בכל ביקור שלי בלונדון, אני משתדל להגיע לפחות למרחק תמונה מגשר המצודה (Tower Bridge). הגשר הוא פלא ויזואלי, אחד מסמליה של העיר, ועומד בשורה אחת עם הביג בן (Big Ben), ארמון בקינגהאם (Buckingham Palace), הגלגל הענק (London eye), וקתדרלת סנט פול (St Paul Cathedral).
הוא נראה יפה ושונה בכל שעה משעות היום, ובכל מזג אוויר, והדבר מעניק לו איכות פוטוגנית בלתי נשכחת. אין ספק שהוא המרשים מבין הגשרים שעל נהר התמזה. רבים מתבלבלים בינו ובין גשר לונדון (London Bridge) בגלל השמות הדומים. מהיום לא תהיו מאלה.
היכרות ראשונית עם גשר מצודת לונדון
שמו של הגשר ניתן לו בגלל הקירבה למצודת לונדון (Tower of London), אך הוא גם מעיד על צורתו ועיצובו של הגשר עצמו – שני המגדלים המרשימים בגובה 65 מטרים, הניצבים משני קצותיו של הגשר ומשתי גדותיו של התמזה, נראים כמגדלי מצודה של ממש. זו גם הדרך לא להתבלבל בינו ובין גשר אחר – גשר לונדון (London bridge) הסמוך, שאמנם היה שם לפניו, אך אינו מופת ארכיטקטוני כמו גשר המצודה.
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
ההיסטוריה של גשר מצודת לונדון
כדי להקל על עומסי תנועת כלי השייט הרבים בנהר התמזה, הוחלט במאה ה-19 לבנות גשר נוסף על התמזה ממזרח לגשר לונדון, שיאפשר מעבר הולכי רגל לרוחבו, אך בנוסף – גם מעבר כלי שייט תחתיו. בשנת 1876 הוקמה ועדה לבחינת חמישים הצעות שונות ומשונות, ולבסוף התקבלה זו של סר הוראס ג'ונס, מהנדס העיר, לבניית גשר חדשני שישלב אלמנטים של גשר תלוי וגשר מתרומם.
הבנייה, שהחלה ב-1886 נמשכה שמונה שנים (במהלכן נפטר האדריכל ג'ונס והוחלף על ידי סגנו סר וולף בארי, שאף שינה את תוכנית המגדלים, כדי שיעוצבו בסגנון ויקטוריאני-גותי שהיה נהוג באותה תקופה). הגשר נפתח רשמית בשנת 1894 על ידי הנסיך מוויילס.
ביקור בגשר מצודת לונדון
הביקור בגשר עצמו חינמי. לכו אל הגשר – המראה הנשקף כשמתקרבים מרהיב וגורר אינסוף תמונות של המגדלים, עם המעברים הגבוהים המחברים ביניהם. ניתן גם לחצות את הנהר על הגשר, במדרכת הולכי הרגל הצמודה לכביש המאפשר מעבר מכוניות.
ואפשר לרכוש כרטיס (כאן, או בדוכן הכרטיסים על הגשר עצמו), הכולל כניסה למספר אטרקציות:
- המעבר השקוף: הליכה על המעברים העיליים המחברים בין שני מגדלי הגשר – עוד תמונות, ונופים בלתי נשכחים של העיר. רצפת המעברים עשויה זכוכית שקופה (ועבה!), וממנה מבט מטה מגובה של ארבעים ושניים מטרים מעל לפני המים (וסלפי מרשים המשתקף בתקרה העשוי מראה). אורך החלק השקוף של כל מעבר הוא כשניים עשר מטרים, וכדי להפיג כל חשש – מבטיחים לנו שכל מעבר כזה מסוגל לשאת בבטחה ששה פילים בוגרים(!) או שתיים עשרה מוניות לונדוניות (!). אל המעברים ניתן לטפס במדרגות, או להשתמש במעלית.
- חדר המנועים של הטאוור ברידג': מיום הקמת הגשר ועד שנת 1976, המנגנון המאפשר את פתיחתו עבור כלי שייט התבסס על קיטור, ובחדר המנועים ניתן לראות את גאונות ההנדסה הוויקטוריאנית שאפשרה זאת, ואת המנועים המקוריים. כיום, המנגנון הוא חשמלי.
- הפס הכחול: בדרך אל חדר המנועים, הונצחו שמותיהם של שמונים מבוני הגשר על גבי לוחיות מתכת כחולות.
