כמות הפארקים בעיר לונדון היא פשוט עצומה. בלונדון רבתי יש כ-3,000 פארקים. הפארקים בלונדון אינם משמשים רק כריאות הירוקות של העיר, אלא הם מוקד תיירות ותרבות לכל דבר ועניין. המפורסמים שבהם היו בעבר שטחים פרטיים לצייד וקייט של אנשי האצולה והמלוכה (כך למשל הפארקים המלכותיים, שמונה במספר), אך כיום הפארקים פתוחים לציבור ומשמשים כמקומות בילוי ופנאי מהמועדפים על תושבי העיר.
במאמר שלי על טבע בלונדון דיברתי על כך שלמעשה 47% משטח העיר הוא שטחים ירוקים, גנים ופארקים – זה כמעט חסר תקדים בעולם (לשם השוואה, בפריז רק 9.5% שטחים ירוקים). הפארקים בלונדון מסמלים יותר מכל את האופי הייחודי של העיר: הם מטופחים מאוד וכוללים לרוב פסלים, יצירות אמנות ואטרקציות שונות שהופכים אותם למופת יצירתי, אמנותי ואדריכלי. לעיתים מתקיימים בפארקים השונים בלונדון פסטיבלים והופעות מוזיקליות חיות, כך שהם נחשבים לאטרקציה תיירותית חינמית מועדפת גם על המבקרים בעיר. כמות המשחקים, ההופעות, משחקי הכדור המאולתרים, האימונים, הפיקניקים והרביצות בפארקים של לונדון יכולה להפתיע את מי שלא רגיל ל׳תרבות׳ פארקים כל כך מפותחת.
הנה כמה מהפארקים האהובים עלי בלונדון:
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
פארק רייג׳נטס – Regent’s Park
פארק גדול שנמצא בגבול הצפוני של מרכז העיר, על הגבול שבין הרובעים ווסטמינסטר וקמדן. מדובר בפארק מגוון ומרשים מאוד, שכולל בין השאר גן ורדים יפהפה, אגמים, תעלות ואפילו קולנוע פתוח בלילות הקיץ, כמו גם לא מעט פסטיבלים שווים. בצדו הצפוני של הפארק נמצא גן החיות של לונדון, ומעבר לו תצפית על מרכז לונדון בשם גבעת פרימרוז.
הייד פארק – Hyde Park
הפארק המפורסם ביותר בלונדון, חולש על שטח גדול במרכז העיר וכולל בין השאר אגם גדול, מספר בתי קפה/ברים על המים, הרבה מדשאות וגנים. בחורף נערך כאן פסטיבל החורף היומיומי המרהיב Winter Wonderland, ובקיץ לא מעט פסטיבלי קיץ בינלאומיים גדולים, בהם מופיעים אמנים מהגדולים בעולם. בצידו השני נמצאים גני קנזינגטון וארמון קנזינגטון.
שני פארקים מפורסמים נוספים שנמצאים במרכז העיר (אבל קטנים יותר), וצמודים לארמון בקינגהאם, הם גרין פארק (Green Park) ו-St. James’s Park.
פארקים פחות מתויירים/מוכרים אבל שווים מאוד
המפסטד הית׳ – Hampstead Heath
לא ׳פארק׳ טיפוסי אלא יותר כמו שמורה/פארק ׳פראי׳ גדול בצפון לונדון. למעשה יש כאן שטחים מטופחים לצד שטחים יותר ׳פראיים׳, וגם הרבה אגמים – חלק מהם טובים לשחייה ונפלאים בגלי החום הקצרים של הקיץ הלונדוני. כמו כן, בחלקו המזרחי של הפארק ישנה גבעה בשם ׳גבעת הפרלמנט׳ ממנה ניתן להשקיף על כל מרכז לונדון מצפון.
באטרסי פארק – Battersea Park
פארק מפתיע ויפה עם המון אגמים ותעלות וקצת היסטוריה (כאן נערך משחק הכדורגל הרשמי הראשון בהתאם לכללי התאחדות הכדורגל האנגלית, ב-1864). פארק שהמקומיים מאוד אוהבים להרגע בו, ויש גם בית קפה גדול על האגם עם המון מקומות ישיבה. כמו כן, נמצאת בפארק ׳פגודת השלום של לונדון׳ שמלבד היותה מבנה מרשים ויחודי, מאפשרת גם תצפית פנורמית לנהר התמזה ולשכונת צ׳לסי שמעבר לנהר.
הולנד פארק – Holland Park
פארק קטן יחסית שנמצא בשכונת קנזינגטון היוקרתית, והשוס העיקרי בו הוא הגן היפני (Kyoto Garden) היפהפה שבו. כמו כן, בצמוד אליו נמצא מוזיאון העיצוב, וגם השכונות שמקיפות אותו שוות שיטוט.
