כיכר פיקדילי שבאזור הווסט אנד, ברובע ווסטמינסטר שבמרכז לונדון היא אחד מהמקומות שיש סיכוי גבוה שתגיעו אליהם או תעברו בהם בביקור שלכם בבירה הבריטית. הכיכר האייקונית, עם שלטי הניאון ופסל המלאך, היא גם אחת משלוש הכיכרות הכי מפורסמות ומרכזיות בלונדון (לצד כיכר טרפלגר וכיכר לסטר), וגם מהווה ״משולש גבולות״ בין השכונות סוהו, מייפייר וסנט ג׳יימס, חתיכת מיקום אסטרטגי… חוץ מהיותה ״נקודת מוצא״ נוחה לכמה מהאתרים הידועים והאזורים המרכזיים בלונדון, הכיכר ידועה בשלטי הניאון, שהם משטחי הפרסום היקרים בעולם ולכן יש שקוראים לה, "הטיימס סקוור של לונדון".
בעוד שבכיכר עצמה בעיקר תקחו תמונות ואולי תראו איזה מופע וחצי, הכיכר מהווה נקודת מוצא ממש נוחה לרחוב ריג׳נטס (שמתחיל בה במלוא הדרו), לסוהו העמוסה בכל-טוב, לשכונת מייפייר היוקרתית, לצ׳יינה טאון, ואפילו לא מרחק הליכה גדול לפארק סנט ג׳יימסס, לגרין פארק, לארמון, למגדל השעון (הביג בן) והפרלמנט, לכיכר טרפלגר ולאזורים מרכזיים רבים אחרים. לפי הרב גוגל מפות, הכיכר מרוחקת רק 6 דקות הליכה מלסטר סקוור וצ׳יינה טאון, 7 דקות הליכה מטרפלגר סקוור ו-11 דקות הליכה מרחוב אוקספורד. אתם מוזמנים לצפות בסיור לייב אורות כריסמס שערכתי בדצמבר 2020 התחלתי אותו ברחוב פיקדילי והמשכתי בכיכר פיקדילי ורחוב ריג׳נט. זה הסיור לייב הכי נצפה שלי מתקופת הקורונה (25 אלף צפיות נכון להיום):
אפילו יותר מאשר מוקד תיירותי, הכיכר משמשת כצומת תעבורה מרכזי באזור – היא נמצאת במפגש הרחובות ריג’נט (Regent), פיקדילי (Piccadilly) ושדרת שפטסברי (Shaftesbury Avenue). פיקדילי גם קרובה למתחמי הבידור והקניות של הווסט אנד, לרובע סוהו ונמצאת בצומת מפגש של שני קווי אנדרגראונד: פיקדילי (הקו הכחול-כהה) ובייקרלו (הקו החום). תחנת האדרגאונד של פיקדילי סירקס היא היחידה בלונדון שכל כולה מתחת לאדמה – אין לה אפילו מבנה אחד מעל לאדמה, וזה כמובן לא מפתיע בהתחשב לעומס שעובר במקום בתקופות רגילות (טרום-קורונה): 2 מיליון תיירים בשבוע, 100 מיליון בשנה.
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
עלות הפרסום על שלטי הניאון (כיום לד) בכיכר היא אסטרונומית. לא ידוע בדיוק כמה עולה להשכיר שלט מואר על הכיכר, אבל ידוע שחברת יונדאי שילמה בשנה 2011 כ-2 מיליון פאונד לאותה שנה. עד היום פרסמו בכיכר כ-50 מותגי שונים. חברת קוקה-קולה היא החברה הותיקה ביותר שמפרסמת בכיכר פיקדילי – ברציפות מאז 1955.
