הסיטי של לונדון – היסטוריה, הנאה, ולא רק עסקים

הסיטי של לונדון (The City Of London) הוא אזור במרכז לונדון, המכונה גם "המייל המרובע" (The Square Mile), על שום שטחו – בערך 2.5 ק"מ רבועים. לרוב הוא נקרא בפשטות, "הסיטי" (The City).

הסיטי של לונדון
הסיטי של לונדון

גיאוגרפית, נמצאת הסיטי על הגדה הצפונית של נהר התמזה, גובלת בווסטימנסטר ממערב, וקל להגיע אליה ברגל או בטיוב.

זהו המקום בו נוסדה העיר על ידי הרומאים בשנת 47 לספירה, וכיום, זהו אחד המרכזים הפיננסיים החשובים בעולם, ובו ריכוז בנקים גבוה במיוחד. באזור מתגוררים פחות מעשרת אלפים איש, אך פוקדים אותו מדי יום פי שלושים עובדים ותיירים.

הסיטי של לונדון הוא המקום בו התחילה העיר הנפלאה הזו, והמקום בו המציאה עצמה מחדש ובהצלחה כבירה שוב ושוב (לאחר שני אסונות קשים שפקדו אותה והחריבו חלקים ניכרים ממנה – ראו בהמשך). כל אלה, ואוסף האתרים המעניינים הפזורים בה באיזור כה קטן, הופכים את הביקור המומלץ בסיטי לכזה שאינו מבוסס על עסקים – כולו הנאה.

היכרות ראשונית עם הסיטי של לונדון

ומה בעצם זה אומר – הסיטי של לונדון? "העיר" של "העיר"? עיר בתוך עיר? כן, בדיוק כך – בדומה, אך אלף אלפי הבדלות מהוותיקן של רומא, הסיטי של לונדון היא עיר עצמאית ולה ראש עיר נבחר משלה (הנקרא "The Lord Mayor" להבדיל מראש עיריית לונדון – ("The London Mayor"), ובית עירייה משלה, ומדיניות עירונית משלה, אבל למזלנו הטוב, כדי להיכנס אל הסיטי – אין צורך להציג דרכון או לשלם עבור ETA, צריך וכדאי פשוט להגיע.

ובל תטעו, הסיטי אינה אזור תעשייה עמוס מכוניות ליסינג, ומשרדים מכוערים מקירות גבס, אלא מבוך יפה של רחובות אבן אלגנטיים, זכוכית ואור חם, ולמרות שאינה משופעת בפארקים ובריאות ירוקות, בתחומה נמצאים גם חמוקיה של קתדרלת סנט פול, שוק לדנהול המכושף, כנסיית סנט דנסטן שנדמה שיצאה מתוך רומן רומנטי, והאנדרטה (The Monument) לזכר השריפה הגדולה שכילתה את העיר בשנת המזל הרע של 1666 – כסרט פעולה נטפליקסי בתקציב נמוך ומתח גבוה.

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון

כל האתרים האלה נמצאים או חבויים בין גורדי שחקים מרשימים ולא מלבניים-רגילים, כדוגמת בניין הגרקין, מגדל ווקי-טוקי ובו הסקיי גארדן, ועוד.

ההיסטוריה של הסיטי

ראשיתה של הסיטי, ממנה התפתחה לונדון כולה, היא ביישוב "לונדיניום" שנוסד בעת הכיבוש הרומי של האי בשנת 47 לספירה. קלאודיוס, קיסר רומי כבש אותו מידיהם של השבטים הקלטים. סביב לונדיניום בנו הרומאים בשנת 200 לספירה חומה (The London Wall) שעדיין ניצבת במקומות מסויימים בסיטי וניתן לראותה.

בתקופת ימי הביניים, העיר התפתחה לכיוון מערב – ובמעלה הנהר, הפכה ווסטמינסטר להיות מקום מושבם של בית המלוכה והשלטון.

הסיטי נותרה מרכז מסחרי וכלכלי. בשנת 1600 הפכו שתי הערים לעיר אחת רצופה שהוסיפה להתפתח עד ימינו, ושרדה שני גלי הרס קשים: השריפה הגדולה ב-1666 שהחריבה חלקים ניכרים מהעיר (לזכרה נבנתה האנדרטה – (The Monument), וההפצצות הגרמניות בעת מלחמת העולם השנייה, שכונו "הבליץ".

אתרים עיקריים ודברים שמעניין לעשות בסיטי של לונדון

Powered by GetYourGuide

קתדרלת סנט פול (St Paul Cathedral)

אחד מאתרי החובה בעיר ואחת מהקתדרלות היפות והמפורסמות בעולם. בביקור במקום כדאי להתנסות ב-"גלריית הלחישות" הנמצאת במעלה הקתדרלה, סמוך לכיפתה המעוגלת, ובה ניתן לשמוע את הנאמר ממרחק גדול עקב גלי הקול המוחזרים מהכיפה.

גלריית הלחישות בקתדרלת סנט פול לונדון
גלריית הלחישות בקתדרלת סנט פול לונדון

כדאי גם לתזמן את הביקור במהלך אחד מהרסיטלים החינמיים בקתדרלה. זמנים ומידע כאן.

