נכון. אנחנו הישראלים תופסים את עצמנו יותר כ״אומת קפה״ יותר מאשר תה, אבל בלונדון – התנהג כלונדוני. ובמילים אחרות: ברוכים הבאים לעולם התה המרתק, או ליתר דיוק: טקס תה המנחה – או באנגלית (תודו שזה נשמע טוב יותר): אפטרנון טי (Afternoon Tea), מהסממנים התרבותיים הידועים בקרב תיירים המגיעים ללונדון או לבריטניה שלעתים אף משמש כפעילות פנאי ורוגע בקרב הבריטים עצמם.
בעיר כל כך קוסמופוליטית, שהקולינריה והתרבות שלה שופעת השפעות זרות (מבורכות מאוד בעיני), טקס התה הבריטי נותר אחד מהמסורות ה"בריטיות" המובהקות ביותר.
לא רק שהאפטרנון טי הפך לאטרקציה מובילה בקרב תיירים מרחבי העולם (כולל בקרב הישראלים, שנוטים לזלזל באופן לא מוצדק בתה), אלא שהארוחה-טקס הזה גם משמש כפעילות פנאי אלגנטית לבריטים עצמם.
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
הם אולי לא מארחים תה מנחה בבית לעתים קרובות כמו בימי האצולה הבריטית, אבל הם נהנים מתה המנחה שלהם בזמן חופשה בבתי מלון ברחבי בריטניה, במהלך טיולים או ביקורים במסעדות בסופי השבוע, ומדי פעם במפגשים דיפלומטיים או באירועים חברתיים מפוארים.
בעבר, כשעבדתי בחברה בריטית (לפני שהתחלתי עם סיורי האוכל והגרפיטי), אפילו היו מקיימים שם פעם בחודש אפטרנון טי כסוג של בילוי משותף לעובדי החברה, ממש בקומת הלובי של המשרדים.
סוד המשיכה של האפטרנון טי, הוא בתחושה המלכותית שאופפת אותו, או במילים אחרות – היכולת להרגיש בן אצולה בריטי לכמה שעות של רוגע, שתיית תה ובליסת פחמימות.
רוב המלונות / מסעדות / מקומות של טקס התה ברחבי לונדון מציעים חווית אפטרנון טי שכוללת אווירה מפוארת או רגועה, כלי חרסינה מעוטרים, תה ארומטי ומאפים ארטיזנליים מעוצבים, כשבראשם הסקונס (מאפה בריטי ידוע), שמנת עשירה (קלוטד קרים), ריבה, מבחר כריכים ועוגות, ובקיצור – הרבה פחמימות או לא להיות, וקצת תה. מדובר בחוויה מרגיעה, מפונפנת, ורוויה בשיק, לצד, יש להודות, קצת קיטש.
בתכל'ס, הדבר הזה לא ממש מתאים לציניקנים, או לפחות לחלק מהם: יש לי למשל חבר שטוען שאפטרנון טי זה קצת כמו ״לשלם מחיר של מסעדת יוקרה על תה וכמה סנדויצ׳ונים של תחנת דלק״. הוא לא לגמרי טועה – זו בהחלט לא חוויה קולינרית מסעירה (בשביל זה יש את המסעדות המומלצות או את סיורי האוכל המטורפים שלנו), אבל יש גם מקומות שמפתיעים לטובה, וזה בעיקר בשביל האווירה והחוויה.
בדיוק בגלל זה החלטתי לכתוב את המדריך הזה – כדי שלא תשלמו מחיר של מסעדת יוקרה, ועדיין תוכלו ליהנות מחוויה מיוחדת (לא חסר מקומות כאלה). הוספנו גם כמה אופציות מעט יותר יקרות למקרה שאם כבר כן תרצו להתפנק, תוכלו לצפות לתמורה יוצאת דופן ולחוויה בלתי נשכחת המצדיקה את מחיר הפרימיום.
לפני שנתחיל, קצת היסטוריה על טקס התה של אחר הצהריים הבריטי
האובססיה הבריטית לתה החלה אי שם במאה ה-17, כשסוחרים מחברת הודו המזרחית הביאו איתם תה לבריטניה, בעיקר מסין. בתחילת הדרך, התה היה יקר ונדיר, ונחשב לסמל סטטוס של ממש בקרב המעמדות הגבוהים. לאט לאט המשקה היוקרתי הפך לנחשק גם בקרב המעמדות הנמוכים יותר, ובאמצע המאה ה-18 הוא כבר נחשב למשקה הפופולרי ביותר בבריטניה כולה.
