
כיכר טרפלגר (Trafalgar Square) היא אחת הכיכרות הידועות ביותר בלונדון. שמה של הכיכר ניתן לה לציון הניצחון של בריטניה על צרפת בקרב בשנת 1805 שלימים נודע כ"קרב טרפלגר". בסמוך לכיכר נמצאים כמה מהאתרים החשובים של בירת אנגליה.
קרב טרפלגר
קרב זה היה הקרב הימי העיקרי והחשוב ביותר במלחמות הנפוליאוניות. הקרב נערך באוקטובר 1805 מערבית לכף טרפלגר, צפונית-מערבית למיצרי גיברלטר.
במהלך קרב טרפלגר, הצליח הצי הבריטי בפיקוד אדמירל הוריישו נלסון להביס כוח צרפתי-ספרדי גדול ממנו אך במחיר כבד. נלסון אמנם נהרג קצת אחרי הקרב הזה (צלף, ירה בו בגב, אם אתם חייבים לדעת…), אבל זה מנע מיריביו ובראשם נפוליאון את כיבוש בריטניה.
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
ההיסטוריה של כיכר טרפלגר
- המאה ה-14 עד ה-17: רוב השטח עליו עומדת כיכר טרפלגר שימש את האורוות המלכותיות של ארמון וייטהול.
- שנת 1812: האדריכל ג'ון נאש החל לתכנן איזור חדש מצ'רינג קרוס לפורטלנד פלייס. סוג של מרחב תרבותי פתוח לציבור.
- שנת 1830: האתר הוכרז באופן רשמי כ"כיכר טרפלגר".
- שנת 1832: החלה בנייתה של הגלריה הלאומית בסמוך.
- שנת 1838: האדריכל צ'רלס בארי הציג תוכנית לפיתוח הכיכר כולל הקמת פסל לזכרו של נלסון ושתי מזרקות.
- שנת 1840: מוצב פסלו של המלך ג'ורג' ה-4 בפינה הצפון-מזרחית של הכיכר
- שנת 1843: עמוד נלסון, שתוכנן על ידי וויליאם ריילטון הוצב בכיכר.
- שנת 1845: נבנו בכיכר מזרקות ועבודת התכנון של הכיכר הושלמה.
- שנת 1855: מוצב פסלו של סר צ'רלס ג'יימס נאפייר בפינה הדרום-מערבית של הכיכר.
- שנת 1861: מוצב פסלו של הנרי הולוק בפינה הדרום-מזרחית של הכיכר.
- שנת 1867: האמן והצייר אדווין לנדסייר עיצב את אריות הברונזה שהונחו על בסיסו של עמוד נלסון.
- שנת 1876: לוחות המידות האימפריאליות הוכנסו לקיר הצפוני של בסיס העמוד.
כיכר טרפלגר היום
באמצע 2003 הושלם פרויקט ענק של חידוש כיכר טרפלגר. החלק הצפוני נועד להולכי רגל, כך שהכיכר מקושרת כעת לגלריה הלאומית. השינויים כללו גם הקמת בית קפה, שירותים ציבוריים ומעלית.
כיכר טרפלגר היא מרכז של דמוקרטיה לונדונית וסוג של ברומטר פוליטי. עצרות והפגנות מתקיימות לעתים קרובות בסופי שבוע בנושאים פוליטיים, דתיים וכלליים שונים.

בכיכר עצמה נמצאים עמוד נלסון, עליו בגובה של כ-50 מטרים עומד הפסל של נלסון שגובהו עוד 5 מטר. ב-4 קרנות בסיס העמוד ניצבים 4 אריות (תשתדלו לא ללטף, גם ככה עובי המתכת ירד לכשליש מהעובי המקורי בגלל כל הליטופים של קודמיכם…), פסלו של המלך ג'ורג' הרביעי, פסלו של הנרי הולוק, פסלו של צ’ארלס ג’יימס נאפייר ושתי מזרקות גדולות. ואגב, פניו של נלסון בפסל פונות דרומה. יש כאלה הטוענים שיש בכך כוונה נסתרת לבניין הפרלמנט הבריטי שנמצא שם, אבל את זה אני משאיר לכם לקבוע.
בכיכר יש מעמד לפסל שעל הדמות שתוצב עליו לא הצליחו פרנסי העיר להסכים ולכן מפעם לפעם מוצבת עליו דמות מתחלפת של אמנים לונדוניים ואחרים. אגב, בדרום מזרח הכיכר ניצב מבנה אבן קטן. הסיפור עליו ממש מעניין. תכף נגיע אליו.

אתרים מעניינים בסמוך לכיכר טרפלגר
- רחוב מול
- רחוב וייטהול
- הגלריה הלאומית הבריטית
- בית קנדה
- גלריית הדיוקנאות הלאומית
- כנסיית St Martin’s in the Fields
4 עובדות שלא ידעתם על כיכר טרפלגר
אז גם אם הייתם בלונדון 5, 10 או 20 פעם אין סיכוי שפספסתם את כיכר טרפלגר. זו לא רק הכיכר הראשית במרכז לונדון, אלא גם הכיכר שמפרידה בין אזורי הקניות למערב העיר.
עם זאת, הודות לעובדה שבלונדון כמו בלונדון ההיסטוריה משתנה כל יום – עובדות רבות על כיכר טרפלגר נשכחו וגם מי שחושב שמכיר את הכיכר טועה. הנה 5 עובדות על כיכר טרפלגר שבטח לא ידעתם.

