החל מסתיו 2024, האוברגראונד, קו הרכבת העילי של לונדון, שמחובר לקווי הרכבת התחתית, שעד אז היה כולו בצבע כתום, מפוצל ל-6 קווים בצבעים שונים, כשכל קו יקרא על שם קהילה אחרת שקשורה במקומות בהם עובר הקו, תוך הדגשת המגוון התרבותי והליברליות של העיר – מקהילות המהגרים האפרו-קריביות ועד ליהודים, ומהקהילה הגאה ועד לנבחרת כדורגל הנשים של העיר.
מדובר בבשורה משמחת במיוחד לנו הלונדונים, ולכל מי שמתניידים באמצעות קווי האוברגראונד של המטרופולין הלונדוני, שמשרתים נאמנה אזורים נרחבים וחשובים בפרברי העיר, ומחברים שכונות רבות וחשובות למרכז לונדון ולשכונות אחרות.
במקום הבלאגן הכתום שהיינו צריכים עד אז להתמצא בו (מדובר במערכת מסועפת למדי של קווים שהיתה באותו הצבע, בניגוד לשאר הקווים במערכת), מעתה המערכת תפוצל לשישה קווים נפרדים, כשכל אחד מהם יזכה לצבע ושם משלו, כשהשם של כל אחד מהקווים יוקדש לקהילה אחרת בעיר, שהתחנות באותו הקו קשורות אליה:
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
קו Windrush
ייקרא על שם הספינה המיתולוגית Empire Windrush, שעליה הגיעו ללונדון ראשוני המהגרים הקריביים (בעיקר מג׳מייקה, אבל גם מטרינידד וטובגו, ברבדוס ועוד) ב-1948, ושינו את פני העיר (ואת הקולינריה המרתקת שלה) לנצח.
הקו, שבו אני עושה שימוש כמעט יומיומי, עובר בכמה שכונות מגוונות, צבעוניות וטעימות כמו דלסטון, פקהאם, איזלינגטון ואפילו שורדיץ׳, שבחלקן, למשל בפקהאם, דלסטון, קריסטל פאלאס וקרויידן, ישנה אוכלוסיה אפרו-קריבית גדולה.
קו Weaver (קו האורגים)
קו שיוקדש לתעשיית הטקסטיל של לונדון, ולקהילות המהגרים שעסקו במלאכת התפירה, הטקסטיל, האריגה והמסחר בבדים, ובמיוחד היהודים והבנגלדשים של האיסט אנד, אבל גם אוכלוסיות הצרפתים והאירים של לונדון, שגם הם אחראיות להפיכתה של לונדון למעצמת טקסטיל ואופנה.
הקו יעבור בין השאר באיסט אנד של לונדון, אבל גם באזורים נרחבים בצפון העמוק של העיר, הקשורות לתעשיית האופנה והטקסטיל.
קו Lioness
קו שיוקדש לנבחרת כדורגל הנשים של אנגליה (״הלביאות״), שלפני שנתיים זכו ביורו (אליפות אירופה בכדורגל), וסחפו את המדינה כולה.
הקו עובר בין השאר בוומבלי, קרוב לאצטדיון שאירח את הגמר ההיסטורי בו זכו הלביאות, אחרי שניצחו את נבחרת גרמניה 2-1, ונתנו השראה לנשים רבות בספורט האנגלי. בשנים האחרונות, אגב, רואים יותר ויותר תשומת לב תקשורתית והשקעה בקבוצות הנשים של בריטניה, ולונדון בפרט.
קו Liberty
קו שיוקדש לחירות ולחשיבות של החופש ב-DNA הלונדוני. הקו נקרא על שם מחוז Havering, בקצה הצפון-מזרחי של לונדון, מחוז שבאופן היסטורי נחשב ל״מחוז חופשי״ ועצמאי משליטה מלוכנית (ומאוחר יותר, מטרופולינית), ושמר על רוח עצמאית במשך השנים, בדומה למחוזות אחרים במטרופולין.
קו Liberty נועד גם לחגוג את החופש היחסי לו זוכים תושבי לונדון, וגם לחגוג את ״החופש לגלות את מה שיש ללונדון להציע״, בזכות הקישוריות המעולה של מערכת התחבורה הציבורית של לונדון, שמאפשרת גם לתושבי פרוורים מרוחקים לחקור את מה שיש ללונדון לתת.
קו Mildmay
קו שמוקדש ל-NHS (מערכת הרפואה הציבורית בבריטניה) ולעקשנות של האנשים שמפעילים את המרפאות הקטנות דווקא בשכונות המצוקה, למשל של מזרח לונדון.
הקו נקרא על שם בית החולים Mildmay, שבשנות השישים והשבעים של המאה הקודמת עזרו לטפל בתושבי שכונות המצוקה של מזרח לונדון, ובשנות השמונים, היה לו תפקיד חשוב בהתמודדות עם מחלת האיידס. כיום בית החולים הזה משמש כמרכז חשוב לטיפול בחולי איידס, וכמרכז קהילתי לקהילה הגאה של לונדון.
קו Suffragette
קו שמוקדש לפעילות איגוד הנשים החברתי והפוליטי של אנגליה, שנלחמו וסללו את הדרך לזכות הבחירה ושוויות זכויות לנשים בבריטניה בין השנים 1903 ל-1917.
הקו עובר בין השאר בתחנות חשובות בהן התגוררו הפעילות, ובנות מעמד הפועלים במזרח העיר, שלקחו חלק חשוב במאבק. הקו מסתיים באזור Barking המתפתח במזרח העמוק של לונדון, אזור שבו התגוררה הפעילה האחרונה מביניהם, אנני יוגט, שנפטרה בשנות ה-90 בגיל 104.
האוברגראונד של לונדון פעיל מאז 2007, אז התאחדו מספר קווי רכבת פרבריים (עיליים ותחתיים) תחת השם הזה. יש במערכת הזו כ-113 תחנות (שמצטרפות ל-272 תחנות הרכבת התחתית של לונדון), והמערכת הזו משרתת כ-189 מיליון נוסעים בשנה, רובם בשכונות שמקיפות את מרכז לונדון, ובפרוורים החיצוניים של העיר.
מידע חשוב נוסף
- תחבורה ציבורית בלונדון
- אמצעי תחבורה נוספים
- מבצעים על מלונות מומלצים
- סיורים בלונדון עם הלונדוניסט
- טיסות זולות אל לונדון
- מפת האטרקציות שלי