שלג בלונדון זה דבר די נדיר, בטח בהשוואה לערים גדולות אחרות באירופה ובצפון אמריקה. אבל למה בעצם? איך עיר כל כך צפונית גיאוגרפית (לונדון צפונית יותר מניו-יורק למשל) זוכה למזג אוויר מתון יחסית עד כדי כך שיש שנים שלמות בלי שלג בכלל?
ברור שבשביל ישראלים, שמגיעים לכאן מאחת המדינות הכי חמות בעולם, לונדון נחשבת לקרה, אבל ביחס לאירופה היבשתית (ובמיוחד לצפון או מזרח היבשת) מזג האוויר בלונדון נחשב מתון מאוד – נדיר שהטמפרטורות כאן צונחות מתחת לאפס בחורף, ונדיר שבקיץ הן עולות מעל ל-25 מעלות (זה קורה, אבל ממש ימים ספורים בשנה).
שלג או לא שלג, סיורי האוכל הנהדרים שלנו, סיורי המוזיקה ואפילו סיורי השופינג שלנו נמשכים כסדרם.
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
זרם הגולף
למה? יש לזה כמה סיבות, אבל הסיבה העיקרית נקראת ׳זרם הגולף׳ – בגדול, זהו זרם מים חמים שמגיע לאזור בריטניה היישר מאזור הים הקריבי, שנמצא בצידו השני של האוקיינוס האטלנטי. איזה כיף שבלונדון יש לא רק אוכל קריבי נפלא, אלא יש גם אוויר של ממש מהקריביים, לא ככה? אולי זו הסיבה (לצד הקולוניאליזם) שהתרבות הג׳מייקנית פורחת כאן 🙂
זרם הגולף ממש ׳מציל׳ את אירופה, שבלעדיו היתה הרבה יותר קפואה. כמה קפואה? קחו לכם קו ישר מלונדון מערבה – ותגיעו לחלקים קפואים של קנדה. קחו לכם קו ישר מספרד החמימה – ותגיעו לניו-יורק. בזכות זרם הגולף, אירופה, אזור מאוד צפוני בכדור הארץ, היא הרבה יותר חמה ממה שהיא באמת אמורה להיות.
בזכות אותו זרם קסום, בריטניה ואירלנד זוכות למזג אוויר מתון בחורף וגם בקיץ, ונדיר שהטמפרטורות צונחות כאן מתחת לאפס. אירלנד הירוקה היתה אמורה להיות הרבה יותר קפואה ומושלגת, ולונדון היתה אמורה להיות קרה לפחות כמו אמסטרדם, ברלין או פראג, ערים ששלג הוא עניין שבשגרה בחורף שלהן. בפועל, החורף בלונדון קר אבל לא מקפיא – בחודשים דצמבר, ינואר ופברואר הטמפרטורה הממוצעת כאן ביום היא בין 5 ל-9 מעלות, קר אבל לא קפוא.
שלג באנגליה
שלג באנגליה עצמה הוא לא כזה דבר נדיר, וחברים שלי שמתגוררים מחוץ ללונדון חווים שלג מדי שנה, למספר ימים בכל עונת חורף. אבל לונדון כשלעצמה היא עיר כל כך גדולה, שהטמפרטורה בה יחסית גבוהה לעומת האזורים שסביבה, כיאה לעיר ענקית – פליטת הגזים של כלי התחבורה והמפעלים מעלה את הטמפרטורה והופכת את העיר לחמה יותר מאזורי הכפר שסביבה. לכן לא נדיר לראות שלג בכפרים אפילו בדרום אנגליה ובסביבות לונדון, כשבעיר עצמה אין שלג.
הנה סיור לייב ספונטני שעשיתי מהפארק ליד הבית שלי ביום מושלג בינואר 2021:
ובכל זאת, פעם בשנתיים-שלוש השלג מגיע גם ללונדון. וכשזה קורה, זו חגיגה גדולה. לפעמים השלג מצליח להישאר בכמות גדולה ויפה (כמו בשנת 2018), ולפעמים לחצי יום (כמו ב-24 בינואר 2021), ואז הכל נמס. ולפעמים יש שנים שאין שלג בלונדון בכלל. אבל בימים הנדירים שיש שלג בלונדון – זו באמת חגיגה. תושבי לונדון יוצאים בהמוניהם לפארקים עם מזחלות שלג, ילדים עושים קרבות שלג, ואנשים יוצאים לשכונות היפות ומצלמים את לונדון בגרסה הלבנה והנדירה שלה. יש כאן שכונות שהלבן הזה עושה להם יפה במיוחד (קנזינגטון וצ׳לסי או מייפייר למשל), שלא נדבר על הפארקים האינסופיים כאן.
