העיר באת' (כן, "אמבטיה" – האם קיים שם חמוד מזה לעיר?) מפורסמת בגלל המרחצאות הרומיים שהשתמרו בה להפליא והעניקו לה את שמה, אך היא הרבה יותר מכך דווקא משום שהיא קטנה, אינטימית, נראית כמו סט של ברידג'רטון (ואכן הסדרה צולמה בה).
באת' (Bath) נמצאת רק כ-150 קילומטרים מערבית ללונדון, כלומר, נגישה לגמרי במרחק נסיעה של כשעה וחצי בלבד ברכבת ישירה. לא סתם היא נכללת במסגרת 11 טיולי היום המומלצים שלנו מחוץ ללונדון.
העיירה המקסימה הזו מהווה יעד נהדר לחופשה קצרה מחוץ לעיר הבירה – שהות רומנטית ומרעננת של לילה או שניים. וזאת על מנת לחזור כמובן, כי אין יותר כיף מלשוב ללונדון.
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
כבר הבנתי, וכך אני גם נוהג – את החופשות בממלכה הבריטית צריך להאריך. כן, אני יודע – קל להגיד וקשה לעשות. הזמן, והעלות, אבל מאז שהארכתי את חופשותיי, כל שיטת הטיול שלי השתנתה והשתפרה. ובמהלך כל ביקור בלונדון אני מקפיד גם לצאת אל יעד אחר, קרוב יחסית ובמרחק רכבת ישירה, והשינוי באווירה ובנוף מאפשר את הגעגוע החשוב כל כך בכל מערכת יחסים, גם אם היא עם עיר.
היכרות ראשונית עם העיר באת'
באת' היא עיר במחוז סאמרסט (Somerset) שבדרום-מערב אנגליה השוכנת במרחק כ-150 קילומטרים מערבית ללונדון. היא ידועה בעיקר במעיינות החמים ובמרחצאות הרומיים שהוקמו בה, ומאוחר יותר, גם באדריכלות הג'ורג'יאנית המרשימה, ובבתיה הבנויים מאבן מקומית בעלת גוון זהבהב וייחודי.
היא רומנטית, אינטימית, קטנה ונעימה ושימשה השראה לאמנים רבים לאורך הדורות – סופרים, וציירים, ובמקום צולמו בין השאר פרקים רבים של "ברידג'רטון" (Bridgerton), "שרלוק", והסידרה הבלשית והמומלצת – "מקדולנד'ס ודודס" (McDonald and Dodds).
ההיסטוריה של העיר באת'
האגדה מספרת שהעיר נוסדה על ידי המלך הבריטי הקדום באלארד בתחילת המאה הראשונה לספירה, במקום בו גילה מעיינות חמים. אזור המעיינות היה מוקד משיכה לאורך ההיסטוריה, ובמקום נבנה מקדש קלטי לאלה מינרווה, שהתפתח וצמח במהלך הכיבוש הרומי.
עם נסיגת הרומאים חובבי אטרקציות המים בתחילת המאה ה-5, הידרדר מצב המרחצאות שכוסו ונקברו תחת שכבות אדמה, ורק במאה ה-16, בתקופת המלכה אליזבת' הראשונה, חזרה העיר לגדולתה כאתר ספא. למים יוחסו תכונות מרפאות, והעיר הפכה ליעד נופש פופולרי בקרב האצולה האנגלית.
במאה ה-18, נבנו חלקים רבים בעיר מאבן באת' הזהובה האופיינית לאיזור, והוקמו בה בסגנון הג'ורג'יאני המרשים, כיכרות סימטריים שיחד עם חזיתם המפוארת של הרחובות במרכזה, שיוו לעיר מראה מלכותי מאז ועד היום. ב-1987 הוכרזה העיר כאתר מורשת עולמי.
מה עושים ורואים בעיר באת'
מרכז העיר קטן וידידותי, כך שקל לשלב בין האתרים השונים במהלך יום אחד או יומיים:
גשר פולטני (Pulteney Bridge)
הגשר חוצה את נהר אייבון ונמצא ממש במרכז העיר. הוא יפה להפליא ואחד מסמליה המובהקים של באת'. נבנה ב-1773 ביוזמתו של איש עשיר (מאוד) בשם ויליאם ג'ונסטון-פולטני, שהקדיש את הגשר לאשתו פרנסס.
