אם מישהו היה אומר לי שיש לו רק יום אחד לבקר בלונדון, והוא רוצה לראות משהו אחר חוץ מאתרי התיירות השחוקים, הייתי שולח אותו לקמדן טאון (Camden Town) בלי לחשוב פעמיים. יודעים את מי עוד הייתי שולח לשכונה הצבעונית והמופלאה הזו? את כל מי שאומר שלונדון היא ״עיר אפורה״.
קמדן טאון מקום כל כך צבעוני, שהוא מבטל כל טענת סרק על האפרוריות הלונדונית. מדובר באסופה של שישה שווקים ושני רחובות ראשיים שוקקים במיוחד, שיוצרים לא פחות מגן עדן לחובבי תרבות, אמנות, קולינריה, מוזיקה, אופנה, עתיקות ומה לא בעצם.
זו הסיבה שקמדן היא הלוקיישן של סיור המוזיקה החדש שלנו, ״רוק בקמדן״ – סיור ערב של פאבים ומוזיקה, בעקבות הפאבים והברים שהיו אהובים על איימי ווינהאוס, ועל הרכבי פאנק גדולים כמו הקלאש, מדנס, סקס פיסטולס ועוד.
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
מדובר בסיור ייחודי שמשלב בין מוזיקה לפאבים, עם משקאות מגניבים, מוזיקה טובה, נשנושים שווים והרבה פאן ורוקנ׳רול! בסיור אנחנו מתוודעים גם לקמדן ״של הלילה״, ששונה מאוד מהשכונה המתויירת של היום, בפאבים עם אופי מקומי שאהובים על תושבי השכונה.
סיור בשכונת קמדן טאון הלונדונית
קמדן טאון היא בעצם שכונה שנמצאת בתוך רובע קמדן בצפון לונדון. היא נמצאת ליד שכונות חביבות נוספות כמו קנטיש טאון ופרימרוז היל הבוהמית, ששווה קפיצה לרחוב הראשי שלה (הפאב The Princess of Wales מציע סאנדיי רוסט מעולה) ולחלק הצפוני של ריג'נט פארק שצמוד לשכונה, ומספק נוף פנורמי על כל לונדון. תוכלו להגיע לתצפית תוך הליכה על תעלת ריג'נט מקמדן.
גולת הכותרת של קמדן טאון שהוקמה אי שם במאה ה-18 (צעירה יחסית לשכונות אחרות בלונדון) הם ששת השווקים הפופולריים שלה, ובמיוחד שניים מהם, קמדן לוק וסטייבלס, שאפשר לבלות בכל אחד מהם כמה שעות ועדיין לא לראות (או לאכול) הכל. אותם שווקים הפכו את השכונה עם השנים למעוז ההיפי/אלטרנטיבי (ולשעבר הפנקיסטי) של לונדון. רוב השווקים של קמדן, בניגוד לשווקים אחרים בעיר, פתוחים בכל ימות השבוע, בין השעות 8:30 בבוקר ל-18:00 בערב, ויש גם בונוס קטן לישראלים: מותר ואף רצוי להתמקח.
הצבעוניות והפופולריות של השכונה הפכו אותה, לטוב ולרע, לאחד מהאיזורים המתויירים בעיר, ועם התיירים באו גם מעקמי האף באומרם שקמדן מתויירת וממוסחרת ושאין כמו שורדיץ׳ או איזו שכונה טרנדית אחרת שכרגע נורא פופולרי לאהוב. אבל, למרות שקמדן אכן מתויירת היא עדיין נותרה מגניבה, שונה, יצירתית ושווה ביקור ושיטוט. היא עדיין מסוגלת להפתיע ולרתק גם את מי שמבקר בלונדון בפעם העשירית. לביקור בקמדן כדאי לכם להקדיש לפחות חצי יום כי האיזור גדול ויש הרבה מה לראות וסביר שלא תרצו לחתוך כל כך מהר.
