חנויות הספרים הכי שוות בלונדון – מסע בין מדפים עמוסים, ספרים, גיבורים ועוד…

מרי פופינס ושרלוק הולמס, ארנבוני גבעת ווטרשיפ ופיטר הארנב, פו הדב והדב פדינגטון, אוליבר טוויסט ומר דארסי, שלושה בסירה אחת והשביעיה סודית, בילבו באגינס והארי פוטר – הרשימה אינסופית ממש. בריטניה אינה רק מעצמת כדורגל וטלוויזיה, אלא גם, ובמידה רבה בעיקר – מעצמה ספרותית המצליחה לשלב דמיון חסר גבולות, נוף פראי חוצה עולמות, מתח, פיוט והומור יבש במסורת האנדרסטייטמנט.

קל להבין מדוע סופרים רבים כל כך שאבו השראה עצומה מבירת הממלכה. נדמה שלונדון עצמה היא תפאורת ספר – נהר ועיר, ים ויבשה, רחובות אבן ומרחבי טבע, אור וערפל – כמעט בכל מצב ובכל מקום לונדון היא סיפור לכל גיל, טעם ומצב רוח. עיר שהיא מוזה. מוזה שהיא עיר.

למרות שהספרות איבדה מזוהרה בתקופה התזזיתית והאלקטרונית בה אנחנו חיים, הרי שהעיר לא מוותרת וככזו המקדשת את המסורות והמלאכות העתיקות ביותר, הגיבורים הספרותיים והעלילות פורצים את ספרי הנייר וממתינים לנו בכל פינה – ברחובות, בכיכרות, בתיאטראות וגם בחנויות הספרים שאין כמותן בעולם כולו – אותן אסקור בכתבה הזו. העיר היא סיפור הממשיך להיכתב, גם בזכות אוהביה והחוזרים אליה.

חנויות הספרים של לונדון

לונדון היא אגדה לחובבי ספרים לא רק בגלל ההיסטוריה הספרותית שלה, אלא גם ובעיקר בזכות החנויות הפזורות ברחבי העיר. והן שונות, ומשונות, ונמצאות ברחובות ראשיים וסואנים כמו אוקספורד, צ'רינג קרוס, פיקדילי, או בסמטאות חבויות ופלאיות כרחוב ססיל.

יש בהן המשתרעות על פני קומות רבות, או מצטופפות בבניין צר שרצפותיו חורקות. יש הצופות אל העיר, ויש במרתפים חמימים. יש כאלה המציעות קפה, ושירותים(!), ויש עם כורסאות קריאה נוחות או חלונות יפים.

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון

יש חנויות רשת, ויש פרטיות – אך לכולן משותפת אהבת הקריאה, הכתיבה, וזה ניכר גם ביחס בו מתקבל כל קורא וקוראת ממש בכניסה, כבר בעמוד הראשון.

חנויות הספרים הלונדוניות המומלצות

Daunt Books

הסניף המרילבוני שלה, מעניק לה מבחינתי את התואר חנות הספרים היפה בעולם. בשכונה הטובה בעולם. נוסדה בשנת 1912 על ידי ג'יימס דונט (James Daunt), והתמחתה בראשית דרכה בספרות מסע וגאוגרפיה.

אחד מסימני ההיכר שלה עד היום הוא שהספרים מסודרים בה לפי מוצאם והמדינה בה נכתבו, ולא לפי סוגות (ז'אנר) כנהוג. המבנה האדוארדיאני הנפלא בה היא שוכנת, שילוב של כנסייה וספינה – עם מדפי עץ כהים וחלונות ויטראז', הוא סוד קסמה. במקום נערכים אירועים ספרותיים רבים ומעניינים.

מידע נוסף: כאן. למרות ש-Daunt Books מזוהה בעיקר עם הסניף האייקוני שהוזכר כאן, ובצדק רב – זוהי למעשה רשת לונדונית קטנה עם מספר סניפים הפזורים ברחבי העיר, ביניהם בהמפסטד, הולנד פארק וצ'לסי. אך בניגוד לרשתות זכיין ענקיות, כל סניף ברשת מרגיש ומתנהג כחנות עצמאית וקהילתית.

