אוכל הודי ומסעדות הודיות בלונדון – המדריך השלם

אוכל הודי הפך כבר מזמן לחלק בלתי נפרד מהמטבח הבריטי, בדיוק כמו פיש אנד צ'יפס ובירת אייל. הבריטי הממוצע אוהב את האוכל שלו בדרך כלל בצבע אפור-בז', בטיגון עמוק, ובלי הרבה טעם, אבל כשהוא מגיע למסעדה הודית בלוטות הטעם שלו מתעוררות לחיים, והוא יודע להעריך את התבלינים העשירים והארומטיים שלה. המטבח ההודי כל כך אהוב כאן בלונדון, שכיום יש בעיר יותר מסעדות קארי מאשר במומבאי עצמה!

רוטי עם קארי על מגש נירוסטה
רוטי עם קארי

קצת היסטוריה

ההיסטוריה של האוכל והתרבות ההודית בלונדון עשירה וארוכת שנים. היא חוזרת למאה ה-19 ואולי אפילו לפני כן. המסעדה ההודית הראשונה בעיר, Hindoostane Coffee House, נפתחה בשנת 1810 עבור קצינים בריטים שפיתחו תיאבון לאוכל הודי במהלך שירותם בהודו הקולוניאלית, והכינה את הקרקע לגל האוכל ההודי שיבוא בהמשך.

במאה ה-19 הקארי הפך לאט לאט לתבשיל אהוב במיוחד, עם פרסום ספרי בישול הודיים והקמת מסעדות פועלים הודיות (מה שעדיין מכונה פה בחיבה Curry houses) שסימנו את תחילתו של עידן חדש בסצנה הקולינרית של לונדון. בשנות ה-70 וה-80 של המאה ה-20 היה הבום הגדול של מסעדות הודיות בלונדון, והמטבח ההודי הפך סופית לנכס צאן ברזל של החברה הבריטית, בלונדון ומחוצה לה.

מה זה קארי?

מה זה בעצם קארי אתם שואלים? מדובר בדרך כלל בתערובת תבלינים שכוללת לפחות חמישה-שבעה מהתבלינים הבאים: כורכום, שמוסיף צבע צהוב בוהק וטעם חם ואדמתי; זרעי כוסברה טחונים שמוסיפים טעם עדין וקצת הדרי; כמון, שמעניק ארומה וטעם אגוזי; זרעי חילבה או אבקה שמוסיפים מרירות קלה ועומק לתערובת; זרעי חרדל, לחריפות מעודנת; סוגים שונים של אבקת צ'ילי בדרגות חריפות משתנות, מעדינה ועד למתקדמים בלבד; ג'ינג'ר טחון שתורם טעם חם, ומעט מתוק ומפלפל; אבקת שום; זרעי הל טחונים או תרמילי הל לטעם מתוק ופרחוני; ציפורן טחון או שלם שנותן טעם חזק וחם; אגוז מוסקט; עלי דפנה מיובשים וטחונים שמוסיפים מרירות ועומק עדינים; וזרעי שומר שנותנים טעם עדין ומתוק עם רמז של ליקריץ. התערובת הזו משמשת להכנת תבשילים שונים שלרוב מוגשים לצד אורז ולחם נאן דמוי לאפה, ויכולים לכלול ירקות, קטניות, שמנת, בשר או גבינות.

בצפון הודו, התערובת הזו מכונה גראם מסאלה (מוסיפים אותה לעתים קרובות לקראת סוף הבישול כדי לשפר את הארומה והטעם של המנות, והיא כוללת בדרך כלל שילוב של הל, ציפורן, קינמון, כמון וכוסברה), ובדרום קוראים לה אבקת קארי מדראס (היא בדרך כלל פחות מעודנת מהגרסה הצפונית, וכוללת לעתים עלי קארי וזרעי חרדל).

airalo ad

מסעדות הודיות בלונדון – לא רק דישום

היום, המון ערים ברחבי בריטניה מתהדרות בשפע של מסעדות הודיות נהדרות, אבל שום מקום לא משתווה ללונדון בכל מה שנוגע למגוון, לכמות המטבחים האזוריים השונים, ולמקוריות שלהן. בלונדון תוכלו למצוא מסעדות עם השפעות שמגיעות מצפון המדינה ועד לחוף קראלה בקצה הדרומי, כולל כמה אופציות איכותיות במיוחד (יש שבע מסעדות מישלן הודיות בלונדון).