המבנה יוצא הדופן יפה מכל זווית, אך יש כמה מהן המבטיחות תמונות נפלאות ממש:

נסו להגיע אל רחוב קאנון (Cannon street) הסמוך ולא תתאכזבו. הבניינים הגבוהים ברחוב ממסגרים את הקתדרלה והתמונות בהתאם. ניתן גם לצלם מבניין משרדים וחנויות סמוך הנקרא "One New Change", ממנו תשתקף הקתדרלה בקירות הזכוכית.

קתדרלת סנט פול לונדון
קתדרלת סנט פול לונדון

וסוד שמור נוסף, הכולל מפגש בין הקתדרלה לבריכה, נמצא כאן.

אל תשכחו לבדוק גם את רשימת המסעדות המומלצות של "לונדוניסט" בלונדון, לשריין מקומות בסיורי האוכל או המוזיקה המושקעים, וגם לעקוב באינסטגרם להמלצות הכי שוות בלונדון מהזווית המקומית.

שוק לדנהול (Leadenhall Market)

זהו אחד מהשווקים היפים בעיר, והוא נמצא במבנה מקורה ומרהיב שהוקם ב-1411 ושימש כשוק המזון של הסיטי. במקום היה קיים שוק אף בימיה של לונדיניום הרומאית.

שוק לידנהול
שוק לידנהול

כיום רוב החנויות בו כבר לא בעסקי המזון. לדנהול הוא חיבור של שתי מילים ונגזר מגג העופרת (Lead) ו-הכניסה המפוארת (Hall) אל אחוזה שניצבה לצידו. השוק שימש גם כאתר צילומים לסרטי "הארי פוטר", כ"סמטת דיאגון" (Diagon Alley)

מרכז האמנויות ברביקן (Barbican Arts Centre)

מרכז האמנויות ברביקן
מרכז האמנויות ברביקן

מרכז אומנויות מהגדולים באירופה. פירוש השם "ברביקן" הוא מגדל מבוצר וגם סגנונו האדריכלי הנקרא "ברוטליזם", תומך בכך.

במקום קולנוע, תיאטרון, אולם קונצרטים וכדאי לבדוק את רשימת האירועים לפני ההגעה. בברביקן יש גם גן בוטני מקורה וטרופי, הראוי לביקור.

 מצודת לונדון (Tower of London)

מצודת-לונדון-מבט-מנהר-התמזה
מצודת לונדון. מבט מנהר התמזה

טירה מ-1066 ששימשה בעבר כבית סוהר, ובהמשך כאחד ממקומות המגורים של המשפחה המלכותית. כיום ניתן לסייר בשרידי הארמון ולצפות בתצוגה של תכשיטי הכתר. המצודה נמצאת במרחק של כארבע מאות מטרים מגשר המצודה המומלץ אף הוא.

סקיי גארדן (Sky Garden)

החלל הפנימי של תצפית הסקיי גרדן
החלל הפנימי של תצפית הסקיי גרדן

תצפית חינמית ופנורמית מהקומה ה-43 של מגדל "ווקי-טוקי", הכוללת גם מסעדה וגן בוטני מקורה. הכניסה חינמית, אך יש להזמין כרטיס וכדאי לעשות זאת מספר ימים מראש כדי להבטיח מקום וזמן.

כנסיית סנט דנסטן שבמזרח (St. Dunstan's in the East)

כנסיית סנט דנסטן שבמזרח – St Dunstan in-the-East
כנסיית סנט דנסטן שבמזרח – St Dunstan in-the-East

הכנסייה נבנתה במקור ב-1100, נפגעה בשריפה הגדולה ב-1666 ובבליץ במלחמת העולם השנייה. אבל דווקא כאן טמון קסמה – הריסות האבן, בשילוב הצמחייה הנשזרת במקומות בהם היו פעם חלונות, הופכים את המקום לגן מדיטטיבי ופוטוגני, ואני ממליץ מאוד להגיע. מדובר באחת מהפינות המיוחדות ביותר בעיר.

בניין הגרקין (The Gherkin) ובניין השארד (The Shard)

הגרקין - Gherkin
הגרקין – Gherkin

שני בניינים אייקונים בקו הרקיע הלונדוני, הראשון נמצא בתוך גבולות הסיטי והשני מעבר לתמזה.

הגרקין (מלפפון חמוץ), הוא כינויו של מבנה חברת הביטוח  Swiss Re (30 St Mary Axe Street). הכינוי ניתן לו על שום צורתו המעוגלת. הוא לא פתוח לציבור, אך יש בו מסעדה ובר בקומה העליונה אליהם אפשר כמובן להגיע.

השארד ששמו ניתן לו עקב דמיונו לרסיס זכוכית כולל את המלון היוקרתי "שאנגרי-לה" (Shangri La), מסעדת "אקווה-שארד" (Aqua Shard), ותצפית מקומתו ה-72.

