מרילבון (Marylebone – ועוד נעסוק בשם), היא אחת מהשכונות האינטימיות והמעודנות של לונדון. ולטעמי – לא אחת, אלא ה-. כלומר האינטימית והמעודנת ביותר. היא סמוכה כל כך למרכז, לרחוב אוקספורד הומה האדם והבלגן, ועם זאת חבויה ומציעה ליודעי דבר את רחובותיה השקטים והשלווים, עטורי העצים, הבתים הג'ורג'יאנים היפים, חנויות הבוטיק, הספרים, מוסדות התרבות, והמוזיאונים.
היא מתוחכמת, אך פשוטה. היא שלווה, אך מלאת אופי. היא כפר אורבני. היא נהדרת, יוקרתית, אך לא נוצצת (למרות שמדי פעם כן חולף בה איזה רולס רויס).
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה

ובנוסף להיותה כל זאת ועוד, מרליבון היא השכונה שלי. היא המקום ממנו אני יוצא ואליו אני בא כשאני בעיר. חי, במילים אחרות. חלפו כמה ביקורים בעיר עד שגיליתי את נפלאותיה, ומאותו הרגע – אני בוחר בה שוב ושוב.
רחובה הראשי (Marylebone High Street) משובץ החנויות וארומת הקפה נעים כל כך, הקירבה לשניים מהפארקים המוצלחים ביותר בעולם כולו, הלא הם הייד פארק, וריג'נטס פארק משמחת את הלב, והסמיכות לרחוב בייקר עליו עדיין שורה הרוח השרלוק הולמסית, הופכת כל מחשבה לחדה ובהירה.

מיקומה מושלם – הליכה קצרה ואתם באוקספורד, הליכה קצרה ואתם בסוהו, הליכה קצרה ואתם בצ'לסי. וישיבה קצרה בחצר הכנסייה המקומית והיפה, עם שקית ירקות, פירות, נתחי דג ועוד מסופר ווייטרוז הסמוך (אותו תמיד תוכלו לזהות על פי השעון הגדול הנמצא לצידו), ואתם במרילבון.

וכאמור, יש עניין שלם סביב הגייה נכונה של שם השכונה. אזכיר את מקורו בהמשך – אבל למרות שהכיתוב בעברית הוא מריל-בון ולא מרלי-בון, ההגייה דווקא אחרת. זה משהו בין מאר-לי-בון ל-מאר-לה-בון. אני מחסידות "מרליבון", כמו בוב מארלי וההמשך ברור. אבל כאמור, יש עניין. קפצו למשל ל-1:16 בסרטון הבא לדעות נוספות:
היכרות ראשונית עם מרילבון
מרילבון ממוקמת במרכז-מערב לונדון, בגדה הצפונית של התמזה, בין רחוב אוקספורד בדרום לריג'נטס פארק בצפון. גבולותיה נחצים על ידי הרחובות המרכזיים: רחוב מרילבון ורחוב בייקר, ובמרכזה רחוב Marylebone High Street.
זו שכונת מגורים, המשלבת גם מוסדות תרבות, השכלה, קניות, ומוסדות רפואיים מובילים, והיא גובלת בשכונות כמו פיצרוביה ומייפייר.
ההיסטוריה של מרילבון
שמה יוצא הדופן של השכונה קשור להיסטוריה שלה ומקורו בשמה של כנסייה מקומית קטנה שנבנתה על גדות פלג מים שנקרא "טייברן" (Tyburn). שמה המקורי של הכנסייה היה "St Mary at the Bourne" – כלומר, "כנסיית מריה הקדושה שעל הפלג".
עם השנים, השם הפך ל-"St Mary le Bourne", קוצר ל-"Marylebone", והשתרש בהגייה המקומית. לעיתים הוא מיוחס בטעות ל-"Marie la Bonne" – כלומר "מריה הטובה" בצרפתית. הכנסייה ההיסטורית קיימת עד היום, תחת השם "St Marylebone Parish Church".
השטח עליו התפתחה השכונה היה שייך לשתי אחוזות גדולות של משפחות ברוכות מזומנים וייחוס: החלק המרכזי והמערבי של "אחוזת פורטמן" (Portman Estate), שהייתה בבעלות משפחת פורטמן, ואילו אזור רחוב הארלי והסביבה נכללו באחוזת משפחת דה ואלדן (de Walden Estate). שתי המשפחות השפיעו רבות על תכנון השכונה, מבנה הרחובות והאדריכלות המקומית.
במהלך המאה ה-19 הייתה השכונה חלק בלתי נפרד מהצמיחה העירונית של לונדון. עד ל-1965 נכללה בתחום הרובע המטרופוליני של סנט מרילבון (Metropolitan Borough of St Marylebone). ואז כחלק מהרפורמה המוניציפלית של לונדון אוחד הרובע עם זה של פדינגטון, וכיום מהווה חלק אינטגרלי מרובע וסטמינסטר – אחד המרכזיים והיוקרתיים בבירה.
אטרקציות ודברים שמעניין לעשות במרילבון וסביבותיה
Marylebone Village Newspaper
לונדון שופעת רשימות תפוצה מעולות, ואני רשום לעשרות מהן. ההרשמה חינמית, העדכונים מגיעים למייל, ואני ממליץ לעשות זאת עבור כל איזור, מוזיאון, תיאטרון שמעניין אתכם.
- למרילבון אתר, עיתון, ורשימת תפוצה משלה – ההרשמה כאן.
- אני ממליץ גם על הרשמה ל-Make it Marylebone כדי שבאמת לא נפסיד דבר.
חנות הספרים Daunt Books

