לונדון – גן עדן לחובבי בירה! והפעם: טיול ב״ביר מייל״ של שכונת ברמונדסי

מאת: אופיר יזהר

לונדון הפכה בשנים האחרונות ל״גן עדן של בירה״. כדי להבין עד כמה, יצאנו לסיבוב במייל הבירה של ברמונדסי, מקום שכולו קראפט ותרבות שתייה

במרחק של תחנת טיוב אחת משוק בורו, וכמה דקות הליכה מגשר המצודה, נמצאת שכונת ברמונדסי, בה אפשר למצוא, לצד שוק מלטבי הנפלא הפועל בסופי שבוע, גם מייל וחצי–שניים של מבשלות קראפט, טאפרומים (מיד הסבר) וחנויות בירה ברמה מאוד גבוהה ונגישה לכיס.

קודם כל, מה זה לעזאזל קראפט?!

אז ככה. קראפט הוא מה שלפני כמה שנים היינו קוראים "בירת בוטיק", הכוונה למבשלה שמוציאה כמות נמוכה יותר של בירה אבל לא מתפשרת על הטעם ואיכות המוצר שהיא מוציאה, דוגמאות טובות בארץ יהיו מלכה, שפירא, שבט, הגיבור, שניט או בזלת. תרבות הקראפט החלה לגדול בסוף המאה 20 בארה"ב עם מבשלות כמו סמואל אדמס, סיירה נבדה וכדומה.

לפני שנתחיל, מילון מונחים:

טאפרום Taproom

חדר ברזים, שזה בעצם בר של מבשלה מסויימת שלא נמצא באתר הבישול שלה, בניגוד לברופאב שכן נמצא באתר הבישול של המבשלה.

סשנית Sessionable

בירה בעלת אחוז אלכוהול נמוך יחסית, שאפשר לשתות ממנה הרבה ולהיות "בראש סבבה".

airalo ad
נוף שכיח ב״ביר מייל״ של ברמונדסי, מדרום לנהר התמזה
נוף שכיח ב״ביר מייל״ של ברמונדסי, מדרום לנהר התמזה

לפני הפעם האחרונה שהייתי בלונדון חפרתי כהוגן לעומר לוגסי (האיש מאחורי האתר הזה ו״רעבים בלונדון״) על בירה ואהבתי לנוזל המר. הוא בתשובה אמר שהוא כבר פחות בעסקי הבירה מאשר פעם, אבל שעניינתי אותו, ושהוא ישמח שאעביר לו סיור בירה בפעם הבאה שאני בלונדון (ואני, אגב, הצטרפתי לסיור האוכל ואמנות הרחוב שלו בשורדיץ׳ ובספיטלפילדס).

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון

את הסיור התחלנו במפגש בשוק מלטבי, ממש בתחילת הבירמייל. שם פגשתי את עומר אוכל מנה של ארנצ׳יני במילוי בשר ברווז מפורק, תוך כדי שהוא משוחח עם בחור מרואנדה ומפנק אותו בידע הנרחב שלו על אוכל אקזוטי בלונדון ובכלל. היה פשוט תענוג לשמוע.

מיד אחר כך המשכנו ל-Billy Franks Craft Beer and Snack Shack (רח' Druid 104) ושם טעמנו בירה מאחת המבשלות האהובות עליי באנגליה, אם לא בעולם. Siren Craft Brew הממוקמת בווקינגהאם הציורית (שאגב, הבירות שלהם מיובאות לארץ ע"י רדקס). טעמנו את פיוצ'ריסט, בירה שהגיעה לארץ והייתי מאוד סקפטי לגביה בטעימה הראשונה כי חסר בה משהו מאוד חשוב בבירה, גלוטן כמובן! מיותר לציין שהיא הייתה סיפתח מצויין לאותו הבוקר. מרעננת, קלילה ובעלת אחוז אלכוהול מספיק נמוך כדי שתהיה מאוד סשנית בהרגשה שלה (4.8%).

נהגוס - פרסום לרוחב
בירה מעולה – ללא גלוטן – פיוצ׳ריסט של סירן
בירה מעולה – ללא גלוטן – פיוצ׳ריסט של סירן

משם המשכנו לטאפרום של אחת המבשלות האהובות עליי בעולם בעיניי רבים מקהילת הקראפט בעולם, Cloudwater! (רח׳ Enid 73) המבשלה במקור ממוקמת במנצ'סטר אבל הם עושים מאמץ גדול מאוד כדי שהמקררים שלהם תמיד יהיו מלאים בחביות, פחיות ובקבוקים ברמת טריות גבוהה מאוד! שם טעמנו כמה בירות מאוד מעניינות ומודרניות.

תמיד יש לי מה להגיד על המבשלה הזו, איכשהו כל בירה יוצאת להם מהממת! לא משנה מה הסגנון שלה, היא יכולה להיות פילזנר, IPA, אימפריאל סטאוט ואפילו בירה חמוצה. פשוט מבשלה מעולה!

לחיים בטאפרום של קלאוודווטר, מהמבשלות האהובות עלי ביותר
לחיים בטאפרום של קלאוודווטר, מהמבשלות האהובות עלי ביותר

במקררים יש תמיד בירות של קלאודוואטר ושל המבשלות שמבשלות אצלם בישול חוזי (Eko Brewery, The Queer Brewing Project) ולפעמים גם ניתן למצוא שם בירות של מבשלות אחרות מהעולם, כשאני הייתי הייתה בירה בשם Never Calm^3 של מבשלת The Veil האמריקאית, ראיתי מישהי לוקחת את זה, שאלתי מה זה והלכתי למקרר לקחת לעצמי. מדובר בבירה חמוצה מסגנון גוזה שתססה עם כמות מטורפת של פסיפלורה ואננס, כל כך מדהימה שבשניה שכשסיימתי לשתות אותה החלטתי להסתובב ולקחת פחית לארץ!

