מבין שלל הפארקים בלונדון, אני אוהב במיוחד את המרכזיים, את אלה שלא חוששים מהקרבה לרחובות האבן הסואנים, שלא פוחדים מרחש האוטובוסים האדומים, מהמולת העיר ומקולות האנשים. אני אוהב את הייד פארק, את הליכות הבוקר שלי בריג'נטס פארק ואת סנט ג'יימס פארק. פינה חמה וירוקה שמורה בלבי גם למפתיע והצנוע לכאורה שביניהם – גרין פארק.

גם הפארקים הרחוקים יותר בעיר (ריצ'מונד, למשל, וגריניץ'), שווים ביקור, כמובן, אבל הם מצריכים לרוב תכנון מוקדם, בעוד שאלה – המרכזיים, פשוט נמצאים מרחק חציית כביש ממקומות רבים, סואנים ונפלאים.
ולמה גרין פארק כה מפתיע?
דווקא משום שעל הנייר (והקרקע) לא היה אמור להוות תחרות לשלושת המופלאים שהזכרתי בפתיחה. הוא לא מפותל ומתוחכם – צורתו כמעט מלבנית, והוא הקטן מבין הפארקים המלכותיים – שטחו כארבעים דונם בלבד (לשם השוואה: הייד פארק גדול ממנו פי תשעה).
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בלונדון. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
ולמה צנוע? כי אין בו ארמונות כמו בהייד פארק, או גני ורדים מלכותיים כמו בריג'נטס או גשרים הצופים אל ארמון בקינגהאם כמו בסנט ג'יימס. אין בו ערוגות פרחים (ומכאן נגזר גם שמו), וגם לא אגמים – גרין פארק עשוי מהחומרים הבסיסיים ביותר: שבילים רחבים. עצים מדהימים. פנסים שיצאו מספרי אגדה. קצת דשא. פסל אחד, קטן ויפה. זהו, פחות או יותר.
אך דווקא זה סוד קסמו בעיניי – הוא דמוי גן רחב ושקט, טבעי, עתיק ואלגנטי. והעיר – סביב סביב – המיקום מושלם. בין ארמון בקינגהאם למלון ריץ, על גדת רחוב פיקדילי והסוהו, קרוב כל כך לכל כל הרבה אתרים ומקומות, הוא כמעט ונחבא אל הכלים (והעלים?) ומשמש ריאה ירוקה – ואולי בגלל גודלו הצנוע, רק נשימה ירוקה המאפשרת לכל אדם לעזוב לרגע את הרחוב, לעמוד בצל העצים האלה, על השבילים האלה, ולנשום. גם לאכול צהריים נעים פה.
וכמה יפה שמו – פשוט "ירוק". לעיתים מוסיפים גם הא הידיעה – The Green Park. וזה מגיע לו. אני שם בכל ביקור בלונדון, נכנס, אומר שלום, נושם את הרוח בעצים.