Foyles – פויילס

הוקמה בשנת 1903 על ידי האחים וויליאם וגילברט פויל (Foyle) ונחשבת עד עצם היום הזה לאחת מחנויות הספרים האהובות והמפורסמות בלונדון. החנות הראשית נמצאת בסוהו, ברחוב צ'רינג קרוס, ופרושה על פני חמש קומות עמוסות בספרים לכל גיל וז'אנר.

בקומה העליונה ממתין גם בית קפה חביב ונעים במיוחד ובו ניתן לשבת עם אחד הספרים, מול החלונות הצופים אל הרובע הסואן. החנות מארחת אירועים רבים ושונים.

מידע נוסף: כאן. במשך שנים, הייתה החנות שיאנית העולם וכללה כ-30 קילומטרים של מדפי ספרים. Foyles היא רשת, אבל שאר סניפיה קטנים בהרבה ולא נראים כחנות הדגל.

Waterstones – ווטרסטונס

ווטרסטונס היא רשת חנויות הספרים הגדולה ביותר בבריטניה, ובה עשרות סניפים ברחבי לונדון ומאות ברחבי המדינה. סניף הדגל בפיקדילי, נחשב לחנות הספרים הגדולה באירופה אך למרות גודלו, הוא אינטימי להפתיע – שש קומות מרווחות, פינות קריאה נפלאות ושקטות, בית קפה, מסעדה ואירועים רבים ושונים. מידע נוסף: כאן. הרשת נוסדה בשנת 1982 על ידי טים ווטרסטון (Tim Waterstone), שהיה דווקא בנקאי לשעבר.

London Review Bookshop

למרות שמדובר בחנות עצמאית בסניף אחד בלבד, היא מוכרת ונחשבת מאוד והשפעתה התרבותית גדולה בהרבה ממידותיה הצנועות. החנות הוקמה ב-2003 על ידי מגזין הספרות היוקרתי London Review of Books, והתקבעה כמוקד עלייה לרגל לחובבי ספרות איכותית. היא נמצאת בשכונת בלומסברי (Bloomsbury) היפה, במרכזה של לונדון האקדמית ולא הרחק מהספרייה הבריטית, ומארחת אירועים ספרותיים רבים ונחשבים. מידע נוסף: כאן. בחנות הייתה גם מאפייה פופולרית שנסגרה לאחרונה, לאחר 17 שנים של פעילות.

Word on the Water

זו סירה? גם. זו חנות? כן. זו אחת מחנויות הספרים יוצאות הדופן בעיר, שהפכה לסמל. היא נמצאת על דוברה הולנדית משנות ה־20 שהוסבה לחנות ספרים צפה, ועוגנת במקומה – בתעלת ריג'נטס מאז 2015. העיצוב כצפוי, צבעוני ובלתי שגרתי – כורסאות ישיבה מאולתרות ופזורות על הסיפון ומחוצה לו, מדפים שונים ומשונים, כלבים וחתולים מזדמנים. החנות מארחת אירועים שונים על הגג: ערבי קריאה, ערבי כתיבה, השקות והופעות ג'אז. מידע נוסף באתר החנות.

Hatchards – האטצ'הרדס

זו חנות הספרים הקלאסית והוותיקה בעיר. נוסדה אי שם בשנת 1797, על ידי ג'ון האצ'רד (John Hatchard). במהלך ההיסטוריה האלטיסטית של המוסד הווותיק, הפכה החנות לספקית רשמית של בית המלוכה הבריטי. לרשת סניפים נוספים אך הסניף בפיקדילי הוא הידוע והחשוב שבהם – העיצוב בו קלאסי ואלגנטי: רצפת עץ כהה, מדרגות תואמות, ותקרה גבוהה היוצרת אווירה טקסית ומכובדת. המקום מארח השקות יוקרתיות וסופרים בעלי שם. מידע נוסף: כאן.