להגיע לקמדן יחסית קל – נוסעים בקו השחור (Northern Line) של האנדרגראונד ויורדים בתחנת Camden Town, אבל דרך מגניבה ויפה הרבה יותר היא לשוט לקמדן מונציה הקטנה ולהרגיש במשך קצת יותר מחצי שעה כאילו זרקו אתכם לחופשה באמסטרדם.
השכונה התפתחה סביב קמדן לוק, שהוא איזור בתעלה שמאפשר להעלות כלי שיט למפלס מים גבוה יותר באמצעות חסימת חלק מהתעלה והעלאת המפלס (לעתים אפשר לצפות בתופעה).
השוק, שהחל את דרכו בשנות השבעים כשוק זמני קטן, הפך די מהר בזכות המיקום על התעלה לשוק פופולרי וקבוע, ומלווה את תרבויות הנגד הלונדוניות מאז ועד היום.
את השכונה חותך הרחוב הראשי – קמדן היי סטריט (Camden High Street), שבו תמצאו חנויות מכל הסוגים – נעליים, בגדים, אביזרי עישון, גאדג׳טים ועוד. הדבר הכי מעניין ברחוב הזה הם הבניינים עצמם, שהופכים רחוב קניות לונדוני גנרי לאחד מהרחובות הצבעוניים והיפים בעיר. אחרי שתסיימו להתפעל מהבניינים השונים, המשיכו לכיוון גשר הרכבת שקשה לפספס (זה שכתוב עליו Camden Lock), והנה הגעתם לכניסה לשניים מהשווקים הגדולים והמעניינים של השכונה – קמדן לוק וסטייבלס.
לכל אחד מששת השווקים שמרכיבים את קמדן טאון אופי קצת שונה. מתוך השישה, שניים הם הגדולים, המוכרים ולטעמי גם המעניינים ביותר ממה שיש לקמדן להציע.
שווקי קמדן והסברים על השווקים השונים
- קמדן לוק (Camden Lock), ששוכן לצד תעלת רייג׳נטס, הוא השוק המתוייר יותר, וכולל בין השאר איזור של דוכני אוכל רחוב, ברים, אמנות, מרצ׳נדייז של מוזיקאים ועוד. בהתחלה היה מדובר בשוק זמני אך עם השנים עלתה הפופולריות שלו וכיום הוא שוק קבוע ומשווקי האוכל היחידים בלונדון שפעילים בכל ימות השבוע. בימי שמש צפו לצפיפות גבוהה יחסית.
- שוק האורוות (סטייבלס) הוא השוק הגדול ביותר מבין השישה. השוק נמצא בתוך מה שהיה פעם מרכז אורוות ובית חולים לסוסים של אחת מחברות השילוח הגדולות בממלכה הבריטית. כיום בחלק הזה של השוק מוכרים בעיקר עתיקות, רהיטים, בגדים ואמנות. השוק הוא גם מוקד עליה לרגל לחובבי התרבות והאופנה הגותית, כמו גם תרבות הרייב, הטראנס וההאוס (בעיקר בשל חנות ספציפית בשם Cyberdog, שמתמחה בציוד ואפנה שקשורה לתרבות הרייב והמוזיקה האלקטרונית, ושווה ביקור גם אם אתם לא קשורים, זו חנות מרשימה במיוחד שלצערנו אי אפשר לצלם בה). בסטייבלס תמצאו גם חנות בוטיקית מדהימה בשם General Eyewear, עם מסגרות משקפיים מעוצבות, חלק מהן וינטג'. אם אתם חובבי משקפיים, חובה לבקר במקום ולו רק כדי למדוד כמה זוגות מיוחדים באמת.
- קמדן לוק וילג׳ (Camden Lock Village) נמצא מזרחית ל-Chalk Farm Road ונודע גם בשם ׳שוק התעלה׳ (Canal Market). נכון להיום החלק הזה, שהיה ברובו איזור של בתי קפה ומסעדות, סגור לשיפוצים. האיזור אמור להיפתח בעתיד מחדש עם הרבה יותר שטח והרבה יותר חנויות ובתי קפה.