היכרות ראשונית עם גרין פארק
הפארק גובל ברחוב פיקדילי מדרום, ארמון בקינגהאם ממערב והייד פארק מצפון. הוא מהווה חלק משרשרת הפארקים המלכותיים של לונדון, יחד עם הייד פארק, סנט ג'יימס פארק וגני קנזינגטון. הוא נמצא לצד "דרך הבריאות הטובה" (Constitution Hill) – שם נהג המלך צ'ארלס השני לצעוד בבקרים (גם מלכים מתמידים בהליכות בוקר), המחברת בין הייד פארק לארמון (ב-1840 היה בה ניסיון התנקשות כושל במלכה ויקטוריה).
הפארק קל להגעה בזכות קרבתו לתחנות טיוב רבות ולמרכז העיר, ומהווה נקודת עצירה מושלמת בכל שעה משעות היום, ובכל מזג אויר.
הפארק מנוהל על ידי ה-The Royal Parks, ארגון ציבורי עצמאי שאחראי על שמונת הפארקים המלכותיים של לונדון, וכל רווחיו מושקעים בשימור המרחבים הירוקים בבירה הבריטית. בין השאר, מהווה הפארק חלק בלתי נפרד מאירועי הספורט הגדולים של לונדון והוא אחד מארבעת הפארקים המלכותיים שדרכם עובר מסלול חצי המרתון השנתי.
מיקומו המרכזי הופך אותו יעד נוח ומהנה – הן כביקור נפרד והן כעצירה ירוקה במסגרת מסלול יומי ארוך יותר. למשל:
- יום הליכה בפארקים המלכותיים, המתחיל בהייד פארק, ממשיך לסנט ג'יימס, ומסתיים בגרין.
- יום קניות הכולל את רחוב אוקספורד, ריג'נט, אזור כיכר פיקדילי ונשימה עמוקה בפארק עצמו בין לבין.
- יום מוזיאונים המתחיל בקנזינגטון, ומסתיים באלו הסמוכים לכיכר פיקדילי ובגלריות של מייפר (Mayfair).
- מתאבן לפני ארוחת או הצגת הערב – שיטוט בין העצים, הספסלים והפנסים שאין כמותם בעולם כולו.
- ובעצם – שילוב של כל אלה או כל דבר אחר – דעתי ידועה – קשה לטעות בלונדון. הסוהו, מייפר, קובנט גרדן, כיכר לסטר, צ'יינה טאון, כיכר טרפלגר – כולם במרחק הליכה קצר.
ההיסטוריה של גרין פארק
האזור שבו שוכן כיום הפארק היה בימי הביניים שטח קבורה ששירת את בית החולים למצורעים סנט ג'יימס, שפעל בקרבת מקום. במאה ה-16 הורה המלך הנרי השמיני על תחימת השטח שהיה באותו זמן חלק מאדמות משפחת האצולה פולטני (Poulteney). במשך שנים רבות נודע האזור בשם "שדה סנדפיט" (Sandpit Field), כלומר מרחב שומם בקצה העיר, השוכן בין בתים מבודדים – בעתיד, שכונת מייפר היוקרתית.
בשנת 1688 עבר השטח לרשותו של המלך צ'ארלס השני (אותו אחד מהליכות הבוקר), שהיה ידוע גם בכינויו "המלך השמח" (Merry Monarch) והפך אותו לפארק מלכותי עם שבילים רחבים, אזורי ציד איילים, ואפילו מתקן לא שגרתי באותה תקופה שנועד לאחסן קרח עבור הארמונות המלכותיים הסמוכים. את שמו, קיבל הפארק בשנת 1746.
במאה ה-18, תחת המלכה קרוליין מאנסבך, רעייתו של ג'ורג השני, כבר הפך פארק למוקד מבוקש, אופנתי וחברתי. בשנת 1749 נערך בו מופע זיקוקים גדול, עבורו הלחין הנדל יצירה מיוחדת.
ומאחר והפארק היה בעבר ידוע לשמצה כאיזור שורץ שודדים, יזמה ב-1830 את סלילתה של דרך חדשה (Queen’s Walk) כדי ליצור מעבר נעים ובטוח בין ארמון סנט ג'יימס לארמון בקינגהאם, ואף הוסיפה ספרייה קטנה בתוך תחום הפארק בתכנונו של האדריכל ויליאם קנט.
מעמדו של המקום המשיך להתבסס, ובין השאר נערך בו מטס כדורים פורחים ב-1814 לציון סיום המלחמה עם צרפת וחגיגות מאה השנים מתחילת כהונתו של המלך ג'ורג' הראשון.
בהמשך, עם התפתחותה של שכונת מייפר והפיכתה לשם נרדף ליוקרה, שודרג איזור הפארק והפך לנוף מבוקש עבור בתי האחוזה העירוניים.
אטרקציות בתחומי הפארק
אירועים בפארק
בפארק מתקיימים לאורך השנה אירועים שונים בתחומים רבים – סיורים, שיעורי ספורט – יוגה וכושר, אמנות ועוד.
מזרקות בלתי שגרתיות
- דיאנה – אלת הציד, הירח והטבע. הפסל שנקרא גם "דיאנה וצמרות העצים" נמצא בסמוך לתחנת הרכבת התחתית Green Park, וכולל גם מזרקה יפה. הוא מוקדש לדיאנה – לא הנסיכה – אלא האלה הרומית ומציג את דמותה, עומדת על גבי מבנה המדמה ענפי עץ, ומלווה בכלב ציד. הפסל הוענק כתרומה על ידי קרן קונסטנס (Constance Fund), והוצב בשנת 1954.
- מזרקת שלושת הגבהים – פסל זוכה פרסים הכולל ברזי מים בשלושה גבהים המשרת מבוגרים, ילדים וכלבים.
השכרת כיסאות נוח
בין מרץ לאוקטובר ניתן להשכיר במהלך שעות האור ובהתאם לתנאי מזג האוויר כיסאות נוח במדשאת הפארק (כמו גם בפארקים נוספים). המחירים לפי שעה (ארבעה פאונד לשעה הראשונה).