Forbidden Planet – פורבידן פלאנט

יקום נפרד המוקדש לז'אנרים הלא ריאליסטים בעליל: מדע בדיוני, פנטזיה, קומיקס, מנגה וכדומה. לרשת מספר סניפים בבריטניה, אך המגה-חנות הלונדונית היא הגדולה והמוכרת ביותר, ובה שתי קומות עמוסות בספרים וחוברות קומיקס, ובפריטי אספנים הכוללים פסלונים, צעצועים, פוסטרים, חולצות ועוד ועוד. בחנות מתקיימים אירועים שונים עם סופרים, קומיקאים ויוצרים מכל התחומים, כולל אירועי חתימות והשקות. מידע נוסף: כאן. ומידע כולל על אפשרויות רלוונטיות נוספות בעיר בהקשר זה: כאן.

Gosh! Comics – גאש! קומיקס

למרות שנוסדה ב-1986 על ידי אחד משותפי Forbidden Planet, זו חנות שונה מאוד אך מוערכת, מפורסמת ואהובה במידה דומה. עצמאית, קטנה, ומוקדשת כולה לקומיקס מסחרי או עצמאי, ספרות גרפית, ואמנות שונה ומשונה. במשך שנים רבות פעלה החנות סמוך למוזיאון הבריטי, אך עברה למעונה הנוכחי והנעים בסוהו בשנת 2011. יש בה אוצרות אמיתיים למכורי הז'אנר: מהדורות נדירות, פריטים חתומים, וחוברות אספנות. החנות מארחת אירועים קבועים, כולל מפגשים עם יוצרים, סדנאות ואירועי חתימה. מידע נוסף: כאן.

Liberia – ליבריה

בסמטה שקטה, סמוך לשוק ספיטלפילדס, נמצאת חנות הספרים העצמאית והייחודית הזו. נוסדה בשנת 2016 על ידי קבוצת האמנות והחשיבה Second Home, במטרה ליצור מרחב מקורי המעודד דיאלוג יצירתי והשראה. העיצוב בהתאם: צבעוני, מפוזר, רווי מראות ומדפים, וכולו שיטוט וגילוי. מידע נוסף על אירועים בחנות: כאן.

Skoob Books

חנות המוקדשת כולה לספרים מיד שנייה. פועלת מאז שנות ה־70, וממוקמת בקומת מרתף אינטימית, לא רחוק מהספרייה הבריטית.

The Notting Hill Bookshop – חנות הספרים של נוטינג היל

החנות הנמצאת בשכונת נוטינג היל, הפכה לאתר עלייה לרגל בזכות הסרט המפורסם עם יו גרנט וג'וליה רוברטס הנושא את שם השכונה. בעבר היה שמה The Travel Bookshop, והחנות התמחתה בספרי מסע. תסריטאי הסרט, ריצ’רד קרטיס שהתגורר בשכונה שאב מהחנות השראה לעלילה ולדמותו של של וויל ת'אקר (גרנט). לאחר הצלחת הסרט, הפכה החנות למוקד תיירותי, ובשלב מסוים גם שינתה את שמה ל-The Notting Hill Bookshop. צילומי החוץ של חנות הספרים בוצעו בכתובת 142 Portobello Road, כ-5 דקות הליכה מהחנות המקורית.

Books for cooks

גם החנות הזו ממוקמת בנוטינג היל, וכשמה כן היא – מוקדשת כולה לספרי בישול, מהקלאסיים ועד לנדירים והאזוטריים ביותר. מאז שנפתחה בשנות ה-80, הפכה למרכז ומקום מפגש של שפים, בשלנים חובבים, בלוגרי אוכל ומטיילים רעבים. בחנות פועל מטבח (מעבדה, או Test Kitchen כפי שהוא מכונה באתר החנות), המציע טעימות ממנות על פי המתכונים המופיעים בספרים השונים. בנוסף, מתקיימות בחנות סדנאות בישול שונות. מידע נוסף: כאן.

ספרים לונדוניים מומלצים

כדי לפתוח את התיאבון הספרותי, בחרתי מתוך המבחר האינסופי מספר ספרים קלאסיים, מוכרים ואהובים באופן כללי ועליי במיוחד, המתרחשים בעיר. כולם תורגמו לעברית, ולמרות שחלקם נכתבו לפני זמן רב, התרגומים עדכניים, והספרים נצחיים ועוסקים בנושאים רלוונטיים עד היום, בעיר רלוונטית תמיד.

