קתדרלת סנט פול ו-5 עובדות שלא ידעתם עליה

מכירים את קתדרלת סנט פול רק בגלל שבה התחתנו הנסיך צ'ארלס והנסיכה דיאנה? כאן המקום להכיר בטעותכם ולגלות לכם לא רק את אחת הקתדרלות הידועות בעולם, אלא את אחד האתרים הפופולריים ביותר בלונדון. רק כדי לסבר את האוזן – בסקר שערכו בטריפ אדוויזר, הקתדרלה דורגה במקום ה-14 מתוך אלפי האטרקציות בעיר.  

קתדרלת סנט פול בלונדון - St Paul's Cathedral
קתדרלת סנט פול בלונדון – St Paul's Cathedral

נתחיל מזה שיש שתי קתדרלות בשם סנט פול, שתיהן בסיטי של לונדון, אבל הן רק הסוף של סיפור ארוך הרבה יותר. אני מזמין אתכם למסע שמתחיל בדיאנה ומסתיים בדיאנה וכולל ציורי קיר מרהיבים, ויטראז'ים צבעוניים, פסלים מזהב וקברים ישנים.

ברוכים הבאים לקתדרלת סנט פול – פלא אדריכלי שנחשב לאחד מאתרי החובה בעיר של כל תייר בלונדון.

הקתדרלה שעוצבה באש ונחנכה פעמיים

בתקופה הרומית עמד במקום שבו נמצאת היום קתדרלת סנט פול מקדש לאלה דיאנה, מקדש שניצב באופן מדויק ישר מול המקדש לאל אפולו שעמד אז בווסטמיניסטר. המקום נשרף בסופו של דבר אך נבנה מחדש מיד. לאחר תקופה הוא נשרף על ידי הוויקינגים יחד עם כל העיר. ב-1087 הנורמנים החלו לבנות את קתדרלת סנט פול הראשונה, אבל גם גורלה לא שפר.

קתדרלה זו נבנתה בסגנון גותי אבל נשרפה כמעט כליל ב-1136. הקתדרלה נחנכה פעמיים: פעם ראשונה ב-1240 ופעם שנייה ב-1300. בשתי הפעמים השמחה הייתה מוקדמת מדי כי העבודות נמשכו בעקבות השריפות.

airalo ad

לאחר כמעט 300 שנה של בנייה (1087-1314) הכנסייה שנבנתה כולה מעץ סופסוף הושלמה. היא שירתה את הציבור נאמנה 300 שנה והביאה הרבה כבוד לעיר:

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון
  • היא נחשבה לבניין הגבוה בעולם באותם שנים.
  • היא היתה הקתדרלה השלישית באורכה באירופה, מה שגרם לרבים לקרוא לה "הטיילת של פאולוס" כאשר הכוונה היא הגבעה שעליה היא נבנתה שהוקדשה לשליח פאולוס, המגן של העיר לונדון (פול באנגלית).
  • זו היתה הקתדרלה בעלת אחד הצריחים הגבוהים בעולם (עד היום הדעות חלוקות אם גובהו היה 149 מטר או רק 140 מטר).
  • הקתדרלה בעלת חלונות הויטראז היפים בממלכה, כאשר חלון הרוזטה המזרחי נחשב ליפה מכולם. החלונות של הקתדרלה אפילו שימשו כמטפורה בסיפור "סיפורו של הטוחן" כחלק מהספר "סיפורי קנטרברי" של הסופר ג'פרי צ'וסר.
  • בקתדרלה היו קבריהם של אנשי שם (למשל המשורר והכומר ג'ון דאן), בני אצולה, בישופים ואפילו שני מלכים (אתלרד השני וסבי מסאסקס). בנוסף היו בה מונומנטים של דמויות היסטוריות בעלות חשיבות לאומית כמו ג'ון מגונט, דוכס לנקסטר.
מבט מנהר התמזה על קתדרלת סנט פול
מבט מנהר התמזה על קתדרלת סנט פול

קתדרלת סנט פול מאבדת גובה

קתדרלת סנט פול הראשונה

עם זאת, בסוף המאה ה-16 עם פירוק המנזרים וחוק הכנסיות הקתדרלה ירדה מגדולתה לגמרי. למשל, הקישוטים, החזית ובניינים שונים בחצר הושחתו ואף שימשו כמאגר לחומרי בנייה (למשל לארמון בית סמרסט), רכושה נמכר בחנויות לכל המרבה במחיר, המסמכים העתיקים הועפו לכל עבר ברוח.

