הקולינריה הבריטית אמנם שנויה במחלוקת, אבל יש כמה דברים שהבריטים עצמם (ולא המהגרים) יודעים לעשות לא רע בכלל, למשל גבינות, גידול בקר, כל מה שקשור באלכוהול (בירות וסיידרים מעולים) – וגם קינוחים.
הבריטים אוהבים מתוק, והרבה. בניגוד לעולם הפטיסרי הצרפתי המפואר, אצל הבריטים הקינוחים נוטים להיות פשוטים לרוב, ואפילו השמות לפעמים צנועים (מי הגאון השיווקי שחשב על ׳ברד פודינג׳?) ולפעמים סתם משעשעים (׳Spotted dick׳ או ׳Fruit fool׳).
עם זאת, יש בלונדון כמה וכמה קינוחים נלוזים ומפתים, שממש שווה לכם להכיר, ואף מילה על המיליונר׳ז שורטברד שעליו כבר סיפרתי לכם כמה פעמים. אז הנה חמישה קינוחים בריטים נלוזים במיוחד (מתוך המדריך המפורט והענק שלנו על קינוחים ומתוקים בלונדון) ששווה להכיר ולחסל בביקור הבא שלכם בבירת הממלכה, או ללמוד להכין אותם בעצמכם, בעזרת הסרטונים שצירפתי כאן.
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
מתחת לכל קינוח תמצאו כמה מקומות מומלצים שאפשר לאכול אותו ברחבי לונדון, רק וודאו לפני שאתם לוקחים למקום במיוחד רכבת האם הוא שרד את הקורונה ואם הקינוח עדיין בתפריט…
Banoffee Pie – בנופי פאי
קינוח נלוז וממכר שהומצא בשנות ה-70 במסעדה בשם ׳הנזיר הרעב׳ בסאסקס שמדרום ללונדון. מדובר בשכבה של ביסקוויט חמאתי, ועליה טופי/קרמל, פרוסות בננה מקורמלת והרבה קצפת.
זה יאמי כמו שזה נשמע, ולפעמים המהדרין מוסיפים לכל העסק גם שבבי שוקולד. יש לי גם חיבור אישי לקינוח הזה, שהתעקשתי שיוגש לאורחים בחתונה שלנו (ניצלתי את העובדה שכשמתחתנים בחו״ל אפשר להגיש קינוחים חלביים כמו שצריך), ומיותר לציין שהאורחים פשוט עפו באוויר.
מקומות מומלצים בלונדון לנסות בנופי פאי
- Primrose Bakery
- The Harrison
- The Islington Townhouse
- Piebury Corner
איטון מס – Eton Mess
הפייבוריט האישי של הנסיך וויליאם ושל בוריס ג׳ונסון. הקינוח הזה, שהומצא בפנימיית איטון ממערב ללונדון בשנות השלושים של המאה ה-20, כולל מיקס של קצפת, מרנג ותותים ו/או פירות יער. כמה פשוט, ככה ממכר.
את השם שלו (״בלאגן איטון״) הוא קיבל, לפי האגדה האורבנית, מהטבח של הפנימיה המדוברת (שבה למדו בוריס והנסיך, ומשם הם מכירים אותו), שבטעות הפיל והרס קינוח בסגנון פבלובה והחליט לאלתר ולעשות מהכל בלאגן אחד גדול, בתוספת עוד קצפת.
התוצאה: קינוח ממכר לגמרי, שמשלב בין רעננות לשחיתות, ותמיד גורם לאנשים לטעות ״איך לא חשבו על זה קודם?!״. אז זהו, שכן.
מקומות מומלצים בלונדון לנסות איטון מס
- Angler
- Bob Bob Ricard
- Putney Pies
- Grumbles
סטיקי טופי פודינג – Sticky Toffee Pudding
הקינוח הזה הוא דוגמה מתוקה למשהו שלא תמיד מבינים כמה הוא מוצלח עד שלא נוגסים בו. השיחוק של הסטיקי טופי פודינג הוא במרקם (וכמובן גם בטעם) – מדובר בעוגת ספוג לחה ונימוחה במיוחד, שבבלילה שלה תמרים קצוצים (התורמים למרקם הייחודי) ועליה רוטב טופי, ולרוב מגישים לצד גלידת וניל עשירה.
התוצאה – עוגה נימוחה וממכרת, כשרוטב הטופי והגלידה משלימים אותה לכדי קינוח מושחת וממכר במיוחד, שהוא במקרה גם הקינוח האהוב על אשתי לוסי ועל קייט מידלטון.
מקומות מומלצים בלונדון לנסות סטיקי טופי פודינג
- Hawksmoor Seven Dials
- MotherMash
- The Abingdon
Trifle – טרייפל
קינוח חגיגי ומפתה בן 300 שנה, שכולל שכבות-שכבות של פינוקים בתוך כלי (לרוב זכוכית) שקוף. לרוב מדובר בפירות (לרוב תותים, בננות ופירות יער), פודינג וניל, קצפת, עוגת ספוג וג׳לי פירות. לעיתים מוסיפים גם אלכוהול (ליקרים או יין פורט למשל) לחגיגה, ולסקוטים יש גרסה משלהם עם וויסקי או ליקר דרמבוי. ברחבי אנגליה תמצאו גם גרסאות מבוססות שוקולד/קרם אגוזי לוז וממתקים שונים, אבל אלו לא מוגדרים כ׳טרייפל׳ אמיתי, שחייב להכיל פירות. ברחבי אירופה אגב יש כמה קינוחים דומים, אך המקור הוא הטרייפל האנגלי.
מקומות מומלצים בלונדון לנסות טרייפל
- Rules
- Dean Street Townhouse
- Simpson’s-in-the-Strand
ארקטיק רול – Arctic Roll
הנה לכם משהו שנראה (אבל רק נראה, כן?) כמו ה״ביף וולינגטון״ של הקינוחים. מדובר למעשה ברולדה של עוגת ספוג דקה, ובתוכה גלידת וניל, כשבין העוגה לגלידה מפרידה שכבה של מעט ריבת פטל או תות שדה (משל היה מדובר בדוקסיל פטריות). את הקינוח המציא עורך דין צ׳כי בשם ארנסט ולדן, שנמלט בזמת מלחמת העולם השנייה מצ׳כוסלובקיה לבריטניה. בשנות החמישים הקים מפעל לגלידה בעיר איסטבורן שבדרום אנגליה (לא רחוק מברייטון), ובשנות השישים ההמצאה שלו הפכה ללהיט, שנשאר פופולרי ברחבי בריטניה עד לשנות ה-90, אז הקינוח נשכח. בשנים 2008-2009 פתאום החלו גלים של נוסטלגיה לקינוח הזה, שהחל להופיע ברחבי בריטניה בגרסאות שונות, למשל עם פירות טריים או בגרסאות מבוססות שוקולד, שוקולד לבן, חמאת בוטנים, גלידות בטעמים שונים ועוד. כמובן שההמלצה שלי היא להשתמש בגלידה איכותית (האגן דאז למשל) או להכין את הגלידה בעצמכם, רק בבקשה בבקשה אל תשתמשו בגלידה בשומן צמחי.
מקומות מומלצים בלונדון לנסות ארקטיק רול (לא תמיד קל להשיג את הקינוח הזה, אני מזהיר מראש)
- Butler's at the Chesterfield
- Parlour (Kensal Green)