חנות הספרים הזו, שהופיעה גם בכתבה על חנויות הספרים המומלצות בעיר, היא בעיניי לא רק אחת החנויות המרשימות בלונדון – אלא גם היפה מכולן. היא נוסדה בשנת 1912, בתחילה כחנות שהתמקדה בספרות מסע וגיאוגרפיה, ומאז התרחבה תוך שמירה על אופייה הייחודי. סידור הספרים בה בלתי שגרתי: לא לפי נושאים או ז'אנרים, אלא לפי ארצות – כך שכל מדף לוקח את המבקרים למסע, פשוטו כמשמעו.

במקרה זה, כדאי להסתכל גם בקנקן ולא רק בתוכו – המבנה שבו שוכנת החנות הוא פנינה אדריכלית אדוארדיאנית: תקרות קמורות, מדפי עץ עמוקים וניחוח של עולם אחר. תערובת של כנסייה, אונייה וספרייה עתיקה, עם אור טבעי המסתנן פנימה דרך ויטראז'ים. לאורך השנה מתקיימים כאן ערבי ספרות, השקות והרצאות – אך גם ביום שגרתי לחלוטין, מדובר באחת מחוויות הקריאה והשיטוט המרוממות שיש לעיר להציע.
שוק האיכרים (Marylebone Farmers' Market)

שוק איכרים נפלא, פתוח בכל בוקר יום ראשון בין 10:00-14:00, עם מבחר דוכני פירות וירקות טריים, מאפים, גבינות, דגים, נקניקים, ביצים, דבש, פרחים ועוד.

האוירה לא צפופה, אלא רגועה ושמחה וזהו מקום מפגש אהוב על תושבי האזור, ועליי.

Wigmore Hall
אחד האולמות החשובים בעולם למוזיקה קאמרית, עם הופעות יומיות של פסנתרנים, זמרים, רביעיות מיתרים ונגנים מכל העולם. תוכניה איכותית, אקוסטיקה מצוינת וקהל נאמן.
מוזיאון האקדמיה למוזיקה (Royal Academy of Music Museum)
מוזיאון קטן ואלגנטי הצמוד לאקדמיה המלכותית למוזיקה. כולל אוסף כלי נגינה נדירים, כתבי יד של מלחינים, כלי קשת עתיקים ופסנתרים היסטוריים.
תיאטרון מרילבון (Marylebone Theatre)
תיאטרון עצמאי עכשווי ואיכותי, הממוקם בבית רודולף שטיינר (מייסד התנועה האנתרופוסופית), המתמקד בהפקות מקוריות לצד עיבודים מודרניים. משלב תיאטרון, מוזיקה, סדנאות והופעות קטנות באווירה אינטימית. יש גם חנות ספרים נחמדה בפנים. אני אוהב אותו מאוד ומקפיד לעקוב אחר התוכניה.
גני פורטמן – Portman Square Gardens

גן פרטי רחב ידיים המוקף באדריכלות ג’ורג’יאנית. העצים אדירים. צריך לראות מקרוב. הגישה מוגבלת בדרך כלל לדיירי הסביבה, אך המקום נפתח באירועים שכונתיים ופסטיבלים עונתיים – למשל, פסטיבל קיץ המתרחש בדרך כלל ביולי. גם כאן, רשימת תפוצה מומלצת. ובכל מקרה – גם כשסגור, נעים לראות את הגן הזה.
גני פדינגטון (Paddington Street Gardens)

גן ציבורי קטן ויפהפה החבוי מאחורי Marylebone High Street, ומהווה אחת הפינות הירוקות הנעימות ביותר בלב השכונה. הגן שימש בעבר בית קברות של כנסיית סנט מרילבון, אך הוסב לגינה פתוחה בתחילת המאה ה-20.

