גני קיו הם הגנים הבוטניים של לונדון. מדובר בגנים בוטנים מלכותיים, המפורסמים והגדולים ביותר בעולם (!) ובתוכם נמצא ארמון קיו, ארמון מפורסם בעל היסטוריה מפוארת משל עצמו.
ההיסטוריה של גני וארמון קיו
בואו נתחיל בגנים. גני קיו המרשימים הוקמו בשנת 1759. במהלך השנים הגן התרחב ונוספו אליו עוד ועוד צמחים עד שבשנת 1840 ממלכת בריטניה הכריזה על הגן כגן הבוטני הרשמי והמלכותי של הממלכה. לגן קיו יש גם משמעות בינלאומית והוא נבחר לאחד מאתרי השימור של אונסק"ו.
הגן גדול במיוחד והוא משתרע על פני 300 דונם. המיקום שלו במערב לונדון, ליד שכונת רי'צמונד, על נהר התמזה מאפשר לשלב את הביקור בגנים עם ביקור לאורך הנהר והוא יוצר תמונת נוף ייחודית. בגן תוכלו לראות סגנונות גיזום אומנותיים במיוחד, סוגי צמחים שקשה לראות בארץ ועוד. שטח הגן הנרחב מאפשר לאוהבי הנישה לבלות שעות ארוכות בתוך הגן מבלי להשתעמם גם לא לרגע.
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
אטרקציה נחמדה מאוד כאן היא גשר עץ שמאפשר להלך בין צמרות העצים. אל תפספסו אותו, בעיקר אם אתם מגיעים עם ילדים. זו זווית מבט שיש כנראה רק לציפורים היום 🙂
אם אתם לא מחובבי הצמחים וחשבתם שהגן מלא בצמחים בלבד – תחשבו שוב. בתוך הגן תוכלו למצוא מגוון אטרקציות ואוספים שלא תמצאו בשום מקום אחר. בין השאר תוכלו למצוא שם את חממת הדקלים הייחודית שבנויה כולה מזכוכית ויקטוריאנית, מספר גלריות אומנות, מקדשים שונים כמו פגודה מרשימה וגם, איך לא, את ארמון קיו.
כדאי לקחת מפה בכניסה כדי שתוכלו לטייל בין האיזורים השונים ולעבור בין כל האטרקיות שפזורות בשטח העצום של הגנים (אגמים, חממות, ובתים מיוחדים שאפשר לבקר בהם).
ארמון קיו המפואר
ארמון קיו הוא יותר עתיק מהגן בו הוא נמצא. המבנה נבנה בשנת 1631 והוא הפך לארמון לאחר שנרכש על ידי המלך ג'ורג השני והמלכה קרוליין. בדומה לגן, גם הארמון נמצא בצמוד לנהר התמזה ובתחילה הוא שימש כבית נופש עבור הנסיך פרידריק. למעשה, הארמון הוא נקודת המוצא של הגנים משום שהם נבנו על ידי הלורד צ'פל בהוראת הנסיך ולמענו, מסביב לארמון הנופש שלו.
במרוצת השנים, הארמון הישן נהרס ולצדו נבנה ארמון חדש, המוכר גם בשם "ארמון שרלוט". משנת 1888 הממלכה הבריטית תרמה את המבנה לציבור ומאז ועד היום הוא משמש כאתר תיירותי פופולארי במיוחד. תוכלו לרכוש כרטיסי כניסה אל תוך הארמון ולסייר בו. ארמון קיו הוא ארמון רחב ידיים והוא יוכל לספק לכם הצצה אל החיים של לפני 300 שנה ויותר. מבחוץ הוא אולי לא נראה מרשים במיוחד, אבל תאמינו לנו שבפנים מדובר בעולם ומלואו.
כל חדרי הארמון נשמרו כפי שהיו כדי שתוכלו לראות את הדברים כפי שהם היו במציאות של התקופה. תוכלו ללמוד על חדרי השינה של המלכה והנסיכות, לראות את המטבחים של המאה ה-17, ללמוד על סגנון האדריכלות ההולנדית ששלט באותה תקופה וגם לראות את כס המלכות של המלכה שרלוט, אותו כס עליו נפטרה ועברה לעולם שכולו טוב.
כריסמס בקיו
האירוע השנתי הגדול ביותר בקיו, וכנראה אחד מאירועי הכריסמס האהובים בכל לונדון, הוא אורות חג המולד, שמתקיים בכל יום בשעות הערב בחודשי נובמבר, דצמבר וגם בתחילת ינואר. מדובר במסלול בן 2.6 ק"מ (בערך שעתיים) שהולך לאורך ולרוחב כל הגנים, עם אורות, קישוטים, מוזיקה, אוכל ואווירה מכשפת שלא תמצאו בשום מקום אחר בלונדון.
האורות הם הרבה מעבר למה שאתם מכירים ומה שאפשר לראות במרכז לונדון: בכל שנה צוות של מעצבים בינלאומיים בוחר נושא סביבו הם בונים בתי זכוכית מעוטרים, מנהרות מנצנצות, עצים מכוסים בתכשיטים וחוויות יוצאות דופן שתוכלו לגלות לאורך המסלול, לצד דוכני אוכל ואלכוהול, וגם לונה פארק קטן לילדים.