הוא אחד מארבעה גשרים בעולם שמצויות עליו חנויות לכל אורכו ומשני צדדיו (עוד אחד הוא גשר פונטה וקיו שבפירנצה, איטליה). מומלץ להגיע עם זריחה או שקיעה, להקשיב לרחש המים והשחפים, וכמובן – לצלם ולהצטלם.
המרחצאות הרומיים
למרות השם, לא מדובר באתר רחצה, והביקור באתר המרחצאות העתיק מאפשר מבט מקרוב על פיסת היסטוריה רומאית שהשתמרה באופן מושלם.
כרטיס כניסה למבוגר עולה, נכון לעכשיו, 19 פאונד, וניתן לרכוש כאן. יש גם סיורים מודרכים – אותם צריך להזמין יחד עם הכרטיסים בתוספת של 5 פאונד.
הקתדרלה של באת' (Bath Abby)
לעיתים יש תחושה שמי שראה קתדרלה אחת, ראה את כולן, אבל זו של באת' יפה מאוד ומשתלבת היטב בארכיטקטורה הסובבת אותה.
שעות הפתיחה וכרטיסים, כאן. מומלץ לבקר בעת נגינת העוגב.
מוזיאון ג'יין אוסטן (The Jane Austen Center)
הסופרת התגוררה בעיר והדבר ניכר בכתיבתה. הרומן "מנזר נורת'אנגר" (Northanger Abbey) שפורסם ב-1818, מתרחש בבאת'. המוזיאון מאפשר הצצה לחייה, ומעביר את המבקרים לעידן אחר, פשוט ורומנטי יותר.
בקומה העליונה נמצא בית תה, אליו אפשר להגיע גם ללא כרטיס למוזיאון, וגם בו, אותה אוירה ג'יין אוסטנית נשכחת.
בית פרנקשטיין
סופרת מפורסמת נוספת שהתגוררה בעיר והושפעה ממנה, אך רומנטית פחות מג'יין אוסטן (אחד מציטוטיה – "אם לא אוכל לעורר אהבה, אעורר פחד"), היא מרי שלי (Mary Shelley), שכתבה ב-1816 את "פרקנשטיין" שנחשב לספר המדע הבדיוני הראשון. במוזיאון ניתן גם להתנסות בשני חדרי בריחה והוא מתאים לבילוי עם מתבגרים אמיצים.
מבוך ביזר (Beaser maze)
הסמוך לגשר פולטני (Pulteney Bridge), יתאים לילדים צעירים יותר וכולל גן שעליו משורטט מבוך. פעילויות נוספות לכל המשפחה, כאן.
הסהר המלכותי (The Royal Crescent)
שלושים בניינים בצורת סהר (Crescent), אולי הבניין הפנורמי ביותר בתבל, ולמרות שקשה להכיל את האלגנטיות במבט קצר אחד, כדאי להגיע ופשוט לבהות ביצירת המופת הארכיטקטונית הזו. האדריכל האחראי הוא ג'ון ווד הבן, ודוגמה צנועה יותר של הרעיון הזה, אך יפה גם היא – The Circus בתכנון ג'ון ווד האב.
פארק פריור (Prior Park)
למרות שאין מחסור של ריאות ירוקות ופארקים בעיר עצמה, פארק פריור, המרוחק כשני קילומטרים ממרכז באת', יוצא דופן בעיקר בגלל הגשר הפלדיאני, אחד מארבעה שנותרו בעולם. הסגנון הפלדיאני קיבל השראה מחזיתות מקדשים רומאיים.
חובבי התיאטרון וההופעות ייהנו ממה שיש לתיאטרון רונדו (Rondo) להציע. בעיר יש תיאטראות נוספים: תיאטרון המיסיון (Mission), והתיאטרון המלכותי הכולל גם את סטודיו יוסטינוב (Ustinov), והביצה (The Egg).
