כמה ימים רצופים של שמש בלונדון גרמו לי (ולמיליוני בריטים אחרים ככל הנראה) לרוץ לפאב הקרוב, או לסופרמרקט, ולהתארגן על קנקן של פימ'ז, המרענן מס' 1 (תרתי משמע, ותיכף נסביר למה) של הקיץ, או ליתר דיוק של כל ימי השמש באשר הם בבריטניה.
תיירים רבים מגיעים לבריטניה ולא מכירים את המשקה הכי בריטי שיש, אפילו יותר מג'ין וטוניק ולטעמי אפילו טעים יותר, והקטע הוא שהמשקה הזה יכול להתאים בול לקיץ הישראלי – כי מה יותר מתאים לקיץ המיוזע הישראלי מקוקטייל קר ומרענן עם המון פירות טריים ונענע? בכל פעם שבאים לבקר אותי חברים או בני משפחה בלונדון, אני מפתיע אותם עם קנקן של פימ'ז, במיוחד ביום שמש, וכולם מופתעים איך הם לא הכירו עדיין את הפלא הזה, שהוא מעין גירסה בריטית לסנגריה או אפרול שפריץ אם תרצו.
אחד הדברים הנפלאים שלונדוניסטים, חדשים או ותיקים, צעירים או מבוגרים, אוהבים לעשות באותם ימי שמש מוערכים, זה לצאת לפארקים או לחצרות הבירה שמאחורי הפאבים, ולשבת בחברותא על קנקן פימ'ז קר ומרענן. ושלא תטעו, המשקה הכאילו תמים הזה, עם אחוז האלכוהול הנמוך, עלול להטעות, כי מרוב שהוא טעים ולא מרגישים בו את האלכוהול, אנשים עשויים לשתות ממנו בכמויות – ולהשתכר כהוגן.
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
אז מהו בעצם פימ'ז (או פימס, או פימ'ס, מה שבא לכם)? זהו ליקר פירות ועשבים מבוסס ג'ין, בעל טעם מתוק ופיניש טיפ-טיפה מריר, שלרוב מוגש בקנקן או כוס בליווי פירות טריים חתוכים כיד המלך כמו מלפפון (חובה!), פלחי תפוזים, לימונים, תות שדה (מוסיף המון!), נקטרינות, תפוחי עץ וכמובן נענע טריה. לזה מוסיפים קרח, וסוגרים עם "לימונדה" (לא להתבלבל, המושג Lemonade בבריטניה פירושו משקה מוגז בטעם לימון – נניח ספרייט או סבן-אפ), סודה או ג'ינג'ר אייל, ביחס של פי 3 משקה קל לעומת הפימ'ז (ראו מתכון מטה). את בקבוק הפימ'ז עצמו תוכלו לרוב להשיג בדיוטי-פרי (יותר ויותר נפוץ בשנים האחרונות), או בחנויות משקאות מתמחות, למשל כאן.
חשוב גם לציין שאין דרך אחת לעשות את זה – יש לקנקן או לכוס הפימ'ז מלא וריאציות: חלק יעדיפו ג'ינג'ר אייל במקום ספרייט (לא אני), חלק יעדיפו לשים אפרסקים במקום תפוחי עץ, חלק יעדיפו פירות יער במקום תותים, וכו'. מה שכן, אל תוותרו בשום אופן על פרוסות המלפפונים, שמוסיפים לפימ'ז המון טעם מרענן, והכי כיף לנשנש אותם בסוף (הם סופגים המון מהטעם של הפימ'ז).
הסיפור של המשקה הזה מתחיל אי שם בשנת 1823, כשחקלאי בשם ג'יימס פים עבר ללונדון והקים במרכז העיר בר שמגיש אוייסטרים טריים. לצד האוייסטרים ופירות הים, הוא החליט להגיש לאורחיו משקה מבוסס עשבים, ג'ין, קליפות תפוזים ועוד כמה רכיבים שרקח כיד הדמיון. המשקה הפך להצלחה, ומיד החלו כל המי ומי של לונדון לעלות לרגל לבר האוייסטרים, אבל לא בשביל האוייסטרים אלא בשביל המשקה המיוחד, שזכה לשם "כוס מס' 1" (No. 1 Cup), משום שמאוחר יותר הכין פים "כוסות" משקה בוריאציות נוספות, למשל No. 2 Cup שהיה מבוסס על וויסקי, או No 3. Cup שהיה מבוסס ברנדי. כל המשקאות נחלו הצלחה יחסית, בר האוייסטרים של פים נפתח במקומות נוספים ברחבי לונדון, ועם השנים (והדורות הבאים במשפחה) נוספו וריאציות נוספות למשקה (למשל על בסיס רום). כיום נשארו המשקה המקורי (מס' 1) והמשקה על בסיס וודקה (מס' 6 – Vodka Cup), לצד וריאציות של המשקה המקורי, למשל "פימ'ז חורף" עם נגיעות של קינמון ותפוחי עץ, שמיועד להיות מוגש חם, פימ'ז פירות יער או פימ'ז תות-נענע (האהוב עלי מכולם), שכבר כולל בתוכו תמציות של נענע ותותים טריים (יאמי!).
