מוזיאון המדע נמצא ברשימה של כמעט כל משפחה שמבקרת בלונדון, לצד מוזיאון הטבע הסמוך והמוזיאון הבריטי, ובצדק.

מדובר בחמש קומות מרשימות ועמוסות בתערוכות אינטראקטיביות, מכשירים מדעיים מקוריים, מכונות ענק שונות ומשונות, וחפצים אמיתיים מהחלל. אפשר לומר בביטחון שזה ה-מקום בעיר להנגשת ידע ומדע לכל הגילאים ובצורה חוויתית וכיפית שתשאיר אתכם עם טעם של עוד. כמובן שהכניסה למוזיאון היא חינמית לאורך כל השבוע (מומלץ אבל להזמין כרטיסים מראש דרך האתר).
ההיסטוריה של מוזיאון המדע
המוזיאון הוקם באמצע המאה ה-19, בשיא המהפכה התעשייתית בבריטניה. ב-1851 נערכה תערוכה בלונדון שחגגה את ההישגים המדעיים והטכנולוגים של התקופה, והעניין הציבורי הגדול בתערוכה הוביל להקמת מוזיאון המדע ב-1857. הרעיון היה להנגיש את מדע ואמנות לכלל הציבור, ולכן בזמנו המוזיאון כלל גם יצירות אמנות רבות, שבהמשך הועברו למוזיאון חדש אחר – מוזיאון ויקטוריה ואלברט.
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
האוספים המדעיים גדלו משמעותית עם השנים, וב-1909, מוזיאון המדע הוקם רשמית כמוסד עצמאי נפרד ממוזיאון ויקטוריה ואלברט. המבנה המרשים שאנחנו מכירים היום הוקם ב-1928, ולאורך המאה ה-20 הוא התרחב בהתמדה כדי לתת ביטוי להתפחויות חדשות בתחום התחבורה, החלל, המחשוב, הרפואה ועוד.
אוהבים דברים מיוחדים? אל תשכחו לבדוק את רשימת ההופעות שיש החודש בלונדון, והכי חשוב – אל תשכחו לשריין מקומות בסיורי האוכל, אמנות הרחוב או המוזיקה המושקעים שלנו, וגם לעקוב אחרינו באינסטגרם להמלצות הכי שוות בלונדון מהזווית המקומית 🙂
מבנה המוזיאון
רוב המוזיאונים מתמקדים בעבר – בין אם זה הנשיונל גאלרי עם אמנות אירופאית קלאסית, המוזיאון הבריטי עם ציוויליזציות עתיקות, או מוזיאון להיסטוריה של הטבע עם שלדי דינוזאורים, יונקים וחרקים. מה שמייחד את מוזיאון המדע הוא שאמנם יש דגש על הישגי העבר, אבל גם התבוננות אל העתיד. בכל קומה תוכלו ללמוד על ההיסטוריה של המדע, אבל גם להיחשף לפיתוחים הכי מעניינים שמעצבים את עולם המחר.
מה יש בקומת הקרקע?
בקומת הקרקע אתם כבר פוגשים כמה מיצגים איקוניים כמו הקפסולה של חללית אפולו 10, הדגם המקורי של מולקולת ד.נ.א., דגמים מרשימים של מכוניות קלאסיות ומודרניות, וגם מכונות קיטור מתחילת המהפכה התעשייתית.
אבל השוס של הקומה הזו הוא Power Up, אחד ממרכזי הגיימינג הידועים בלונדון. בחלל המדהים הזה תמצאו את כל ההיסטוריה של משחקי מחשב – ממחשבי קומודור ועד פלייסטיישן ו-Xbox, ממשחקים כמו Pac-Man וסופר מריו ועד למשחקים הכי חדשים בשוק. עבור מי שאוהב משחקי מחשב זו חגיגה של ממש, אבל גם מבוגרים שלא ממש מתעניינים בעולם הזה יהנו מהנוסטלגיה.
כמובן שתמצאו בקומה גם את חנות המוזיאון ובית קפה-מסעדה גדול, ובנוסף גם קופה לרכישת כרטיסים לאולם ה-IMAX של המוזיאון.

