מוזיאון ויקטוריה ואלברט – פנינה תרבותית במערב לונדון

כל תייר מתחיל יודע שה-מוזיאון ההיסטורי והתרבותי של לונדון הוא המוזיאון הבריטי, ואין ספק שכבודו במקומו מונח. אבל במערב העיר, צעדים ספורים ממוזיאון המדע ומוזיאון ההיסטוריה של הטבע, נמצא מוזיאון ויקטוריה ואלברט, עם אוסף מרשים של פריטים היסטוריים, אמנותיים ואופנתיים, שביחד מספרים סיפור מרתק של התרבות העולמית לאורך הדורות.

החזית של מוזיאון ויקטוריה ואלברט
החזית של מוזיאון ויקטוריה ואלברט

המוזיאון, שמכונה בדרך כלל בקיצור "V&A", הוא בעצם אחד המוזיאונים החשובים והמפוארים ביותר בעולם. הוא ממוקם כאמור ברובע קנזינגטון במערב לונדון, ונקרא על שמם של המלכה ויקטוריה ובעלה הנסיך אלברט.

האוסף המדהים שלו כולל לא פחות מ-2.3 מיליון פריטים(!) והשוס הוא הגיוון המטורף שלו כך שכמעט כל אחד ימצא בו דברים שיעניינו אותו.

תוכלו למצוא הכול בתחום האמנות והיצירה – מיצירות מופת קלאסיות ועד עיצובים עכשוויים שנחשבים לשיא החדשנות. תחשבו על ריהוט מעוצב מהמאה ה-18 לצד תלבושות אופנתיות משבוע האופנה האחרון, פסלים מרשימים מתקופות שונות, תכשיטים מדהימים, קרמיקה עתיקה, זכוכית מעוצבת, טקסטיל מרחבי העולם, ועוד כל כך הרבה פריטים שמספרים את הסיפור של התרבות האנושית.

יש משהו מאוד אקלקטי ומגוון במוזיאון, שהופך אותו לחוויה מאוד שונה ממוזיאונים אחרים בעיר. כמעט כאילו דחסו כמה מוזיאונים שונים לתוך אחד.

ההיסטוריה של מוזיאון ויקטוריה ואלברט

המוזיאון נולד בשנת 1851 כתערוכה גדולה שהוצגה בהייד פארק, שמטרתה הייתה להציג את הישגי המהפכה התעשייתית ואת המגוון התרבותי והאמנותי של מדינות שונות. האירוע היה כל כך מוצלח עד שהוחלט להקים מוסד קבוע שישמר את רוח החדשנות והתרבות שהוצגה בתערוכה המקורית.

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון

כך הוקם המוזיאון תחת השם "המוזיאון הדרומי של קנזינגטון" (South Kensington Museum). המוזיאון החדש נועד להיות מרכז חינוכי שנגיש לציבור הרחב, ומקום שבו תוצג אמנות שימושית במגוון תחומים כמו עיצוב, טקסטיל, ריהוט ועוד.

בנוסף, הוא שימש גם כמוסד לימודי לתלמידי בתי הספר לאמנות בלונדון, במטרה לעודד ולפתח כישרונות חדשים בתחומי העיצוב והאמנות.

פסלים במוזיאון ויקטוריה ואלברט
פסלים במוזיאון ויקטוריה ואלברט

במהלך השנים, האוספים של המוזיאון גדלו והתפתחו, והמוזיאון עבר מספר גלגולים עד שהפך למה שאנו מכירים כיום. בשנת 1899, עם העברתו למבנה הנוכחי ברחוב קנזינגטון, קיבל המוזיאון את שמו הנוכחי כמחווה למלכה ויקטוריה ובעלה הנסיך אלברט, שהיו בין התומכים הגדולים של המוזיאון ושל רעיון הפצת האמנות לקהל הרחב.