- באק סטריט (Buck Street Market) הוא שוק קטן ולא מקורה שמציע בעיקר בגדים, וגם קצת מוצרי עישון ואלקטרוניקה. בניגוד לחלקים אחרים של קמדן, מדובר בשוק צפוף יחסית, אבל גם כזה שמציע מחירים זולים יותר, ומזכיר קצת שווקים מזרח תיכוניים, מינוס האתניות. בכניסה לשוק, שהכניסה אליו מרחוב קמדן היי סטריט בין החנויות, נמצא השלט עם השם המבלבל ׳The Camden Market׳.
- אלקטריק בולרום (Electric Ballroom) – הוא שוק מקורה שפועל רק בסופי שבוע וממוקם בתוך מועדון לילה ותיק שפעיל מאז שנות החמישים. השוק, שפעיל כבר כמעט שלושה עשורים, הפך עם השנים לשוק שמושך בעיקר מעצבים, סוחרי אמנות, אספני תקליטים ואמנים.
- שוק אינברנס סטריט (Inverness Street Market) – שוק קטן בן מאה שנים שמזכיר את השווקים היותר מסורתיים בלונדון. כיום מדובר בשוק קטן יחסית שמוכר קצת מכל דבר.
- קצת יותר צפונה מאיזור השווקים, בהמשך רחוב Chalk Farm תמצאו את Roundhouse, אחד מאולמי ההופעות הידועים בלונדון, שאירח במהלך השנים אמנים כמו הרולינג סטונז, פינק פלויד, לד זפלין, הדורז, ג׳פרסון איירפליין, ג׳ימי הנדריקס ועוד.
- מוסד הופעות חשוב נוסף הוא ה-Jazz Cafe, מקום שבו תמצאו הופעות של אמנים בינלאומיים מוכרים מסגנונוות כמו ג׳אז, היפ-הופ, סול, פ׳אנק ורגאיי, לצד הרכבי ׳מחווה׳ לאמנים ידועים. יש כאן לדוגמה הופעות ׳תזמורת׳ מלאות שמבצעות אלבומים אהובים כמו Nevermind של נירוונה או Ready to Die של נוטוריוס ב.י.ג. בשלמותם, עם תזמורת כלי מיתר ונשיפה. מקום מעניין שווה לכל חובב מוזיקה לבדוק (שווה לבדוק מראש את האירועים במקום כי ככל שהאירוע מיוחד הכרטיסים נחטפים במהירות).
- לאחרונה נפתח המתחם Hawley Wharf, שנמצא ממש על תעלת ריג'נט ויש בו מבחר מרשים של חנויות בוטיק ודוכני אוכל מצוינים, כשגולת הכותרת היא Mazal, שווארמה ישראלית (הראשונה בלונדון!) כשרה בניהולם של צמד שפים מוכשרים שבישלו במיטב המסעדות של תל אביב ולונדון. תמצאו שם שווארמה, שיפודי פרגית וקבב, פלאפל, שניצל, עראיס, נקניקיות מרגז, מלבי ושאר מאכלים מסורתיים בהשראת הלבנט. לקינוח נסו את Chimney Cakes Lady, שמציע גלידות בתוך וופל עשוי בצק קרואסון.