ה-IMAX של מוזיאון המדע
אם כבר הזכרנו את בית הקולנוע (ה-Ronson Theatre), אין ספק ששווה לכם להציץ ברשימת הסרטים שמקרינים בזמן הביקור שלכם, כולם מבית היוצר של המוזיאון בשיתוף גופים גדולים כמו ה-BBC ו-NASA (אין סרטים הוליוודים רגילים בדרך כלל). הסרטים הם קצרים יחסית, בדרך כלל פחות משעה, ומתמקדים בנושאים כמו מסעות חלל, עולמות תת-ימיים ואקולוגיה – כולם עם ויזואליה מדהימה בתלת ממד שמנצלת עד תום את המסך העצום.

בקומה הראשונה
בקומה הראשונה יש מיצגים מיוחדים נוספים כמו חתיכה אמתית שנאספה מהירח על ידי אסטרונאוטים לפני עשרות שנים, וגם את החללית סויוז TMA-19M, ששימשה את האסטרונאוט הבריטי טים פיק כשהוא טס הלוך-ושוב מתחנת החלל הבינלאומית. אם תתקרבו לחללית תוכלו גם לראות את סימני השריפה שנוצרו אחרי הכניסה לאטמוספירה.

בקומה נמצאת גם גלריה חדשה שמאפשרת למבקרים להיכנס אל מאחורי הקלעים של עולם המדע, ספציפית לתוך התפקידים החשובים של טכנאים וטכנאיות במגוון של מקצועות. הגלריה מדמה סביבת עבודה אמתית עם מתקנים אינטראקטיביים ברמות שונות של אתגרים טכנולוגים, משימות תפעוליות והתנסות בכלים שונים.
למשל תוכלו לנסות לייצר תרופות, לתפעל זרוע רובוטית, לבצע ריתוך למסלול רכבת הרים וגם להתמודד עם תקלות בתחנת רוח. הגלריה עובדת גם בשיתוף עם אולפני מארוול, ואחת המיצגים מאפשרים לכם להיכנס לתוך הסט של הסרט הפנתר השחור ולהפוך לטכנאי תאורה על הסט. מאוד מגניב!
בקומה השנייה
בקומה השנייה של מוזיאון המדע נמצאת גלריית המתמטיקה, שעוצבה על ידי החברה של האדריכלית הידועה זאהה חדיד. הרעיון של הגלריה הוא להראות שמתמטיקה הוא לא רק תחום מופשט אלא גם נמצא בכל פינה – מהנדסה ותעופה ועד כלכלה, רפואה ואמנות. העיצוב של הגלריה שואב השראה ממודלים של זרימת אוויר, כולל קימורים מיוחדים בתקרה ופריסה יוצאת דופן של המוצגים השונים.
תמצאו שם מודלים גאומטריים תלת־ממדיים, כלי ניווט ימיים מהמאה ה־18, מודל מכאני של הכלכלה הבריטית שנבנה ממים (!) בשנות ה־40, ומכונות הצפנה בסגנון של האניגמה המפורסמת שאלן טיורינג פיצח במלחמת העולם השנייה. כל מיצג מלמד אותנו איך רעיונות מתמטיים שינו את המציאות שלנו: הם עזרו להציל חיים, להבין את מזג האוויר, לייעל את המסחר העולמי, ועוד ועוד.
בקומה הזו תוכלו למצוא גם את The Clockmakers’ Museum – לא בדיוק מוזיאון אלא יותר אוסף מרשים, העתיק ביותר בעולם, של שעונים ושעוני כיס. יותר ה מ־600 שעוני כיס, 90 שעוני שולחן ושעוני קיר, 30 כרונומטרים ימיים, ואפילו גם שעוני שמש, שכולם חלק מההיסטוריה המרשימה של אחד מענפי המלאכה המעניינים בהיסטוריה של לונדון.
הגלריה מזכירה לנו ששעון הוא לא רק מכשיר טכני, אלא גם יצירת אמנות. אם אתם בעניין של הנדסה, עיצוב ומכניקה, מומלץ לעצור באוסף המיוחד הזה.
בקומה השלישית
הקומה העליונה מוקדשת לעולם הרפואה עם יותר מ־3,000 פריטים מדעיים מתוך 500 שנות היסטוריה של הרופאה. תמצאו שם למשל את מכשיר ה-MRI הראשון בעולם, את התבנית של העובש שממנו הופק הפניצילין, וגם זרוע תותבת של פסנתרן מקצועי.