איפה ללון באזור המוזיאון

המון מטיילים בוחרים ללון באזור בגלל הקרבה לשלושת המוזיאונים המרכזיים – ויקטוריה ואלברט, מוזיאון המדע ומוזיאון הטבע. אם אתם חובבי מוזיאונים ומצפים לבלות בהם הרבה במהלך הביקור שלכם, לגמרי שווה לכם לשקול לינה באזור הזה. זה יאפשר לכם להיות קרובים לכל האקשן ולנצל את הזמן שלכם בצורה הטובה ביותר.

כמובן שמדובר גם בשכונת קנזינגטון, שהיא אחד האזורים המבוקשים והיוקרתיים בלונדון, עם רחובות רחבים ומטופחים, מבנים היסטוריים מרשימים ואווירה לונדונית מובהקת, וגם גישה נוחה לפארקים ירוקים וגדולים כמו קנזינגטון גארדנס, הייד פארק ומספר תחנות אנדרגראונד.

השכונה כוללת בתי קפה אופנתיים, מסעדות מישלן וחנויות בוטיק, ואפילו את אולם הקונצרטים המפורסם רויאל אלברט הול. בקיצור, אופציית לינה טובה מאוד – ובמרכז העניינים.

אפשר למצוא בתי מלון יוקרתיים ובוטיקיים כמו The Adria ו-Number Sixteen שמציעים חוויה מפנקת ומשקפים את האווירה האלגנטית של השכונה אבל תופתעו לגלות שיש גם אפשרויות לינה נגישות ומשתלמות, כמו The Exhibitionist Hotel ו-Radisson Blu Hotel.

אם אתם מחפשים דירה למשפחה, כדאי לכם להעיף מבט ב-Cheval Harrington Court, Citadines South Kensington או Cozy Hideaway

Powered by GetYourGuide

אוספים במוזיאון

קל מאוד ללכת לאיבוד בתוך המוזיאון, גם בגלל הגודל שלו, אבל בעיקר בגלל המגוון המדהים של האוספים השונים. יש ארבעה סוגי אוספים עיקריים, וכדאי להתמקד באחד או שניים מהם בביקור אחד. את כולם אפשר לראות ללא תשלום, וחוץ מהם יש בדרך כלל שתיים-שלוש תערוכות בתשלום שכדאי לקרוא קצת עליהן.

חוץ מהאוספים, שווה להציץ גם ברחבה החיצונית המרכזית, שנמצאת בתוך המוזיאון עצמו וכוללת בריכת שכשוך לילדים, בית קפה-מסעדה שכיף לשבת בה בימים היפים והשמשיים, ולפעמים גם תערוכות עכשוויות משתנות ומעניינות מאוד.

פסל של אדם מרים סלע
מוזיאון ויקטוריה ואלברט

אמנות דקורטיבית ועיצוב

המוזיאון מציג אוסף עשיר ומגוון של פריטי אמנות דקורטיבית מכל רחבי העולם ומתקופות שונות, החל מריהוט מעוצב מהמאה ה-18 בצרפת ועד לכלי קרמיקה מסין ולאמנות זכוכית מודרנית מאיטליה. הריהוט הצרפתי מהמאה ה-18 שווה הצצה, כי הוא מדגים טוב את הפאר והאלגנטיות של התקופות הבארוקית והרוקוקו, עם עיצובים עשירים ומורכבים.

כלי הקרמיקה הסיניים באוסף מדגימים את המיומנות הגבוהה של בעלי המלאכה בסין לאורך הדורות, האמנות המודרנית של זכוכית מאיטליה היא גם מאוד מרשימה. תוכלו למצוא גם כלי כסף ותכשיטים מרחבי אירופה, שמציגים את המיומנות הרבה ואת היופי של יצירות אמנות דקורטיביות שנוצרו לאורך מאות שנים.