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון

קשה ליפול עם מסעדות הודיות בלונדון, ורוב הסיכויים שאם תיכנסו לאיזה מקום שנראה לכם, הוא כנראה יהיה טוב. אבל יש מקומות בעיר שהם באמת משהו אחר, ואנחנו לא מדברים על דישום הפופולרית, שכבודה במקומה מונח, אבל היא ממש לא המילה האחרונה בסצנת האוכל ההודי בעיר.

בנוסף, אם אתם כבר מכירים את האוכל ההודי בלונדון ורוצים לנסות משהו קצת אחר אבל לא רחוק מדי, שווה לנסות גם מסעדות סרי לנקיות, בורמזיות, פקיסטניות ועוד. תוכלו למצוא המלצות למקומות האלה ברשימת המסעדות המומלצות שלנו בלונדון.

נהגוס - פרסום לרוחב
הטאג' מאהאל, סמלה האיקוני של הודו
הטאג' מאהאל, סמלה האיקוני של הודו

מורה נבוכים לתפריט ההודי

אוכל הודי הוא באמת חלק מהחוויה של ביקור בלונדון, ולמי שלא ישב במסעדה הודית כמו שצריך, אפשר לומר בביטחון שמדובר בביקור חובה. כדי שתדעו מה הקלאסיקות שכדאי להזמין מתוך התפריט (שהוא בדרך כלל מאוד ארוך ויכול לבלבל את הסועד המתחיל),

הנה כמה מהמנות ההודיות הפופולריות ביותר

צ'יקן טיקה מסאלה

צ'יקן טיקה מסאלה - Chicken Tikka Masala
צ'יקן טיקה מסאלה – Chicken Tikka Masala

נחשב לעתים קרובות למאכל הלאומי של בריטניה. מדובר בעוף צלוי מתובל היטב שבושל בתבשיל עגבניות, שמנת ותבליני קארי. המקור של המנה שנוי במחלוקת, ויש הטוענים שהוא הומצא בבריטניה.

ביריאני – Biryani

ביריאני - Biryani
ביריאני – Biryani

מנת אורז בשכבות עם תבלינים ריחניים, עשויה בדרך כלל עם עוף, כבש או ירקות, ולעתים קרובות מוגש עם ראיטה (יוגורט עם מלפפון קצוץ שתפקידו לקרר ולרענן את הפה אחרי כל החריף החריף הזה).

סאג פאניר – Saag Paneer

סאג פאניר - Saag Paneer
סאג פאניר – Saag Paneer

תבשיל צמחוני על בסיס גבינת פניר קשיחה מבושלת עם תרד ותערובת תבלינים, שנספגים לתוך הגבינה עצמה.

דאל מקאהני – Dal Makhani

תבשיל דאל מעדשים שחורות שמבושל עם שעועית, חמאה, שמנת, עגבניות ותבלינים, מוגש לצאד לחם נאן ואורז. בניגוד לדאל הכתום המוכר יותר, הדאל השחור משחרר עמילן בתהליך הבישול שהופך את המנה לקרמית במיוחד.

אלו גובי – Aloo Gobi

אלו גובי - Aloo Gobi
אלו גובי – Aloo Gobi

מנה צמחונית עשויה עם תפוחי אדמה (אלו) וכרובית (גובי) מבושלת עם כורכום, כמון ותבלינים נוספים. זו מנה פשוטה אבל עם הרבה טעם.

