זה היה ה-19 למאי 2018. יום החתונה של הארי ומייגן. מזג האוויר בלונדון היה ממש בהזמנה – שמשי וקיצי ורחובות לונדון מלאים במסיבות מאולתרות. כולם מצאו סיבה למסיבה. באותו יום שוטטתי עם אשתי בשכונת בריקסטון שבדרום לונדון (שכונה שבה אני גם מדריך את חלק מסיורי האוכל שלי), ונתקלנו במסיבת רחוב מאולתרת של ג׳מייקנים. לצד רמקולי הענק עם מוזיקת הדאנסהול, ריחות העשבים הנשרפים והג׳מייקנים הרוקדים, אי אפשר היה לפספס את ריח המנגל החזק – ולא סתם מנגל – אלא חבית שבתוכה צלו המון עופות. ולא סתם עופות – ג׳רק צ׳יקן – העוף הג׳מייקני המתובל, הארומטי והמעושן הידוע.
5 פאונד עלתה מנה. קנינו שתיים. עד אותו יום לא ממש הבנתי מה ההתלהבות מג׳רק צ׳יקן, אבל המנה הזו היתה כל כך טעימה וממכרת, שמאותו יום אני אוהב לבדוק ולהשוות בין מנות ג׳רק צ׳יקן כמו שאוהבים לעשות בארץ עם חומוס. באותו יום גם הבנתי עקרון פשוט – את הרוטב צריך לבקש בצד, אחרת אי אפשר באמת להרגיש את התבלינים המעולים של המרינדה.
המטבח הג׳מייקני הוא ממטבחי העמים המרתקים והמוצלחים ביותר בלונדון. ישנם אזורים בלונדון בהם אוכל הרחוב הנפוץ ביותר הוא ג׳רק צ׳יקן, פאטי, קארי גוט ומנות אחרות מהמטבח הג׳מייקני, שהפכו לאהובות גם על הבריטים ועל מהגרים מארצות אחרות, ולא רק על קהילות המהגרים האפרו-קריביות, שהן ה״קהל הטבעי״ של המטבח הספייסי והכיפי הזה.
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
מדובר באחד מהמטבחים שאני הכי ממליץ לנסות כשמגיעים לונדונה, גם בגלל שאין בישראל נכון להיום אוכל ג׳מייקני/קריבי, וגם בגלל שהאוכל הזה ממש מתאים לחך הישראלי – שאוהב טעמים מתובלים, ספייסים, מעושנים וגם אוכל פועלים כיפי ומנחם.
קצת היסטוריה ג'מייקנית
ג׳מייקה היתה קולוניה של בריטניה במשך יותר מ-300 שנה (מ-1655 עד 1962), ולמעלה מ-90% מאוכלוסיית ג׳מייקה הם בעצם צאצאי עבדים שהובאו לג׳מייקה מאפריקה ע״י הבריטים (לכן הרבה מהקולינריה הג׳מייקנית בפרט והקריבית בכלל מושפעת מקולינריה אפריקנית), אך הגירה משמעותית של ג׳מייקנים לבריטניה לא היתה קיימת עד למאה ה-20. במלחמת העולם הראשונה ג׳מייקנים רבים נלחמו למען בריטניה, וחלק מאותם ג׳מייקנים לאחר מכן התאזרחו והתיישבו בבריטניה, אך ההגירה המשמעותית באמת של ג׳מייקנים ללונדון החלה ממש חודש אחרי עצמאות מדינת ישראל, אי שם ביוני 1948.
ב-23 ביוני 1948 הגיעה לחופי בריטניה ספינה ועליה 492 ג׳מייקנים, שהוזמנו לבריטניה לעבוד עקב מחסור בידיים עובדות אחרי מלחמת העולם השניה. בהתחלה הרבה מאותם ג׳מייקנים התיישבו בשכונת קלאפהם (Clapham) שבדרום לונדון, אך מהר מאוד מצאו את עצמם רבים מאותם ג׳מייקנים מכינים מאכלים אפרו-קריביים (ובראשם הג׳רק צ׳יקן הפופולרי) לפועלים הבריטים בשכונת בריקסטון הסמוכה, שהפכה עם השנים ל״מעוז״ הג׳מייקני של לונדון.