זווית צילום מומלצת של גשר המצודה נמצאת במרינה הסמוכה, St Katherine Docks, ממזרח לגשר ועל הגדה הצפונית.
כדאי לתזמן את זמן הביקור למועדים בהם הגשר מתוכנן להתרומם ולהיפתח כדי לאפשר מעבר ספינות, ובכך להעלות פי כמה וכמה את מפלס הפוטוגניות וכמות התמונות שתצלמו. הגשר נפתח כשמונה מאות פעמים בשנה, ועושה זאת בתזמון בריטי מושלם. ניתן להתעדכן במועדי פתיחת הגשר, כאן.
אל תשכחו לבדוק גם את רשימת המסעדות המומלצות של "לונדוניסט" בלונדון, לשריין מקומות בסיורי האוכל או המוזיקה המושקעים, וגם לעקוב באינסטגרם להמלצות הכי שוות בלונדון מהזווית המקומית.
כמה עולה כרטיס הכניסה לטאוור ברידג?
עלות כרטיס הכניסה, נכון לתחילת 2025, היא 13.4 פאונד (ילדים 6.70 פאונד), והאטרקציות הנ"ל פתוחות למבקרים בכל יום בין השעות 09:30 – 18:00 (כניסה אחרונה בשעה 17:00).
חשוב לדעת שבמהלך כל שבת שנייה בחודש, שעות הבוקר מוקדשות לרוכשי הכרטיסים "השקטים", המאפשרים כניסת פחות אנשים בזמן נתון.
איך מגיעים לגשר מצודת לונדון?
קל להגיע אל הגשר ברכבת התחתית (ה-Tube):
- תחנת Tower hill (על הקו הצהוב-Circle והירוק-District) ממוקמת על הגדה הצפונית במרחק של כ700 מטרים מהגשר.
- תחנת London bridge (על הקו השחור-Northern והאפור-Jubilee) ממוקמת על הגדה הדרומית במרחק של כ800 מטרים מהגשר.
מלונות מומלצים מסביב לגשר
באזור מבחר עצום של מלונות ברמות מחיר שונות. הנה כמה מומלצים: CitizenM Tower of London, London Bridge Hotel.
יש אף דירות שממש משקיפות על התמזה כדוגמת Three Million Pound Luxury ומי היה מאמין אבל גם סירות המשמשות כאפשרויות מגורים בלתי שגרתיות! Entire Boat at St Katherine Docks היא אחת מהן.
אתרים מעניינים ליד גשר מצודת לונדון
- שוק בורו (Borough market) – שוק האוכל המפורסם נמצא במרחק של קילומטר אחד מהגשר.
- מצודת לונדון (Tower of London) – טירה מ1066 ששימשה בעבר כבית סוהר, ובהמשך כאחד ממקומות המגורים של המשפחה המלכותית. כיום ניתן לסייר בשרידי הארמון ולצפות בתצוגה של תכשיטי הכתר. המצודה נמצאת במרחק של כארבע מאות מטרים מהגשר.
- ניתן אף ללכת לאורך הגדה הדרומית של הנהר (Southbank) עד לגלגל הענק (London eye), ולזכות במראות נהדרים של קתדרלת סנט פול (St Paul Cathedral), הביג בן (Big Ben), בית הפרלמנט (Parliament house) ומנזר ווסטמינסטר (Westminster Abby), המצויים כולם מעברו השני של הנהר.
- שכונת ברמונדסי – Bermondsey, בה נמצא גם שוק מלטבי (Maltby Market).
- המרינה של St Katherine Docks.
תרבות ואירועים בסביבת גשר מצודת לונדון
תיאטרון השייקספיר גלוב (The Globe) – שחזור של התיאטרון בו פעל ויליאם שייקספיר, נמצא בקרבת מקום, כמו גם מוזיאון טייט (Tate modern) לאמנות מודרנית. בהמשך, לאורך הגדה נמצא מרכז סאות'בנק (Southbank center) ובו אירועי תרבות שונים ומתחלפים.
Fun fact
הגשר הצבוע כיום לבן-כחול-אדום פטריוטיים, היה במקור חום. הוא נצבע מחדש בשנת 1977 כחלק מחגיגות 25 שנות למלוכת אליזבת השנייה (Silver Jubilee).
כמו כן, במרינה שמאחורי גשר המצודה יש מסעדת טאפאס מומלצת בשם Bravas. בין גשר המצודה לגשר לונדון על הגדה הדרומית, יש סניף של מסעדה הודית טובה – Gunpowder.