כיכר פיקדילי נחשבת לאחד מהסמלים הידועים של לונדון – כאשר בריטי רוצה לקרוא למקום הומה אדם הוא משתמש בביטוי שהוא "כמו כיכר פיקדילי". מלבד חנויות ענק כמו חנות הנעליים והספורט Lilywhites, סניף גנרי אבל גדול של Boots, חנות הדגל של נספרסו, ועוגת הגבינה האייקונית של Cakes & Bubbles, האיזור שמסביב לכיכר רווי במופעי רחוב, חנויות דגל מכל הסוגים, בארים, תיאטראות, מלונות, מסעדות ובתי קפה מובחרים. המקום מהווה מוקד לצילומים רבים, אך גם מקום עם (לא) מעט היסטוריה.
היסטוריה על קצה המזלג
- ביתו של רוברט בייקר, חייט מהמאה ה-17 שמכר וייצר צווארונים שכונו בתקופתו "פיקדיל" (Pickadills, צווארונים גבוהים) שכן בשוק הפתוח שהיה פעם בדרך פיקדילי של היום. אחרי שכל הרחוב התמלא באנשים בצווארוני פיקדיל הוחלט לשנות את שם הרחוב מדרך פורטוגל לדרך פיקדילי – והשאר היסטוריה. אגב, במרחק של 3-4 דקות משם, בשכונת מייפייר, המציאו את הטוקסידו.
- בשנת 1819 הכיכר הוקמה, תוכננה על ידי האדריכל ג'ון נאש והייתה לה צורה עגולה – ומכאן הגיע בשם המילה סירקס, שמשמעותה בלטינית היא מעגל.
- בשנת 1886 צורת הכיכר השתנתה עם בניית שדרות שפטסברי והיא הפכה להיות מעין משולשת.
- ב-1906 נפתחה מתחת לכיכר תחנת הרכבת התחתית, שבה עברו קו פיקדילי וקו בייקרלו.
- בשנת 1910 הוצבו בכיכר שלטי הפרסומת החשמליים המוכרים, אשר בהמשך לסימן ההיכר של הכיכר, אז זה היה חידוש טכנולוגי גדול בעולם שלטי החוצות.
- בשנת 1928 תחנת הרכבת נבנתה מחדש משום שלא עמדה בעומס הנוסעים.
מה יש בכיכר פיקדילי?
מוקדי עניין מרכזיים
- אתר ההנצחה של הלורד שפטסברי (Shaftesbury Memorial) – הרוזן שאפטסבורי השביעי, שהיה נדבן, פוליטיקאי ורפורמטור בריטי במאה ה-19, היה תומך של הציונות ושל שיבת העם היהודי לארצו, וגם אחד מהאחראים הראשיים לכך שיפסיקו להעסיק ילדים במכרות הפחם באנגליה. הפסל שבכיכר עשוי כולו דווקא מאלומיניום (!), שזו מתכת שנחשבה למאוד יוצאת דופן לעבודה בתקופה הויקטוריאנית, משום שצריך המון חשמל כדי להתיך אותה. בזמן מלחמת העולם השנייה הפסל הוסר מהכיכר כדי להגן עליו מההפגזות של הנאצים, ובמקומו הוצב במקום לוח מודעות, ולבסוף הפסל הוחזר לכיכר בשנת 1948 (לו הרוזן שאפטסברי היה יודע מה עוד קרה באותה שנה, הוא ודאי היה שמח). בראש המזרקה השחורה ניצב פסלו של "מלאך החסד הנוצרי", שנוצר על ידי הפסל אלפרד גילברט, והיה הפסל הראשון בעולם שנוצר מאלומיניום (בפסל לא מופיע האל ארוס, אל האהבה היווני, כפי שהרבה מתבלבלים, אלא הקדוש הנוצרי אנטרוס). בעת הקמת הפסל עורר הפסל מחלוקת בשל היותו פסל של גבר עירום, אולם בהמשך התרגל אליו הציבור הלונדוני השמרני.
- ביתן לונדון (London Pavilion) – מבנה מפורסם שהוקם במאה ה-19, שסופח ללונדון טרוקדרו, מתחם בידור ענק שהפך למלון 3 כוכבים נחמד.
- מבנה משרד כיבוי האש המחוזי (County Fire Office) – מבנה לשימור שמעליו ניצב הפסל של בריטניה (דמות שמסמלת את הממלכה המאוחדת).