חדש! ״רוק בקמדן״: סיור מוזיקה ופאבים בעקבות איימי ווינהאוס וסצנת המוזיקה של קמדן – להזמנות הקליקו כאן
מלונות מומלצים בשכונת קמדן
- הולידיי אין קמדן לוק – מיקום מעולה, משקיף למים וממוקם בסמוך לכל העניין שיש לקמדן להציע, מהשווקים ועד לברים. המלון זוכה לדירוגים גבוהים במיוחד לעומת מלונות אחרים באיזור. (תקציב: בינוני)
- דירות בוטיק קמדן סנטרל – יחידות אירוח איכותיות ויוקרתיות באווירה ביתית – עם מטבח, פינת אוכל וחדר שינה מפואר. קרוב למרכז השכונה. Camden Boutique Centrall זוכה לדירוג גבוה במיוחד, והמקום אהוב במיוחד על זוגות. (תקציב: יקר)
- אינדיגו האביטט – דירות דופלקס במחירים אטרקטיבים ומיקום מציין, עם פינת אוכל ופינת ישיבה ומטבח מאובזר. מתאים במיוחד למי שמחפש נוחות בתקציב נוח. (תקציב: בינוני)
- דירת Cozy Apartment in Camden – דירה באווירה חמה וביתית, עם כל מה שצריך כולל מטבח ונוף יפהפה, במחיר של מלון זול. (תקציב: בינוני-זול)
ועכשיו נצא לסיור מצולם בשכונה, כולל המלצות שכדאי לכם מאוד לבדוק…
בדומה לשכונות כמו שורדיץ׳ ובריקסטון, גם לקמדן לא חסרים קירות מעניינים, והם משתנים כמעט כל הזמן. מרוב שיש כל כך הרבה בקמדן, יש אפילו ׳סיורי גרפיטי׳ בשכונה.
אין כמו לשבת באחד מהברים או בתי הקפה שפזורים לאורך השוק, למשל Lock 17 (הנוף ממנו בתמונה) או Lockside Bar & Kitchen בקמדן לוק, שמציעים נוף לתעלה, או Proud Camden שממוקם בקצה שוק האורוות, ומתפקד ביום כבר קוקטיילים רגוע עם איזורי ישיבה מרווחים, ספות ולעתים הופעות חיות, ובלילה כמועדון.
בקמדן לוק מרקט תמצאו לא מעט אמנות שתכניס לכם צבע הביתה. מפופ ארט ועד למרצ׳נדייז של הלהקות והזמרים האהובים עליכם, כמעט כל אחד ימצא כאן אוצרות.
הדוכנים כאן משתנים כל הזמן, אבל האווירה נשארת מרנינה. אין כמו לבוא רעבים ולטעום כמה דברים חדשים ומעניינים מכמה דוכנים שונים. זה כמעט תמיד יוצא משתלם יותר ולא פחות טעים ממסעדה טובה.
המנה שבתמונה, שקוראים לה Pabellon, גרמה לי להבין שלא הכל גרוע בארץ מוכת הסוציאליזם והשטרות חסרי הערך. מדובר במעין ׳פיתה׳ מטוגנת שעשויה מתירס, וממולאת בין השאר בבשר בקר גרוס, גבינה מותכת, אבוקדו, סלט עגבניות, שעועית שחורה ופלנטיין (למי שלא מכיר, מעין בננה לא מתוקה שעושים ממנה צ׳יפס), ומעל לכל אפשר להוסיף שמנת עם טעם של שום או . השילוב קטלני ואני מכתיר את המנה כאחת מהמוצלחות שאכלתי בלונדון ובכלל.
בצד הדוכן הוונצואלי האמור. רק תקחו בחשבון שהדוכנים משתנים כל הזמן. במקום שבו עומד היום הדוכן הזה, היה לפני שנה דוכן של המבורגרים מושקעים במיוחד, עם תוספות כמו חמאת בוטנים ושלל גבינות כחולות.
מול הפסל של איימי ווינהאוס נמצא המקום המושחת העונה לשם The Cheese Bar: מקום מושחת במיוחד שכולו על טהרת הגבינה המותכת. בין השאר מגישים שם אצבעות גבינה מטוגנות בשלל סוגים, פונדו עם נקניקיות צ׳וריסו, המון וריאציות של מנות מוכרות עם גבינה מותכת מעליהם ועוד.
לילדים שביניכם (בגוף או בנפש), ליד הפסל יש גם חנות ממתקים בשם Hans & Gretel, שמעוצבת כמו מקום מאגדות האחים גרים, והיא מאווווד אינסטגרמית.
