, בנוסף לחדרי המלחמה, תוכלו לבקר גם במוזיאון צ'רצ'יל. מוזיאון זה מוקדש לחייו ומורשתו של הדמות האיקונית של צ'רצ'יל, ומספק חוויה מרתקת ואינפורמטיבית באמצעות סדרה מקיפה של תערוכות. תערוכות אלו מביאות לחיים את המציאות המאתגרת, דילמות קבלת ההחלטות והחוויות האישיות עמן התמודד צ'רצ'יל במהלך השנים הסוערות של המלחמה. המוצגים כוללים ראיונות, מסמכים מפורטים וסיפורים המציגים בין השאר את החשש הגובר שלו מכיבוש אירופי על ידי גרמניה ואת התכנון המדוקדק של מתקפת הנגד של בריטניה ובעלות הברית, ותהליכי החשיבה האסטרטגיים הנודעים שלו.

כשאתם מנווטים בין התערוכות שלו, תמצאו את עצמכם שקועים במסע בזמן, מסע שיכול לקחת בקלות שלוש שעות או יותר. הביקור במוזיאון מגלה היסטוריה עשירה המשתרעת מחדר המלחמה של הקבינט השמור בקפידה, עמוס במפות ומסמכים של אותה תקופה, ועד לדלת המקורית של רחוב דאונינג מספר 10, שעמדה כסמל לחוסן הבריטי במהלך שנות המלחמה.

איור של צ'רצ'יל

חדר המפות, עם מגוון רחב של תרשימים גיאוגרפיים, מספק תובנה מוחשית על המערכה העולמית של המלחמה, בעוד שחדר הטלפונים הטרנס-אטלנטי, מוסווה בדיסקרטיות כחדר שירותים פרטי, שיכן טלפון מאובטח עם קו ישיר לחדר הסגלגל בבית הלבן. קו מאובטח זה שימש כערוץ תקשורת קריטי, המאפשר דיאלוגים אסטרטגיים בין מנהיגי שתי המדינות במהלך המלחמה.

מעריצי הסרט "שעה אפלה" משנת 2018, שבו שיחק גארי אולדמן בתפקיד צ'רצ'יל, יזהו מיד שחלק גדול מהסרט צולם בחדרים האלה ממש. יתר על כן, המוזיאון כולל חפצים רבים מחייו האישיים של צ'רצ'יל. אלה כוללים התכתבויות עם מנהיגים, וגם מכונת כתיבה שקטה שתוכננה במיוחד עבור צ'רצ'יל, בה הוא השתמש כדי לנסח מסמכי מדינה, מה שמעניק הצצה אינטימית יותר לאיש שמאחורי האייקון הפוליטי.

כל מבקר מקבל מדריך דיגיטלי אינטראקטיבי המצויד במסך תצוגה. מדריך זה לא רק מספר את ההיסטוריה העשירה של המקום אלא גם משפר את חווית הסיור על ידי הצגת תמונות בזמן שאתם עוברים במקום. המדריך גם דואג להפנות את תשומת לבכם לנקודות עניין מרכזיות, ומבטיח שלא תפספסו אף פרט היסטורי משמעותי במהלך הביקור.

ילדים במיוחד יהנו מאוד בחדרי המלחמה התת-קרקעיים, עם המסדרונות המסתוריים והעבר המסקרן שלהם. המתחם התת קרקעי מצית את הדמיון ומחזיר אותנו לתקופה שונה לחלוטין. מי שמתעניין במיוחד בהיסטוריה של מלחמת העולם השנייה ובמורשת של צ'רצ'יל, מדובר בביקור חובה, ותוכלו להזמין את הביקור הקרוב שלכם כאן.