אבל זה כלום לעומת הנורא מכל. החלל המרכזי שלה שימש כאורווה לסוסים של חיל הפרשים. הקש ששבר את גבה הייתה שריפה נוספת שפגעה בה. הפעם זה היה ברק שפגע בצריח שלה ב-1561 והרס אותו כליל.

נהגוס - פרסום לרוחב

גם הקתולים וגם הפרוטסטנטים ראו בזה אות משמיים שאלוהים סולד מהתנהגותו של הצד הדתי השני, אבל למלכת אנגליה אליזבת הראשונה זה לא הפריע והיא תרמה כסף לתיקונים בקתדרלה. הם החלו רק ב-1660 לאחר שהיא נפטרה, אך מעולם לא הושלמו. הסיבה לכך היא שהקתדרלה נחרבה בשריפה הגדולה של לונדון ב-1666. הפעם עד היסוד.

קתדרלת סנט פול השנייה

פסלה של המלכה אן המוצב בקתדרלת סנט פול
פסלה של המלכה אן המוצב בקתדרלת סנט פול

על חורבות קתדרלת סנט פול הראשונה הקים האדריכל הידוע כריסטופר רן (שאחראי בין השאר על מצפה הכוכבים בגריניץ', ארמון קנזינגטון ועוד) את קתדרלת סנט פול החדשה, הפעם בסגנון בארוק אנגלי (שיש הקוראים לו בארוק מאוחר) בשילוב סגנון רנסנס – מה שהפך לסימן ההיכר של האדריכל ונקרא על שמו "רן-נסנס" (שילוב המילים כריסטופר רן ורנסנס).

הקתדרלה הנוכחית היא למעשה הקתדרלה הרביעית שנבנתה באותו מיקום, כאשר הפעם בנייתה נמשכה רק כ-35 שנה וחניכתה תוזמנה ליום הולדתו של כריסטופר רן, האדריכל. עם זאת, רן לא זכה לסיים את הבנייה כי הוא הודח במהלכה בטענה שהוא "זקן מדי".

המשמעות היא שיש במקום אלמנטים שרן לא אישר, למשל המעקה שמונע לראות את גג הקתדרלה וכן ציורים, אנדרטאות, פרזולים ממתכת וויטראז'ים. רן כנראה מתהפך בקברו (שנמצא גם הוא בקתדרלה).

כיפת הקתדרלה נבנתה בהשראתה של בזיליקת פטרוס הקדוש ברומא והיא מתנשאת לגובה 108 מטר, מה שהופך אותה לאחד המבנים הגבוהים בעיר. בנוסף, במקום יש אלמנטים שנחשבו עוד אז למהפכה בתחומם וזה הזמן להכיר אותם.

הגלריות של קתדרלת סנט פול

גלריית הלחישות

גלריית הלחישות בקתדרלת סנט פול לונדון
גלריית הלחישות בקתדרלת סנט פול לונדון

בקתדרלת סנט פול יש 3 גלריות ייחודיות. המפורסמת מכולן היא גלריית הלחישות – גלריה שבה ניתן לשמוע את מה שנאמר בקצה השני שלה (42 מטר) הודות להדהוד כפול, כלומר גלי הקול מוחזרים מהכיפה המעוגלת מעליה ופוגשים את עצמם שוב. האגדה מספרת שכריסטופר רן נהג לעלות בעצמו למקום באמצעות סל ענק כדי לבדוק את התקדמות הבנייה ואת ההדהוד הכפול.

גלריית האבן

גלרייה נוספת בקתדרלה היא גלריית האבן – גלריה שנמצאת במפלס שבו מתחילה כיפת הקתדרלה (53 מטר) שאליה מגיעים מגלריית הלחישות ( 119 מדרגות). ואם שאלתם את עצמכם למה קוראים לה ככה, זה די פשוט. שמה ניתן לה הודות לשיש האיטלקי שממנו נבנתה ששוקל 4 טון. במקום צלב שמתנשא לגובה 3 מטר ופסל של ישו.

הגלרייה המוזהבת

הגלריה האחרונה והמרהיבה מכולן היא הגלרייה המוזהבת – גלריה שנמצאת בראש הכיפה (85 מטר ו-152 מדרגות תלולות מעל גלריית האבן) ושממנה ניתן להביט על הקתדרלה ועל פסלו של ישו דרך חלון קטן ברצפה. החדר העליון של הגלריה נמצא בתוך הכיפה וכולל מרפסת תצפית. אם מזג האוויר הלונדוני מאפשר זאת, בהחלט שווה לעשות את המאמץ.