פאב בהג'י – Pav Bhaji

פאב באג'י
פאב באג'י

אוכל רחוב ממומבאי שמורכב ממחית ירקות חריפה (בהאג'י) שמוגשת עם לחמניות חמאתיות רכות (פאב). מנת פתיחה כיפית שכולם יאהבו.

פראון מלאי קארי – Prawn Malai Curry

שרימפס מבושלים ברוטב חלב קוקוס עשיר וקרמי, עם תבלינים כמו כורכום, כמון וגראם מסאלה. המתיקות של חלב הקוקוס עובדת מעולה עם השרימפס.

אל תשכחו לבדוק גם את רשימת המסעדות המומלצות שלנו, לשריין מקומות בסיורי האוכל (או המוזיקה) המושקעים שלנו, וגם לעקוב אחרינו באינסטגרם להמלצות הכי שוות בלונדון מהזווית המקומית 🙂

המסעדות ההודיות האהובות עלינו בלונדון

Gunpowder (מיקומים שונים)

מסעדה משפחתית קטנה בשורדיץ' שהפכה לרשת קטנה, ויודעת לתת טעמים חזקים ולפנק בתפריט עשיר עם המווון מנות מרחבי הודו: עוף טנדורי בגריל וצלעות טלה קשמירי הן פשוט מצוינות, ויש גם לא מעט ירקות, כמו למשל ברוקולי חרדל מתוק בגריל.

Tandoor Chop House (קובנט גרדן)

מסעדת בשרים הודית, עם נתחים עמוסי תבלינים ומעושנים בטנדור שלא תוכלו למצוא בהודיות אחרות, החל מלחמניות קבב, כתף טלה, צ'יקן טיקה פלפל שחור, ועוד הפתעות. לא לשכוח להזמין את הצ'יפס מסאלה הממכר שלהם!

נתחים מתובלים היטב ב-Tandoor Chop House
נתחים מתובלים היטב ב-Tandoor Chop House

Pahli Hill (פיצרוביה)

מסעדה אלגנטית ומגוונת, עם אגף גריל טנדורי נרחב בתפריט, ואוסף של מנות עיקריות מרחבי הודו, החל מביריאני ריחני ועד קארי דגים בסגנון דרום הודו. בקומה התחתונה יש בר קוקטיילים מעולה עם נשנושים הודיים כיפיים.

Brigadiers (סיטי)

מסעדה שמשלבת בר ספורט עם הקרנות של משחקי כדורגל בלונדון ובעולם, הופעות ואפילו שולחן ביליארד. בתפריט תמצאו מנות גריל מעולות כמו ביף שורטריב, קבבים, וגם קאטי רול (מעין לאפה ממולאת כל טוב). יש גם הרבה נשנושים אם רק בא לכם דרינק ומשהו קטן.

Punjab (קובנט גרדן)

המסעדה הצפון-הודית הראשונה באנגליה, שמאז 1946 מגישה את כל הלהיטים של האזור מצ'יקן קורמה (קארי מעודן), דאל מחאני, פניר טיקה, באטר צ'יקן, ועוד ועוד. תפריט גדול ומגוון עם המון אופציות צמחוניות וטבעוניות.

Trishna (מרילבון)

הודית עם כוכב מישלן ששמה דגש על דגים ופירות ים בסגנון דרום מערב הודו – סרטני טנדורי חרדל, דניס או סרטן חום עם שמן קוקוס ועלי קארי, שנחשב למנה הטובה ביותר בתפריט.

Tamarind Kitchen (סוהו)

טאפאס הודי עם הרבה מנות גריל מצוינות כמו טיקה עוף פיקנטי מעושן, גרגיר נחלים עם ראיטה בצל, דג צלוי עם קוקוס וצ'ילי, קבב שורשי לוטוס וקארי סרטנים. את הכול מלווה רוטי (לאפה דקיקה) חם מהאש עם שלישיית צ'אטני: עגבנייה, חציל חריף ואפרסק.