מניסיון אישי – הוא שופע חיים, מדשאות מטופחות, עצים בוגרים, ספסלים מוצלים, גינת פרחים צבעונית ומספק חלל שקט בלב העיר.
אוסף וואלאס (The Wallace Collection)
מוזיאון לאמנות אירופאית מהמאה ה-18, השוכן באחוזת המגורים ההיסטורית Hertford House. המוזיאון מציג אוסף פרטי יוצא דופן של ציורים אירופיים מהמאה ה-18 וה-19, לצד פסלים, ריהוט צרפתי תקופתי, יצירות אמנות דקורטיביות, כלי נשק, שריונות ותכשיטים. המקום שומר על אווירה ביתית – אין חבלים או מחיצות – והאורחים מוזמנים לשוטט בין החדרים המפוארים כאילו הם עצמם הדיירים בבית. המקום כולל גם בית קפה נעים בחצר פנימית. מוזיאון חינמי ונפלא, ותיוחד לו כתבה נפרדת. מגיע לו.
מוזיאון השעווה מדאם טוסו

סניף הדגל של מוזיאון השעווה המפורסם, עם דמויות של סלבס עכשוויים, פוליטיקאים, גיבורים היסטוריים וסמלי תרבות. יש גם רכבת פנימית, ועוד.
מוזיאון שרלוק הולמס
מוזיאון קטן וידוע שנמצא בכתובתו הספרותית של הבלש האגדי. המבנה שוחזר כדי להיראות כמו דירתו של הולמס, עם פריטים מעלילות הספרים, ריהוט תקופתי, וצוות בלבוש ויקטוריאני.
רחובות וקניות סמוך למרילבון
מעבר לאטרקציות התרבותיות, מרילבון משובצת חנויות נעימות וטובות. ההמלצה שלי היא פשוט לשוטט, ובכל זאת – הנה כמה בולטות, חלקן אהובות עליי מאוד:
- Barley & Sage היא מעדניה בוטיקית ולה סניפים רבים בעיר. ניתן למצוא בה ירקות מעולים, גבינות ויין, קפה ומאפים. והיא מעוצבת כמו ציור.
- Labour and Wait היא חנות עיצוב תעשייתי יוצאת דופן ובה כלי בית, מברשות, טקסטיל וכלי כתיבה. יש בה שילוב מיושן וחדשני שגורם לי לחזור אליה בכל פעם.
- Robert Dyas אימפריית כלבו בריטית (הסניף המדובר מבחינתי נמצא ברחוב בייקר 125-127). זו טמבוריה בריטית זולה, ונפלאה ובה פתרונות אחסון, מטבח, גינה וגאדג'טים חכמים לבית.
- VV Rouleaux אני פחות, אבל אולי אתם? זו חנות סרטים, חוטים, בדים, תחרה הנראית כתיבת תכשיטים.
- Rococo Chocolates גם זו פחות מדברת אליי, אבל מדובר בשוקולד בוטיקי בעבודת יד, ואריזות מעוצבות במיוחד.
- וזו, Fabriano Boutique האיטלקית, מציעה מוצרי נייר וכתיבה מוקפדים.
וכזכור, רחוב אוקספורד נמצא – מילולית – ממש מעבר לפינה.

Fun fact
הקסם המרילבוני לא פסח על רבים מהאישים המפורסמים והמשפיעים ביותר בתרבות הבריטית והעולמית: סופרים כצ'ארלס דיקנס, מרי שלי (פרנקשטיין) ו-H. G. וולס (מלחמת העולמות).
בשנות ה-60 וה-70 הפכה השכונה למוקד משיכה למוזיקאים רבים: חיפושיות כ-סר פול מקרטני, ג’ון לנון ויוקו אונו, רינגו סטאר (ואני ממליץ לבקר בחנות הביטלס הסמוכה). גם ג’ימי הנדריקס – כולם גרו בה, ופול ולינדה מקרטני אפילו נישאו בשכונה.
מדונה, התגוררה במרילבון אף היא. ובצדק. ונעמי קמפבל, ולהבדיל, וינסטון צ'רצ'יל, ועוד.
מלונות בקרבת מרילבון
השכונה מציעה מגוון של אפשרויות לינה – מלונות בתקציבים שונים ודירות. הנה מספר המלצות:
- Durrants Hotel – מלון 5 כוכבים יוקרתי בבניין מרהיב מהמאה ה-19. חדר כושר, מסעדת שף אלגנטית לצד בר קוקטיילים דרמטי.
- The Mandeville Hotel – מלון בוטיק קלאסי עם אווירה אלגנטית ועיצוב בריטי. 108 Brasserie הוא חלק ממנו.
- Holmes Hotel London – מלון בעיצוב בהשראת שרלוק הולמס עם ניחוח ספרותי ואירופאי.
- The Leonard Hotel – מלון בוטיק בריטי קלאסי במבנה ג׳ורג׳יאני היסטורי.
- Marylebone Village Apartments – שמונה דירות יוקרתיות ומאובזרות בלב העיר.
מסעדות מומלצות במרילבון