קתדרלת סיינט פול במבט על
קתדרלת סיינט פול במבט על

האלמנטים הדתיים בקתדרלת סנט פול

העוגב

קתדרלת סנט פול היא בראש ובראשונה מבנה דתי שכולל את כל מה שקתדרלה צריכה, אבל עם טוויסט מיוחד. למשל, העוגב של הקתדרלה הוא השלישי בגודלו בבריטניה הודות לעובדה שהוא כולל 7189 צינורות בהם עובר קול הקלידים.

הקריפטה והמוזיאון

כמו בכל קתדרלה גם כאן יש קריפטה, אבל שלא כמו במקומות אחרים, בקריפטה של קתדרלת סנט פול יש מוזיאון שמציג את אוצרות המקום, את תוכניות הבנייה המקוריות, את קברו של כריסטופר רן, האדמירל נלסון, לורנס איש ערב ואחרים. בנוסף, יש פה לוחות זיכרון לחיילים בריטים שנפלו על משמרתם בתקופת המנדט הבריטי כמו בישראל (פלשתינה) וקפריסין.

כיפת הקתדרלה

וכמובן שגם כאן יש כיפה, אבל גם פה היא לא כמו כיפות של קתדרלות אחרות. כיפת הקתדרלה שוקלת 850 טון, מה שהופך אותה לכיפה השנייה בגודלה בעולם אחרי כיפת כנסיית סנט פטרוס בוותיקן.

הכיפה מחולקת לכיפה חיצונית ולכיפה פנימית, כאשר מהכיפה העליונה ניתן להשקיף על העיר כולה. זאת נחשבת לאחת מנקודות התצפית היפות (אם לא היפה מכולם) בלונדון. אגב, מי שחילק את הכיפה ל-2 היה כריסטופר רן שחיפש מצד אחד כיפה שתראה למרחוק, אבל מצד שני תהיה צנועה למי שמבקר במקום. 

שורדת את הבליץ. בקושי…

  • במתקפה הראשונה ב-12.9.1940 נפלה פצצה בקתדרלה, אך היא נוטרלה ופוצצה באופן מבוקר. תושבי העיר נשמו לרווחה כי אם הפצצה הייתה עושה את תפקידה, היה בכוחה להרוס את המקום לחלוטין.
  • במתקפה השנייה ב- 10.10.1940 הקתדרלה נפגעה קלות בלבד.
  • במתקפה השלישית שבין 29-30.12.1940 (מה שנודע לימים כ"שריפה הגדולה השנייה של לונדון") כמעט כל הבניינים באזור הקתדרלה ניזוקו או נחרבו, אבל לא הקתדרלה. מכבי האש וחוליה מיוחדת שגויסה במיוחד לשמירה על הקתדרלה ע"י צ'רצ'יל, סילקו כל פצצה מ-29 הפצצות שנפלו בתוכה או בסביבתה. הצילום הידוע "סנט פול שורדת" הנציח את הרגע ההיסטורי – כיפת הקתדרלה שלמה בעודה מוקפת בעשן ובבניינים בוערים.
  • ב-17.4.1941 הקתדרלה שוב נפגעה מהפצצות, אך אלו לא גרמו לנזקים.

הודות לחשיבותה ההיסטורית והדתית ולמרכזיותה הגאוגרפית (שלא לדבר על העובדה שהיא אייקון לונדוני), הקתדרלה הייתה יעד ל-4 הפצצות בתקופת הבליץ על לונדון במלחמת העולם השנייה:

כיכר פטרנוסטר – Paternoster Square

כיכר פטרנוסטר נמצאת ממש ליד קתדרלת סנט פול ונשקפת מחלונותיה. האזור, שהיה בעבר מרכז ההוצאה לאור של לונדון, נהרס מהפצצות אוויריות בבליץ במהלך מלחמת העולם השנייה. כיום בכיכר השוקקת חיים, נמצאת הבורסה לניירות ערך של לונדון וגם בנקים להשקעות כמו גולדמן זאקס, מריל לינץ' ועוד.

בכיכר עצמה נמצא עמוד עצום בגובה 62 מטרים ובראשו מעין כד עם להבות זהב. העמוד מנציח את שתי השריפות שהרסו את האזור הזה. ב-1666 וב-1940.