אתרי הנצחה
בפארק פזורים מספר אתרי הנצחה רשמיים – אנדרטה לזכר מפציצי חיל האויר הבריטי (Bomber Command Memorial) הממוקמת בפינה הדרום־מערבית של הפארק ומוקדשת לאנשי חיל האוויר המלכותי שנהרגו במהלך מלחמת העולם השנייה.
שער קנדה (Canada Gate) הוא שער ברזל מעוטר שהוענק כמתנה מקנדה בתחילת המאה ה-20 לציון חלקה באימפריה הבריטית בתקופתה של המלכה ויקטוריה, וסמוך אליו נמצאת אנדרטת קנדה (Canada Memorial), לזכר החיילים הקנדיים שלחמו לצידה של בריטניה בשתי מלחמות העולם.
בצדו המזרחי של הפארק שוכנים שערי ההנצחה (Memorial Gates) – עמודי זיכרון לחיילים מהודו, אפריקה והאיים הקריביים.
- מידע נוסף על כל אלו: כאן.
אטרקציות בסביבת הפארק
שביל היובל
השביל (Jubilee Greenway) – הוא דרך מעגלית באורך של כ-60 ק"מ, שנחנכה בשנת 2012 לרגל יובל היהלום לציון שישים שנים למלכותה של אליזבת השנייה. השביל המאפשר הליכה ואף רכיבה נוחה, עובר בין אתרים מרכזיים בעיר – בהם גרין פארק, הייד פארק, סנט ג'יימס פארק, גני קנזינגטון, ריג'נטס פארק, קמדן, קנרי וורף והכפר האולימפי. הוא מחולק לעשרה מקטעים המסומנים בלוחות ברונזה עם סמל הכתר.
ארמון בקינגהאם
ארמון בית המלוכה הבריטי סמוך מאוד לפארק וכדאי מאוד להגיע גם אליו בצמוד לביקור בפארק עצמו. ניתן כמובן גם להצטרף לאחד מהסיורים הרשמיים בארמון, ולצפות בטקס החלפת המשמר.

הייד פארק וסנט ג'יימס פארק
גרין פארק ניצב בין שניים מהפארקים המוכרים, המרשימים והאהובים בלונדון – הייד פארק מצפון-מערב, וסנט ג'יימס פארק מדרום-מזרח. בהייד פארק ניתן לצעוד במשך שעות בין השבילים והעצים, ולאורך אגם הסרפנטיין. לעומתו, פארק סנט ג'יימס אלגנטי וציורי, ובו אגם יפה, גשר הצופה אל הארמון, ופריחה נפלאה בעונה. ניתן לשלב את שלושתם למסלול הליכה מושלם במרכז העיר.

שדרת המאל וקשת וולינגטון
בצדו הדרומי של הפארק משתרעת שדרת המאל (The Mall) המחברת בין כיכר טרפלגר לארמון בקינגהאם. נערכים בה אירועים רשמיים רבים, וההליכה בה קצרה אך נחמדה.

בקצה המערבי של השדרה נמצאת קשת וולינגטון (Wellington Arch), זהו שער ניצחון מהמאה ה-19, המציין את קורותיו של הדוכס מוולינגטון ששימש גם כראש ממשלת בריטניה.

קניות בהרודס והארווי ניקולס
ברובע נייטסברידג' הסמוך נמצאים שני בתי הכלבו הידועים – הרודס והארווי ניקולס, וכדאי לבקר בהם גם אם מסתכלים בלבד.

חנויות נבחרות בפיקדילי
ברחוב פיקדילי הגובל בפארק מספר חנויות מיוחדות. המומלצת שבהם, המתהדרת במראה חדש בכל עונה, היא Fortnum & Mason – מוסד בריטי ותיק הפועל מאז 1707 ובו בעיקר קינוחים ולא רק. זהו מופת של עיצוב תעשייתי, אסתטיקה, אוירה ושוקולד.


שתי חנויות ספרים היסטוריות: Hatchards – חנות הספרים הוותיקה ביותר בעיר מאז 1797, ו-Waterstones הגדולה, הידידותית והשכנה. ממש בצמוד, חנות הקונספט Maison Assouline ובה ספרי אמנות, עיצוב וגם ה-Swan Bar המסוגנן. Burlington Arcade – הוא פסאז' אלגנטי – אחד ממרכזי הקניות הראשונים בעולם ובו חנויות בוטיק יוקרתיות.
האקדמיה המלכותית לאמנויות
המוסד (Royal Academy of Arts) הוקם ב-1768 ומהווה בית לתערוכות עכשוויות לצד קלאסיות.
בית ספנסר
במרחק הליכה קצר מהפארק, נמצאת אחוזה גאורגיאנית שהוקמה בשנת 1756 עבור ג'ון ספנסר. המשפחה, היא אחת ממשפחות האצולה הידועות בממלכה – וינסטון צ'רצ'יל, למשל, וגם הנסיכה דיאנה. הבית עצמו, משמש כאחת מהדוגמאות המרשימות לאדריכלות ניאו-קלאסית בלונדון. הוא פתוח לביקור בסופי השבוע ומציע הצצה לתקופה אחרת ומפוארת.
כיכר פיקדילי וכיכר לסטר
ועוד במרחק הליכה קצר – שתי כיכרות אייקוניות. כיכר פיקדילי (Piccadilly Circus) עם שלטי הניאון ומבחר התיאטראות.