כאן למשל דגמתי צ׳יפס עם בשר בקר, גבינה מותכת וסלילי בצל, כשהכל שוחה ברוטב בייקון(!). זה היה מוצלח במיוחד, הרבה יותר מהמנה שמעל בתמונה – תפוחי אדמה, כרישה ורצועות בייקון ששוחים בגבינה כחולה ושאר הפתעות. פחות אהבתי כי המנה היתה יחסית מתוקה, אבל אין ספק שהמקום יזכה לביקור נוסף בקרוב.
בעבר שכן כאן מקדש הקורנפלקס. Cereal Killer Café. בית קפה שכולו מקדש לחובבי דגני הבוקר. שכנו כאן זה לצד זה יותר מ-120 סוגי קורנפלקס מכל העולם והרבה מאוד קערות עם חלב…
ומכאן נעבור ל-Chin Chin Labs, שנחשב בעיני רבים ללא פחות מהגלידריה הטובה בלונדון. מדובר למעשה ב׳מעבדת גלידה׳ שבה כל כדור שתאכלו מיוצר במקום מול עיניכם תוך שימוש בחנקן נוזלי. תהליך ההכנה בחנקן נוזלי הופך את הגלידה במרקם קרמי וחלק לחלוטין – ללא כל זכר לחתיכות קרח, ואוי כמה שזה טוב.
כאן למשל דגמתי את גלידת הקרמל בתוספת פירורי כמהין שחור. קשה מאוד להרשים אותי בגלידות, ואני כמעט תמיד מתאכזב מהמרקם או הטעם, אבל הפעם בול פגיעה: הגלידה קרמית, חלקה ועשירה בטירוף, הטעם של הקרמל מעודן ולא מעלים לחלוטין את טעם השמנת, והתוספת היא הניגוד המוחלט של הגלידה עצמה. זו לא עוד גלידה, זה קינוח שהייתי מצפה לקבל במסעדה עם כוכב מישלן, לא פחות.
מרוב שהתוספות לגלידה ב-Chin Chin Labs מושקעות ואיכותיות בפני עצמן, הן נמכרות בנפרד. ויש אפילו אתר אינטרנט שבו אפשר להזמין אותן. מבין התוספות: שוקולד לבן בגריל, טוסט קינמון, קראמבל כמהין, טופי האניקומב, פרעצלים מקורמלים ועוד.
דוכנים מומלצים נוספים בקמדן הם Burger and Beyond, שיש הטוענים כי מדובר בהמבורגר הטוב בלונדון, Baba Dhaba שהוא דוכן אוכל פקיסטני שיפתיע אתכם, Three Uncles שמציעים ברווז פריך עז טעם, ו-Maize Blaze, שמציע אוכל קולומביאני מצוין ללא גלוטן.
אם תצפינו ממש קצת על Kentish Town Road תגיעו ל-Panadera, מאפייה פיליפינית משגעת עם מאפים נימוחים, כריכים במילויים מיוחדים ומשקאות צבעוניים. מומלץ!
מגיעים ללונדון? אל תשכחו לשריין מקומות מראש לאחד מסיורי האוכל ו/או אמנות הרחוב שלנו 🙂
חדש! ״רוק בקמדן״: סיור מוזיקה ופאבים בעקבות איימי ווינהאוס וסצנת המוזיקה של קמדן – להזמנות הקליקו כאן
מלונות מעולים באיזור קמדן
שוק האורוות העצום הוא מקום שעשוי לעניין בין השאר חובבי עתיקות, אמנות גותית, אמנות אלטרנטיבית, רהיטים, פסלים ועבודות יד. אבל לא רק: יש כאן גם חנויות קונספט שונות ומעניינות, לדוגמה חנות שלמה של מנורות סיניות, חנות שלמה של בובות וינטג׳ מסרטים מצויירים, חנות שלמה של חוברות קומיקס, חנות שלמה של מכונות תפירה עתיקות וכו׳. אספנים עלולים להתבלבל מהמגוון, או לחזור לארץ עם מכולה.
