הגביע האנגלי, או גביע ההתאחדות (בשמו המלא: The Football Association Challenge Cup), הוא גולת הכותרת של תחרויות הכדורגל באנגליה ובלונדון. הוא מייצג נאמנה את הרוח שמאחורי המשחקים, והספורט בכלל, כאשר מיום היווסדו ניתנת לכל קבוצה במדינה, מקצוענית או חובבנית, הזכות להתמודד עליו באופן שווה.
לכרטיסים למשחקי הגביע האנגלי >>
זהו טורניר הכדורגל הוותיק ביותר בעולם שנוסד עוד לפני הליגה האנגלית, בשנת 1872. מאז ועד היום הוא משוחק ברציפות באותה השיטה (פחות או יותר) – 10 סיבובי משחקים בהם מוגרלות קבוצות מכל הליגות באנגליה לשחק זו מול זו בשיטת "נוק-אאוט" – המפסידה יוצאת והאחרונה כמובן זוכה בגביע. זכייה בגביע האנגלי מבטיחה לזוכה השתתפות בסיבוב הראשון בליגה האירופית בעונה שלאחר מכן.
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
הגביע האנגלי – איך זה עובד?
משחקי הגביע האנגלי משוחקים, כאמור, פחות או יותר באותה השיטה מאז ייסוד הטורניר. השינוי המשמעותי ביותר שנעשה כולל בעיקר את השתלבות הקבוצות מהליגות הבכירות בתחרות בשלבים המאוחרים יותר ולא מתחילתו, כך שקבוצה מליגה נמוכה צריכה לגבור על קבוצות קטנות יותר בסיבובים המוקדמים כדי לפגוש קבוצה בכירה במסגרת המפעל.
שיטת המשחקים עצמה נותרה זהה ואין דירוג של קבוצות "מועדפות", כך שכל קבוצה יכולה לפגוש כל קבוצה אחרת, מרגע שהן נכנסות לתחרות. זה מאפשר גם לשתי קבוצות בכירות, דוגמת צ'לסי ומנצ'סטר סיטי, להיפגש כבר בשלב הראשון שלהן במפעל, דבר שיוביל כמובן להדחה ודאית של אחת מהן מהמשך המשחקים.
בכל סיבוב משחקות הקבוצות שהורגלו זו מול זו משחק אחד, בביתה של הקבוצה שהוגרלה כביתית. במקרה של תיקו מתקיים משחק חוזר במגרשה הביתי של הקבוצה השניה. אם גם במשחק החוזר יש תיקו, מתקיימת הארכה בת 30 דקות למשחק, ואם עדיין אין הכרעה היא מושגת בקרב בעיטות הכרעה מ-11 מטרים ("פנדלים"). משחקי חצי הגמר והגמר מתקיימים במגרש נייטרלי (אצטדיון וומבלי) ובהם אין משחק חוזר במקרה של תיקו אלא מיד הארכה ופנדלים.
לכרטיסים למשחקי הגביע האנגלי >>
הקסם של הגביע האנגלי
השיטה הזו מבטיחה למעשה את הקסם של משחקי הגביע באנגליה, משום שהיא מעניקה הזדמנות לקבוצות קטנות מפרברי הערים או מעיירות נידחות לשחק על הבמה המרכזית של הכדורגל באנגליה, לארח מועדוני פאר ולזכות ל-15 (או 90) דקות של תהילה, ואם הם מצליחות לנצח אז גם הרבה מעבר אליהן. יום של משחק ביתי שבו מארחת קבוצה חובבנית מועדון פאר כמו טוטנהאם או ארסנל הופך ליום חגיגי שבו מגיעים למשחק פעמים רבות כמעט כל תושבי העיירה או הכפר שלא זוכים להרבה רגעים כאלה במהלך השנה, אם בכלל.
זכור במיוחד מקרה מעונת 2012/2013 בה עשתה קבוצה קטנה בשם ויגאן את'לטיק את כל הדרך עד לגמר הגביע, ואף זכתה בו לאחר שגברה 1-0 על מנצ'סטר סיטי, והפכה בכך לקבוצה הראשונה שזוכה בגביע ויורדת לליגת המשנה באותה עונה. זהו התואר היחיד בו זכתה הקבוצה מהעיר הקטנה, שמאז מדשדשת בליגות הנמוכות, ובעיקר מתנדנדת בין הליגה השניה לשלישית.
גמר הגביע האנגלי, בלי קשר לזהות המשתתפות בו, נחשב ליום חג במדינה כולה, והוא משוחק (יחד עם חצאי הגמר) באצטדיון וומבלי בלונדון – היכל הכדורגל המכובד והגדול באנגליה, שצפייה במשחק בו היא בגדר אירוע שצריך לחוות לפחות פעם בחיים.
איך משיגים כרטיסים למשחקי הגביע האנגלי?
מועדי המשחקים בגביע האנגלי מפורסמים מראש, אולם זהות הקבוצות המשחקות כמובן ידועה רק לאחר תוצאות הסיבוב הקודם וההגרלה של כל סיבוב. לכן, אטרקטיביות המשחקים נעה על טווח רחב, ותלויה בתוצאות וכמובן בשלבי המפעל.
מן הסתם, משחקים המפגישים קבוצות אטרקטיביות יותר יהיו מבוקשים יותר, ויהיה קשה יותר להשיג אליהן כרטיסים, אך עם היערכות מספיק זמן מראש הדבר אפשרי בהחלט. ככלל, כדאי לעקוב אחרי תוצאות המשחקים בגביע והגרלות המשחקים לאחר מכן, כדי לראות אם מוגרל משחק שמעניין אתכם.
משחקי חצי הגמר והגמר, המשוחקים בוומבלי, הם חוויה מומלצת גם ללא קשר לזהות הקבוצות המשתתפות בהם, ובמקרים רבים ניתן להשיג אליהם כרטיסים זמן רב מראש. כדאי לעשות זאת כדי לשריין לעצמכם מקום וליהנות מחוויה שהיא הרבה יותר מכדורגל.
לכרטיסים למשחקי הגביע האנגלי >>
שאלות נפוצות
משחקי הגביע האנגלי נחשבים לגולת הכותרת של תחרויות הכדורגל באנגליה ובלונדון, כך שכדאי שכל חובב כדורגל יזמין כרטיסים למשחקים אלו
ההבדל העיקרי בין משחקי הגביע האנגלי למשחקי הליגה האנגלית טמון באופי הקבוצות: במשחקי הגביע משתתפות כל קבוצות הכדורגל באנגליה, אבל בליגה האנגלית משתתפות רק קבוצות מקצועיות.