- FishWorks – מסעדת דגים ופירות ים בריטית קלאסית עם בר צדפות. נהדרת, טריה וידידותית. הבחירה הראשונה שלי בעיר בכל הנוגע לדגים ופירות ים. כתובת: Marylebone High Street 89
- 108 Brasserie – מסעדה בריטית מודרנית עם מנות עונתיות ובר קוקטיילים מרשים. אוירה נוחה ונעימה. כתובת: Marylebone Lane 108
- Fischer’s – מסעדה בסגנון וינאי קלאסי עם אווירה של קפה אירופי משנות ה-30. כתובת: Marylebone High Street 50
- Delamina – מטבח ים תיכוני מודרני עם מנות ישראליות וצמחוניות. כתובת: Marylebone Lane 56
- The Golden Hind – מוסד מקומי המגיש פיש אנד צ’יפס יותר ממאה שנים. המקום נחשב לאחד הוותיקים בעיר בתחומו, ולפי השמועות היה אהוב במיוחד על ג'ורג' אורוול. התפריט פשוט, המחירים נוחים. כתובת: Marylebone Lane 73
- Beast – מסעדת בשרים ופירות ים יוקרתית המציעה חוויה ייחודית ומלאת עוצמה, באווירה אפלה המזכירה אולם סעודה נורדי. התפריט מתמקד בנתחי בשר מובחרים לצד לובסטרים שלמים, ופירות ים טריים נוספים, המוצגים לראווה על קרח בתחילת הארוחה. הישיבה סביב שולחנות עץ משותפים, התאורה והשירות המקצועי יוצרים סעודה דרמטית ומוקפדת. כתובת: 3 Chapel Place
- Alley Cats Pizza – פיצריה בסגנון ניו יורק חדשה ופופולרית במיוחד, נכנסת באופן קבוע לרשימות הפיצריות הטובות בלונדון של כל המגזינים הנחשבים. כתובת: 22 Paddington Street
- Trishna – מסעדה הודית נפלאה עם כוכב מישלן, מהבעלים של מסעדת Gymkhana שנחשבת לטובה ביותר בעיר והיחידה בעולם עם שני כוכבים. בתפריט תמצאו מנות בסגנון דרום-מערב הודו, כולל הרבה פירות ים ודגים, הסרטן שמן קוקוס ועלי קארי נחשב למנה האהובה והמוצלחת ביותר. כתובת: 15 Blandford Street
- Nina – אחת המסעדות המדוברות של 2025 היא איטלקית הממוקמת במרתף עם תאורה מושלמת לדייטים. יש מבחר של דגים נאים למנות פתיחה, ולעיקריות – ספגטי קלאסי ברוטב עגבניות עם תועפות גבינת סטרצ'יאטלה וגם עוף מילנזי מצופה בחמאת פרמזן. כתובת: 18 Thayer Street
- KOL – המסעדה המקסיקנית היחידה בלונדון שעטורה בכוכב מישלן, עם חווית קולינרית משובחת ונדירה, כולל שימוש ייחודי בתבלינים אותנטיים, וסלסלת דומדמניות מפוארת וממכרת. חובה למי שמחפש חוויה קולינרית ייחודית. כתובת: 9 Seymour Street
- AngloThai – מסעדה תאילנדית חדשה שמשלבת חומרי גלם וטכניקות מהמטבח הבריטי המודרני שעובר רנסנס בעשור האחרון. התפריט מיוחד ולא שגרתי לז'אנר התאילנדי, כולל מנות כמו לשון בקר בקארי, תמנון עם ריבת צ'ילי, עוף בקוקוס עם חמוצים, ודג מקרל עם רובארב וחזרת. כתובת: 22 Seymour Place
- Lita – עוד מסעדה חדשה בסגנון ים תיכוני מעוצבת למשעי עם הרבה מנות מצוינות לחלוקה. בין המנות תמצאו צדפות עם תותים ירוקים ופרחי סמבוק, קישואים עם ריקוטה ונענע, דגים על הגריל, שקדי עגל, ומבחר מרשים של נתחי בשר אימתניים. כתובת: 7 Paddington Street
- Carlotta – סניף דקדנטי ומרשים מבית היוצר של רשת Big Mama האיטלקית שכבר שנים מככבת באינסטגרם ובטיקטוק. המנות ענקיות ומושחתות, העיצוב יפהפה וייחודי והקינוחים חובה. כתובת: 77 Marylebone High Street.
מרילבון נחשבת לאחת השכונות המובילות בלונדון גם בכל הקשור לתרבות הקפה. בין הרחובות האלגנטיים מסתתרים בתי קפה עצמאיים עם אופי ייחודי, לצד רשתות אהובות שמשתלבות בנוף השכונתי.
- Back On Track Coffee (Wimpole Street 3A) הוא בית קפה אינטימי עם קפה מדויק, תערובות משתנות ואווירה קבועה של קהל מקומי נאמן.
- WatchHouse (New Cavendish Street 7) הוא אחד מהשמות הבולטים בסצנת הקפה החדשה של לונדון – עם עיצוב נקי, בר רחב ותפריט קפה עונתי.
- Hagen (Marylebone High Street 82) מביא את הרוח הסקנדינבית לשכונה, עם קפה קראפט, עוגות בחושות ורוגע מינימליסטי.
- Monocle Café (Chiltern Street 18) – הסניף הבריטי של מגזין Monocle – משלב בין קפה יפני איכותי, עיצוב מוקפד וקהל בין־לאומי קבוע. המקום קטן, מדויק ומיוחד – כמו המגזין עצמו.
אציין גם שתי רשתות, שאותי הפתיעו לטובה:
- Pret A Manger (Marylebone High Street 72) מאות ויותר סניפים ברחבי לונדון, ולכאורה עוד רשת, אבל הקפה טעים, יש תפזורת תפוחים ובננות לקינוח, ובעיקר אחד הסודות השמורים שלי: פרט נדיר במיוחד – כפיות פלסטיק איכותיות, גורפות קצף, ולא מעץ דמוי מקל רופא כמו בכל שאר המקומות.
- Soho Coffee (Wigmore Street 64) הסניף הזה מציע מקומות ישיבה נעימים, דלפק שפונה לרחוב וקפה מצוין.