כמובן שתמצאו כאן גם תיקים, ארנקים, חולצות וכובעים מכל סוג שרק תחלמו. סביר שהמבחר יגרום לכם להצטער שאתם לא יכולים להקפיא את הזמן.
אם אתם כבר בעיצומו של מסע שופינג מרנין, תקפצו ל-To Home From London, תמצאו שם מתנות מיוחדות שתוכלו להתאים אישית לחברים ומשפחה. בתוך החנות יש גם בית פנקייק קטנטן שמציע פנקייקס בעיצובים מטריפים, כאילו הדפיסו לכם אותם במדפסת תלת מימד.
גריל/דיינר אמריקאי מושחת עם אווירה, אוכל ומוזיקה מניו-יורק והסביבה. יש כאן קלאסיקות ניו-יורקיות כמו כריכי רובן, בייגלז, המבורגרים מושחתים וצ׳יפס עם רוטב בייקון וגבינה.
בקמדן טאון אפשר לבלות בכיף יום שלם, ולא להאמין איך הזמן טס. ואז לחזור בביקור הבא בלונדון ולגלות שחצי מהשוק השתנה.
חנות הענק Cyberdog היא מחנויות הקונספט הגדולות והמושקעות בעולם ומוקד עליה לרגל לחובבי מוזיקה אלקטרונית, בגדי מועדונים, גאדג׳טים וכל מה שעתידני וזוהר בחושך. מרוב שהחנות מרשימה וייחודית אסור לצלם בתוכה, אבל תסמכו עלי שכדאי לכם לעשות בה סיבוב גם אם הוייב הסייבר-עתידני הוא לא הקטע העיקרי שלכם.
מסעדה אפריקאית ביום ומועדון/בר ענק בלילה. מומלץ להכנס ואולי לשתות משהו רק בשביל האווירה המיוחדת והמקום המושקע. במקום מגישים גם בשרים אקזוטיים כמו תנין או זברה, אבל המחירים יקרים והמנות קטנות (אם חשקה נפשכם בבשרים אקזוטים, יותר כדאי לכם לבדוק את המסעדה Archipelago שעליה ארחיב בפוסט נפרד).
ולסיום – המלצה
בדרך כלל מגיעים לקמדן בקו השחור (Northern Line) של האנדרגראונד. אתם תהיו מגניבים יותר. קחו את השייט מונציה הקטנה (Little Venice) שקרובה לתחנת Warwick Avenue ושוטו כל הדרך לקמדן דרך תעלת רייג׳נט. תוך כדי השייט סביר להניח שתשכחו באיזו עיר אתם נמצאים, כי האווירה ובתי הסירה שבדרך מזכירים יותר את אמסטרדם מאשר את לונדון. השייט אגב לוקח בערך חצי שעה ומסתיים בדיוק מול שוק האוכל של קמדן, ככה שאפשר בהחלט לעלות לסירה רעבים.
אין ספק שקמדן היא שכונה ששווה ביקור, ולו רק בגלל השווקים הבלתי נגמרים שלה, שכל אחד יוכל למצוא בהם משהו מעניין. אם אתם באים לאכול בשוק ובסביבתו, חשוב להיצמד להמלצות שנתנו כאן כי יש לא מעט דוכנים שהם נפילה. בכל זאת מדובר באחת השכונות המתוירות בלונדון, והיא מוצפת בבתי עסק חסרי השראה ולא מעניינים. חובבי המוזיקה והתקליטים יהנו כמו ילדים בחנות ממתקים, וגם אוהבי הוינטג' והמציאות יחגגו. בקיצור, גם אם חשבתם שמדובר במקום לתיירים בלבד, קמדן מכינה לכם כמה הפתעות.
רוצים לחוות את לונדון כמו מקומיים? הצטרפו לאחד מסיורי האוכל ואמנות הרחוב שלנו, ויש גם סיורי מוזיקה שווים!