העמוד בכיכר פטרנוסטר - Paternoster Square
העמוד בכיכר פטרנוסטר – Paternoster Square

כדי להשאיר את הקתדרלה בולטת אפילו חוקקו בלונדון חוק עזר עירוני מעניין במיוחד – אסור לבנות בניינים שיסתירו אותה מ-4 נקודות תצפית ביניהם גבעת הפרלמנט. נקודות תצפית נוספת שלא רבים מכירים הם הסוויטה במלון Rook’s, נקודות תצפית בפארק גריניץ׳ ובגבעת הפרלמנט בהמפסטד הית׳.

הנה סיור הלייב שלי בהמפסטד שהתחיל באחת מהתצפיות המוגנות על קתדרלת סנט פול. דלגו לדקה 6:30 ובואו לטייל איתי בגבעת הפרלמנט ובשכונה.

האדריכלות והאמנות של קתדרלת סנט פול

חשוב לזכור שהקתדרלה בנויה מ-3 מפלסים, כאשר הכניסה למבנה (כמו בכל כנסייה) היא מצדו המערבי שכולל שתי שורות של עמודים קורינתיים (ממש כמו במוזיאון הלובר בפריז), 2 מגדלי פעמונים וגג שמתאר את התנצרותו של סנט פול (פאולוס הקדוש).

הכניסה הראשית נפתחת רק לאירועים של משפחת המלוכה, חתונות (כמו החתונה של צ'ארלס ודיאנה), אשכבות, המלכות וימי הולדת מיוחדים (כמו יום הולדתה ה-80 של המלכה אליזבט שנערך כאן).

מגדלי השעון שימשו בעבר כשעונים של העיר לונדון ועוצבו בהשראת כנסיית סנט אגנס ברומא, אבל כיום הם בעיקר סמל ומקור לגאווה לאומית. הבריטים נוטים לחשוב בטעות שהפעמונים האלה הם הכבדים בעולם. השעון הגדול מבין השניים אפילו קיבל שם (ביג טום), רק כדי להראות לכם כמה המקומיים קשורים אליו.

כל זה אמנם מוכיח שכריסטופר רן הסתמך על יצירות המופת האדריכליות הטובות באירופה, אבל זו רק הקדמה למה שמחכה לכם בתוך הקתדרלה מבחינה אמנותית. למשל, פסלי הקדושים שנמצאים במקום נחשבים ליפים ביותר בבריטניה.

גם ציורי הקיר בחלקה המרכזית של הקתדרלה נחשבים ליצירת אמנות ברמה עולמית. מי שצייר אותם הוא ג'יימס ת'ורנהיל, הצייר שעבד בקביעות עם כריסטופר רן.

סיור וירטואלי בקתדרלת סנט פול (360 מעלות)

כל מה שצריך לדעת לפני ביקור בקתדרלת סנט פול

בקתדרלה נערכים סיורי שמע מודרכים (ללא תשלום נוסף לדמי הכניסה) שנמשכים 90-120 דקות וניתן גם להשתתף באירועים שמתקיימים בה. למשל, קונצרטים, מופעי בלט, מיסות ועוד. אם אתם מגיעים עם ילדים למקום קחו בחשבון ששירותים יש רק בקומה ה-1 של הקתדרלה. כמו כן ניתן להשתתף בתפילות שנערכות בקתדרלה כל יום ב-10:30 אך אסור לצלם במהלכן.

שעות פתיחה

הקתדרלה פתוחה בימים שני-שבת בשעות 08:30-16:30 (כניסה אחרונה ב-16:00). הגלריות פתוחות בשעות 09:30-16:15.

מומלץ להגיע בשעות הבוקר שנחשבות לפחות עמוסות, אבל אם אתם מתכננים ביקור אחר הצהריים כדאי להזמין כרטיסים מראש באחת מהדרכים הבאות

כרטיסי כניסה לקתדרלת סנט פול

בכל מקרה, הכניסה למחזיקי לונדון פס חינם וכן לילדים עד גיל 6. שימו לב – האחרונים נדרשים בכל זאת להצטייד בכרטיס. גם אם אתם לא מתכננים ביקור במקום כדי להגיע לאזור בשעה 1300 כל יום. אז מצלצל שעון הכנסייה ששוקל 17 טון.