פארק גריניץ׳ – Greenwich Park
מהפארקים האהובים עלי בלונדון, ולדעתי השווים הגעה למרות המרחק היחסי ממרכז העיר. הפארק נמצא באזור גריניץ׳ המקסים שבמזרח לונדון (כתבתי עליו כאן), ובין השאר יש כאן את אחת מהתצפיות הכי שוות ופנורמיות על לונדון (בעיקר על מזרח העיר), שממחישות עד כמה עצומה העיר הזו. צמוד לתצפית שעל הגבעה ישנו מצפה הכוכבים של גריניץ׳ (כאן תוכלו לרכוש כרטיסים מוזלים), שהיה מקום מושבו של האסטרונום המלכותי, והמקום שבו הוחלט כי יעבור קו הזמן הבינלאומי – קו גריניץ׳ (ה-GMT, Greenwich MeanTime). מומלץ לשלב עם ביקור בשוק גריניץ׳ הסמוך ובכלל באזור כולו.
פארק ריצ׳מונד – Richmond Park + גני קיו – Kew Gardens
מדובר ב-2 ׳דברים׳ ענקיים שונים שנמצאים באותו אזור במערב לונדון – הפארק העירוני הגדול ביותר לא רק בבריטניה אלא באירופה כולה, לצד הגנים הבוטנים הגדולים, המפורסמים והחשובים בעולם. נהוג אמנם לדבר על פארק ריצ׳מונד וגני קיו בנשימה אחת, אבל בתכלס קשה מאוד ׳להספיק׳ את שניהם ביום אחד, וההמלצה שלי (אם מתאפשר מבחינת לו״ז) היא למצוא מקום לינה בסביבות ריצ׳מונד ולהקדיש לאזור כולו (לפארק, לגנים הבוטנים וגם לשכונה המקסימה ולטיילת שבה) יומיים, ועדיף לנסות ׳לפגוע׳ בימים עם מזג אוויר טוב!
פארק ריצ׳מונד הוא פשוט עצום, ויש בו גם המון שטחים ׳פראיים׳ בהם מסתובבים חופשים איילים. בפארק אינספור מדשאות, חורשות, אגמים, שטחי מרעה ועוד. גני קיו הם כאמור הגנים הבוטניים הגדולים בעולם, ויש כאן בין השאר היכלי זכוכית עם צמחיה מכל העולם, מוזיאונים שקשורים לבוטניקה, מגוון עצום של גנים, פגודה מטריפה ואטרקציות ייחודיות, למשל גשר מיוחד המאפשר לטייל בין צמרות העצים, דגם עצום של כוורת, חממת צמחים טורפים ועוד.
כאן תוכלו לרכוש כרטיסים מוזלים לגני קיו וכאן תוכלו לקרוא בהרחבה על גני קיו והארמון.
פארק ויקטוריה – Victoria Park
פארק במזרח לונדון שהיה הפארק הציבורי הראשון בלונדון, ועד היום נדמה שיש בו משהו מיוחד – תמיד קורה בו משהו מעניין. בין השאר יש כאן כמה אגמים יפים, פגודה, הרבה מדשאות, תעלות מים ובתי סירה שמקיפים את הפארק ושוק אוכל שווה במיוחד בימי ראשון (ואם אתם כאן בימי שבת, חובה לתת קפיצה לשוק ברודוויי, שרחוק בערך 10 דקות הליכה מהקצה המערבי של הפארק והוא אחד מהמוקדים הקולינריים הכי שווים בעיר).
כמובן שחוץ מאלו יש בלונדון עוד אלפי פארקים, גנים, יערות, שטחים פתוחים ועוד, ותמיד מומלץ וכדאי לשוטט בלי יעד מוגדר ולגלות פינות חמד ופארקים נוספים, תלוי כמובן בזמן בו תשהו בעיר.
לכל הפוסטים שלי על פארקים בלונדון
שאלות נפוצות
הבחירה קשה כי כל הפארקים בלונדון יפים וכמובן שזה עניין של טעם אישי. היפים ביותר לטעמי הם פארק ר'יצמונד, פארק המפסטד הית' ופארק באטרסי.
למרות שלונדון נחשבת כמטרופולין עירוני יש בה 3000 פארקים, כך שכמעט 20% משטח העיר הוא ירוק…
מחקרים שנעשו הגיעו שוב ושוב למסקנה שלונדון היא העיר הכי ירוקה בעולם. יש בה אמנם כמעט 9 מיליון תושבים, אבל מעל 8 מיליון עצים וכ-14,000 מינים של בעלי חיים. קראו כאן עוד על הטבע בלונדון.
פארק סנט ג'יימס הוא לא רק הפארק המלכותי הכי ותיק בלונדון, אלא גם היחיד שמוקף ב-3 ארמונות: ארמון וסטמיניסטר, ארמון סנט ג'יימס וכמובן ארמון בקינגהאם. את כולם אפשר לראות בנסיעה אחת באוטובוס Hop on Hop Off בכרטיס משולב.