בעקבות הביקוש המטורף לתה מצד הבריטים (שהעדיפו תמיד תה שחור יותר מאשר סוגי תה אחרים), הם הקימו ״תעשיות תה״ בקולוניות בריטיות כמו סרי לנקה (ציילון) והודו, שנחשבות עד היום ל״מעצמות תה״, לא מעט בזכות הבריטים.
במאה ה-19 דוכסית בשם אנה, הדוכסית השביעית לבית בדפורד, נתקלה בבעיה, עוד לפני שידעו שקוראים לזה מאנצ׳יז: היא היתה נתקפת כמעט מדי יום ברעב באזור אחר הצהריים, כשארוחת הערב היתה מוגשת רק בשעות הערב.
לדוכסית נמאס לחכות כל כך הרבה שעות בין הארוחות, ולנשנש רק איזה ביסקוויט עבש. מה עשתה? החלה לבקש מהמשרתים שלה להגיש לה תה ועוגות, בדיוק בזמן ה״מת״ שבין ארוחת הצהריים לארוחת הערב.
לאט לאט גם חבריה לאצולה, אותם היא היתה מזמינה לארוחת הביניים החדשה שלה, התלהבו מהרעיון, והמנהג החדש הפך במהרה לאופנתי, ולסוג של מפגש חברתי של מעמד האצולה.
כיום, האפטרנון טי פופולרי בכל רחבי בריטניה (לצד מדינות נוספות, ביניהן יפן, צרפת, ארצות הברית וסין), ונחשב למסורת בריטית טיפוסית, ואין כמעט מלון ברחבי בריטניה שלא מציע אותה – ממלונות יוקרתיים למלונות בוטיק, לצד בתי תה, בתי קפה ומסעדות. עבור תיירים, האפטרנון טי הפך למשהו שצריך ״לסמן וי״ עליו, ומלונות היוקרה של לונדון מציעים גרסאות מפונפנות משלהם לארוחת הביניים הזו.
כיום, בעידן הרשתות החברתיות, ובראשן אינסטגרם מלכת הויזואליה, הנראוּת של האפטרנון טי הפכה לחשובה לא פחות מהטעם, כשבמקומות רבים נוהגים כיום להגיש מאפים בעיצובים מושקעים, או אפטרנון טי עם נושא מסויים: אליס בארץ הפלאות, צ׳רלי בממלכת השוקולד, אפטרנון טי ״מדעי״, אפטרנון טי בסגנון משחקי הכס, ועוד ועוד.
אפטרנון טי: מורה נבוכים
אחת מהשאלות הנפוצות שאני נשאל בתור מדריך פה בלונדון היא ״תגיד, אין כאן טקס תה במחיר נורמלי?״ בתכל'ס, הרבה ממלונות היוקרה והמקומות הפופולריים וה״נחשבים״ לאפטרנון טי, דוגמת הריץ, הוטל קפה רויאל ו-Sketch, עולים בסביבות ה-70 פאונד לאדם נכון לאמצע 2023 עת כתיבת המדריך (יאמר לזכותם, שהמחיר כולל פעמים רבות גם שמפניה). ובכל זאת, לא כולם יכולים או רוצים לשלם סכום כזה עבור ארוחת ביניים של תה (או שמפניה) ומאפים.
במדריך הבא שמתי דגש על מקומות שלדעתי שווה להכיר, ולפעמים תיירים פשוט פחות נחשפים אליהם (כי את הריץ ואת סקץ׳ אתם כבר בטח מכירים), ושמתי דגש על מקומות שהם או משתלמים (ועדיין איכותיים), או יקרים לא בהגזמה, אבל עדיין נותנים תמורה מלאה וטובה למחיר, או מקומות עם קונספט ייחודי. מקווה שתהנו, ואם הלכתם ונהניתם, אל תשכחו לתייג את האינסטגרם שלנו:
טקסי תה של אחר הצהריים מומלצים בלונדון
שיר הלל לפארקים של לונדון: האפטרנון טי של מלון The Guardsman (קרוב לארמון בקינגהאם)
לונדון ידועה בשפע הפארקים הציוריים שלה, והאפטרנון טי של מלון היוקרה Guardsman מציע חוויה שכולה מחווה לפארקים המלכותיים של לונדון וaשואבת השראה מהצמחיה המקומית ומהמורשת העשירה של לונדון והתרבות הבריטית.