Powered by GetYourGuide

האנדרטה לזכר השריפה הגדולה (Monument The)

בשנת 1666 פרצה שריפה בבית אופה, בסמטת פודינג (בחיי , Pudding Lane – פודינג הוא הכינוי הכולל באי הבריטי לקינוח כלשהו), והחריבה במהירות חלקים ניכרים בלונדון כולה ובסיטי בפרט.

האנדרטה – (The Monument)
האנדרטה – (The Monument)

בניית האנדרטה החלה חמש שנים בלבד אחר כך. ניתן לטפס את 311 המדרגות המובילות אל ראש האנדרטה ולזכות בתצפית יפה על הסביבה. כרטיסים ושעות פתיחה, כאן.

הבורסה המלכותית (The Royal Exchange)

בניין הרויאל אקסצ׳יינג׳ (הבורסה המלכותית)
בניין הרויאל אקסצ׳יינג׳ (הבורסה המלכותית)

עוד בניין מרשים מבחוץ ומבפנים שלא כדאי לפספס, הוא המקום בו שכן המרכז המסחרי של לונדון שנבנה במאה ה-16. כיום, זהו מרכז מסחרי ובו חנויות יוקרה ומסעדות, ואף סניף צנוע יחסית של אחת החנויות האהובות עליי בעיר – פורטנאם ומייסון (Fortnum & Mason והביקור בסניף הגדול בפיקדילי – חובה לכל תייר).

מוזיאון לונדון (The Museum of London)

המוזיאון הזה שכן בעבר בסיטי נסגר ב-2022. הוא צפוי להיפתח במשכנו החדש בסיטי, ב-2026. יש למה לחכות.

Fun fact על הסיטי של לונדון

ארבעה עשר שומרים – פסלי דרקונים הצבועים כסף ואדום
ארבעה עשר שומרים – פסלי דרקונים הצבועים כסף ואדום

בגבולות הסיטי של לונדון וה"מייל הרבוע" ניצבים ארבעה עשר שומרים – פסלי דרקונים הצבועים כסף ואדום. מפת המיקומים המלאה, כאן.

מסעדות מומלצות בסיטי של לונדון

הסיטי של לונדון משובץ אינספור מסעדות המשרתות את העובדים באיזור ואת התיירים. מנסיוני האישי, אוכל להמליץ על מסעדות הבשרים המצוינות –Hawksmoor  ו- Blacklock. האוכל נפלא, המחירים הגיוניים, השרות טוב מאוד והאוירה נהדרת – העיצוב תעשייתי אורבני ואלה מסעדות אליהן אני חוזר פעם אחר פעם. לשתי הרשתות מספר סניפים ברחבי לונדון, והרלוונטיים לאזור הסיטי: Hawksmoor Guildhall  (110 Basinghall Street) ו-Blacklock City (13 Philpot Lane).

לארוחת הבוקר אני ממליץ על ה-Duck and Waffle, המסעדה הגבוהה ביותר בממלכה הבריטית, הממוקמת בקומה הארבעים של מגדל משרדים (110 Bishopsgate) – זו חוויה מיוחדת והנוף בלתי נשכח.

ואת (אחת) מכוסות הקפה שלכם, כדאי לשתות ב-Host Cafe הנמצא בתוך כנסייה פעילה ויפה הנקראת St Mary Aldermary (69 Watling Street) – שימו לב לשעות וימי הפתיחה, כי בשבת וראשון סגור, אבל הרי לא באנו לסיטי של לונדון לעסקים, אלא להנאה ולכן כדאי להגיע אל המקום גם לא בסופי השבוע.

אל תשכחו לבדוק גם את רשימת המסעדות המומלצות של "לונדוניסט" בלונדון, לשריין מקומות בסיורי האוכל או המוזיקה המושקעים, וגם לעקוב באינסטגרם להמלצות הכי שוות בלונדון מהזווית המקומית.

מלונות מומלצים בסיטי של לונדון

למרות שמדובר באזור המתמקד בפעילות העסקית, גם כאן יש מבחר מלונות לכל תקציב, ולא מדובר בהכרח במלונות המשרתים רק אנשי עסקים. מדובר בהנאה, כאמור.

למרות זאת – אני ממליץ להגיע לסיטי כמובן, אך ללון באזורים שוקקים יותר עבור תיירים גם בשעות הלילה כמו קובנט גארדן וסוהו.

איך מגיעים לסיטי

קל להגיע אל הסיטי ברכבת התחתית (ה-Tube):

  • תחנת Tower Hill (על הקווים Circle ו-District) גובלת ממזרח.
  • תחנת Temple  (על הקווים Circle ו-District) גובלת ממערב.
  • תחנת Liverpool Street (על הקווים Elizabeth, Central, Circle, Hammersmith, Metropolitan) גובלת מצפון.
  • תחנת Chancery Lane  (על קו Central) גובלת מדרום.
  • וכמובן, ניתן ואולי אף כדאי לנסוע אל אחת התחנות הנמצאת בתוך הסיטי – למשל: Bank, Mansion House, Monument.

זכרו שכל שטח הסיטי הוא כשניים וחצי קילומטרים רבועים, כך שהמרחקים קצרים.

לקריאה נוספת

airalo ad