תיאטראות
באזור הכיכר קיימים תיאטראות השוכנים במבנים יפיפיים ואפשר לראות בהם מחזות זמר והצגות מעולות.מבין התיאטראות אפשר למנות את:
- תיאטרון פיקדילי (Piccadilly Theatre) – ממוקם ברחוב Denman מאחורי כיכר פיקדילי. בין ההצגות שהוצגו שם היו אישה יפה בשנים 2020-2021 ומולן רוז' ב-2021.
- תאטרון קריטריון (Criterion Theatre) – שמכיל קצת פחות מ-600 מקומות ישיבה והוצגו בו במהלך 2021 ההצגות אמלי וגאווה ודעה קדומה.
- תיאטרון ג'רמין (Jermyn Street Theatre) – זהו אולם הופעות הממוקם ברחוב Jermyn שנפתח לא מזמן, בשנת 1994, אבל למרות הותק הקטן שלו הוא הספיק לא מעט עם עשרות הצגות ועשרות פרסים.
- תיאטרון ליריק (Lyric Theatre) – התיאטרון נמצא ברחוב Shaftesbury ובמקור הוא הוקם עבור המפיק Henry Leslie שמימן אותו מהרווחים של האופרה דורותי. לאחר תקופה התיאטרון עבר למשכנו החדש והנוכחי בדצמבר של שנת 1888.
- תיאטרון הנסיך מוויילס (Prince of Wales Theatre) – התיאטרון הזה ממוקם ברחוב Coventry ליד כיכר לסטר. הוא הוקם בשנת 1884, נבנה מחדש בשנת 1937 ושופץ בהרחבה בשנת 2004.
- תיאטרון אפולו (Apollo Theatre) – תיאטרון אפולו נמצא על רחוב Shaftesbury. הוא פתח את שעריו ב-21 בפברואר 1901 עם הקומדיה המוזיקלית האמריקאית הבל של בוהמיה.
חנויות בכיכר פיקדילי
בסביבת הכיכר ישנן חנויות ובתי כולבו רבים בהם ניתן לעשות שופינג וקניות. המומלצים ביניהם:
- ווטרסטון (Waterstone) – חנות ספרים ענקית, הגדולה ביותר באירופה, כל ספר אפשרי כמעט ניתן למצוא בה ומתקיימים בה אירועי תרבות מדי פעם.
- פורטנום אנד מייסון (Fortnum & Mason) – כלבו ענק, הנמצא במבנה מהמאה ה-18, עם מוצרי בוטיק מכל התחומים. יש לו היסטוריה מעניינת, שתוכלו לשמוע עליה בסיור הלייב אורות כריסמס בראש העמוד.
- ליליוויטס (Lillywhites) – חנות ספורט ענקית, 5 קומות ו-34 מחלקות שונות. מחנויות נעלי הספורט הפופולריות בלונדון.
- המליס (Hamleys) – חנות הצעצועים הראשונה והגדולה בעולם, 7 קומות, נמצאת 7 דקות הליכה מהכיכר – אטרקציה מעולה למשפחות עם ילדים.
לאוהבי שופינג מומלץ מאוד לשוטט ברחוב ריג’נט (Regent) ולהמשיך עד לאוקספורד, לכל אורך הדרך וגם ברחוב אוקספורד נמצאות חנויות אופנה פופלריות רבות. לאוהבי שופינג ׳עילי׳ יותר (או חובבי מותגים, או גלריות), מוטב דווקא להמשיך מכיכר פיקדילי לכיוון רחוב בונד (Bond Street) בשכונת מייפייר (Mayfair), שהיא האחות היוקרתית והאלגנטית של סוהו.