הקהילה הג׳מייקנית של לונדון הלכה והתבססה, ועד לסוף שנות השישים היו בלונדון כבר קרוב ל-200 אלף ג׳מייקנים. כיום, אגב, מספר הג׳מייקנים בתחומי לונדון רבתי מוערך בכרבע מיליון, חלקם כבר דור שלישי בבריטניה ובריטים לכל דבר ועניין.
כיום, אוכל ג׳מייקני פופולרי בכל רחבי לונדון, אך בעיקר בשכונות עם אוכלוסיה ג׳מייקנית גדולה כמו בריקסטון, טוטנהם, האקני, קרויידן ולואישהם. כמעט בכל שוק בלונדון תמצאו דוכנים של אוכל ג׳מייקני-קריבי, ובכל שכונה מסעדות פועלים שמתמחות בג׳רק צ׳יקן ופאטי.
איזה אוכל ג׳מייקני שווה לנסות?
ג׳רק היא שיטת תיבול וצלייה פופולרית שמקורה באפריקאים שברחו מהעבדות באיים הקריביים, ופיתחו שיטה לשימור וצליה של בשר בבורות וחביות. עיסת התבלינים (Jerk Rub) שמורחים על הבשר לפני הצליה כוללת המון תבלינים ומרכיבים, ביניהם פלפלי הסקוטש בונט, פלפלים קטנים, צבעוניים וחריפים בעלי טעם פירותי ומעניין (וכנראה הרכיב הנפוץ ביותר במטבחים הקריביים השונים), ותבלין האולספייס, שמכונה גם פלפל אנגלי, ועוד המון תבלינים ורכיבים, ביניהם טימין, קינמון ומיץ אננס.
ההמלצה שלי היא לנסות ג׳רק צ׳יקן (Jerk Chicken) לפחות בשני מקומות שונים, ותמיד לבקש את הרוטב בצד, כדי להנות מהארומטיות של התבלינים לפני שהרוטב הדומיננטי ׳ממתיק׳ את כל העסק. בנוסף, אפשר לנסות גם בשרים אחרים בג׳רק, למשל צלעות כבש או חזיר. כמו מאכלים רבים אחרים, גם את הג׳רק נהוג לאכול לצד פלנטיין (סוג של בננות ירוקות/צהובות שנועדו לטיגון, בישול או אפיה וטעמן מזכיר בטטה), שעוזר בהורדת מפלס החריפות, ואורז ג׳מייקני עם קוקוס/שעועית.
מנות ג׳מייקניות פופולריות נוספות הן קארי עז (Curry Goat), בשר עז רך (מזכיר כבש או בקר) שמבושל בקארי ג׳מייקני (שונה וחריף יותר מהקארי ההודי/אסיאתי, בעיקר הודות לפלפלי הסקוטש בונט), תבשיל או מרק זנב שור (Oxtail) בטעם עמוק ועשיר, פאטי (Patty) שהוא ה״סמבוסק״ הג׳מייקני, שחלמון ביצה וכורכום מעניקים לו צבע צהוב בוהק וטעם אופייני, ולרוב הוא ממולא בבשר (בקר או כבש), עוף או ירקות.
מנת ׳דגל׳ נוספת, שנהוג לאכול בג׳מייקה כארוחת בוקר ונחשבת למנה הלאומית, היא אקי וסולטפיש (Ackee and Saltfish). אקי הוא פרי שמסוכן לאכול טרי משום שחלקים ממנו רעילים, ויש להסיר ממנו את הגלעינים ולבשל את הבשר הצהוב שלו היטב רק אחרי שהוא מבשיל. לרוב הוא מוגש על דגים מומלחים (למשל קוד), ולצד תוספת עמילנית כמו יאם (שורש עמילני נפוץ) או פלנטיין (ראו הסבר למעלה), ולפעמים גם עם ברדפרוט (׳פרי הלחם׳) או שורשים נוספים כמו קסאווה.