Darjeeling Express (סוהו, מתחם קינגלי קורט)

מטבח בסגנון קולקטה בניצוחה של שפית הודית מוערכת, ועם צוות מטבח נשי בלבד. מנות אותנטיות עם תיבול קפדני שכוללות כופתאות עוף וכוסברה, חציל עם קוקוס ותמרינדי, וסרטנים עם חומוס שחור וצ'ילי.

פותחים שולחן ב-Darjeeling Express
פותחים שולחן ב-Darjeeling Express

Gymkhana (מייפר)

הודית עם שני כוכבי מישלן שיש רבים הטוענים, בצדק, שמדובר בהודית הטובה ביותר בלונדון. המסעדה הסופר אלגנטית מעוצבת בסגנון מועדוני הקצינים של הודו הקולוניאלית, וכולל שתי קומות (לכו על התאים הפרטיים בקומת הקרקע).

התפריט הרחב הוא בעיקר בסגנון צפון הודי כמו טנדורי מסאלה צלעות טלה, סמוסה כבש, קארי שרימפס, ועוד רבים וטובים. השירות נפלא והמלצרים ישמחו לעזור לכם למצוא את דרככם בתפריט. בצהריים יש תפריט טעימות במחיר סביר יחסית של 55 פאונד.

Fatt Pundit (סוהו)

פיוז׳ן הודי-סיני מסוגנן. כאשר אנשי האקה היגרו להודו ממחוז קנטון הסיני, הם הביאו איתם את הידע הקולינרי שלהם. המסעדה הזו משלבת טכניקות בישול סיניות מסורתיות עם התבלינים של הודו וכך יוצאת משהו חדש. השם Fatt Pundit זה שילוב של שם המשפחה הסיני הנפוץ 'Fatt' עם המילה ההודית 'Pundit' (מלומד).
ממליצים במיוחד על צלעות הטלה העסיסיות שמתובלות נהדר ועל המומו (הכיסונים האסיאתיים).

Paradise (המפסטד)

בשכונת המפסטד הציורית, ממש מול פארק המפסטד הית' הנפלא, נמצאת מסעדה הודית ותיקה ולא יומרנית, שמציעה מנות מסורתיות במחירים הוגנים לגמרי. תוכלו למצוא שם להיטים כמו שרימפס טנדורי, קארי קשמירי על בסיס ליצ'י, אננס וקוקוס, קארי מדראס בסגנון דרום הודו, ועוד. תפריט גדול ומגוון ואווירה משפחתית נעימה.

בירה הודית מרעננת עם נשנוש ב-Paradise
בירה הודית מרעננת עם נשנוש ב-Paradise

Kutir (צ'לסי)

ליד גלריית סאצ'י הפופולרית תוכלו למצוא מסעדה הודית באווירת האזורים הכפריים של הודו, עם עיצוב ייחודי של קירות ירוקים, הדפסים של חיות פרא ומנורות שמשתלשלות מענפי פרחים. התפריט עמוס במנות בשר עשירות ופירות ים מתובלים בדיוק רב. לכו על מסאלה סרטנים פריכה, דג בס קוקוס קטיפתי עם מולים, וטלה מתובל בכמון.

אל תשכחו לבדוק גם את רשימת המסעדות המומלצות שלנו, לשריין מקומות בסיורי האוכל (או המוזיקה) המושקעים שלנו, וגם לעקוב אחרינו באינסטגרם להמלצות הכי שוות בלונדון מהזווית המקומית 🙂

סצנת המסעדות ההודיות של לונדון מרגשת ומתפתחת במהירות ועדיין יותר מדי מטיילים הולכים על דישום. אין שום בעיה ללכת על בטוח אבל מסעדות פופולריות מערביות כמו דישום בקושי מגרדות את פני השטח של מה שיש למטבח ההודי בלונדון להציע. צאו מאזור הנוחות שלכם ונסו לגלות מסעדות הודיות חדשות עם מנות מיוחדות וחומרי גלם פחות מוכרים. ככה תוכלו להכיר את המגוון העשיר של המטבח ההודי, שהולך הרבה מעבר לקארי הטיפוסי.