עובדה #1 בכיכר נמצאת תחנת המשטרה הקטנה בעולם
מבנה אבן קטן בדרום מזרח הכיכר הוא תחנה שנבנתה ב-1926 ושנועדה לעזור לשוטרים לשמור על פרופיל נמוך, בעיקר כאשר נערכות מחאות והפגנות בכיכר. את המבנה אפשר לזהות הודות למנורה השחורה העגולה שמעליו. זה אולי נשמע מיקום מוזר לתחנת משטרה, אבל זה לגמרי הגיוני כי היא בעצם נחצבה בתוך עמוד תאורה ולמעשה נמצאת בתוכו.
כדי שהשוטר שהוצב במקום יוכל לצפות על הנעשה בכיכר נעשו בעמוד התאורה שינויים: נחצבו חיצים בקירות החיצוניים שלו וחיברו אותו לקו טלפון (כדי שהשוטר יוכל להזעיק תגבורת במידת הצורך). וכמובן – המנורה שנמצאת על גג התחנה הבהבה כשהשוטר השתמש בטלפון, מה שאפשר לשוטרים אחרים באזור להבחין אם הוא במצוקה.
כיום התחנה לא בשימוש משטרתי (תלונות מהציבור בנדון עשו את שלהן) ומשמשת כמחסנון וכארון שירות לצוות מנקי הרחובות. אגב, התחנה הייתה אמורה להיות זמנית ולתפקד רק בזמן שנערכות במקום מחאות והפגנות.
עובדה #2 אריות הברונזה שלמרגלות עמוד נלסון הם לא מקוריים
האריות המקוריים היו עשויים מאבן שנחשבת למחצב זול ויומיומי מדי. הטענה הייתה שאריות מאבן אינם מרשימים מספיק (בכל זאת מדובר בגיבור לאומי) ולכן הם הוחלפו באריות מברונזה. העיטורים מארד שנמצאים שעל הפסל דווקא מקוריים והם נלקחו מהתותחים הצרפתיים מקרב טרפלגר (זה שעל שמו נקראת הכיכר).
אגב, אריות האבן נמכרו לתעשיין מיורקשייר ונמצאות עד היום בכפר סלטייר.
עובדה #3 המזרקות בכיכר נבנו כדי להרתיע את הציבור!
גם המזרקות בכיכר טרפלגר לא תוכננו מלכתחילה ונבנו בשנת 1845 במטרה להרתיע את הציבור מלקיים בכיכר התכנסויות גדולות והפגנות. מסתבר שבמאה ה-19 הכיכר הייתה מקום פופולרי להבעת דעות ולמחאות ציבוריות.
שתי המזרקות המקוריות ביצעו את תפקידן בהצלחה יתרה (כלומר גרמו לקהל לא להגיע לכיכר כלל), כך שהן הוחלפו בתחילת המאה ה-20 במזרקות חדשות שקיימות עד היום. מה עשו עם המזרקות הישנות? נתנו אותן במתנה לממשלת קנדה…
עובדה #4 כיכר טרפלגר היא הלב של לונדון מבחינת גוגל
אם אי פעם חיפשתם מרחקים בגוגל מפות מלונדון או אליה, בטח שאלתם את עצמכם באיזה נקודת ציון בעיר גוגל משתמש. התשובה היא כמובן כיכר טרפלגר וליתר דיוק תחנת הרכבת הסמוכה צ'רינג קרוס.
מקומות לינה סמוך לכיכר טרפלגר
Booking.comלמרות שכיכר טרפלגר היא המרכז של לונדון, ניתן למצוא בה מלונות בתקציבים שונים. מצד אחד מלון ברמת 5 כוכבים כמו Haymarket שכולל ספא ובריכה ומצד שני מלון פשוט וזול כמו LSE Northumberland House. האחרון אפילו לא מופיע בבוקינג, אז אל תטרחו לחפש…
שאלות ותשובות
כיכר טרפלגר היא אתר חובה לכל מי שמגיע ללונדון. במרכז הכיכר נמצא עמוד נלסון שמוקדש לאדמירל נלסון שלמרגלותיו אריות מברונזה. בסמוך יש מזרקות ומוזיאונים חשובים כמו הגלריה הלאומית וגלריית הדיוקנאות הלאומית.
עמוד נלסון הוא אובליסק שנמצא בלב כיכר טרפלגר ומוקדש לזכרו של האדמירל נלסון – האיש שהביא לבריטניה את הניצחון בקרב טרפלגר בשנת 1805. אגב, במת הברונזה שעליה מוצב העמוד עשויה מתותחים ישנים שהותכו. עוד על הכיכר ועל מה שסביבה, במאמר.
לא. זו לא רק עבירה על החוק אלא גם פעולה מסוכנת. הברונזה שמהם עשויים האריות נשחקה עם השנים ועוביה כיום 0.2 אינצ'ים בלבד, שליש מעובייה המקורי.
לא. החל משנת 2013 האכלת היונים בכיכר טרפלגר שבלונדון אסורה על פי חוק. העושה זאת צפוי לתביעה או לקנס של 50 פאונד.