כמובן שגם ההתחממות הגלובלית ושינויי האקלים קשורים לזה. בעבר אפילו נהר התמזה והאגמים בפארקים של לונדון היו קופאים. לונדונים חובבי היסטוריה זוכרים למשל את האסון של שנת 1867 – האגם בפארק ריג׳נטס קפא (כמדי שנה), ואנשים הגיעו להחליק על האגם הקפוא, ואז הקרח נשבח ו-200 אנשים נפלו למים הקפואים, ולבסוף 40 מהם נהרגו. כיום נדיר מאוד לראות אגם קפוא בלונדון, שלא נדבר על נהר התמזה, שלא קפא כבר עשורים רבים.
רוצים לתפוס שלג בלונדון?
ובכל זאת, אם אתם מפנטזים על לתפוס שלג בלונדון, הסיכוי שלכם קיים, אם בכלל, בחודשים דצמבר עד מרץ. ב-2018 למשל השלג הגיע בתחילת מרץ, ב-2021 לקראת סוף ינואר, וב-2017 היו כמה ימים של שלג קל בתחילת דצמבר. אי אפשר באמת לדעת מתי זה יקרה, אם בכלל, וצריך לעקוב באדיקות אחרי התחזית, שגם היא רחוקה מלדייק תמיד. בקיצור, הסיכוי שלכם לתפוס שלג בירושלים גדול פי כמה מאשר אצלנו בלונדון.
עוד כמה מילים על החורף בלונדון
תזכרו את הכלל – ימי שמש בחורף הם הימים הכי קרים. כשהשמיים ׳נקיים׳ מעננים והיום שמשי בחורף – האוויר החם בורח למעלה, ואלו הימים הכי מקפיאים, לכן אל תתנו לשמש החורפים להטעות אתכם, והתלבשו היטב עם ביגוד תרמי ובשכבות שקל לקלף.
בכללי, החורף הלונדוני עשוי להיות משביז, אבל הוא לא נורא בכלל כמו שעושים ממנו. אני מזכיר למי שלא מכיר את המאמרים שלי בנושא, שכמות המשקעים השנתית הממוצעת בלונדון דומה לזו של ירושלים וחיפה (!) רק שבישראל הגשם מרוכז במספר מצומצם של ימים מאוד (מאוד!) גשומים, לעומת כאן שהגשם מתפזר לאורך הרבה יותר ימים בשנה, אבל מדובר לרוב בטפטופים קלים בלבד.
בנוסף, ההמלצה שלי היא בחורף להתאבזר בביגוד תרמי (לרוב חולצה תרמית תספיק, אבל אפשר גם מכנסיים). אם לא הספקתם להביא מהארץ, חפשו סניף של M&S (מארקס אנד ספנסר) שיש להם אחלה ביגוד תרמי שבעולם. ללונדון זה בהחלט מספיק – שכבה של חולצה תרמית, סוודר ומעיל – ואתם מסודרים.
בימים קרים מאוד מומלץ גם צעיף וכובע גרב. ורק תוודאו שיהיה לכם קל ׳לקלף׳ את השכבות כשנכנסים למסעדה או פאב מחוממים בו תזמינו כוס של מולד וויין או סיידר רותח.
שאלות ותשובות
במאמר כאן הסברתי מתי אפשר למצוא שלג בלונדון (אם בכלל) ומדוע זה יחסית נדיר. אבל יש עוד הרבה דברים שווים לעשות כאן בחורף חוץ מלנסות לכוון לימים מושלגים נדירים – למשל פסטיבל החורף ווינטר וונדרלנד או שווקי חג המולד ברחבי העיר. בבר בו תעצרו לצהריים אל תשכחו להזמין גם מולד וויין לצג האוכל.
אם התמזל מזלכם ותפסתם שלג בלונדון, יש כמה מקומות יפים במיוחד ליהנות בהם משלג, החל מהפארקים האינסופיים ברחבי לונדון, ועד שכונות יפות כמו צ׳לסי, גריניץ׳, קנזינגטון, ריצ׳מונד ועוד.
החורפים בלונדון אמנם מתונים, ולונדון עיר מרתקת ומעניינת תמיד, אבל חופשה חורפית היא לגמרי לא לכל אחד. אני מציע לאנשים להגיע ללונדון לפחות פעם אחת בתקופת קישוטי ושווקי חג המולד (סוף נובמבר עד תחילת ינואר), אבל באופן כללי העונה המועדפת עלי לביקור בלונדון היא האביב-קיץ או הסתיו המוקדם, או אם להיות מדוייק – החודשים מאי-יוני, או ספטמבר. למידע נוסף על עונות מומלצות לביקור בלונדון.
אמנם שלג הוא מאורע נדיר יחסית בלונדון, אבל העיר בנויה באופן יחסי להתמודד היטב עם שלג, ולרוב השלג לא משבש לחלוטין את החיים בעיר. לעתים ייתכנו שיבושים קלים בתחבורה הציבורית (בעיקר בפרברים וברכבות העיליות), אך ברכבות התחתיות ובאוטובוסים לרוב אין שיבושים גם תחת שלג כבד יחסית.