עם השנים הפך הפימ'ז לפופולרי גם מחוץ לבריטניה (למשל בעיר ניו-אורלינס שבארה"ב, שם תמצאו פימ'ז כמעט בכל פינה), והחלו לצאת מוצרים נוספים על בסיסו כמו למשל פחיות של משקה פימ'ז מוכן עם ספרייט. כיום יש בבריטניה אפילו סיידרים של פימ'ז, ובשנים האחרונות המשקה נעשה כל כך פופולרי שבפאבים מסויימים יש אפילו ברז (!) שלו. אז אל תגידו שלא אמרתי לכם, בפעם הבאה שאתם בבריטניה, בלונדון, בדיוטי פרי, או סתם ביום חם ובא לכם משקה מרענן יוצא דופן, פנקו את עצמכם ואת הסובבים אתכם בקנקן או בכוס מס' 1 של המשקה הכי מרענן בממלכה.
ונסיים במתכון להכנת קנקן Pimm’s מפנק
- ליקר פימ'ז (או פימ'ז תות-נענע אם הצלחתם להשיג) – נסו לקנות אותו פה, פה או פה (איזו מציאה!).
- תפוז
- מלפפון
- 4-5 תותי שדה
- ספרייט / 7אפ / סודה
- נקטרינה (לא חובה, רק אם יש)
- צרור עלי נענע טריה
- לימון/ליים (לא חובה, רק אם יש)
- קרח
שימו בקנקן קוביות קרח (עד שליש מהקנקן) והוסיפו פימ'ז עד שכל שליש הקנקן יתמלא. הוסיפו את הפירות: פרוסות תפוז (אני מעדיף לקלף, כדי שיהיה כיף לאכול אח"כ), פרוסות מלפפון, פרוסות תות שדה, נקטרינה, ליים או לימון (אם רוצים) ועלי נענע (לא לוותר). מלאו את שאר הקנקן בספרייט, סודה או ג'ינג'ר אייל, ערבבו והגישו. אה, ואל תשכחו להודות לי פה.
שאלות ותשובות
לשמחתנו הרבה בשנים האחרונות הליקר זמין לרכישה בחנויות אלכוהול גדולות בישראל. חיפוש פשוט בגוגל ׳ליקר פימס׳ ותגיעו למספר חנויות שמציעות את הליקר, ואז כל שנשאר לכם לעשות זה להתארגן על נענע, תפוז, מלפפון ותות שדה, ועל המתכון שלי שמפורסם כאן במאמר – ואתם מסודרים 🙂
בתכל'ס גם אם תמלאו כוס בקרח ותמזגו שוט של פימ׳ס ותמלאו את שאר הכוס בספרייט/סודה ושות׳ ותערבבו, זה יוצא טעים – אבל לדעתי הנענע, פרוסות מלפפון (אולי התוספת החשובה ביותר!) ותותים ו/או תפוזים משדרגים את הפימ'ס מאוד. המתכון לפימ'ס נהדר – פה בפוסט.
אם הגעתם ללונדון בתקופת החורף, לכו על מולד וויין, שהוא המשקה הרשמי של שווקי חג המולד כאן. ואני מזמין אתכם לקרוא כאן על אלכוהול בלונדון, ואת המאמר שלי על דברים ששווה להביא מהסופרמרקטים של לונדון.
לונדון היא עיר שתעשה לכם טוב על הנשמה בכל עונות השנה! קראו כאן על עונות השנה השונות בלונדון ומה מאפיין ומומלץ בכל אחת מהן. כאן תמצאו אטרקציות שוות ועוד המון מה לעשות בלונדון.