ולחובבי האמנות – סר וויליאם הולבורן (Sir William Holburne) שירת בצי הוד מלכותה, ו-"אסף" במסעותיו חפצים רבים המוצגים כעת במוזיאון הולבורן המרשים.
קניות בעיר באת'
גודלה הקומפקטי של העיר ואלגנטיותה, מאפשר שיטוט נעים ברחובות העמוסים בחנויות. איזור South Gate סמוך לתחנת הרכבת חנויות רבות, וכך גם ברחוב מילסום הסמוך (Milsom Street). אני ממליץ לעבור גם בחנות העצמאית והמיוחדת, טיליוס (Tillius), הנמצאת ב-4-5 Pulteney Bridge בצמוד לגשר פולטני ובה אוסף יוצא דופן ומדהים של חפצי בית שונים ומשונים.
Fun fact
בין השנים 2011 – 2020, לבאת' היה מטבע עצמאי משלה, שנקרא "באת' אוליבר" והיה ניתן להמיר פאונדים לאוליברים ולהשתמש בהם בעיר.
מסעדות מומלצות בעיר באת' (Bath)
כדי להמשיך בקו ההיסטורי, כדאי לעבור בבית התה הוותיק סאלי לון (Sally Lunn). הפועל מ-1860. במקום גם מוזיאון לחמניות קטן וחמים. Corkage היא מסעדה מומלצת במרכז באת' המתמחה ביינות ויש בה מקומות ישיבה בחוץ תחת קורות עץ ואוירה רומנטית, ואת הסטייק שלי, מצאתי במסעדת בשרים מצוינת, The Herd (העדר), הממוקמת במרכז העיר, במרתף יפה ומזמין.
מלונות מומלצים בעיר באת'
יש בבאת' מבחר מלונות נפלאים, המרוכזים כולם בלב העיר. מהתנסות אישית, אוכל להמליץ על No.15, מלון בוטיק-ספא במיקום מצוין שבו אפילו מכונת הקפה מתגוררת בבית עץ קטן משלה, ובכל חדר פטיפון ואוסף תקליטי ויניל.
Booking.comאז איך מגיעים לבאת'?
המסע קצר וקל בהרבה משנדמה. ראשית, קונים אונליין כרטיס לרכבת (National Rail) באחת מהחברות המובילות (לכולן אתרים נוחים ואפליקציות), למשל: "טריינליין" (Trainline). כדאי כמובן לבחור באפשרות של רכבת ישירה על מנת למנוע החלפה במהלך הנסיעה.
אמנם, הנסיעה ברכבת אינה אפשרות זולה במיוחד – מחיר כרטיס לבאת' (למבוגר, כולל כרטיס חזור), הוא בין 50-60 פאונדים, אך לדעתי זו האפשרות המשתלמת ביותר מבחינת השקט הנפשי. הישיבה מול חלונות הרכבת הרחבים כשהנוף אנגלי חולף מול פניך, נהדרת.
טיפ בהזמנת הכרטיס: לא לבחור בטעות במחלקה הראשונה המקפיצה את המחיר, ולבדוק בלוח הזמנים אפשרויות שונות באותו יום – מכיוון שהמחירים משתנים בשעות העומס.
הרכבות יוצאות מאחת מהתחנות הראשיות בלונדון: פדינגטון (Paddington), סנט פנקריאס (St Pancreas), קינג'ס קרוס (King’s Cross), ויקטוריה (Victoria), ואחרות – על כל אחת מהן יש לי מה לומר ולספר, בפעם אחרת.
הנסיעה לבאת' יוצאת מתחנת פדינגטון, ומגיעה לתחנת באת' ספא, לאחר כשעה וחצי לכל היותר.
התחנה המקומית בבאת' לא כוללת אמנם ספא למרות שמה, אבל היא קטנה ונעימה, וברגע שיוצאים החוצה – העיר עוטפת אותך בחיבוק זהבהב שמאפיין את האבן המקומית והמיוחדת ממנה בנויים בנייניה, והרחובות היפים סביב התחנה משובצים בבתי קפה, חנויות עצמאיות ורשתות מוכרות.