וכמה דקות משם – כיכר לסטר (Leicester Square) – ובה בתי קולנוע, מופעי רחוב ועוד.

וכאמור, גם צ'יינה טאון, וקובנט גרדן אינן רחוקות. וכאמור, כך גם רחוב אוקספורד ורחוב ריג'נט העמוסים והטובים. ועוד.
מלונות מומלצים בקרבת הפארק
מיקומו המרכזי של הפארק מציע מגוון רחב מאוד של אפשרויות לינה בתקציבים שונים. המלצות:
- The Stafford London – מלון אלגנטי ואינטימי בסמטה שקטה ליד הפארק, עם שירות אישי ותחושת בוטיק חמימה.
- Flemings Mayfair – מלון בוטיק יוקרתי בשכונת מייפייר, המשלב עיצוב עכשווי עם היסטוריה מהמאה ה-18.
- The Ritz London – מלון הפאר האגדי בסגנון אדוארדיאני, צמוד לפארק ומציע חוויית אירוח בריטית קלאסית ברמה הגבוהה ביותר.
- The Z Hotel Piccadilly – מלון בוטיק קומפקטי בלב אזור פיקדילי, מציע חדרים מודרניים ונוחים במחיר משתלם.
- The Z Hotel Victoria – עוד מאותה רשת. המלון ממוקם כ-10 דקות הליכה מגרין פארק, ומספק גישה נוחה לאטרקציות המרכזיות של לונדון במחיר נוח.
- citizenM London Victoria Station – מלון רשת מודרני עם עיצוב עכשווי, חדרים חכמים ומיקום מרכזי ליד תחנת ויקטוריה.
- Park Lane Apartment – דירת אירוח מודרנית ונוחה ליד הפארק, מתאימה לשהות עצמאית וארוכה יותר במרכז העיר.
- Green Park Residence – דירה מודרנית ומרווחת הממוקמת עם מטבח מאובזר הכולל מדיח כלים, תנור ומיקרוגל. הדירה כוללת כניסה פרטית.
Fun fact
האגדה או השמועה מספרות שהמלך צ'ארלס השני נהג לקטוף בפארק פרחים עבור אשתו, אך גם עבור פילגשו. כשמלכתו גילתה זאת, אסרה עליו לשתול פרחים בגרין פארק וציוותה להותיר את הפארק ללא ערוגות. בפועל – הנרקיסים חזקים מהבלי בני האדם והמלוכה – והפריחה הטבעית באביב בין העצים, יפה וקיימת.
מסעדות מומלצות בקרבת הפארק
- The Wolseley – מקדש ארוחות בוקר, וגם מסעדת בראסרי קלאסית ואלגנטית. כתובת: Piccadilly 160
- Hide – מסעדת שף, כוכב מישלן, ובה עיצוב מרהיב ומנות עונתיות יצירתיות. כתובת: Piccadilly 85
- Hawksmoor Air Street – אחד מסניפי הרשת המעולה – בשרים מצויינים, שירות משובח ועיצוב בסגנון ארט-דקו. כתובת: Air Street 5A
- Swan Bar at Maison Assouline – בר יין וקוקטיילים אלגנטי בתוך חנות ספרי העיצוב Maison Assouline. כתובת: Piccadilly 196A
- Cicchetti – מסעדה איטלקית מעולה בסגנון ונציאני. כתובת: 215 Piccadilly
- The Ritz Restaurant – בנוסף למסעדה האלגנטית, מציעה המסעדה גם חוויית Afternoon Tea מלכותית באולם המוזהב והמרהיב של המלון. זו אחת מחוויות התה היוקרתיות והמבוקשות ביותר בלונדון ומחייבת הזמנה מראש. כתובת: Piccadilly 150
אל תשכחו לבדוק גם את רשימת המסעדות המומלצות של "לונדוניסט" בלונדון, לשריין מקומות בסיורי האוכל או המוזיקה המושקעים, וגם לעקוב באינסטגרם להמלצות הכי שוות בלונדון מהזווית המקומית.
איך מגיעים לגרין פארק
תחנת הרכבת תחתית (ה-Tube) הקרובה ביותר היא תחנת Green Park (על קווי Jubilee, Piccadilly ו־Victoria), ניתן להגיע גם דרך תחנת Hyde Park Corner (על קו Piccadilly), הממוקמת כחמש דקות הליכה מהכניסה הדרום-מערבית, או בתחנת St. James’s Park (על קווי District ו-Circle), הנמצאת סמוך לשדרת המאל ולצדו הדרומי-מזרחי של הפארק.