באגף המשקאות, תמצאו מגוון של משקאות פונץ׳ מתובלים, למשל גינס פונץ׳ על בסיס בירה גינס, חלב מרוכז ותבלינים כמו אגוז מוסקט והל, או פונץ׳ בוטנים, וכמובן את פונץ׳ הרום המפורסם, שלרוב מערבבים בו רום (כהה, בהיר או רום קוקוס) יחד עם מיצי פירות כמו אננס, תפוזים, ליים וגרנדין (לטובת הצבע האדמדם), ולפעמים מוסיפים גם לו תבלינים כמו אגוז מוסקט. יש גם מספר בירות ג׳מייקניות, כשהפופולרית ביותר היא הלאגר Red Stripe. חובבי הקפה ודאי ישמחו לדעת שהקפה שמגיע מאזור ה-Blue Mountains שבמזרח ג׳מייקה נחשב לקפה מהמשובחים בעולם, וכשאפשר למצוא אותו (תלוי בעונה ובייבוא) בחלק מהמקומות – שווה לנסות.
אז איפה כדאי לנסות אוכל ג׳מייקני בלונדון?
קודם כל – בסיורי האוכל שלי בבריקסטון
החוויה הקולינרית הכי אותנטית ומיוחדת שתוכלו למצוא כיום בלונדון – ובעברית!
הצטרפו לסיור האוכל והתרבות המיוחד שלי בשכונת בריקסטון. כבר שנים רבות שאני חוקר וממש ״חי״ את התרבות האפרו-קריבית, ואפילו נסעתי לג׳מייקה בעקבות מקורות הג׳רק, וכדי ללמוד עוד יותר לעומק את התרבות שאני כל כך אוהב 🙂
אין כמו לעשות את בריקסטון עם מקומי כמוני (הלונדוניסט) שמכיר כל פינה, כל מאכל וכל פרי אקזוטי בשכונה – הצטרפו אלי למסע שלא תשכחו. אפשר לקרוא פרטים ולשריין מקומות כאן (הסיור השני ברשימה, והוא בדרך כלל מתקיים בימי רביעי). להזמנות מיוחדות, צרו איתנו קשר כאן.
מסעדה ג'מייקנית קאריבית – Negril
מסעדה ג׳מייקנית-קריבית עם תפריט עממי אך מגוון, הרבה מנות קריביות לצד בירות ג׳מייקניות ומעין ׳חצר׳ שכיף לשבת בה באביב/קיץ ולהרגיש בג׳מייקה. נמצאת מדרום לשכונת בריקסטון.
עוד מסעדת פועלים: Peppers & Spice בדלסטון
עוד מסעדת פועלים ג׳מייקנית-קריבית, הפעם בשכונת דלסטון במזרח לונדון, עם מנות שאהובות במיוחד על מהגרים קריביים באזור האקני, כולל אוקסטייל, ג׳רק צ׳יקן, מרקים ג׳מייקנים ועוד.
הפיצית – Fish, Wings & Tings
במסעדה הקטנטנה הזו שבקצה של מתחם בריקסטון וילג׳ תמצאו מגוון של מנות קריביות מעניינות (כמו שרימפס בסלסת מנגו) שמבוססות על המתכונים של סבתא של הבעלים, בריאן דנקלייר, וגם קוקטיילים מעניינים, והכי כיף לשבת כאן בימי שמש.
Usain Bolt’s Tracks & Records
אחרי שפתח מסעדה בקינגסטון, בירת ג׳מייקה, האצן הג׳מייקני האגדי יוסיין בולט החליט לנסות את מזלו גם בלונדון, ופתח באזור ספיטלפילדס בר-מסעדה עם דגש על מוזיקת רגאיי (איך לא), ומנות ג׳מייקניות צבעוניות וקלילות שהולכות טוב עם אלכוהול.
מסעדה טאפאס בר Three Little Birds
שילוב של מסעדה וטאפאס-בר ג׳מייקני עם שני סניפים בדרום לונדון – בבריקסטון ובקלאפהם. התפריט כאן משתנה לפי העונה, וכולל טאפאסים ג׳מייקנים בהשפעה לונדונית (פרשנות אישית שלי, כי יש כאן גם צ׳יפס חלומי למשל בין שאר המנות הקריביות), וגם קוקטיילים ואפילו דבר שלא תמצאו בכל מקום כשמדובר במטבח ג׳מייקני – קינוחים!