אוליבר טוויסט (צ'ארלס דיקנס, 1838)

סיפורו של יתום הגדל בבית מחסה לעניים ובורח ללונדון, שם הוא מצטרף לכנופיית כייסים בראשותו של פייגין. תורגם ועובד לתיאטרון ולקולנוע פעמים רבות. דיקנס עוסק בספר הזה כמו בנוספים שכתב בבעיות החברתיות של החברה הויקטוריאנית – היחס לילדים, העוני, הפשע וחוסר הצדק החברתי. לוקיישן לונדוני מהספר: סאפרון היל (Saffron Hill), רחוב בהובורן (Holborn) בו נמצא ביתו של פייגין.

דוב ושמו פדינגטון (מייקל בונד, 1958)

דוב פרואני קטן המתגורר בתחנת פדינגטון בלונדון, מאומץ על ידי משפחת בראון והשאר היסטוריה והיסטריה. סדרת ספרים, סרטים, ועוד. נפלא ומשמח לכל גיל. לוקיישן לונדוני מהספר: תחנת פדינגטון (בה נמצא גם פסלו של הדוב).

הדוב והאגדה
הדוב והאגדה
.הדוב בתחנה. תמונה: יואב אבני
הדוב והתחנה. תמונה: יואב אבני

גברת דאלוויי (וירג’יניה וולף, 1925)

עוקב אחר יום אחד בחייה של קלריסה דאלוויי – אשת חברה לונדונית, המארגנת מסיבה ותוך כדי ההכנות נחשפת תמונה אישית ולאומית של התקופה שלאחר מלחמת העולם הראשונה. לוקיישן לונדוני: רחוב בונד (Bond street). וכאן, מסעדה אלגנטית הנושאת את שם הרומן.

ארוכה הדרך למטה (ניק הורנבי, 2005)

ספר שעובד גם לסרט מחמם לב, למרות תקציר העלילה בה ארבעה אנשים (מנחה טלוויזיה לשעבר, נערה מתבגרת, מוזיקאי כושל ואם חד הורית) נפגשים על גג בניין בכוונה להתאבד בערב חג המולד. לא לדאוג. זה מסתדר. להורנבי דרך משלו לשמח את הקוראים. לוקיישן לונדוני: מגדל המגורים מעל תחנת Archway.

שלושה בסירה אחת מלבד הכלב (ג'רום ק. ג'רום, 1889)

רומן מצחיק ונהדר המלווה את ג'רום, ג'ורג' והאריס (וכלבם) בחופשת שייט על נהר התמזה. למרות שנכתב לפני יותר ממאה שנים, הוא רלוונטי גם כיום ועוסק בדרך מקורית ומחממת לב בסוגיות חסרות זמן כזוגיות, חברות, הורות, פנאי ועבודה, ובכלל – החיים עצמם על רקע הנוף שאין שני לו. לוקיישן לונדוני: רחוב סטראטפורד (Stratford Road) בקנזינגטון, בו צולמו סצינות מתוך הסרט.

שבת (איאן מקיואן, 2005)

מתרחש במהלך יום אחד בחייו של נוירוכירורג לונדוני, ד"ר הנרי פרון, בשנת 2003 על רקע הפגנת ענק בעיר וסדרה של מתחים אישיים. מקיואן הוא סופר אדיר ויכולתו לזקק סיפור אנושי על רקע מקום יוצאת דופן. לוקיישן לונדוני: פיצרוביה.

פיצרוביה על רקע ה-BT Tower
פיצרוביה על רקע ה-BT Tower

ויש גם ספרים לונדוניים של סופרים ישראליים. למשל: "לונדון, חכי לי!" של דנה שניידר, "לונדון בפיתה" של ליעד שוהם, "מבצע לונדון" של דנה אלעזר הלוי, ועוד – וגם לי – "לחצות נהר פעמיים", עובד ברחובות העיר בדרכו לתל אביב. אבל כדוגמה לזוית הישראלית בחרתי כפרס מפעל חיים, בספרו של דני קרמן – "הולך איתך בלונדון" ובו מסלולים והערות שוליים מהנות, מוצלחות בהרבה מחיפושי גוגל ואפילו GPT.