כריסמס בקיו הוא כל כך פופולרי ואהוב שהכרטיסים נחטפים בדרך כלל כבר באזור ספטמבר. אם אתם יודעים שתגיעו ללונדון בתקופת כריסמס (בין אמצע נובמבר לתחילת ינואר), שווה להזמין כרטיסים כמה שיותר מוקדם. שימו לב שהמחירים לכרטיס בשעות הערב יקרים יותר משעות קצת מוקדמות יותר, וגם עמוס יותר בערב המאוחר (בחורף מחשיך מוקדם אז אפשר לבוא גם בסביבות 5 בערב ולהנות בכיף, בעיקר אם אתם עם ילדים).
דבר חשוב נוסף לשים לב אליו שהוא שהמתקנים ברחבי הגן סגורים בשעות הערב כשאורות הכריסמס נדלקים, ואי אפשר לשלב בין ביקור בגנים הבוטנים עצמם לבין אורות הכריסמס. בכל מקרה מדובר בשתי חוויות שונות ונפרדות לחלוטין, ושווה לבקר בגנים בלי קשר לכריסמס.
מיקום והמלצות חשובות
המיקום של גני וארמון קיו מעולה וקל מאוד להגיע אליו. הגנים ממוקמים יחסית במרכזה של העיר, כך שתוכלו להגיע אליהם בקלות באמצעות התחבורה הציבורית. לקיו יש ארבעה שערים במיקומים שונים – שער אליזבת', שער ברנתפורד, שער ליון ושער ויקטוריה. שער ויקטוריה הוא השער הראשי, שהכי קל להגיע אליו אם אתם מגיעים עם האוברגאונד והאנדרגראונד.
אוהבים פיקניקים? תוכלו להביא אתכם מזון ושמיכה ולהנות מפיקניק איכותי עם נוף מדהים. אנחנו ממליצים לכם לוודא עם עובדי הפארק היכן ניתן לשבת ולאכול, שלא בטעות תהרסו יצירת אומנות או צמחיה בת שנים רבות.
אם אתם מתכננים להגיע לגני קיו, ההמלצה שלנו היא לפנות לכך יום שלם. הפארק רחב ידיים ויש המון דברים לעשות בו, כך שחבל להגביל את עצמכם בזמן. אנחנו מזמינים אתכם לבקר גם בארמון קיו ולשלב את הצפייה בצמחים בשיעור היסטוריה של ממש, לראות איך התפתחנו מאותה נקודה לאן שאנחנו היום.
אם שכנענו אתכם להגיע אל הגנים, יש כמה דברים שכדאי להביא אתכם: כובעים (במידה ואתם מטיילים בתקופת הקיץ), בקבוקי מים, מצלמה שתעזור לכם לתעד את כל היופי, נשנושים שתוכלו לאכול בזמן הסיורים והכי חשוב – הרבה סבלנות והרבה מצב רוח טוב, זה הסוד לכל בילוי מושלם.
טיפ חשוב!
מומלץ מאוד לשלב ביקור בשכונת ריצ׳מונד המקסימה ובפארק ריצ׳מונד יחד עם הטיול בגני קיו. שימו לב שכל אחד מהאתרים הללו הוא גדול מאוד בפני עצמו, לכן כדאי להקדיש לפחות יום אם לא יומיים לאיזור הזה כולו.
שאלות ותשובות
אם אתם רוצים להיכנס לגני קיו, אתם צריכים לשלם דמי כניסה אבל זה שווה את זה מכיוון שהגנים ענקיים, מדהימים וכל השנה יש בהם מה לראות. כרטיסים יש פה.
בממוצע לרוב האנשים יקח כשלוש שעות לחקור את הגנים אבל בדרך כלל גם מי שמבלה בו כל היום עדיין לא מספיק לראות הכל. הרחבנו על כל מה שיש לראות בגן כאן.
בכל העונות אפשר ליהנות בגנים רק שבכל עונה מדברים אחרים. באביב מבצבצים סימני חיים חדשים עם כתמי צבע עזים המחיים את הנוף ובמיוחד הנרקיסים הצהובים לאורך Great Broad Walk, ליד מקדש אאולוס וקרוב לגן המשחקים. באפריל ומאי מומלץ לבקר בגן הבוטני הפראי ב-Wakehurst, שם תמצאו את קרקעית היער מכוסה בפריחה מרהיבה כחולה. בקיץ כדאי לכם להסתובב במורדות ה-Great Broad Walk Borders. בין 320 המטרים של הערוגות יש מגוון עצום של 30,000 צמחים כולל לבנדר, חבצלות וחינניות. בסתיו אל תפסחו על Treettop Walkway משם נשקף נוף עוצר נשימה על הגנים עם גווני צבע סתוויים של עצי הערמונים, האשור והאלונים העתיקים ובקיץ בעוד העצים הנשירים עומדים חשופים, עצי המחט עומדים זקופים צבועים בצבע ירוק עד שמשתרע על פני 40 דונם. מראה מרהיב לכל הדעות.