הכריכים שוברים את הסטנדרט הנהוג בתחום (סלט ביצים חומות בלחם כורכום? צ׳ק), המאפים גם הם מושקעים (טארט קרם שנטילי עם פיסטוק ופטק? צ׳ק), והסקונס גם הם לא מאכזבים. המחירים משתלמים מאוד יחסית לתמורה, ולמי שרוצים להתפנק בפארקים שמסביב לארמון – יש גם גרסאת פיקניק לימים יפים שאמנם עולה יותר – אבל מפנקת בהתאם.
- מחיר: 45 פאונד לאדם – כולל כוס שמפניה. יש גם גרסאות טבעוניות או ללא גלוטן (יש להזמין מראש).
- כתובת: 1 Vandon Street
השוקולדי: האפטרנון טי של מלון The May Fair, A Radisson Collection (מייפייר)
אחת מחנויות השוקולד האהובות, הותיקות והמלכותיות (מספקת שוקולד למשפחת המלוכה) בלונדון היא Charbonnel et Walker (להלן ״צ׳רבונל״), והאפטרנון טי הזה, במלון The May Fair ההיסטורי (1660!), הוא בשיתוף פעולה עם החנות ההיסטורית כשלעצמה – והקונספט ברור מאליו: אפטרנון טי עם חיזוקים שוקולדיים.
אמנם יש פה גם סנדויצ׳ונים לא מתוקים, אבל בחזית המאפים, תמצאו כאן למשל טירמיסו עם שבבי שוקולד של צ׳רבונל, דונאטס ברוטב שוקולד מומס, טראפלס שמפניה ורודה (האהובים עלינו!) ועוד. והצ׳ופר: גם המחיר הוגן לגמרי.
- מחיר: 35 פאונד לאדם, או 45 פאונד לאדם כולל קוקטייל
- כתובת: Stratton Street
תה אחר צהריים מדעי במלון The Ampersand (סאות׳ קנזינגטון)
הנה לכם אפטרנון טי מיוחד, שמתאים גם לילדים (אבל כמובן גם למבוגרים), ונותן יחסית תמורה טובה לאגרה: מדובר באפטרנון טי שהוא מחווה למדע, חלל ותגליות. בין השאר, מוגשים כאן מאפים בצורות של כוכבי לכת, אסטרונאוט משוקולד, ״צלחת פטרי״ של ג׳לי דובדבנים ומנדרינות, ועוד.
תפריט הילדים מפתיע גם הוא, ומוגש על מתקן בצורת טיל, וכולל בין השאר כריך ריבה בצורה דינוזאור, ״מאובני״ שוקולד וביסקוויטים של דינוזאורים, ״שיקויים״ שילדים אוהבים, ועוד. למהדרין, יש גם אפשרות ל״קוקטיילי מדע״ אלכוהוליים או ללא אלכוהול, ויש גם מבחר לא רע בכלל של תה מסין, יפן, סרי לנקה ועוד.
- מחיר: 49.50 פאונד לאדם, 35 פאונד לילד, ויש גם תפריטים ללא גלוטן / צמחוניים / טבעוניים.
- כתובת: 10 Harrington Road
אוהבים אוכל טוב? אל תפספסו את סיורי האוכל המושקעים שלנו 🙂 ואל תשכחו גם לעקוב אחרינו באינסטגרם להמלצות הכי שוות.
הטקס המפונפן אך מבלי להיות יקר: Royal Lancaster London (צפונית להייד פארק)
מצפון להייד פארק, קצת מחוץ להמולה של המרכז-של-המרכז, באזור שידוע בעיקר בבתי מלון קצת יותר זולים מאלו שבמייפייר או בסנט ג׳יימס למשל, נמצא מלון Royal Lancaster ובו אפטרנון טי אלגנטי, שנמצא בתוך בית הקפה הלבן Hyde Cafe.
זהו טייק קצת מודרני על האפטרנון טי הקלאסי, אבל עדיין לטעמי לא נועז (אולי אפילו מאופק מדי), אבל המאפים המתוקים יחסית מושקעים ומקוריים. יש גם אופציות ללא גלוטן, טבעוניות/ללא לקטוז ועוד. מדובר בבחירה סולידית למדי למי שרוצים לחוות אפטרנון טי ״כהלכתו״ מבלי להיפרד מיותר מדי מרשרשין.