מסעדות מומלצות באיזור כיכר פיקדילי
- קייק אנד באבלס (Cakes & Bubbles) – פטיסרי עטור פרסים של השף הברצלונאי אלברט אדריה, זוכה שף הפטיסרי הטוב בעולם בשנת 2018. המקום מתמחה בקינוחים ושמפניות, אבל השוס הגדול אליו באים לכאן הוא עוגת הגבינה האייקונית, שנחשבת לאחת מהמדוברות בעולם, והיא בעצם קציפת גבינה משובחת ממחוז קולמר שבצרפת, המצופה בקראסט של אגוזי לוז – צריך לטעום כדי להבין!
- אוסקר ווילד לאונג' (Oscar Wilde Lounge) – לאונג'/היכל אפטרנון טי יוקרתי בתוך מלון קפה רויאל בו ניתן לחוות את טקס התה של אחר הצוהריים (אפטרנון טי). או להמיר את התה בשמפניה, ולשבת היכן שווינסטון צ׳רצ׳יל, אליזבת טיילור, אוסקר ווילד ואחרים, לצד האצולה הצרפתית (!) של לונדון, היו נוהגים לשבת. לפני כמה שנים זכיתי לשבת שם עם לוסי בפינה האהובה על צ׳רצ׳יל, וזו היתה חוויה מטורפת.
- מסעדת הפיוז׳ן המערב אפריקנית Ikoyi – כשגריר של הקולינריה הלונדונית הבינלאומית, אני ממליץ לנסות משהו שונה: מסעדה שלוקחת מנות ממדינות כמו ניגריה, גאנה, בנין וחוף השנהב, ועושה להם פרשנות מודרנית, תוך כדי שמירה על הטעמים והתבלינים המקוריים. המקום נחשב למסעדה המערב-אפריקנית וגם הניגרית הראשונה בעולם שזוכה לכוכב מישלן!
- בראסרי זדל (Brasseroe Zedel) – מסעדה צרפתית מפוארת במבנה מרשים זו היא אופציה מצוינת נוספת לארוחת בוקר איכותית במרכז לונדון, ממש ליד הכיכר, בקומת הכניסה של המסעדה המפוארת יש קפה בסגנון פריזאי עם מנות צרפתיות קלאסיות כמו קרוק מאדאם, סלט ניסואז וקרואסון ז׳מבון. יש גם קפה בקלייה כהה לא חמוץ, שקשה למצוא כבר בעיר, וארוחות צהריים קלות.
ההמלצות כאן הם למסעדות שממש קרובות לכיכר, אבל במרחק קצר מאוד של מספר דקות הליכה ממנה, תגיעו למסעדות מעולות נוספות, המרוכזות לרוב בשכונות סוהו ומייפייר. אוהבים אוכל טוב? אל תפספסו את סיורי האוכל המושקעים שלי בלונדון!
מלונות בסביבת כיכר פיקדילי בלונדון
בכיכר מלונות מעולים, ונוח להתארח באיזור בגלל אפשרויות התחבורה הציבורית הרבות שבה שמאפשרות להגיע בקלות לכל נקודה בעיר.
מיד נביא את רשימת המלונות אבל לפני כן, רצינו להמליץ על Hotel cafe royal שמעבר להיותו מלון יוקרה מעולה, יש בו כמו שהזכרנו קודם לאונג' עם תה של אחר הצוהריים וגם אפשרות לקבל משרת אישי שדואג לכל הפרטים בזמן השהות במלון.
במחיר יותר עממי אפשר לקחת את מלון Zedwell Piccadilly הממוקם גם בקרבת הכיכר או את Thistle Piccadilly שאמנם נמצא בכיכר לסטר אבל מרוחק מפיקדילי רק 3 דקות של הליכה. בקישור הזה תוכלו לקרוא יותר על 10 המלונות הטובים ביותר בסביבת כיכר פיקדילי.
Booking.com6 עובדות מעניינות על הכיכר שאולי לא ידעתם
- במלחמת העולם השנייה לונדון הופצצה ב"בליץ" על ידי הצבא הנאצי, עקב כך הורד הפסל במזרקה המפורסמת בכיכר, על מנת שלא ייפגע ונורות הניאון בה הוחשכו (והוחזרו לפעולה רק ב-1949). כאשר החזירו את הפסל למקום הוא הוצב הפוך, כשפניו דרומה. כתוצאה ממתקפת הבליץ כנסיית סנט ג'יימס היפה ליד הכיכר כמעט נהרסה, אך שוקמה לאחר המלחמה.