אחרי הביקור בקלאודוואטר, המשכנו לברופאב של מבשלת The Kernel הלונדונית ששמעתי עליה המון לפני שטעמתי את הבירות שלהם, מבשלה עם המון הייפ סביבה, למרות שהם לא עושים סגנונות "מודרניים" בירה ולא מכניסים בירה לפחיות. מדובר במבשלה של וירטואוזים! טעמנו אצלם יחד פילזנר, IPA ופורטר. ה-IPA הייתה מקסימה, כשותית ומאוזנת להחריד. הפורטר הייתה כמו של פעם, כהה וכשותית (כן!). הפילזנר בעיניי גנבה את ההצגה, היא הייתה בחירה של עומר ואני זרמתי לגמרי למרות שלא באמת ידעתי מה מצפה לנו ממנה. היא הייתה פשוט נפלאה ומפתיעה!

מעבר לבירות גם יצא לנו לדבר עם זוג בריטי מבוגר ומתוק בטירוף. דיברנו איתם על הכל, מבירת קראפט, ועד לאוכל אקזוטי, מוזיקה ומה לא! הזמן פשוט נעלם בזמן השיחה איתם!

אווירה כיפית במיוחד. The Kernel
אווירה כיפית במיוחד. The Kernel

מחוץ לביר מייל

מעבר לבירמייל, קיימים המון טאפרומים, חנויות בירה ופאבים שמחזיקים מספר גבוה של חביות (קג וקאסק) ברחבי לונדון.

לדוגמא, ביום הראשון שלי בחופשה נסעתי למרכז העיר ורציתי לחוות קצת את תרבות הבירה של לונדון, ביקשתי המלצה מחבר מקומי והוא אמר לי ללכת למקום בשם The Craft Beer Co בקובנט גארדן.

שתיתי שם IPA מעולה של מבשלת Exale המצטיינת וסטאוט קינוחית ושוקולדית של מבשלת Three Hills המקסימה!

שמח וטעים גם מחוץ לביר מייל. The Craft Beer Co
שמח וטעים גם מחוץ לביר מייל. The Craft Beer Co

בשאר הימים יצא לי לבקר בברים של ברודוג (Brewdog) שמציעים את מגוון בירות הסופר שלהם בנוסף לכ-10 ברזים אורחים של מבשלות מהעולם, לרוב 2 יהיו של מבשלת הקראפט השוודית אומניפויו (Omnipollo).

בנוסף, תוכלו גם למצוא מקררים בברים של ברודוג ובהם בירות אורחות ברמה מטורפת מכל העולם!

לדוגמא, ישבתי עם המשפחה שלי בפאב שלהם בטאוור היל ושם שתיתי שלוש בירות מהממות לגמרי. אחת הייתה Omnipollo Noa Pecan Mud Cake שהיא סטאוט מקסימה ומאוד אגוזית, הייתה גם IPA מהממת של מבשלה מאירלנד בשם Boundary Brewing והייתה בירת אוד גוז חמוצה של מבשלת BOON המעולה מבלגיה.

בירות שונות מהעולם שאפשר למצוא ב-Brewdog
בירות שונות מהעולם שאפשר למצוא ב-Brewdog

טיפים למי שרוצה להביא בירות מחו״ל בכלל ומלונדון בפרט

בקהילת הבירה גם יש מנהג של להביא לארץ בירות מחו"ל שאי אפשר להשיג בארץ, או כמו שאנחנו קוראים לזה, בירות מזוודה. בביקור האחרון שלי דאגתי לחזור לארץ עם כ-30 בירות שאת כולן אי אפשר להשיג בארץ, על אחת מהן גם כתבתי פה.

אז אני אמליץ על כמה דברים בסיסיים לגבי בירות מזוודה, מהניסיון שלי:

  1. תשתדלו לא להביא איתכם כפילויות! במידה ויעצרו אתכם במכס (מה שבקושי קורה אבל עדיין יכול לקרות) זה יכול לגרום להרים כמה גבות, בלונדון יש מספיק מגוון גם להביא 1000 בירות מזוודה ללא כפילויות.
  2. תשתדלו למצוא דברים שהסיכוי שהם יגיעו לארץ נמוך עד לא קיים. לרוב ההבדל במחיר לא באמת יהיה משתלם בסוף כי בארץ יש מבצעים כל הזמן על בירות קראפט מיובאות בזמן שהסיכוי שיביאו לפה מבשלות קראפט קטנות מחו"ל קלוש עד לא קיים!
  3. אפשר לעשות הזמנות! יש אתרים שבהם אפשר להזמין משלוח בירות קראפט למלון/דירה שתלונו בו, לרוב אצלם הבירות נשמרות במקרר ענק מימדים. אני ביצעתי הזמנה מ-Beer Merchants המקסימים!
  4. הימנעו כמה שאפשר מבקבוקים! בקבוקי זכוכית הם יותר שבירים ושוקלים מפחיות מן הסתם, אני חושב שלא חזרו איתי יותר מ5 בקבוקים בטיסה האחרונה!
  5. בואו נדבר לגבי האריזה במזוודה. שמעתי על המון דרכים יצירתיות לארוז בירה, השיטה שלי היא לעטוף כל בירה בגרב בשביל ריפוד ואז להכניס אותה לשקית זיפלוק למקרה של פאשלה.
  6. הבירה עצמה – אני תמיד ממליץ לקרוא ביקורות באתרים כמו RateBeer הוותיקה יותר או Untappd המועדפת עליי בה אפשר לסרוק את הברקוד של הבירה על מנת לצפות בה ובביקורות שכתבו עליה.

כתבות קשורות