- מחיר: 39 פאונד לאדם בימי חול, 45 פאונד לאדם בסופי שבוע
- כתובת: Lancaster Terrace
מחווה לחנות ממתקים: The Chesterfield (מייפייר)
אפטרנון טי שהוא חוויה גם לילדים, כשהקונספט הוא מחווה לחנויות הממתקים של בריטניה – צבעוני, קישטי ושובב – עם כריכים צבעוניים, ממתקים מוגזמים והרבה אווירה.
יש פה ״יציאות״ מתחלפות כמו עוגת קולה, לימונדה ורודה מעושנת, כריכים צבעוניים מסוגים שונים, ואוסף מרשים של תערובות תה ייחודיות למקום. ההורים כמובן יכולים להתפנק גם בשמפניה.
- מחיר: 65 פאונד לאדם, 35 פאונד לילד
- כתובת: 35 Charles Street
- עמוד המלון
האפטרנון טי הכפרי: מלון Ham Yard (סוהו)
הנה לכם אפטרנון טי באווירה קצת פחות עירונית ויותר כפרית/פסטורלית. מדובר במלון שממוקם דווקא בלב סוהו, ובמרכזו חצר עם עצים, צמחיה ואווירת כפר בלב המרכז הלונדוני הסואן.
האפטרנון טי עצמו מוגש בכלים ססגוניים, אם כי בסיסי למדי (חייב להודות), ועדיין מדובר באופציה יחסית משתלמת למרכז לונדון, עם אווירה מיוחדת (והרי גם ככה אפטרנון טי זה בעיקר בשביל האווירה), והבונוס – יש בין המאפים גם מילפיי (איך אני אוהב!) של וניל ורובהרב.
- המחיר: 40 פאונד לאדם לתפריט שכולל תה ״רגיל״ ומאפים שונים / נשנושים. תוספת של 7 פאונד לסקונס, 2.50 פאונד לתה מיוחד יותר.
- כתובת: 1 Ham Yard
הפריזאי: Mariage Frères (קובנט גארדן)
Mariage Frères היא חברת תה צרפתית מפורסמת שנוסדה בשנת 1854, הידועה בתה האיכותי ואביזרי התה שלה. למותג נוכחות חזקה בפריז והוא התרחב בינלאומית למקומות שונים, כולל קובנט גארדן בלונדון.
חווית התה של אחר הצהריים שלהם היא פריזאית אלגנטית אך במחיר סביר, ומציעה תפריט הכולל מאפים וקינוחים בהשראה צרפתית כגון מקרונים, מדלן ואקלרים בעבודת יד, לצד מנות מסורתיות כמו סקונס. התה המוגש הוא מתוך קולקציית Thé des Signes בהשראת גלגל המזלות האסייתי.
- המחיר: 50 פאונד לאדם לתפריט הכולל תה ומאפים מלוחים ומתוקים המושרים בתה
- כתובת: 38 King Street
- אתר רשמי
טקסי תה של אחה"צ יוקרתיים במיוחד
יש אנשים שמוכנים להשקיע כסף נוסף עבור חוויה יוצאת דופן באמת, וגם אם מדובר על פרמיה של 70% בשביל לקבל אקסטרה 20% (מה שאני לפעמים מרגיש לגבי אפטרנון טי יקרים), זה לגיטימי ובמקרים מסוימים החוויה כל כך אסקפיסטית ומלכותית – שזה אפילו עשוי להיות, תאמינו או לא, שווה את זה לאנשים מסוימים, אז הנה כמה מקומות בהם תוכלו להתפנק עם חווית אפטרנון טי יוקרתית במיוחד.
לאוהבי האופנה והשיק: Prêt-à-Portea (נייטסברידג')
במלון היוקרה ברקלי תוכלו להתפנק עם חווית תה מנחה ייחודית בהשראת עולם האופנה העילית, הידועה בשם Prêt-à-Portea.
התפריט העונתי מציג מאפים משובחים, פינוקים מלוחים וסנדוויצ'ים עדינים, כולם מעוצבים בקפידה כדי להידמות לטרנדים האופנתיים האחרונים ולקולקציות המעצבים. הצוות הקולינרי המוכשר בברקלי מעדכן בתדירות את התפריט כדי לשקף את הסגנונות והצבעים העדכניים ביותר מעולם האופנה, מה שמבטיח חוויה חדשנית ואופנתית באמת.