ועוד סוד, לא יודע עד כמה שמור – במקומות אליהם אני חוזר לקפוצ'ינו, אני נוטה להשתתף במשחק הכרטיסייה (קפה עשירי עלינו, צ'ירז!), ותמיד-תמיד מנצח.

אל תשכחו לבדוק גם את רשימת המסעדות המומלצות של "לונדוניסט" בלונדון, לשריין מקומות בסיורי האוכל או המוזיקה המושקעים, וגם לעקוב באינסטגרם להמלצות הכי שוות בלונדון מהזווית המקומית.
איך מגיעים למרילבון?
השכונה נגישה מאוד בתחבורה ציבורית, עם מספר תחנות טיוב מרכזיות הממוקמות סביבה:

- Baker Street (קווים: Jubilee, Bakerloo, Hammersmith & City, Circle, Metropolitan) – התחנה המרכזית ביותר בשכונה, קרובה לרחוב בייקר, מוזיאון שרלוק הולמס, מדאם טוסו ומוזיאון וואלאס.
- Bond Street (קווים: Central, Jubilee, Elizabeth Line) – ממוקמת בקצה הדרומי-מערבי של השכונה, נוחה במיוחד למגיעים מאזור אוקספורד סטריט או מתחנת פדינגטון.
- Regent’s Park (קווים: Bakerloo) – תחנה קטנה ונעימה בקרבת Wigmore Hall והכניסה הדרומית של פארק ריג'נטס.
- Marylebone (קווים: (Bakerloo + National Rail) – תחנת רכבת וטיוב המשמשת גם את קו הרכבות של Chiltern Railways לכיוון אוקספורד, בירמינגהאם ואזורים בצפון-מערב אנגליה.
מסעדה בסגנון הרובע הקוריאני של לוס אנג׳לס פה בלונדון? כן, יש דבר כזה
ארוחת חילופי שפים ב-Coal Office (קואל אופיס) של אסף גרניט
אוכל מצרי, אוכל עיראקי-כורדי, אוכל לבנוני ושאר מעדני מדינות ערב ברחוב אדג'וור רואד | Edgware Road
שכונת מייפר וכל מה שיש לעשות בה | Mayfair
מסעדת Nutshell – פיוז׳ן פרסי-מודרני במרכז לונדון
[סקירת וידאו] מסעדת דאדל׳ז (Duddell's) בלונדון ברידג׳
קישורים שימושיים