ג'מייקנית במרכז לונדון – Jamaica Patty Co
היתרון העיקרי של המקום הזה הוא המיקום שלו במרכז לונדון (קובנט גרדן) שנוח במיוחד לתיירים, והעובדה שמגישים כאן קפה מאזור ה-Blue Mountains בג׳מייקה, שנחשב לקפה מהמשובחים בעולם. כמו כן תמצאו כאן מבחר של פאטיז (הסמבוסקים הג׳מייקנים) במילויים שונים, מיצים טריים, מאפים ועוד.
ג'מייקנית נחמדת בקמדן – Ma Petite Jamaica
״דיינר קריבי״ באווירה צבעונית ושמחה בשכונת קמדן, עם מגוון של קוקטיילים מבוססי רום, מוזיקת רגאיי והרבה מנות מבוססות ג׳רק (כולל דגים ובשרים מגוונים), מגשים לשיתוף בין כמה סועדים, ושירות מזמין ומחויך.
בר מסעדה Buster Mantis
בר-מסעדה ג׳מייקנית עם משקל שווה לחשיבות המשקאות והאוכל, בחלל תעשייתי ותפריט שמנסה ׳להעלות׳ קצת את האוכל הג׳מייקני מאוכל פועלים פשוט לרמה של מסעדה בדרג ביניים (תוך הבנה שאוכל ג׳מייקני פשוט לא מתאים להיות Upscale).
עוד מקומות לאכול אוכל ג'מייקני
כמו כן, יש רשתות/מיני-רשתות של אוכל קריבי-ג׳מייקני שנפוצות ברחבי לונדון, כמו למשל Rum Kitchen ו-Turtle Bay. הם לא בהכרח גרועות או אפילו רעות, אבל אני תמיד אעדיף את המקומות הקטנים/בוטיקיים יותר, במיוחד בכל הנוגע למטבח ג׳מייקני.
מקומות לינה שווים באיזור בריקסטון
- Premier Inn Brixton – המלון הזה נמצא במרחק של 2 דקות הליכה משוק בריקסטון וילג' ומקולנוע ד'ה ריצי (The Ritzy).
- Clapham and Brixton Studios – בית הארחה הזה הוא מקום לינה טוב וזול. רובע באטרסי נמצא במרחק רק 3 ק"מ ממנו.
- Mystay Brixton – המלון הזה נמצא בבית אבן אנגלי קלאסי. העיצוב שלו יגרום לכם להרגיש בתוך סצנה מהארי פוטר וגביע האש.
- Luxury Stockwell Apartments – מלון הדירות הזה מומלץ בעיקר מכיוון ויש בו מגוון רחב של חדרים, לכל תקציב וגודל.
הכל תפוס? הנה עוד מלונות בבריקסטון (כמעט) לכל תקציב
שאלות ותשובות על אוכל ג׳מייקני בלונדון
במאמר הזה ציינתי עבורכם את המקומות המומלצים ביותר בלונדון לאכול בהם אוכל ג׳מייקני/קריבי. אם יש אזור אחד בולט שבו תמצאו ריכוז של מסעדות ג׳מייקניות מעולות, הרי שמדובר באזור בריקסטון בדרום לונדון, אזור שבו אני מדריך גם סיורי אוכל שווים.
יש הרבה מנות ג׳מייקניות מעניינות לנסות בלונדון, ביניהן ג׳רק צ׳יקן, קארי עז, אקי וסולטפיש, פאטי ואוקסטייל. במאמר פירטתי לגבי כל אחת מהמנות. כמו כן, צפו בפרק הרביעי של סדרת הרשת ׳עומר זולל את לונדון׳, שם אני מנסה מספר מנות ג׳מייקניות מומלצות.
ודאי. בסיורי האוכל שלי בשכונת בריקסטון ישנו דגש על קולינריה ג׳מייקנית/קריבית, לצד מטבחי מהגרים מעניינים אחרים שאופייניים לאזור הזה של לונדון (למשל אוכל לטיני). צפו לחוויה אותנטית ומלאה בטעמים מיוחדים.
חוץ מהמטבח הג׳מייקני/קריבי, אני ממליץ להתנסות למשל במטבח הפרואני המעניין, או למשל במטבח האסיאתי, המטבח הלטיני, טאפאס ברים ועוד. בהרצאה שלי על קולינריה בינלאומית בלונדון תוכלו לקבל סקירה מקיפה על המטבחים השונים המעניינים בעיר.