Prêt-à-Portea צברה מוניטין כיעד שחובה לבקר בו עבור פאשניסטות, תיירים ומקומיים כאחד המחפשים הרפתקה קולינרית ייחודית ובלתי נשכחת בעיר.
- המחיר: 80 פאונד לאדם לתפריט הכולל כריכים, מאפים מלוחים ואוסף עוגות בהשראת קולקציות האופנה העדכניות לעונה.
- כתובת: Wilton Place
לאוהבי החוויה היוקרתית והקלאסית: מלון בולגרי (נייטסברידג')
יצירות האמנות המהממות המעטרות את חלונות הטרקלין המפואר במלון בולגרי מרמזות על מה שנמצא בפנים: תה אחר הצהריים מענג שנוצר לחגוג את יום השנה ה-10 למלון, ועוצב בשיתוף פעולה עם האמנית הבריטית-ניגרית הנודעת ינקה אילורי, שעבודתה מוצגת כעת במוזיאון העיצוב בלונדון.
כלי ההגשה הם יצירת אמנות בפני עצמה, וגם התפריט הקורץ לאיטליה מרהיב, וכולל לחמניות מיניאטוריות ממולאות בבוראטה וצ'אטני תאנים, ברוסקטה ארטישוק וטלג'יו, וכריכים בשכבות חצילים וסטרצ'ינו, לצד מתוקים כמו סקונס עם מרמלדת לימון זינגי, מאפים של השוקולטייר ג'אנלוקה פוסטו, וקערה נדיבה של גלידת קרם קורניש זרועה תותים משומרים לסיום. בהחלט חוויה קולינרית.
- המחיר: החל מ-75 פאונד לאדם
- כתובת: 171 Knightsbridge
מנדרין אוריינטל (נייטסברידג')
במלון היוקרתי מנדרין אוריינטל המשקיף על הייד פארק, תוכלו למצוא את אחת מחוויות תה אחר הצהריים היוקרתיות והאיכותיות ביותר בלונדון. החל בטרקלין הלורד רוזברי האלגנטי בו מתקיימת החוויה, דרך תפריט האוכל שנקבע בקפידה הכולל חומרי גלם משובחים ומקומיים, ועד לתפריט התה המציע מגוון סוגי תה קלאסיים, נדירים ובמהדורה מוגבלת, כמו גם חליטות צמחים תערובות מותאמות אישית. צוות המלון מספק גם אפשרויות צמחוניות, טבעוניות וללא גלוטן.
- המחיר: 95 פאונד לאדם לתפריט הכולל כריכים במילויים כמו שרימפס ואבוקדו, סטייק ואגיו, וסלט ביצים עם כמהין; סקונס; מאפי שוקולד ופירות מגוונים; ואפילו גלידת פימ'ס. יש תפריט לילדים במחיר 42 פאונד.
- כתובת: 66 Knightsbridge
תה אחר הצהריים בלונדון היא חוויה בריטית אולטימטיבית המשלבת אלגנטיות, רוגע ופאר. זה אולי לא מסע גסטרונומי פורץ דרך, אך הוא מספק הפוגה בלתי נשכחת המאופיינת בפינוקים, תה ארומטי ואווירה מיוחדת.
לא משנה אם אתם אוהבי קפה או תה, תיירים מנוסים או מבקרים בפעם הראשונה, המגוון הרחב של תה מנחה בלונדון מספק הזדמנות לספוג את המורשת והקסם הרב-גוני של התרבות הבריטית והלונדונית. כשאתם מנווטים בין המבחר הנרחב של מקומות תה אחר הצהריים בעיר, תיתקלו בחוויות המותאמות לטעמים והעדפות שונות. ממלונות אלגנטיים ובתי תה מקסימים ועד בתי קפה עכשוויים ומסעדות נושא, סצנת התה המנחה של לונדון מתאימה לכולם.
המאפים המעוצבים לעילא, כריכי האצבעות והסקונס, יחד עם תערובות התה שנבחרו בקפידה, משקפים את המסירות לאיכות שמגדירה את הטקס הבריטי האייקוני הזה. מעבר לתענוגות הגסטרונומיים, גם ההיבט החברתי של תה אחר הצהריים משחק תפקיד משמעותי בחוויה הכוללת.
זהו רגע לעצור, להירגע ולשקוע בשיחה עם חברים, משפחה או אפילו מכרים חדשים. בדרך זו, תה אחר הצהריים משמש כתזכורת להוקיר את ההנאות הקטנות בחיים.