כדאי שתיקחו בחשבון שרחבת הקתדרלה נחשבת למקום מועדף למחאות של מפגינים בנושאים שונים. המשמעות היא שיש סיכוי שהאזור ייסגר למבקרים ואפילו לתיירים שרק רוצים לראות את הקתדרלה מבחוץ. ב-2011 אפילו סגרו את הקתדרלה למבקרים כי המפגינים הבעירו אש שאיימה על האתר כולו.

מבט מגשר המילניום על קתדרלת סנט פול
מבט מגשר המילניום על קתדרלת סנט פול

איך מגיעים לקתדרלה?

  • מיקום הקתדרלה
  • רכבת תחתית – תחנת סנט פול היא הקרובה ביותר לקתדרלה. מגיעים אליה באמצעות קו Central.
  • אוטובוס –  קווי האוטובוס 4,11,15,23,25,26,100 ו-242 מגיעים לקתדרלה.
  • רכבת – תחנות הרכבת הקרובות לקתדרלה הן Blackfriars ו-Cannon Street.

והנה 5 עובדות שבטח לא ידעתם על קתדרלת סנט פול

  • עובדה ראשונה – מרטין לות'ר קינג נשא בה נאום בשנת 1964 בפני כ-3000 איש, אבל לא בתור מנהיג של מחאה אלא תחת הכובע האחר שלו – כומר בפטיסטי.
  • עובדה שנייה – אדריכל הקתדרלה, כריסטופר רן היה הראשון להיקבר בקתדרלה החדשה ב-1723. אחריו נקברו במקום פלורנס נייטגייל, וויליאם בלייק ואחרים. במקום גם נערכו טקסי אשכבה של מפורסמים אחרים, למשל ראשי הממשלה וינסטון צ'רצ'יל ומרגרט ת'אצר. הקבר היחידי מהקתדרלה הקודמת ששרד את השריפה הגדולה הוא קברו של המשורר ג'ון דון.
  • עובדה שלישית – הקתדרלה הופיעה בסרטים רבים כמו לורנס איש ערב, הארי פוטר, האסיר מאזבקאן ואחרים.
  • עובדה רביעית הסופרג'יסטיות תכננו לפוצץ את כס הבישוף בקתדרלה ב-1913 כדי להעלות מודעות לזכויות הצבעה לנשים. תקלה טכנית מנעה מהפצצה להתפוצץ, אבל זה לא עזר. זכות ההצבעה לנשים באנגליה ניתנה רק ב-1918 וחוק ההצבעה השווה עבר רק ב-1928.
  • עובדה חמישית – הקתדרלה מארחת תערוכות אמנות מתחלפות והציגו בה אמנים כמו יוקו אונו, תכשיטי סברובסקי ורבים אחרים. בנוסף, מוצב בה באופן קבוע הפסל "אם וילד" של הפסל הנרי מור.

מידע חשוב נוסף

שאלות ותשובות

למה קתדרלת סנט פול כל כך מפורסמת?

הקתדרלה נבנתה עוד בימי הביניים ונהרסה בשריפה הגדולה של 1666. יש לה היסטוריה ארוכת שנים עליה הרחבנו כאן אבל גם היום היא משמשת באירועים תרבותיים ודתיים מרכזיים רבים בממלכה. החל מהלוויותיהם של לורד נלסון, ווינסטון צ'רצ'יל ועד אירועי חתונה מלכותיים כמו של הנסיך צ'רלס והנסיכה דיאנה.

האם הכניסה לקתדרלה חינמית?

לא. כדי להיכנס למקום יש צורך לרכוש כרטיסים ומומלץ שלא לעשות זאת ברגע האחרון. המחיר הוא סביבות 20-30 אירו לכרטיס ויש הנחות לכרטיסים משפחתיים.

האם כל אחד יכול להתחתן בקתדרלת סנט פול?

לא כל אחד יכול לערוך את חתונתו בקתדרלת סנט פול. אתה חייב להיות צאצא של משפחת המלוכה הבריטית כדי להתחתן בקפלה שנמצאת בקריפטה שמתחת לקתדרלה הראשית.

פעם ראשונה שלי בלונדון, שווה להתאמץ לבקר בקתדרלה?

למרות שהיא די צפופה ועמוסה בתיירים, זה מקום שכדאי לראות פעם בחיים. יש כאן אדריכלות מדהימה וההיסטוריה הארוכה של לונדון נשקפת מכל פינה בקתדרלה.