הולך איתך בלונדון. אוסף אישי. תמונה: יואב אבני
הולך איתך בלונדון. אוסף אישי. תמונה: יואב אבני

פסטיבלים ספרותיים

כיאה לעיר ספרותית כל כך, בלונדון מתקיימים פסטיבלים רבים המושכים אליהם מבקרים מרחבי העולם. המרכזי שבהם הוא London Literature Festival, המתקיים מדי שנה באוקטובר ב-Southbank Centre על הגדה הדרומית של התמזה. הפסטיבל נמשך כשבועיים ומארח סופרים/ות, משוררים/ות, ויוצרים/ות בתוכנית רחבה ומגוונת של הרצאות, הקראות, וסדנאות.

Wimbledon BookFest, נערך פעמיים בשנה (מאי ואוקטובר) בפארק על גדות נהר התמזה בדרום מערב לונדון — הפסטיבל מתאפיין באוירה משפחתית, חינוך ומעורבות קהילתית.

Barnes Children's Literature Festival הוא הפסטיבל הגדול ביותר בבריטניה לספרות ילדים, המציע מפגשים עם סופרים ומאיירים, סדנאות יצירה והופעות לילדים ולמשפחות.

ב-Queen's Park Book Festival, תוכנית מגוונת של אירועים ספרותיים, באווירה קהילתית וחמימה.

Chiswick Book Festival הנערך בספטמבר כולל מפגשים רבים עם סופרים ודיונים על ספרות עכשווית וקלאסית, כמו גם אירועים למשפחות וילדים.

וכאן מידע כולל על פסטיבלים ספרותיים ברחבי הממלכה בשנה הקרובה.

מוזיאונים ואייקונים ספרותיים

בלונדון פזורים כמה מוזיאונים ואתרים ספרותיים, וכל אחד מהם ראוי לביקור. ברחוב 48 Doughty שוכן Charles Dickens Museum – הבית בו חי וכתב דיקנס בשנים 1837-1839. במוזיאון חפצים נדירים ואישיים, מהדורות ראשונות ופעילויות רבות ומומלצות. מידע נוסף: כאן.

ברחוב בייקר, נמצא Sherlock Holmes Museum, בכתובת בה התגורר הבלש (על פי כתביו של קונאן דויל) בשנים 1881 – 1904, ומלבד חנות מזכרות יש בו גם תחושה שרלוק הולמסית מובהקת.

בין שבילי ועצי גני קנזינגטון נמצא פסל ברונזה של הפסל ג'ורג' פרמפטון, המוקדש לפיטר פן, ומשרה מיד תחושת ארץ-לעולם-לא (או בעצם, לעולם-כן).

פסל פיטר פן
פסל פיטר פן

בתחנת הרכבת של קינג'ס קרוס (Kings Cross), ברציף ¾9 – לא יותר ולא פחות – חנותו של הארי פוטר. יש רבות בעיר, אבל זו המיוחדת שבהן, בעיקר בגלל מיקומה והעגלה, הנמצאת בדרכה אל הקיר. משם, מוזמנים אל הסיור החדש מבית "לונדוניסט", העוקב אחר המכשף הצעיר ומעלליו בעיר או להאזין לפרק עליו בפודקאסט שלנו.

הארי פוטר בקינגס' קרוס. תמונה: יואב אבני
הארי פוטר בקינג'ס קרוס. תמונה: יואב אבני
העגלה והקיר. תמונה: יואב אבני
העגלה והקיר, שלב ההכנות. תמונה: יואב אבני

ובהמפסטד נמצא בית האדמירל (Admiral's house), שהיווה, כך מאמינים, את ההשראה לביתו של יורד הים, מתוך מרי פופינס המושלמת.