Powered by GetYourGuide

טקסטיל ותלבושות

תוכלו למצוא כאן את אחד האוספים הגדולים והמגוונים בעולם של טקסטיל ותלבושות, עם למעלה מ-75,000 פריטים שמייצגים תקופות, תרבויות וסגנונות שונים.

החל בטקסטיל מימי קדם, כמו אריגים מצריים ופרסיים עתיקים, תלבושות היסטוריות מתקופות כמו ימי הביניים והרנסנס, דרך המאה ה-18 וה-19, ועד לתקופה המודרנית כולל עיצובים של גדולי המעצבים בעולם, כמו למשל כריסטיאן דיור.

מה שמעניין באוסף הגדול הזה הוא שאפשר למצוא דוגמאות של אופנה יומיומית לצד תלבושות מלכותיות מפוארות, פריטים שהם מאוד מסורתיים וגם כאלה שבועטים במוסכמות ושוברים את כל המסורות. זה לא רק אוסף אמנותי, אלא גם תיעוד של השינויים החברתיים והתרבותיים שעברה החברה האנושית דרך האופנה.

מתוך אוסף התלבושות של המוזיאון
מתוך אוסף התלבושות של המוזיאון

אמנות אסיאתית

זה אחד האוספים השווים והמעניינים ביותר במוזיאון, כי הוא נותן הצצה מעמיקה לתוך העושר התרבותי והאמנותי המדהים של יבשת אסיה לאורך היסטוריה של אלפי שנים, כולל הודו, סין, יפן, קוריאה וגם המזרח התיכון. אם אתם בוחרים אוסף אחד להתמקד בו וזו הפעם הראשונה שלכם במוזיאון, כדאי לבחור אותו.

גם כאן המוזיאון לא מאכזב עם מגוון עצום של פריטים יפהפיים ונדירים כולל שטיחים פרסים, פסלים בודהיסטים מיפן עשווי ברונזה, עץ או אבן, תכשיטים הודים עם אבני חן נדירות, כלי חרס סיניים, כלי נשק מסורתיים כמו חרבות סמוראים וקשתות מונגוליות, ועוד ועוד. באמת שאין סוף לאוסף המופלא הזה.

פיסול וציור

כמו כל מוזיאון שמכבד את עצמו, ויקטוריה ואלברט כולל אוסף עשיר של פסלים וציורים קלאסיים, כולל תקופות וסגנונות שונים. יש פסלים משיש מרומא העתיקה (כולל עותק מרשים של פסל דוד של מיכאלאנג'לו), פסלים גותיים מאירופה מתקופת ימי הביניים, ופיסול מודרני מהמאתיים שנים האחרונות, כולל עבודות מעניינות של אמנים מובילים מהתקופה האחרונה.

אוסף הציורים כולל עבודות של אמנים בריטיים חשובים כמו וויליאם טרנר, שנחשב לאחד מגדולי האמנים הבריטיים, ושל אמנים אירופאיים מפורסמים כמו רפאל, ואמני רנסאנס בולטים אחרים.

העתק של פסל דוד במוזיאון ויקטוריה ואלברט
העתק של פסל דוד במוזיאון ויקטוריה ואלברט

לסיכום, מוזיאון ויקטוריה ואלברט הוא בהחלט אחת הפנינות התרבותיות המיוחדות של לונדון, בעיקר בזכות האוסף שלו שמשלב כמה חוויות מוזיאוניות במכה אחת: יש שם אוספים היסטוריים כמו שתוכלו למצוא במוזיאון הבריטי, אמנות רנסאנס קלאסית כמו בנשיונל גאלרי בכיכר טרפלגר, עבודות עכשוויות של אמנים פעילים כמו בטייט מודרן, והרבה הרבה מעבר לזה. אם אתם מחפשים אלטרנטיבה למוזיאונים הגדולים של העיר, או אם זתם בא לכם משהו שונה שמציע חוויה מגוונת ומעניינת, ויקטוריה ואלברט צריך להיות על הרדאר שלכם.

airalo ad