- בשנת 2002 יוקו אונו שילמה כ-150 אלף לירות שטרלינג על מנת שהציטוט מהשיר Imagine, של בעלה המנוח, ג'ון לנון (הסולן של הביטלס) יופיע בכיכר. הציטוט, "Imagine all the people living life in peace" ("דמיינו את כל האנשים בעולם חיים חייהם בשלום") הופיע על גבי רקע לבן בכיכר למשך כשלושה חודשים.
- קיים פרויקט בסוהו בשם "שבעת האפים של הסוהו", ובו מתחבאים שבעה אפים ברחבי השכונה – אחד מהם נמצא בכיכר פיקדילי.
- הכיכר מופיעה בסרט "הארי פוטר ואוצרות המוות: חלק 1", ובסדרות "דוקטור הו", ו"שרלוק".
- נורות הניאון במסכי הכיכר הוחלפו בשנים האחרונות לנורות LED – המפרסמת הוותיקה ביותר בכיכר הם חברת קוקה קולה שמפרסמת במקום משנת 1954.
- הנורות מוחשכות לעיתים נדירות לאות זיכרון – משנת 1949 הם כובו רק בגלל הלוויה של ווינסטון צ'רצ'יל, לווית הנסיכה דיאנה וביום כדור הארץ.
הגעה לכיכר
אפשר להגיע לכיכר דרך תחנת הרכבת התחתית פיקדילי סירקס (Piccadilly Circus tube station). תחנה זו היא אחת התחנות המרכזיות של לונדון וייחודית בכך שהיא נמצאת כולה מתחת לכיכר. בתחנה עוברים הקווים בייקרלו (Bakerloo, מסומן בחום) ופיקדילי (Piccadilly, מסומן בכחול כהה).
שאלות ותשובות
כיכר פיקדילי היא סמל לונדוני בגלל המראה שלה, והמיקום המרכזי שלה, ומכיוון שקיימים בסביבותיה שפע של אתרי עניין ושכונות מרכזיות כמו סוהו, צ׳יינה טאון ומייפייר, וכל זה לצד בתי הכלבו, המלונות והמסעדות של סוהו ומייפייר. היא בלב העיר, סמוכה לסוהו וקל מאוד להתנייד אליה על ידי האנדרגראונד (הרכבת התחתית של לונדון).
אמנם הכיכר עצמה לא גדולה במיוחד, וטובה בעיקר לצילומי תמונות וכנקודת מוצא לאזורים מרכזיים אחרים, אבל במרחק 2-5 דקות ממנה לכל כיוון תמצאו המון דברים מעניינים ומוקדי עניין מרכזיים בלונדון: השכונות סוהו ומייפייר, רחובות שופינג מרכזיים, אתרי תיירות, גלריות, תיאטראות והמווון מסעדות. יש בכיכר שפע של דברים שניתן לעשות ופירטנו על כל האפשרויות כאן בעמוד.
כן, הכיכר הומה אדם ברוב שעות היממה, אבל כמו בכל מקום הומה בעיר גם כאן כדאי להיזהר מכייסים. ניתן להסתובב בכל שעות היום וליהנות מחיי הרחוב המעולים שבה, אבל החנויות נסגרות באיזור השעה 16:00 בימי א' ובאזור השעות 17:30 עד 19:00 בשאר ימות השבוע. מסעדות וברים פתוחים לרוב עד עשר או חצות.
בטח, בכיכר ובסמוך אליה קיימים מלונות רבים ומעולים, אחד מהמלונות המומלצים הוא Zedwell Piccadilly, מלון איכותי על הכיכר – והכי חשוב במחיר שפוי. סמוך לכיכר ובמחיר שפוי נמצא גם מלון Thitsle המעולה, שאת הסקירה המלאה עליו תוכלו לקרוא כאן.