סופרקאליפרג'ליסטיקאקספיאלידושס
סופרקאליפרג'ליסטיקאקספיאלידושס

וכדאי גם לחצות את כיכר טרפלגר (Trafalgar Square) בדרך לסוד ספרותי – רחוב ססיל (Cecil Court), סמטה קטנה ועתיקה מהמאה ה-17, ובה חנויות ספרים איכותיות וותיקות המתמחות בספרים נדירים, מפות, חפצי אמנות ומהדורות ראשונות ומיוחדות. חלונות הראווה יפים ומזמינים, ולעת ערב, האוירה קסומה ממש.

Powered by GetYourGuide

מועדונים ספרותיים

בלונדון פועלים מועדני ספרים רבים, המאפשרים לקוראים לפגוש אחרים. החביב עליי הוא ​Emily's Walking Book Club – יוזמה של אמילי רודס, סופרת ועיתונאית בריטית שהקימה את המועדון בשנת 2012. המועדון משלב שתי אהבות פרטיות שלי – ספרות והליכה, ומציע למשתתפים לדון בספרים הנבחרים, תוך כדי טיול בפארקים המשמחים בעיר – בעיקר בהמפסטד הית' ובריג'נטס פארק. המפגשים מתקיימים מדי חודש. בנוסף למפגשים הפיזיים, המועדון מציע גם דיונים מקוונים המאפשרים השתתפות גם ממרחק. פרטים נוספים: כאן.

ספריות מומלצות בלונדון

בלונדון קיימות אינספור ספריות עירוניות. אציין שתיים השוות ביקור, גם לתיירים שאינם מנויים:

הלו, ספרים. תמונה: יואב אבני
הלו, ספרים. תמונה: יואב אבני
  • הספרייה הבריטית (The British Library) היא אחת מהספריות הגדולות והמרשימות בעולם, ובה מהדורות נדירות של כתבי שייקספיר המקוריים ומכתבים של וירג'יניה וולף. היא פתוחה לקהל וכוללת גם תערוכות מתחלפות ובית קפה נעים ומומלץ. כיף להגיע לכאן, לקרוא משהו, וגם לכתוב משהו משל עצמך (:
    • כתובת: 96 Euston Road
  • ספריית לונדון The London Library שבכיכר סיינט ג'יימס – ספרייה פרטית ויוקרתית (מנויים נבחרים: צ'רצ'יל, ט.ס. אליוט ואיאן מקיואן). הוקמה ב־1841, וראויה לביקור נפרד.
    • כתובת: 14 St James's Square
  • ספריות חינמיות: בנוסף לספריות הממוסדות, פזורות בעיר גם ספריות קהילתיות קטנות ברחובות ובפארקים, בתיבות עץ צבעוניות, בתאי טלפון ישנים. הן חינמיות, מזמינות את העוברים והשבים לקחת ספר, ולהחזיר. הן פתוחות תמיד, ומהוות חלק בלתי נפרד מהשיטוט התרבותי בעיר.

Fun fact

בזמן יציאתו לאור של הבלש המפורסם בעולם, כתובתו של שרלוק הולמס ברחוב בייקר לא הייתה קיימת והומצאה על ידי מחברו, סר ארתור קונאן דויל (מספרי הבתים ברחוב הגיעו עד 100 בלבד).

בהמשך, הוארך הרחוב ובבניין הנושא את הכתובת (221B) התמקמה Abbey National Building Society. עד מהרה, נאלצו בחברה למנות אחראי למענה למכתבים הרבים שהגיעו מכל העולם, וכללו הצעות עבודה, תיאור תעלומות בלתי פתורות, ובקשות אחרות ממר הולמס.

בשנת 2005, קיבל מוזיאון שרלוק הולמס, הממוקם בין המספרים 237 ו-241 ברחוב, את הזכות המלאה והבלעדית לטפל במכתבים הממוענים לבלש, ב-221B Baker Street.

ולאחר השיטוט בחנויות והדפדוף, אל תשכחו לבדוק גם את רשימת המסעדות המומלצות של "לונדוניסט" בלונדון, לשריין מקומות בסיורי האוכל או המוזיקה המושקעים, וגם לעקוב באינסטגרם להמלצות הכי שוות בלונדון מהזווית המקומית.