הגלרייה מחולקת לכמה אזורי עניין – Medicine and Communities עוסק באתגרים של רפואה בעידן המודרני, Medicine and Treatments מתמקד בטיפולים שונים ממרפאות ויקטוריאניות ועד לימינו, Medicine and Bodies עוסק בתגליות מיקרוסקופיות ששינו את האופן שבו הרפואה מבינה את הגוף האנושי, ועוד ועוד.
בחלל הענקי הזה יש תחנות אינטראקטיביות, סרטונים, הקלטות קוליות וסביבות שמדמות עבודה רפואית, מה שמאוד יעניין גם ילדים להשתתף ולגעת.
בקומה נמצא גם Wonderlab, אזור אינטראקטיבי לילדים בתשלום (15 פאונד לכניסה חד פעמית, 24 פאונד למנוי שנתי, ויש גם הנחות למשפחות). הוא כולל שבעה אזורים שונים עם חוויות חושיות ואינטלקטואליות שונות שכל ילד יאהב: אפשר לראות ברק אמתי מכה, ללמוד על בכוחות פיזיקליים דרך מגלשות ענק, לעקוב אחר תופעות טבע נדירות בידיים. זה ממש מרחב שבו ילדים יכולים ללמוד מקרוב דרך משחק והתנסות על העולם בהמון דרכים מגוונות. אם אתם מגיעים עם ילדים חובבי מדע, זה לגמרי שווה את מחיר הכניסה. בנוסף למיצגים השונים יש גם הדגמות חיות של ניסויים בהנחיית צוות המקום, הצגות קצרות על מערכת השמש, הטבע, ועוד.
בקומת המרתף
קומת המרתף שמכונה The Garden מוקדשת כולה לקטנטנים עד גיל 6, עם ארבעה אזורי משחק עיקריים: מים אור, צליל ובנייה, שכל אחד מהם מאפשר ללמוד דרך החושים באמצעות משחק חופשי. אפשר להשפריץ מים וללמוד על ציפה ושקיעה, להתנסות בהטלת צל ויצירת השתקפויות, להרעיד חפצים ולגלות איך נוצר צליל, או לבנות מגדלים ולבחון יציבות.
הדגש כאן הוא יותר על כישורי חיים מאשר ידע – סקרנות, התבוננות, ניסוי וטעייה, הסקת מסקנות, פתרון בעיות ועבודת צוות. חלל המרתף מאפשר לילדים לפגוש מדע בצורה יותר משחקית ופחות לימודית, והוא התחלה מצוינת לכל ילד סקרן.
איפה לנים באזור המוזיאון?
יש הרבה מאוד מטיילים, בעיקר משפחות עם ילדים שמחליטים לישון באזור בגלל הקרבה לשלושת המוזיאונים המרכזיים, וגם כי בכל זאת מדובר בשכונת קנזינגטון, שהוא אחד האזורים היפים והיוקרתיים בלונדון. אם אתם רוצים מיקום איכותי אבל לא מרכזי ורועש מדי, שווה לבדוק אופציית לינה באזור.
מעבר למוזיאונים, יש בשכונה הרבה רחובות יפים, בתי קפה איכותיים, מסעדות מצוינות, אדריכלות מהממת וגם גישה נוחה לפארקים הגדולים של מרכז העיר, ולתחנות אנדרגראונד מצוינות.
אם אתם רוצים בוטיק, יש את The Adria ו-Number Sixteen עם חוויה מפנקת שמשקפת את האווירה האלגנטית של השכונה, אבל יש גם אפשרויות לינה נגישות ומשתלמות יותר כמו The Exhibitionist Hotel ו-Radisson Blu Hotel.
אם אתם מחפשים דירה למשפחה עם ילדים, תבדקו את את Cheval Harrington Court, Citadines South Kensington או Cozy Hideaway.
מוזיאון המדע הוא ללא ספק אחד המוזיאונים האינטראקטיביים והמהנים ביותר בלונדון. הוא מזמין לא רק ילדים אלא גם מבוגרים לגעת, להתנסות, לשחק וללמוד, בניגוד למוזיאונים מסורתיים שבהם החוויה היא יותר צפייה פסיבית. זה מקום שמעודד סקרנות, מעורר חשיבה יצירתית, ומשלב בין מבט מעניין לעבר לבין חוויות שמכוונות אל העתיד. יותר מהכול – זה פשוט כיף גדול.